Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2011-04-06 do 2016-04-28
Wersja archiwalna od 2011-04-06 do 2016-04-28
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 10 marca 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych
Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 72, poz. 424) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 229, poz. 2273, z 2004 r. Nr 162, poz. 1694, z 2005 r. Nr 175, poz. 1462, z 2006 r. Nr 251, poz. 1847 oraz z 2008 r. Nr 98, poz. 634.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 10 marca 2011 r. (poz. 318)
WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH
Lp. | Wykaz produktów i grup produktów | Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej (w tonach, sztukach, hektarach, złotych) | Minimalna liczba członków grupy producentów rolnych | ||
dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego | dla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego | dla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | Konie żywe, mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone | 24 sztuki | 5 | ||
2 | Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone | 50 sztuk | 80 sztuk | 80 sztuk | 5 |
3 | Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone | 2000 sztuk | 4000 sztuk | 4000 sztuk | 5 |
4 | Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone) | 200 sztuk | 400 sztuk | 600 sztuk | 5 |
5 | Drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone: |
|
| ||
kurczaki lub | 500 000 sztuk | 5 | |||
kaczki, lub | 4000 sztuk | 5 | |||
gęsi, lub | 4000 sztuk | 5 | |||
indyki, lub | 4000 sztuk | 5 | |||
przepiórki, lub | 4000 sztuk | 5 | |||
perliczki, lub | 4000 sztuk | 5 | |||
strusie1) | 500 sztuk | 5 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
6 | Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone | 4000 sztuk | 5 | ||
7 | Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone) | 2000 sztuk | 5 | ||
8 | Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone) | 1000 sztuk | 5 | ||
9 | Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone) | 2000 sztuk | 4000 sztuk | 5000 sztuk | 5 |
10 | Jaja ptasie | 500 000 sztuk | 5 | ||
11 | Mleko: |
|
|
|
|
krowie, | 100 000 litrów | 100 000 litrów | 100 000 litrów | 5 | |
owcze lub kozie | 30 000 litrów | 60 000 litrów | 90 000 litrów | 5 | |
12 | Miód naturalny lub inne produkty pszczele | 50 000 zł | 5 | ||
13 | Kwiaty świeże - cięte, doniczkowe | 800 000 zł | 5 | ||
14 | Ziemniaki świeże lub chłodzone | 250 ton | 500 ton | 750 ton | 5 |
15 | Ziarno zbóż | 200 ton | 400 ton | 600 ton | 5 |
16 | Nasiona roślin oleistych | 300 ton | 600 ton | 900 ton | 5 |
17 | Ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych | 400 ton | 800 ton | 1200 ton | 5 |
18 | Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej2) | 200 000 zł | 5 | ||
19 | Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin - sadowniczych i ozdobnych, rozsada roślin warzywnych | 500 000 zł | 1 000 000 zł | 1 500 000 zł | 5 |
20 | Buraki cukrowe | 2000 ton | 4000 ton | 6000 ton | 5 |
21 | Len lub konopie - uprawiane na włókno | 10 hektarów | 20 hektarów | 20 hektarów | 5 |
22 | Szyszki chmielowe | 45 hektarów | 7 | ||
23 | Liście tytoniu suszone | 380 ton | 50 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
24 | Materiał siewny lub sadzeniaki | 300 000 zł | 600 000 zł | 900 000 zł | 5 |
25 | Rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego | 50 000 zł | 5 | ||
26 | Produkty rolnictwa ekologicznego | 40 000 zł | 5 | ||
27 | Owoce i warzywa3) | 200 000 zł | 5 | ||
28 | Owoce3) | 200 000 zł | 5 | ||
29 | Warzywa3) | 200 000 zł | 5 | ||
30 | Owoce przeznaczone dla przetwórstwa3) | 200 000 zł | 5 | ||
31 | Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3) | 200 000 zł | 5 | ||
32 | Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3) | 200 000 zł | 5 | ||
33 | Produkty rolne, zarejestrowane w Komisji Europejskiej, zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych | 100 000 zł | 5 | ||
34 | Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich | 500 000 sztuk | 5 | ||
35 | Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone) | 40 000 zł | 5 |
|
1) Jeżeli grupa zrzesza producentów drobiu ze względu na różne gatunki, ilość sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.
2) Z wyłączeniem bazylii, melisy, mięty, Origanum vulgare (lebiodka pospolita/dziki majeranek), rozmarynu, szałwii, tymianku i szafranu.
3) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup przed dniem 1 maja 2004 r.