Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Monitor Polski rok 2023 poz. 527
Wersja aktualna od 2023-05-25
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Monitor Polski rok 2023 poz. 527
Wersja aktualna od 2023-05-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

OBWIESZCZENIE
MINISTRA SPORTU I TURYSTYKI1)

z dnia 27 kwietnia 2023 r.

w sprawie włączenia kwalifikacji rynkowej "Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji

Na podstawie art. 25 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia informacje o włączeniu kwalifikacji rynkowej "Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

Minister Sportu i Turystyki: K. Bortniczuk

1) Minister Sportu i Turystyki kieruje działem administracji rządowej - turystyka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Sportu i Turystyki (Dz. U. poz. 1946).

Załącznik do obwieszczenia Ministra Sportu i Turystyki
z dnia 27 kwietnia 2023 r. (M.P. poz. 527)

INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI RYNKOWEJ "PRZYGOTOWYWANIE I PODAWANIE KAWY ORAZ NAPOJÓW KAWOWYCH" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI

1. Nazwa kwalifikacji rynkowej

Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych

2. Nazwa dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji rynkowej

Certyfikat

3. Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji rynkowej i warunki przedłużenia jego ważności

Certyfikat wydany jest bezterminowo

4. Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji przypisany do kwalifikacji rynkowej oraz odniesienie do poziomu Sektorowej Ramy Kwalifikacji

4 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK), 4 poziom Sektorowej Ramy Kwalifikacji w sektorze turystyka

5. Efekty uczenia się wymagane dla kwalifikacji rynkowej

Osoba posiadająca kwalifikację samodzielnie przygotowuje i podaje kawę oraz napoje kawowe na bazie gotowych receptur oraz na podstawie receptury do samodzielnie stworzonych kompozycji. Przygotowuje napoje, posługując się wiedzą z zakresu rodzajów ziarna, rodzajów kaw, metod przygotowywania kaw, komponowanych na ich bazie napojów kawowych gorących i zimnych. Posługuje się specjalistycznym sprzętem do przygotowywania napojów kawowych oraz posiada wiedzę na temat ich użytkowania. Prezentuje i podaje przygotowane napoje kawowe, w tym charakteryzuje napój kawowy i ziarna, z którego został dany napój sporządzony. Wykorzystuje recepturę i sporządza kalkulację kosztową kawy oraz danego napoju kawowego.

Zestaw 1. Wiedza o kawie (ziarnach, pochodzeniu, rodzajach kaw i napojów kawowych)

Poszczególne efekty uczenia się

Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia

Charakteryzuje ziarna kawy

- omawia historię i pochodzenie kawy,

- charakteryzuje i rozróżnia gatunki kaw (m.in. arabikę i robustę) ze względu na budowę, zawartość kofeiny i kwasowość,

- omawia etapy pozyskania ziarna kawowego i rozróżnia stopnie wypalenia kawy,

- omawia grubość mielenia ziarna w zależności od metody parzenia kawy (immersyjna, przelewowa, ciśnieniowa),

- omawia sposoby przechowywania ziaren kawy i dodatków.

Charakteryzuje kawy i napoje kawowe

- omawia rodzaje kaw oraz napojów kawowych zimnych i gorących z dodatkami,

- omawia dodatki do kawy (np. mleko krowie, napój roślinny, mleko skondensowane, śmietanka, cukier, posypki, czekolada, alkohol),

- omawia alternatywne metody parzenia kawy.

Charakteryzuje sposoby przygotowania oraz podania kawy i napojów kawowych

- omawia urządzenia (ekspres ciśnieniowy kolbowy, ekspres przelewowy) i akcesoria do przygotowania kawy (młynek żarnowy, odbijak do kawy, tamper, frenchpress, chemex, dripper, aeropress, kafetierkę),

- omawia przygotowanie ciśnieniowego ekspresu kolbowego do parzenia kawy,

- omawia parametry espresso i czynniki wpływające na jakość espresso,

- omawia zasady i technikę spieniania mleka oraz napojów roślinnych do poszczególnych rodzajów kaw,

- omawia zasady i techniki sztuki latte art.

Zestaw 2. Przygotowywanie i podawanie kawy

Poszczególne efekty uczenia się

Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia

Kalkuluje cenę kawy i napoju kawowego

- przygotowuje kalkulację cenową dla wybranej kawy lub napoju kawowego, przygotowuje recepturę i kalkulację cenową dla własnej kompozycji kawowej.

Przygotowuje sprzęt do parzenia kawy

- przygotowuje ekspres i młynek do pracy (sprawdza czystość grupy, dyszy do spieniania mleka, kontroluje wskaźniki temperatury i ciśnienia, czystość odbijaka i tampera),

- sprawdza ustawienie grubości mielenia ziarna,

- przygotowuje sprzęt do alternatywnych metod sporządzania kaw (stan techniczny, czystość, kompletność wszystkich elementów),

- przygotowuje naczynia i sprzęt do spieniania mleka,

- przygotowuje naczynia do podania kawy i napojów kawowych,

- czyści i konserwuje ekspres kolbowy po zakończeniu pracy (stosuje środki do czyszczenia) grupy i kolby z filtrem,

- sprząta stanowisko pracy.

