Dziennik Gazeta Prawna 245/2022 z 20.12.2022 [dodatek: Gazeta Prawna, str. 6]
Artykuł
z dnia 20.12.2022
Data publikacji: 20.12.2022
Spory o mięso hodowane komórkowo
Agnieszka Szymecka-Wesołowska: Unia Europejska będzie musiała zdecydować, czy wyhodowane w laboratorium mięso można nazywać mięsem

dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, wspólniczka w Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego
dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, wspólniczka w Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wydała ostatnio pozytywną opinię dla firmy zajmującej się mięsem hodowanym komórkowo. Proces polega na pobieraniu od żywego zwierzęcia komórek macierzystych, a następnie namnażaniu ich w laboratorium i łączeniu w grupy, by produkowały tkankę mięśniową.




