EKOLOGIA
Samorządy województw chcą promować zdrową żywność
Polska jest krajem, w którym jakość ekologiczna rolnictwa oraz jej różnorodność biologiczna należą do przodujących w Europie. Samorządy województw widzą możliwość rozszerzenia produkcji zdrowej żywności, dlatego chcą wspierać jej rozwój m.in. poprzez nadawanie specjalnych certyfikatów jakości.
Polskie społeczeństwo wzorem krajów Wspólnoty Europejskiej zmienia swoje zachowania konsumenckie. Coraz częściej preferowana jest naturalna żywność dobrego gatunku. Przy wyborze żywności o wyższych standardach higienicznych i zdrowotnych kupujący zwracają uwagę na dokumenty potwierdzające jej pochodzenie i stosowane metody produkcji. Jakość staje się hasłem przewodnim.
Zdrowa żywność cenna na rynku europejskim
W ocenie przewodniczącego senackiej komisji rolnictwa i ochrony środowiska rośnie świadomość konsumentów, która przekłada się na zwiększony popyt na produkty wysokiej jakości. Ta jakość uzyskiwana jest m.in. dzięki szczególnym metodom wytwarzania, tradycyjnym składnikom lub określonemu pochodzeniu. Polska jest krajem, w którym zużycie środków chemicznych w rolnictwie i przemyśle spożywczym zawsze było niskie, co sprawia, że jakość ekologiczna rolnictwa oraz jej różnorodność biologiczna należą do przodujących w Europie. - - szacuje dr z Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
