Program „Posiłek w szkole i w domu” – 3 moduł
Wieloletni rządowy program „Posiłek w szkole i w domu” jest programem wspierania finansowego gmin w zakresie realizacji zadań własnych o charakterze obowiązkowym określonych w ustawie o pomocy społecznej. Z dniem 13 lutego 2019 r. weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie realizacji modułu 3 tego programu dotyczące wspierania organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków.
Rozporządzenie Rady Ministrów z 5 lutego 2019 r. w sprawie realizacji modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” dotyczącego wspierania w latach 2019-2023 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków (dalej: rozporządzenie w sprawie realizacji 3 modułu) określa m.in.:
- formy i zakres wspierania organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe dla dzieci i młodzieży oraz publiczne szkoły artystyczne,
- zakres informacji, jakie zawiera wniosek organu prowadzącego o udzielenie wsparcia finansowego,
- szczegółowe kryteria i tryb oceny wniosków,
- sposób podziału środków budżetu państwa przyznanych na realizację zadań.
Wsparcie finansowe jest udzielane na realizację zadań obejmujących:
- doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni),
- doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione,
- zorganizowanie nowych stołówek szkolnych,
- adaptację, poprawę standardu i wyposażenie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków (jadalni).
W ramach udzielone wsparcia finansowego można zakupić:
- usługi remontowo-adaptacyjne służące poprawie standardu funkcjonowania stołówek szkolnych lub pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków;
- niezbędne wyposażenie kuchni w stołówkach szkolnych, w tym:
- stanowiska mycia rąk (umywalka z instalacją ciepłej i zimnej wody),
- stanowiska sporządzania potraw i napojów oraz produkcji ciast (stoły produkcyjne, trzony kuchenne z piekarnikami, zlewozmywaki, garnki, naczynia kuchenne, noże, chłodziarka z zamrażarką, zmywarka do naczyń, piec konwekcyjnoparowy),
- stanowiska obróbki wstępnej,
- stanowiska obróbki cieplnej,
- stanowiska produkcji potraw z mięsa,
- stanowiska ekspedycji potraw i napojów (podgrzewacze do potraw i talerzy),
- stanowiska mycia naczyń (pojemnik na odpadki, zmywarka do naczyń);
- niezbędne wyposażenie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków, w szczególności stoły, krzesła, zastawę stołową, tace, kosze na odpady, termosy gastronomiczne.
Wsparcie finansowe udzielane jest w formie dotacji:
- dla organów prowadzących (jednostki samorządu terytorialnego, osoby prawne niebędące jednostkami samorządu terytorialnego, osoby fizyczne),
- dla ministra właściwego do spraw kultury i dziedzictwa narodowego.
Wsparcie finansowe może być udzielone pod warunkiem zapewnienia przez organ prowadzący - w odniesieniu do każdej szkoły objętej wnioskiem o udzielenie wsparcia finansowego - wkładu własnego w wysokości co najmniej 20% kwoty kosztów realizacji zadania objętego wsparciem finansowym.
Do wkładu własnego zalicza się:
- wkład finansowy przeznaczony przez organ prowadzący na zakup usług lub wyposażenia, wydatkowany w roku złożenia wniosku o udzielenie wsparcia finansowego,
- wkład rzeczowy w postaci usług lub wyposażenia zakupionych w roku założenia wniosku o udzielenie wsparcia finansowego, ale nie później niż do dnia złożenia tego wniosku, które organ prowadzący zamierza wykorzystać podczas realizacji zadania objętego wsparciem finansowym lub które wykorzystał do zadań bezpośrednio związanych z realizacją tego zadania w roku złożenia wniosku o udzielenie wsparcia finansowego,
- wkład rzeczowy w postaci wydatków związanych z kosztami osób realizujących zadania objęte wsparciem finansowym, których poniesienie jest niezbędne do realizacji tego zadania, a nie jest finansowane w ramach udzielonego wsparcia finansowego.
Tabela. Maksymalna wysokość wsparcia finansowego dla organu prowadzącego w odniesieniu do każdej szkoły objętej wnioskiem.
