Wyrok WSA w Warszawie z dnia 18 lutego 2014 r., sygn. V SA/Wa 1708/13
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodnicząca Sędzia WSA - Mirosława Pindelska (spr.), Sędzia WSA - Beata Krajewska, Sędzia WSA - Andrzej Kania, Protokolant - ref. staż. Justyna Gadzialska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 18 lutego 2014 r. sprawy ze skargi P.S. Sp. z o.o. w G. na decyzję Szefa Służby Celnej z dnia [...] maja 2013 r., nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji taryfowej oddala skargę.
Uzasadnienie
Przedmiotem kontroli sądowoadministracyjnej w niniejszej sprawie jest decyzja Szefa Służby Celnej z dnia [...] maja 2013 r. utrzymująca w mocy decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. (zwanego dalej: "Dyrektorem Izby") z dnia [...] grudnia 2012 r. o odmowie wydania wiążącej informacji taryfowej (WIT).
Stan faktyczny sprawy przedstawia się następująco.
Wnioskiem z dnia [...] marca 2007 r. P.S.Sp. z o.o. w G. wystąpiła do Dyrektora Izby o udzielenie wiążącej informacji taryfowej dla towaru opisanego jako "[...] sparzone po wstępnej obróbce parzenia poprzez osiągnięcie temperatury 80 stopni Celsjusza w całej objętości [...] , po parzeniu schłodzonych do temperatury 5 stopni Celsjusza, następnie pakowanych i mrożonych do temperatury minus 18 stopni Celsjusza". Zdaniem wnioskującej, towar ten powinien zostać zaklasyfikowany pod kodem nomenklatury scalonej 0504 Wspólnotowej Taryfy Celnej (CN).
Decyzją z dnia [...] sierpnia 2007 r. o numerze [...] Dyrektor Izby dokonał kwalifikacji towaru pod pozycją 1602 50 CN. Organ uznał, że poddanie [...] obróbce termicznej wyklucza ten towar z pozycji 0504 CN.
Po przeprowadzeniu postępowania na skutek złożonego przez Spółkę odwołania, Szef Służby Celnej decyzją z dnia [...] stycznia 2010 r. utrzymał w mocy decyzję zawartą w wiążącej informacji taryfowej z dnia [...] sierpnia 2007 r.
Organ odwoławczy wskazał, że pozycja 0504 CN obejmuje wymienione w niej produkty mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone, a wyłączone są z niej produkty przygotowywane lub zakonserwowane w inny sposób. Zdaniem organu, pozycja 0504 określa sposoby obróbki, do których nie można zaliczyć przedmiotowej obróbki cieplnej polegającej na sparzeniu w wodzie o temperaturze 90 stopni przez 20 minut. Organ powołał się m. in. na raport Komisji Europejskiej z marca 2009 r. (dokument TAXBUD/0630/2009) wskazujący, iż w przypadku jeśli zanurzonych (sparzonych) [...] nie można rozróżnić metodami analitycznymi od surowych, są one klasyfikowane w pozycji 0504. Zdaniem organu, z takiego stwierdzenia wynika, że fakt iż sporny towar przed konsumpcją musi być poddany procesowi gotowania nie jest dowodem potwierdzającym prawidłowość klasyfikacji taryfowej do pozycji 0504 CN.
