Prawo i Podatki Unii Europejskiej 3/2005 z 01.03.2005, str. 58
Data publikacji: 01.07.2018
Prawo karne żywnościowe w obszarze naprężenia prawa wspólnotowego
W ostatnich latach wykryto przypadki „choroby wściekłych krów”, obecności pozostałości antybiotyków w mięsie i pestycydów w warzywach. Uświadamiają one, iż prawo żywnościowe nie może być domeną jedynie prawa krajowego, a rozwiązanie związanych z tymi przypadkami problemów wymaga regulacji wspólnotowych. W obliczu zrozumiałych obaw o wyparcie polskiej żywności przez zagraniczną, nierzadko o gorszej jakości lub nawet szkodliwej dla zdrowia, monografia Kerta zyskuje na aktualności.
Prawo żywnościowe znajduje się pod silnym wpływem prawa wspólnotowego, bo co dziesiąta dyrektywa WE dotyczy produkcji i kontroli żywności. Pomimo to krajowe prawo żywnościowe jest wyrazem krajowej tradycji i tożsamości, zawierając wiele różnych, szczegółowych regulacji normujących kwestię wprowadzania produktów do handlu. Cięższe naruszenia owych regulacji są zagrożone karami w ramach prawa karnego, lżejsze - prawa wykroczeń. Te regulacje krajowe godzą jednak w podstawy UE opartej na wolnym przepływie towarów. Co więcej, w dobie globalizacji prawo krajowe utrudnia handel międzynarodowy. Sprostanie wzrastającym wymaganiom prawa wspólnotowego w zakresie ochrony zdrowia i wprowadzenia w błąd konsumentów stanowi jedno z dalszych wyzwań stojących przed krajowym prawem żywnościowym. Z tego powodu szczególne zainteresowanie wzbudza praca Kerta.
