Wyrok WSA w Warszawie z dnia 5 grudnia 2013 r., sygn. VII SA/Wa 475/13
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Agnieszka Wilczewska - Rzepecka, Sędzia WSA Włodzimierz Kowalczyk, Sędzia WSA Bożena Więch - Baranowska (spr.), Protokolant Spec. Eliza Jędrasik, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 5 grudnia 2013 r. sprawy ze skargi [...] Sp. z o.o. z siedzibą w [...] na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w [...] z dnia [...] stycznia 2013 r. znak: [...] w przedmiocie nakazu usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości skargę oddala
Uzasadnienie
Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w [...] decyzją z dnia [...] stycznia 2013 r., nr [...], na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2000 r., nr 98, poz. 1071, po rozpatrzeniu odwołania [...] Sp. z o.o. z siedzibą w [...] od nakazu ujętego w punkcie 2 decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. [...] z dnia [...] października 2012 r., znak: [...], nakazującej [...] Sp. z o.o. z siedzibą w [...] w oznakowaniu opakowania jednostkowego produktu p.n. "[...] cukierki pomarańczowe i cytrynowe wzbogacone witaminami" w wykazie składników podać formy chemiczne witaminy C, niacyny, witaminy E, kwasu pantotenowego, witaminy B2, witaminy B6, witaminy B1, kwasu foliowego, witaminy B12 użytych do wytworzenia danego środka spożywczego - z terminem wykonalności do dnia 30 marca 2013 r. utrzymał punkt 2 zaskarżonej decyzji w mocy.
W uzasadnieniu rozstrzygnięcia organ wskazał, iż w dniu [...] października 2012 r. w firmie [...] Sp. z o.o. przy ul. [...] w [...] przeprowadzona została przez upoważnionego pracownika Państwowej Inspekcji Sanitarnej kontrola tematyczna, z której przebiegu sporządzono protokół kontroli tematycznej nr [...]. Podczas kontroli stwierdzono, iż strona skarżąca nie dopełniła obowiązku powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu po raz pierwszy na terytorium RP produktu p.n. "[...] cukierki pomarańczowe i cytrynowe wzbogacone witaminami" jako środka spożywczego wzbogaconego. Obowiązek ten wynikał z art. 29 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z e zm.), zgodnie z którym "w celu monitorowania produktów wprowadzanych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podmiot działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pierwszy do obrotu środki spożywcze, do których dodawane są witaminy (...) - jest obowiązany powiadomić o tym Głównego Inspektora Sanitarnego."
