Wyrok WSA w Warszawie z dnia 14 stycznia 2008 r., sygn. V SA/Wa 2047/07
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Izabella Janson, Sędzia WSA Barbara Mleczko-Jabłońska (spr.), Asesor WSA Piotr Kraczowski, Protokolant Joanna Pietraś-Skobel, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 14 stycznia 2008 r. sprawy ze skargi F. Sp. z o.o. w W. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. z dnia [...] września 2005 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe 1. uchyla zaskarżoną decyzję w części utrzymującej w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego [...] w W. z dnia[...] marca 2005 r., nr [...] w zakresie obciążenia strony obowiązkiem zapłaty odsetek wyrównawczych; 2. oddala skargę w pozostałym zakresie; 3. zasądza od Dyrektora Izby Celnej w W. na rzecz F. Spółki z o.o. w W. kwotę 70 (siedemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu części kosztów postępowania; 4. stwierdza, że zaskarżona decyzja w części uchylonej nie podlega wykonaniu do czasu uprawomocnienia się wyroku.
UZASADNIENIE
Jednolitym Dokumentem Administracyjnym SAD nr [...] z dnia [...] września 2002r. Agencja celna D. działająca jako pełnomocnik importera F. Spółki z o.o. w W., zgłosiła w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar określony jako "tłuszcz (olej)" o nazwie handlowej A. klasyfikując go do kodu PCN 1516 20 98 0, z 13% stawką celną. F. importowała ten towar od [...] spółki F.O. , która to spółka posiadała na w/w towar [...] WIT wydany [...] sierpnia 2002 r., klasyfikujący A. do kodu 1516 20 98 0. WIT ten został unieważniony w październiku 2004r. i od tego czasu producent klasyfikuje towar do kodu 1517 9099 00.
Jak wynika z informacji producenta ( k 17 i 55 akt wspólnych ) tłuszcz A. jest zamiennikiem masła kakaowego, uzyskiwany jest w procesie estryfikacji wewnątrzcząsteczkowej i frakcjonowania. Jest produkowany z następujących składników:
- olej palmowy
- olej słonecznikowy.
A. jest ostatecznie rafinowany i nie wymaga żadnej deodoryzacji przez ostatecznego użytkownika. Tłuszcz ten może być użyty bezpośrednio do produkcji wyrobów czekoladowych. A. może być również dostarczony w pudełkach i może być wykorzystany do produkcji po roztopieniu ale oczywiście bez deodoryzacji.
