Wyrok WSA w Warszawie z dnia 6 lutego 2018 r., sygn. VII SA/Wa 844/17
Ochrona zdrowia
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Tomasz Stawecki (spr.), , Sędzia WSA Marta Kołtun-Kulik, Sędzia WSA Grzegorz Rudnicki, Protokolant spec. Katarzyna Ławnik, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 6 lutego 2018 r. sprawy ze skargi R. C. na decyzję Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] stycznia 2017 r., znak: [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej oddala skargę
Uzasadnienie
1. Główny Inspektor Sanitarny decyzją z [...] stycznia 2017 r., znak: [...], po rozpatrzeniu odwołania [...], zwanego dalej również "skarżącym", utrzymał w mocy decyzję [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z [...] listopada 2016 r. nr [...], znak: [...], w sprawie nałożenia kary pieniężnej.
Zaskarżona decyzja została wydana w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych.
2. [...] Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny decyzją nr [...] z [...] listopada 2016 r., działając na podstawie art. 104 ust. 1 i 2 w związku z art. 103 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594 ze zm.), zwanej dalej "ustawą b.ż.ż.", wymierzył skarżącemu karę pieniężną w wysokości 50.000,00 zł za wprowadzanie do obrotu, jako żywność, produktu pod nazwą [...], niebędącego żywnością z uwagi na obecność w składzie liści Acacia rigidula (98%) oraz niezadeklarowanych związków takich jak: P-methylphenethylamine, oxilofrine, phenethylamine i jej pochodne.
Organ wskazał, że ekstrakt z liści Acacia rigidula jest składnikiem, który zgodnie z Katalogiem Nowej Żywności dostępnym na stronie Komisji Europejskiej nie posiada tzw. historii spożycia przez ludzi w krajach Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r., zatem jego obecność na rynku europejskim w charakterze żywności lub składnika żywności jest nieuprawniona. Przed wprowadzeniem do obrotu takiego składnika wymagana jest bowiem autoryzacja w Komisji Europejskiej, zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) Nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności (Dz. Urz. UE L 43/1 z 14.2.1997 ze zm.), dalej "rozporządzenie (WE) nr 258/97".
