Wyrok WSA w Warszawie z dnia 14 sierpnia 2018 r., sygn. VII SA/Wa 2887/17
Ochrona zdrowia
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jolanta Augustyniak - Pęczkowska, , Sędzia WSA Joanna Gierak - Podsiadły (spr.), Sędzia WSA Izabela Ostrowska, Protokolant specjalista Monika Gąsińska - Goc, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 14 sierpnia 2018 r. sprawy ze skargi T. Sp. z o.o. z siedzibą w G. na decyzję Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] września 2017 r. znak: [...] w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej oddala skargę
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi wniesionej przez T. Sp. z o.o. w G. jest decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego z [...] września 2017 r. utrzymująca w mocy decyzję [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z [...] sierpnia 2017 r. nr [...].
Tą ostatnią, organ sanitarny, na podstawie art. 103 ust. 1 pkt 1 i pkt 1b lit. c, ust. 2 pkt 1, art. 104 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149 ze zm.), wymierzył T. Spółce z o. o. w G. karę pieniężną: w wysokości 2500 zł za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania środka spożywczego pn. [...], określonych w przepisie art. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r., tj. za czyn wymieniony w art. 103 ust. 1 pkt 1b lit. c ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (pkt 1 decyzji), oraz w wysokości 2500 zł za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania środka spożywczego pn. [...], określonych w art. 3 lit. a, art. 5 ust. 1 lit. a i lit. e rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 z 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, tj. za czyn z art. 103 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w zw. z art. 52a tej ustawy.
W uzasadnieniu zaskarżonej decyzji, utrzymując to orzeczenie w mocy, GIS wskazał przede wszystkim na to, że znajomość i przestrzeganie przepisów prawa żywnościowego jest obowiązkiem każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym oraz, że przedsiębiorca odpowiada nie tylko za jakość zdrowotną środków spożywczych wprowadzanych do obrotu lecz również za treść informacji umieszczonych na jego opakowaniu lub prezentacji i reklamie.
