Rachunkowość Budżetowa 15/2005 z 01.08.2005, str. 7
Data publikacji: 01.07.2018
Produkty gotowe w jednostce budżetowej
W jaki sposób ewidencjonować wyroby gotowe, będące wynikiem działalności ubocznej?
WOJCIECH RUP
Rozliczenie i ewidencja produktów gotowych
W jednostkach budżetowych mogą być produkowane wyroby gotowe, będące wynikiem działalności ubocznej. Produkty takie w tych jednostkach wytwarzane w są w większości przypadków na potrzeby działalności podstawowej. Z informacji otrzymywanych od Czytelników wynika, że często w domach pomocy społecznej oraz niektórych szkołach i palcówkach oświatowych działających w formie jednostki budżetowej powadzi się na gruntach przekazanych tym jednostkom w trwały zarząd produkcję rolną (ogrodniczą), natomiast produkty wykorzystuje się w stołówkach domów pomocy, internatów. W warsztatach szkolnych wytwarza się wyroby będące też przedmiotem zbytu. We wszystkich tych przypadkach produkcji wyrobów, jeśli ich skala jest stosunkowo niewielka nie jest uzasadnione tworzenie gospodarstw pomocniczych jednostek budżetowych, gdyż pociąga to za sobą ponoszenie dodatkowych kosztów stałych funkcjonowania utworzonych dodatkowo jednostek organizacyjnych.
