Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2023 poz. 21
Wersja aktualna od 2023-05-25
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2023 poz. 21
Wersja aktualna od 2023-05-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 24 maja 2023 r.

w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2023 r.

Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.2) ) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2023 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: R. Telus


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134 oraz z 2022 r. poz. 253, 957 i 1874.

Załącznik do ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 maja 2023 r. (poz. 21)

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2023 r.

Lp.

Organizacja badawcza

Temat badania

Cel badania


Uniwersytet

Warmińsko-Mazurski w

Olsztynie


Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania

w zakresie analizy wartości rynku produktów

ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość

poszczególnych sektorów produkcji oraz

wskazanie produktów o najwyższym potencjale

rozwoju. Tytuł zadania: Diagnoza poziomu wartości podaży oraz uwarunkowań rozwoju

produkcji roślinnej i zwierzęcej w sektorze

rolnictwa ekologicznego w Polsce. Określenie

wolumenu konkurencyjnych roślinnych i

zwierzęcych produktów rolnictwa ekologicznego

o najwyższym potencjale rozwoju.


Celem badań jest diagnoza

skali, struktury i wartości

produkcji sektora rolnictwa

ekologicznego w Polsce z uwzględnieniem produkcji

roślinnej i zwierzęcej oraz

identyfikacja uwarunkowań

rozwoju tego sektora.






1







Uniwersytet

Warmińsko-

Mazurski w

Olsztynie


Badania w zakresie planowania upraw roślin

paszowych i optymalizacja produkcji

ekologicznej pasz, z uwzględnieniem

wykorzystania odpadów z przetwórstwa

ekologicznego, w tym zasady ich przygotowania

na poziomie gospodarstwa. Opracowanie

przewodnika dobrych praktyk.


Celem badań jest

przeprowadzenie badania nad

doskonaleniem ekologicznej

uprawy soi, w kontekście

wydajności i jakości plonu, w

tym zwiększenia zawartości i

wydajności białka oraz

zapobieganiu nadmiernej

koncentracji mikotoksyn w

nasionach przeznaczonych na

cele paszowe.






2







Instytut

Ogrodnictwa -

Państwowy

Instytut Badawczy

w Skierniewicach


Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania

w celu usprawnienia ekologicznej produkcji

sadowniczego materiału rozmnożeniowego w

systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na

określeniu dobrych praktyk, standardów

postępowania oraz opracowanie przewodnika

wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia

produkcji materiału rozmnożeniowego upraw

sadowniczych w systemie rolnictwa

ekologicznego. Badania nad możliwością

towarowej produkcji sadzonek maliny w

mateczniku prowadzonym metodami

ekologicznymi.


Celem badań jest ocena

towarowej produkcji sadzonek

maliny w mateczniku

prowadzonym metodami

ekologicznymi.







3








Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach


Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

badania w zakresie możliwości zastosowania

dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym

środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym. Wpływ preparatów ziołowych, krzemowych i mikrobiologicznych jako zapraw nasiennych i nawozów dolistnych na zdrowotność i plon pszenicy oraz opłacalność ekonomiczną produkcji ekologicznej.


Celem badań jest ocena

wpływu niechemicznych

środków ochrony roślin,

dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym: preparatów ziołowych, mikrobiologicznych i krzemowych w formie zapraw nasiennych i oprysku dolistnego na zdrowotność i

plonowanie pszenicy jarej oraz

aktywność mikrobiologiczną.




4




Instytut Hodowli i

Aklimatyzacji

Roślin - Państwowy

Instytut Badawczy

w Radzikowie


Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

badania w zakresie doskonalenia metod

zwalczania chwastów w ekologicznej uprawie

roślin rolniczych. Mulczowanie jako metoda ograniczająca zachwaszczenie i poprawiająca

produktywność roślin ziemniaka uprawianego w

systemie ekologicznym.


Celem jest przetestowanie

dwóch rodzajów mulczu, tj.

słomy i trawy na ograniczenie

zachwaszczenia łanu ziemniaków, wzrost i rozwój

roślin, ograniczenie rozwoju

zarazy ziemniaka, wielkość i

jakość plonu.




5





Uniwersytet Jagielloński w Krakowie


Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

badania w zakresie ekologicznej uprawy jadalnych grzybów leśnych.


Celem jest opracowanie

optymalnej technologii ekologicznej uprawy wybranych grzybów leśnych, zaliczanych do gatunków

jadalnych.


6



Instytut Ochrony

Roślin -

Państwowy Instytut Badawczy

w Poznaniu


Badania w zakresie doskonalenia agrotechniki

roślin oleistych uprawianych w rolnictwie

ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem

metod ochrony roślin. Wykorzystanie biologicznych i naturalnych środków ochrony w

celu zapewnienia zdrowotności i ochrony plonu

rzepaku ozimego.


Celem badania jest ocena

możliwości wykorzystania

grzybów owadobójczych oraz

produktów pochodzenia naturalnego do ograniczenia

liczebności i szkodliwości

owadów szkodliwych w

ochronie rzepaku ozimego.




7





Instytut

Zootechniki -

Państwowy

Instytut Badawczy

w Krakowie


Badania w zakresie opracowania efektywnych

metod produkcji wysokobiałkowych

ekologicznych komponentów pasz dla trzody

chlewnej i drobiu. Ocena wartości pokarmowej

ekologicznych materiałów paszowych i ich

przydatności w żywieniu świń.


