Wyrok WSA w Warszawie z dnia 12 grudnia 2007 r., sygn. V SA/Wa 1707/07
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Krystyna Madalińska- Urbaniak (spr.), Sędzia NSA - Małgorzata Dałkowska- Szary, Asesor Sądowy WSA - Piotr Kraczowski, Protokolant - Beata Zborowska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 12 grudnia 2007 r. sprawy ze skargi F. Sp. z o. o. w W. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. z dnia [...] września 2005 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe 1. uchyla zaskarżoną decyzję w części utrzymującej w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego [...]w W. z [...].03.2005r. nr [...] w zakresie obciążenia strony obowiązkiem zapłaty odsetek wyrównawczych, 2. w pozostałym zakresie skargę oddala 3. stwierdza, że zaskarżona decyzja w uchylonej części nie podlega wykonaniu do czasu uprawomocnienia się wyroku 4. zasądza od Dyrektora Izby Celnej w W. na rzecz F. Spółki z o.o. w W. kwotę 1528 (jeden tysiąc pięćset dwadzieścia osiem) złotych tytułem zwrotu części kosztów postępowania
Uzasadnienie
Jednolitym Dokumentem Administracyjnym SAD nr [...] z dnia [...].11.2002r. Agencja celna, działająca jako pełnomocnik importera F. Spółki z o.o. w W., zgłosiła w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar określony jako "tłuszcz roślinny" o nazwie handlowej A., klasyfikując go do kodu PCN 1516 20 98 0, z 13% stawką celną. F. importowała ten towar od [...] spółki F. O. , która to spółka posiadała na w/w towar [...] WIT wydany [...] sierpnia 2002 r., klasyfikujący A. do kodu 1516 20 98 0. WIT ten został unieważniony w październiku 2004r. i od tego czasu producent klasyfikuje towar do kodu 1517 9099 00.
Jak wynika z informacji producenta ( k 55 akt wspólnych ) tłuszcz A. jest zamiennikiem masła kakaowego, uzyskiwany jest w procesie estryfikacji wewnątrzcząsteczkowej i frakcjonowania. Jest produkowany z następujących składników:
- olej palmowy
- olej słonecznikowy.
Ze względu na jego bardzo dużą twardość w temperaturze 20° C, tłuszcz ten nie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji. A. może być stosowany wyłącznie do produkcji polew lub nadzień. A. nie jest całkowicie rafinowany, zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych wynosi w nim 0,15 % i może on dawać duże wartości liczby nadtlenkowej. Dlatego A. nie można stosować bezpośrednio jako składnika do produkcji polew lub nadzień, lecz producent polew lub nadzień powinien go uprzednio poddać odwonieniu.
