Wyrok WSA w Krakowie z dnia 18 lutego 2015 r., sygn. III SA/Kr 1680/14
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Bożenna Blitek Sędziowie WSA Janusz Kasprzycki WSA Barbara Pasternak (spr.) Protokolant Ewelina Kalita po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 18 lutego 2015 r. sprawy ze skargi A Sp. z o.o. w Z na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 24 lipca 2014 r. nr [...] w przedmiocie prawidłowego oznakowania produktu skargę oddala.
Uzasadnienie
Powiatowy Inspektor Sanitarny decyzją z dnia [...] 2014 r. znak: [...] nakazał A sp. z o.o. z siedzibą w Z, w terminie 15 dni od daty otrzymania decyzji:
1. Prawidłowe oznakowanie datą minimalnej trwałości produktu pn. "F..." 225g, z uwzględnieniem terminu przydatności do spożycia surowców wchodzących w skład przedmiotowego produktu.
2. Prawidłowe postępowanie z odpadami żywnościowymi, poprzez:
a) przetrzymywanie odpadów w zamykanych pojemnikach, w miejscu wydzielonym na ten cel,
b) usuwanie odpadów na bieżąco, celem zapobiegnięcia ich gromadzeniu,
c) uzupełnienie procedury dot. "Działania w przypadku kończącego się terminu przydatności" surowców, opakowań, wyrobów gotowych lub towaru uszkodzonego o informację o sposobie postępowania z tym towarem po wycofaniu, tj. sposobach jego unieszkodliwiania.
Jako podstawę prawną rozstrzygnięcia wskazano art. 104 kpa w związku z art. 3 ust. 3 pkt 7, art. 52, art. 59 ust. 1 i art. 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 ze zm.); art. 5 pkt 1, 2, 3, 4 rozdz. VI załącznika ll do rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE, L 139, 30/04/2004 P. 0001-0054) oraz art. 54 ust. 1 i ust. 2 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. U. U E, L 165 z 30.4.2004, str. 1-141).