Przygotowuje kawy i napoje kawowe

- przygotowuje espresso, doppio, ristretto, lungo,

- przygotowuje caffe americano,

- przygotowuje cappuccino, caffe latte, caffe latte macchiato i latte macchiato z syropem, espresso macchiato, espresso con panna, caffe mocha,

- przygotowuje kawę mrożoną, caffe affogato,

- przygotowuje caffe crema,

- przygotowuje irish coffee,

- przygotowuje własną kompozycję kawową,

- przygotowuje mleko (np. spienia) do określonego napoju kawowego,

- dobiera dodatki do napojów kawowych,

- dekoruje napoje kawowe,

- dobiera naczynia do podania napoju kawowego,

- stosuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i higienicznej (GHP).

Serwuje kawy i napoje kawowe

- dobiera naczynia i akcesoria (np. słomki, łyżeczki, mieszadełka) do podania kawy i napojów kawowych,

- przygotowuje kawę i napój kawowy do podania konsumentowi zgodnie z zasadami obsługi gości,

- prezentuje kawę lub napój kawowy konsumentowi,

- podaje kawę i napoje kawowe zgodnie z zasadami i technikami obsługi konsumentów (kolejność, kierunki i strony obsługi).

6. Wymagania dotyczące walidacji i podmiotów przeprowadzających walidację

1. Etapy weryfikacji

1.1. Metody

Na etapie weryfikacji dopuszczalne są następujące metody walidacji:

• test teoretyczny,

• obserwacja w warunkach symulowanych,

• prezentacja kawy i napojów kawowych,

• wywiad swobodny (rozmowa z komisją).

Obserwacja wykonywanych zadań oraz prezentacja uzyskanych rezultatów powinna odbywać się zgodnie z arkuszem obserwacji i kryteriami oceniania.

1.2. Zasoby kadrowe

Komisja walidacyjna składa się minimum z dwóch członków, z których jeden pełni funkcję przewodniczącego komisji i ma decydujący głos.

Przewodniczący komisji musi posiadać potwierdzoną i udokumentowaną wiedzę z zakresu kwalifikacji (np. ukończone szkolenie specjalistyczne, wykształcenie gastronomiczne).

Każdy z członków komisji musi znać zasady przeprowadzania walidacji i stosowane metody.

Każdy z członków komisji musi spełniać przynajmniej jeden z następujących warunków:

- posiadać udokumentowane co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe w przygotowywaniu i podawaniu kawy i napojów kawowych zdobyte w okresie ostatnich 7 lat,

- posiadać udokumentowane co najmniej 5-letnie doświadczanie w prowadzeniu szkoleń lub walidacji w zakresie przygotowywania i podawania kawy i napojów kawowych.

Komisja walidacyjna musi spełniać łącznie powyższe warunki.

1.3. Sposób organizacji walidacji oraz warunki organizacyjne i materialne

Walidacja składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.

W pierwszej części - teoretycznej zastosowany jest test teoretyczny w formie elektronicznej lub tradycyjny w formie pakietu.

Część praktyczna następuje po pozytywnej weryfikacji części teoretycznej.

W części praktycznej stosuje się metodę obserwacji w warunkach symulowanych.

Instytucja certyfikująca, o której mowa w art. 2 pkt 6 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226), zapewnia:

• pomieszczenie umożliwiające samodzielną pracę,

• materiały niezbędne do przeprowadzenia walidacji,

• wydzielone stanowisko egzaminacyjne z dostępem do:

- bieżącej wody,

- środków czystości,

- składników i dodatków:

- minimum dwa gatunki kaw (w tym arabikę i robustę),

- mleko oraz napoje roślinne,

- śmietanka 30% i 36%, bita śmietanka,

- dodatki do napojów kawowych pozwalające na wykonanie kaw wskazanych w kwalifikacji:

- syropy (w tym: karmelowy, czekoladowy, miętowy, waniliowy, cynamonowy, pomarańczowy i cytrynowy),

- przyprawy (w tym: cynamon, kardamon, kakao sproszkowane),

- substancje słodzące (w tym: cukier biały, trzcinowy, ksylitol, słodzik, miód), whisky, lody konsumpcyjne, lód,

- sprzętu, naczyń i akcesoriów:

- ekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszą spieniającą,

- ekspres przelewowy,

- młynek żarnowy,

- odbijak do kawy,

- tamper,

- wybrane urządzenie do alternatywnych metod przygotowywania kawy, w tym: kawiarka, chemex, frenchpress, shaker lub blender,

- naczynia i akcesoria niezbędne do prezentacji i podania kaw i napojów kawowych wymienionych w efektach uczenia się.

2. Identyfikowanie i dokumentowanie

Nie określa się wymogów dla etapu identyfikowania i dokumentowania efektów uczenia się.

7. Warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji

Nie określa się.

8. Termin dokonywania przeglądu kwalifikacji

Nie rzadziej niż raz na 10 lat

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00