Rachunkowość Budżetowa 13/2008 z 01.07.2008, str. 11
Data publikacji: 03.07.2018
Ewidencja przebudowy pomieszczeń kuchennych
Jednostka nadrzędna przekazała protokołem PT „Przekazanie-przejęcie środka trwałego - ulepszenie”, który obejmował przebudowę pomieszczeń kuchennych, montaż urządzeń i mebli gastronomicznych, wymianę posadzki w pomieszczeniach na ogólną kwotę 289 526 zł. W kwocie tej zawarte były roboty budowlano-motażowe o wartości 164 037 zł oraz sprzęt kuchenny - 125 489 zł. W skład sprzętu wchodzą urządzenia i przedmioty o wartości jednostkowej wyższej niż 3500 zł (np. szafa mrożąca o wartości 5737 zł, obieracz do warzyw o wartości 6100 zł), a także poniżej tej wartości (np. wózek platformowy w kwocie 982 zł, regał z półkami na kwotę 1060 zł itp.). Jak jednostka powinna zaksięgować otrzymany środek trwały?
