Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 20.05.2014, sygn. IBPP3/443-194/14/EJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP3/443-194/14/EJ

prawidłowa nazwa usługi na paragonie fiskalnym i fakturze, prawidłowe dokumentowanie sprzedaży napojów przez restaurację, organizacja imprez zbiorowych według indywidualnego zamówienia klienta

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 6 lutego 2014 r. (data wpływu 20 lutego 2014 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:

  • nazwy usługi na fakturze i paragonie fiskalnym jest prawidłowe,
  • nazwy sprzedawanych napojów na fakturze i paragonie fiskalnym jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 20 lutego 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stosowania nazw towarów i usług na fakturze i paragonie fiskalnym.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca od kilkunastu lat prowadzi działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych (restauracja, catering, wynajem sali) na rzecz osób fizycznych i firm. Zlecenia dotyczą usługi obsługi wesel, komunii, imprez integracyjnych, przygotowywania posiłków regeneracyjnych dla firm, gdzie ilość uczestników imprezy to często kilkadziesiąt osób.

Zamówienia klientów na imprezy zbiorowe charakteryzują się indywidualną specyfikacją komponowania potraw, często zdarza się, że nie występują w menu restauracji. Wnioskodawca robi to wszystko we własnym zakresie kupując produkty do przygotowania we własnej kuchni

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00