Opinia rzecznika generalnego Poiares Maduro przedstawiona w dniu 2 lutego 2006 r. - Friesland Coberco Dairy Foods BV przeciwko Inspecteur van de Belastingdienst/Douane Noord/kantoor Groningen. - Sprawa C-11/05., sygn. C-11/05
OPINIA RZECZNIKA GENERALNEGO
M. POIARESA MADURA
przedstawiona w dniu 2 lutego 2006 r.(1)
Sprawa C‑11/05
Friesland Coberco Dairy Foods BV, występująca w obrocie gospodarczym pod firmą „Friesland Supply Point Ede”
przeciwko
Inspecteur van de Belastingdienst/Douane Noord/kantoor Groningen
[Wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Gerechtshof te Amsterdam (Niderlandy)]
(Wspólnotowy kodeks celny - Procedura przetwarzania pod kontrolą celną - Zakres rozstrzygnięć komitetu kodeksu celnego)
1. Gerechtshof te Amsterdam (Niderlandy) zwraca się do Trybunału z wnioskiem o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w przedmiocie funkcjonowania procedury przetwarzania pod kontrolą celną, przewidzianej w art. 130 - 136 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego wspólnotowy kodeks celny(2), zmienionego w szczególności rozporządzeniem (WE) nr2700/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 listopada 2000 r.(3) (zwanego dalej „kodeksem celnym”). Spółka Friesland Coberco Diary Foods BV (zwana dalej „Coberco Diary Foods”) kwestionuje skierowaną do niej decyzję Inspecteur van de Belastingdienst/ Douane Noord/Kantoor Groningen (inspektora służby podatkowej − okręg celny północny − urząd w Groningen) odmawiającą wydania pozwolenia na zastosowanie procedury przetwarzania pod kontrolą celną. Sąd krajowy zwraca się do Trybunału w szczególności o ocenę mocy wiążącej i ważności rozstrzygnięcia komitetu kodeksu celnego (zwanego dalej „komitetem”), gdyż w omawianej sprawie wydana przez organy celne decyzja odmowna oparta była na tymże rozstrzygnięciu.
I - Stan faktyczny, ramy prawne i pytania prejudycjalne
Coberco Dairy Foods wytwarza soki owocowe. Do produkcji tych napojów Cobero Diary Foods wykorzystuje surowce w postaci koncentratów soków owocowych, cukrów, aromatów, minerałów i witamin nabywanych od spółek, z których niektóre mają siedzibę w państwach członkowskich, a inne w państwach trzecich. Proces wytwarzania obejmuje mieszanie soków owocowych z wodą i cukrem, pasteryzację, a następnie pakowanie produktu.
