Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 06.11.2019, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.253.2019.1.JS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.253.2019.1.JS

ustalenie podstawy opodatkowania w związku z produkcją cydru

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2019 r., poz. 900, ze zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawczyni przedstawione we wniosku z 16 września 2019 r. (data wpływu 18 września 2019 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania produkcji cydru, w części dotyczącej określenia podstawy opodatkowania jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 września 2019 r. wpłynął do Organu wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie opodatkowania produkcji cydru oraz terminu składania deklaracji podatkowych dla podatku akcyzowego.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Od 2018 roku Wnioskodawczyni jest producentem cydru w ilości do 10 tys. litrów rocznie na mocy ustawy o wyrobach winiarskich z dnia 12 maja 2011 r. Kod CN dla cydru 2206 00 10.

Zgodnie z ustawą (art. 22 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym) Wnioskodawczyni płaci podatek akcyzowy w formie przedpłaty z pominięciem składu podatkowego. W związku z tym, opłata to iloczyn liczby hektolitrów oraz kwoty 158 zł, przy założeniu, że cydr ma więcej niż 4,5% alkoholu w objętości.

W zeszłym sezonie Wnioskodawczyni zapłaciła całość przedpłaty akcyzy we wrześniu, a w październiku wyciskała sok i sporządzała nastaw na cydr, czyli dokonała wpłaty w miesiącu poprzedzającym rozpoczęcie procesu produkcyjnego. Wnioskodawczyni produkuje cydr metodą naturalną () Ubytek gotowego do rozlewu cydru to nawet 20% w stosunku do soku surowego. Zlewanie soku, a następnie cydru jest każdorazowo zgłaszane do Urzędu Celnego z wyprzedzeniem i odbywa się pod nadzorem pracowników Urzędu Celnego.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00