comment
Artykuł
Data publikacji: 2023-03-16
Pudełko na deser
Dr inż. Joanna Oracz, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Grzelczyk z Politechniki Łódzkiej
Co zrobić z opakowa niami po żywności, żeby nie zatruwały środowiska? Zjeść
Światowy rynek tworzyw biodegradowalnych to ledwie 1 proc. wszystkich tworzyw sztucznych. Na dodatek przy ich produkcji wytwarza się dużą ilość dwutlenku węgla, a mimo biodegradowalności zawierają szkodliwe polimery. Sam zaś rozkład trwa długo. Dlatego zespół badaczek z Politechniki Łódzkiej – dr Joanna Grzelczyk, dr Ilona Gałązka-Czarnecka oraz dr Joanna Oracz – postanowiły opracować nowy rodzaj opakowań.
Pozostało 88% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu