Nowa żywność
Parlament Europejski rozpatruje wniosek Komisji (KOM(2007)872) dotyczący wydania rozporządzenia w sprawie „nowej żywności”.
Cele wniosku
W ramach doskonalenia wspólnotowych przepisów dotyczących łańcucha żywnościowego „od pola do stołu” Komisja zapowiedziała w „Białej księdze dotyczącej bezpieczeństwa żywności” zamiar zbadania stosowania przepisów prawa dotyczącego nowej żywności oraz dokonania niezbędnych dostosowań do obowiązującego prawodawstwa.
Żywność należy uważać za nową, jeżeli wytworzono ją za pomocą technologii produkcji niestosowanej dotychczas. Do nowej żywności powinno zaliczać się żywność pozyskiwaną z roślin i zwierząt, wyprodukowaną nietradycyjnymi metodami hodowlanymi, oraz żywność zmienioną w nowych procesach produkcji, takich jak np. nanotechnologie i nanonauki, które mogłyby mieć wpływ na żywność. Żywności pozyskiwanej z nowych odmian roślin lub ras zwierząt, wyprodukowanej tradycyjnymi metodami hodowlanymi, nie należy uważać za nową żywność.
