Wyrok NSA z dnia 5 maja 2009 r., sygn. II OSK 664/08
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący: sędzia NSA Barbara Adamiak (spr.) Sędziowie sędzia NSA Małgorzata Stahl sędzia del. NSA Paweł Miładowski Protokolant Mariusz Szufnara po rozpoznaniu w dniu 5 maja 2009 r. na rozprawie w Izbie Ogólnoadministracyjnej sprawy ze skargi kasacyjnej Zakładu Przetwórstwa Mięsnego [...] Spółka z o.o. w likwidacji od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie z dnia 30 stycznia 2008 r. sygn. akt II SA/Sz 918/07 w sprawie ze skargi Zakładu Przetwórstwa Mięsnego [...] Spółka z o.o. w likwidacji na decyzję Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Szczecinie z dnia [...] lipca 2007 r. nr [...] w przedmiocie zakazu produkcji i wprowadzenia na rynek surowych wyrobów mięsnych 1. oddala skargę kasacyjną; 2. odstępuje od zasądzenia kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
Powiatowy Lekarz Weterynarii w kamieniu Pomorskim decyzją z [...] czerwca 2007 r. nr 607/07, wydaną na podstawie art. 7 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 ze zm.), § 3 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006 r. w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. Nr 193, poz. 1425), zakazał Zakładom Przetwórstwa Mięsnego [...] Spółka z o.o. w S. produkcji i wprowadzania na rynek surowych wyrobów mięsnych i nakazał natychmiastowe usunięcie z rynku surowych wyrobów mięs, nadając decyzji rygor natychmiastowej wykonalności. W uzasadnieniu wskazał, że m.in. dnia 10 czerwca 2007 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Szczecinie podał informację o 4 przypadkach podejrzenia włośnicy u chorych hospitalizowanych w Klinice Chorób Zakaźnych Samodzielnego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Szczecinie. W wyniku przeprowadzonego dochodzenia ustalono, że osoby poszkodowane zakupiły wyroby wędliniarskie i mięso ze sklepów zaopatrywanych przez Zakłady Przetwórstwa Mięsnego [...] Spółka z o.o. w S.. Kontrola zakładu przeprowadzona [...] czerwca 2007 r. przez Wojewódzkiego Inspektora ds. higieny środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w obecności Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kamieniu Pomorskim wykazała niedostateczne oznakowanie produkowanej w zakładzie żywności pochodzenia zwierzęcego, co w konsekwencji nie pozwala na precyzyjne zidentyfikowanie dostawcy mięsa do produkcji przetwórczej na poszczególnych etapach przetwarzania. Ponadto, stan sanitarny w zakładzie budzi zastrzeżenia z powodu braku podstawowych zasad higieny przy stosowaniu przypraw.