Celem badań jest opracowanie

i upowszechnienie katalogu

ekologicznych pasz dla świń, z

uwzględnieniem wartości

pokarmowej materiałów

paszowych przygotowanych

na poziomie gospodarstwa

oraz produktów ubocznych

pochodzących z przetwórstwa

ekologicznego.





8






9

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowania przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach.

Celem badań jest opracowanie kompleksowego sposobu uprawy różeńca górskiego, goryczki żółtej, cząbru górskiego i tymianku właściwego w systemie produkcji ekologicznej, w rejonach podgórskich i górskich.


Instytut Uprawy

Nawożenia i

Gleboznawstwa -

Państwowy

Instytut Badawczy w Puławach


Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian

w ekologicznej uprawie roślin rolniczych,

zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze

szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych

warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie

dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w

tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem

suszy. Ocena wykorzystania mąki z nasion

wybranych gatunków roślin strączkowych do

wypieku chleba na zakwasie.


Celem badań jest ocena

produkcyjności wybranych

odmian soi, wyki siewnej,

lędźwianu, soczewicy i ciecierzycy uprawianych na

nasiona w siewie czystym i z

roślinami podporowymi w

gospodarstwie ekologicznym.





10







Szkoła Główna

Gospodarstwa

Wiejskiego w Warszawie


Przetwórstwo produktów roślinnych i

zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania

w zakresie wykorzystania niekonwencjonalnych

metod obróbki fizycznej (w szczególności

ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu oceny

wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne

i trwałość wyrobów. Opracowanie zbioru

wytycznych w formie przewodnika dla

producentów.


Celem badania jest

opracowanie metodyki

produkcji wysokiej jakości ekologicznych karpi, przy

jednoczesnym zapewnieniu

dobrostanu ryb.





11





12

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju.

Celem badań jest analiza wybranych aspektów funkcjonowania rynku żywności ekologicznej w Polsce.


Instytut Włókien

Naturalnych i

Roślin Zielarskich

- Państwowy

Instytut Badawczy

w Poznaniu


Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

badania w zakresie optymalizacji doboru odmian

w ekologicznej uprawie roślin rolniczych,

zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze

szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych

warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie

związanych z niedoborem wody. Określenie

dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy.


Celem badania jest ocena

wpływu niedoborów wody na

badane odmiany lnu oleistego,

wytypowanie odmian lnu

oleistego na niekorzystne

warunki klimatyczne.

Opracowanie standardów i

wytycznych postępowania koniecznych w uprawie ekologicznej lnu oleistego.




13






Instytut Hodowli i

Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie


Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

badania w zakresie produkcji ekologicznego

materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie

dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby – wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. Badania nad przydatnością złożonych populacji krzyżówkowych i starych odmian pszenicy zwyczajnej ozimej do produkcji

nasiennej dla gospodarstw ekologicznych -

upowszechnienie wyników badań w formie

zaleceń dla producentów ekologicznych.


Celem badań jest ocena przydatności złożonych populacji krzyżówkowych i starych odmian pszenicy zwyczajnej i określenie możliwości ich wdrożenia do uprawy w gospodarstwach ekologicznych.




14





Instytut Hodowli i

Aklimatyzacji

Roślin - Państwowy

Instytut Badawczy

w Radzikowie


Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

badania w zakresie możliwości zastosowania

dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin

rolniczych oraz jako nawozów o działaniu

dolistnym.


Celem badań jest ocena

skuteczności zaprawiania

bulw zarodnikami gatunku B. bassiana w celu zwiększenia

zdrowotności roślin

ziemniaka.



15




Instytut

Ogrodnictwa -

Państwowy

Instytut Badawczy

w Skierniewicach


Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół:

badania w zakresie usprawnienia ekologicznej

produkcji materiału rozmnożeniowego

ekologicznych upraw warzywniczych, polegające

na określeniu dobrych praktyk, standardów

postępowania oraz opracowanie przewodnika

wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia

produkcji materiału rozmnożeniowego upraw

warzywniczych w systemie rolnictwa

ekologicznego. Biorozwiązania stymulujące

wzrost, rozwój i odporność materiału

rozmnożeniowego buraka ćwikłowego w

ekologicznych systemach produkcji nasiennej

oraz opracowanie praktycznego przewodnika

ekologicznej produkcji wysadków.


Celem badań jest opracowanie

biorozwiązań,

usprawniających ekologiczną

produkcję materiału

rozmnożeniowego buraka

ćwikłowego, uprawianego na

nasiona.








16








17

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie doskonalenia metod zwalczania chwastów w ekologicznej uprawie roślin rolniczych (odchwaszczanie buraka cukrowego).

Celem badań jest przetestowanie nowoczesnych maszyn odchwaszczających, redukujących niemal całkowicie nakłady pracy ręcznej w pieleniu roślin uprawianych w szerokich rzędach.

18

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Badania w zakresie planowania upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, z uwzględnieniem wykorzystania odpadów z przetwórstwa ekologicznego, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.

Celem badań jest ocena składu chemicznego różnych owoców i warzyw, traktowanych jako dyskwalifikanty konsumpcyjne z produkcji ekologicznej i wytłoków z produkcji soków, mogących stanowić istotny komponent dawki pokarmowej dla loch i tuczników.

19

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej; opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.

Celem badań jest opracowanie efektywnej, alternatywnej do chemicznej metody ochrony sadzeniaków i roślin ziemniaka przed agrofagami o dużym znaczeniu gospodarczym w uprawie ekologicznej ziemniaków z przeznaczeniem na sadzeniaki.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00