Wyrok WSA w Warszawie z dnia 21 maja 2015 r., sygn. VII SA/Wa 7/15
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Bożena Więch-Baranowska, , Sędzia WSA Włodzimierz Kowalczyk (spr.), Sędzia WSA Izabela Ostrowska, Protokolant specjalista Katarzyna Ławnik, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 maja 2015 r. sprawy ze skargi [...] S.A. z siedzibą w [...] na decyzję Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] października 2014 r., znak: [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej skargę oddala
Uzasadnienie
Główny Inspektor Sanitarny decyzją z dnia [...] października 2014 r. znak [...], działając na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2013 r., poz. 267 ze zm., dalej: k.p.a.), w związku z art. 103 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 ze zm.) po rozpatrzeniu odwołania [...] S.A. z siedzibą w [...] - utrzymał w mocy decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w [...] z dnia [...] sierpnia 2014 r., znak: [...] wymierzającą karę pieniężną w wysokości 3000 zł w związku z faktem prowadzenia działalności w zakresie obrotu żywością niezgodnie z decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w [...] z dnia [...] marca 2010 r. znak [...] zatwierdzającą zakład, tj. Sklep spożywczo-przemysłowy [...] zlokalizowany przy u. [...] w [...].
W uzasadnieniu swego rozstrzygnięcia organ wskazał, że w wyniku przeprowadzonej w sklepie spożywczo-przemysłowym "[...]" zlokalizowanym w [...] przy ul. [...] w dniu 27 czerwca 2014 r. kontroli stwierdzono, że podmiot prowadzi działalność niezgodnie z decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w [...] z dnia [...] marca 2010 r. znak: [...], która zatwierdziła zakład do prowadzenia działalności w zakresie detalicznej sprzedaży: artykułów spożywczych, owoców i warzyw, kurcząt z rożna (dostarczanych jako półprodukt, poddanych na miejscu w sklepie jedynie obróbce termicznej), napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz kosmetyków i artykułów przemysłowych na wydzielonych regałach. Podczas kontroli stwierdzono rozszerzenie zakresu działalności o obróbkę mięsa poprzez mycie, dzielenie i przyprawianie - bez zapewnienia właściwych warunków do jej przeprowadzenia. W dniu kontroli w sprzedaży znajdowały się mięsa na grilla przyprawione, sprzedawane luzem: żeberka w paskach, karkówka bez kości oraz boczek. Jak wynika z protokołu kontroli sanitarnej nr [...] "znajdujące się w sprzedaży żeberka paski luzem zostały umyte, podzielone i przyprawione na zapleczu sklepu. Gdy w sprzedaży zabraknie zakupionych mięs przyprawionych praktykuje się przyprawianie mięs na zapleczu sklepu w pomieszczeniu przed chłodniami. (...) Do obsypywania mięs wykorzystywana jest przyprawa (przechowywana w szafce pod zlewem w pomieszczeniu chłodni)."