Zadanie | Maksymalna kwota |
Doposażenie i poprawa standardu funkcjonujących stołówek | 80 000 zł |
Doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują | 80 000 zł |
Zorganizowanie nowych stołówek szkolnych | 80 000 zł |
Adaptacja, poprawa standardu i wyposażenie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków | 25 000 zł |
Wniosek o udzielenie wsparcia finansowego musi zawierać:
- nazwę, adres siedziby (w przypadku osoby fizyczne - adres zamieszkania) numer telefonu i adres poczty elektronicznej organu prowadzącego;
- numer REGON i NIP;
- łączna wnioskowana kwotę wsparcia finansowego;
- wykaz szkół objętych wnioskiem wraz z informacją o wkładzie własnym organu prowadzącego i jego wysokości dla każdej ze szkół;
- dane dotyczące szkół objętych wnioskiem:
- nazwa, adres siedziby, numer telefonu i adres poczty elektronicznej,
- wskazanie zadania,
- liczbę uczniów w szkole wg. stanu na 30 września roku poprzedzającego rok złożenia wniosku,
- informację o dotychczasowym sposobie zapewnienia żywienia uczniów w szkole,
- informację o aktualnym stanie wyposażenia stołówki szkolnej,
- informację o planowanych sposobach wykorzystania wsparcia finansowego,
- przewidywane efekty realizacji zadania,
- kalkulację planowanych kosztów realizacji zadania,
- wnioskowaną w odniesieniu do danej szkoły kwotę wsparcia finansowego;
- informację o usługach, wyposażeniu lub wydatkach, które mogą być zaliczone do wkładu rzeczowego albo o brak takich usług, wyposażenia lub wydatków;
- informację, czy w odniesieniu do danej szkoły wniosek jest składany ponownie;
- imię i nazwisko, funkcję oraz podpis osoby upoważnionej do reprezentowania organu prowadzącego;
- dokumenty potwierdzające upoważnienie do składania oświadczeń woli w imieniu organu.
|
Organ prowadzący, który chciałby zostać objęty udzieleniem wsparcia finansowego w roku 2019 r., powinien wystąpić z wnioskiem do wojewody właściwego ze względu na siedzibę szkoły do 30 kwietnia 2019 r. Z tym, że szkoła, która ma zostać objęta takim wnioskiem, powinna złożyć dane wymagane we wniosku do 15 kwietnia 2019 r. Zespół powołany przez wojewodę dokonuje oceny wniosków organów prowadzących do 30 maja 2019 r.
Wojewoda udziela dotacji organom prowadzącym szkoły na podstawie umowy, o której mowa w art. 15 ustawy z 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych. Przekazanie środków budżetu państwa otrzymanych w ramach wsparcia finansowego następuje w terminie 4 dni od dnia zawarcia umowy, jednak nie później niż do 30 czerwca 2019 r.
Szkoły, które zostały objęte wsparciem finansowym, składają swoim organom prowadzącym sprawozdania z realizacji zadania w terminie do 28 lutego roku następującego po roku udzielenia wsparcia finansowego.
Organy prowadzące, którym udzielono wsparcia finansowego, składają wojewodom zbiorcze sprawozdania z realizacji zadania w terminie do 31 marca roku następującego po roku udzielenia wsparcia finansowego.
Podstawy prawne
art. 150 ustawy z 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (j.t. Dz.U. z 2017 r. poz. 2077; ost.zm. Dz.U. z 2019 r. poz. 326)
§ 2, § 3, § 4, § 6, § 7, § 13 rozporządzenia Rady Ministrów z 5 lutego 2019 r. w sprawie realizacji modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” dotyczącego wspierania w latach 2019-2023 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków (Dz.U. z 2019 r. poz. 267)
©℗
MAGDA GROTKIEWICZ
prawnik specjalizujący się w tematyce finansów publicznych, rachunkowości i sprawozdawczości budżetowej, redaktor prowadzący dwutygodnik „Rachunkowość Budżetowa”
