Rachunkowość Budżetowa 24/2004 z 16.12.2004 [dodatek: Rachunkowość w oświacie, str. 1]
Data publikacji: 27.06.2018
System HACCP w placówkach oświatowych
Polski rynek żywnościowy stał się integralną częścią rynku Wspólnoty, a polska żywność musi odpowiadać normom obowiązującym na jej terenie. Aby sprostać unijnym wymaganiom i dopasować polskie prawo żywnościowe do unijnego, została wprowadzona ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia nakazująca wprowadzić system HACCP także w placówkach oświatowych.
Tajemniczo brzmiący skrót HACCP pochodzi od określenia w języku angielskim (Hazard Analysis and Critical Control Points), które można przetłumaczyć jako Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli. Oznacza on system organizacyjny stosowany w firmach i innych podmiotach mających do czynienia z żywnością, służący zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego tej żywności. System HACCP jest skutecznym narzędziem gwarantującym, że żywność nie jest skażona lub zanieczyszczona, czyli jest w pełni bezpieczna dla konsumenta.
HACCP jest systemem kompleksowym obejmującym identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością. System ten ma również na celu określenie metod ograniczania różnego typu zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych.
W 1993 r. przyjęto dyrektywę unijną nr 93/43/EEC z 14 czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz. WE L 175 z 19 lipca 1993 r.) i zobowiązano wszystkie kraje członkowskie do sukcesywnego wprowadzania systemu HACCP do branży spożywczej. Od tego czasu jest on systematycznie adaptowany do przepisów prawnych poszczególnych państw, a jego zastosowanie wiąże się z eliminacją zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych. Stanowi również w praktyce ważny element nadzoru sanitarnego nad produktami spożywczymi. Jego stosowanie w dziedzinie zapewnienia bezpieczeństwa żywności pozwoliło na przeniesienie kontroli z etapu oceny gotowego już wyrobu do etapu jego projektowania i produkcji.
Wymagania prawne systemu HACCP w Polsce
