Wyrok WSA w Rzeszowie z dnia 29 lipca 2015 r., sygn. II SA/Rz 209/15
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie w składzie następującym: Przewodniczący WSA Magdalena Józefczyk Sędziowie WSA Krystyna Józefczyk NSA Małgorzata Wolska /spr./ Protokolant starszy sekretarz sądowy Anna Mazurek - Ferenc po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 lipca 2015 r. sprawy ze skargi A. sp. j. na decyzję [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] grudnia 2014 r. nr [...] w przedmiocie nakazu zaprzestania wykorzystywania nazwy "CHLEB GRAHAM" -skargę oddala-
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi A Sp. j. z siedzibą w P., zwanej dalej "Spółką" jest decyzja Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, zwanego dalej "PWIS" z dnia [...] grudnia 2014 r., nr [...] wydana w przedmiocie nakazu zaprzestania wykorzystywania nazwy "CHLEB GRAHAM".
Z akt administracyjnych sprawy wynika, że w trakcie kontroli sanitarnej przeprowadzonej w dniu 25 września 2014 r. przez upoważnionych przedstawicieli Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, zwanego dalej "PPWIS" w piekarni zlokalizowanej w P., ul. [...], stwierdzono nieprawidłowości stanowiące naruszenie art. 46 ust. 1 pkt 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (obowiązujący wówczas: Dz. U. z 2010 r., nr 136, poz. 914 ze zm.), zwanej dalej "U.b.ż." polegające na stosowaniu oznakowania środka spożywczego wprowadzającego konsumenta w błąd. Nieprawidłowości polegały na znakowaniu etykiet produktu z nazwą Graham i braku określenia rodzaju żywności (chleb, pieczywo), użyciu nazwy Graham przy użyciu nie przeważającej ilości składników sypkich (20 procentowej zawartości mąki graham).
W dniu [...] października 2014 r. Spółka poinformowała PPIS o usunięciu nieprawidłowości polegającej na braku określenia rodzaju żywności na etykiecie GRAHAM. Do nazwy GRAHAM dodano CHLEB - obecnie nazwa rodzaju żywności brzmi CHLEB GRAHAM. Spółka nie odniosła się do pozostałych stwierdzonych nieprawidłowości.
Decyzją z dnia [...] listopada 2014 r., znak: [...] PPIS nakazał Spółce zaprzestanie wykorzystywania nazwy CHLEB Graham w oznakowaniu chleba w którego składzie, zgodnie z recepturą, znajduje się 20% dodatek mąki pszennej typ 1850 (mąka graham). W podstawie prawnej powołano art. 4, 46 ust. 1 pkt 1a U.b.ż., art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013r., poz. 267 ze zmianami), zwanej dalej "K.p.a.", art. 54 ust. 1, ust. 2 pkt a, ust. 2 pkt h, ust. 3 Rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE Nr L 11 z 30 kwietnia 2004r., str. 1, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200 z późn. zm.).
