Przyszłością jest rolnictwo regeneratywne
Branża rolno-spożywcza odpowiada za emisję jednej trzeciej gazów cieplarnianych na świecie. Jednym z rozwiązań wpływających na obniżenie emisyjności może być rolnictwo regeneratywne, dlatego Nestlé w Polsce uruchomiło dwa programy wsparcia dla rolników w tym obszarze.

„Zielona branża spożywcza” to tytuł panelu zorganizowanego w ramach tegorocznego Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. Czy można produkować bezpieczną, odżywczą żywność, tak aby proces ten był bardziej przyjazny środowisku, opłacał się pod względem biznesowym i zapewniał konkurencyjność na arenie międzynarodowej?
– Połączenie tych wszystkich aspektów jest oczywiście wyzwaniem. Na rynku żywnościowym od kilku lat mamy do czynienia z kolejną rewolucją. Kiedyś patrzyliśmy na żywność pod kątem jej dostępności, a także walki z głodem. Potem, w latach 90., ważne okazały się także bezpieczeństwo i jakość. Teraz wchodzimy w czas dyskusji na




