Wyrok WSA w Warszawie z dnia 1 kwietnia 2015 r., sygn. V SA/Wa 2511/14
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Piotr Kraczowski, Sędzia WSA - Beata Blankiewicz-Wóltańska, Sędzia WSA - Cezary Kosterna (spr.), Protokolant - ref. staż. Justyna Gadzialska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 1 kwietnia 2015 r. sprawy ze skargi G. Sp. z o.o. w Ł. na rozstrzygnięcie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z dnia [...] maja 2014 r., nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania pomocy ze środków unijnych oddala skargę.
Uzasadnienie
1.1. G." spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w [...] (dalej: spółka lub skarżąca") złożyła Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Departament Oceny Projektów Inwestycyjnych w Ł. (dalej: organ I instancji lub Oddział ARiMR ) wniosek o przyznanie pomocy w ramach działania "zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej".
Organ I instancji pismem z [...].07.2013 r. poinformował spółkę o przekroczeniu limitu środków określonych w programie i o wstrzymaniu biegu terminu rozpatrzenia wniosku.
1.2. Pismem nr [...] z [...].10.2013 r. po weryfikacji spółka została wezwana do uzupełnienia wniosku, złożenia poprawionych dokumentów i złożenia wyjaśnień w terminie 21 dni. W szczególności wezwano spółkę do złożenia:
- sprawozdań finansowych (bilans, rachunek zysków i strat i rachunek przepływów pieniężnych) za zamknięte kwartały 2013 r.,
- opinii Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydawanej zakładom nowowybudowanym, że planowana operacja przedstawiona w projekcie technologicznych spełnia warunki sanitarne określone przepisami Unii Europejskiej mające zastosowanie do tej operacji, a jeśli zakład nie jest nowowybudowany - należy dostarczyć opinię PIS dla zakładów istniejących informującej o tym, że: zakład znajduje się pod nadzorem PIS, spełnia wymogi higieniczno-sanitarne i wdrożył zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP), a planowana operacja spełnia warunki sanitarne określone przepisami Unii Europejskiej mające zastosowanie do tej operacji, a zakład wdrożył i stosuje zasady systemu HACCP
