Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2004-09-24
Wersja aktualna od 2004-09-24
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1656/2004
z dnia 21 września 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92(2), a w szczególności jego art. 173, ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.
(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 24 września 2004 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 września 2004 r.
W imieniu Komisji | |
Olli REHN | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).
(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).
ZAŁĄCZNIK
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
1.10 | Ziemniaki młode 0701 90 50 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – | ||||||
1.30 | Cebula (inna niż do sadzenia) 0703 10 19 | 38,49 | 22,21 | 1 210,59 | 286,32 | 602,24 | 9 533,20 |
132,90 | 25,42 | 16,46 | 167,40 | 9 235,68 | 1 536,52 | ||
350,61 | 26,18 | ||||||
1.40 | Czosnek 0703 20 00 | 96,59 | 55,74 | 3 037,83 | 718,50 | 1 511,25 | 23 922,49 |
333,49 | 63,80 | 41,30 | 420,08 | 23 175,88 | 3 855,73 | ||
879,81 | 65,69 | ||||||
1.50 | Pory ex 0703 90 00 | 45,21 | 26,09 | 1 421,94 | 336,31 | 707,38 | 11 197,61 |
156,10 | 29,86 | 19,33 | 196,63 | 10 848,14 | 1 804,78 | ||
411,82 | 30,75 | ||||||
1.60 | Kalafior 0704 10 00 | – | – | – | – | – | – |
1.80 | Kapusta biała i czerwona 0704 90 10 | 32,61 | 18,82 | 1025,65 | 242,58 | 510,24 | 8 076,84 |
112,60 | 21,54 | 13,94 | 141,83 | 7 824,77 | 1 301,79 | ||
297,05 | 22,18 | ||||||
1.90 | Brokuly lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica) ex 0704 90 90 | 61,43 | 35,45 | 1 932,10 | 456,97 | 961,17 | 15 214,98 |
212,11 | 40,57 | 26,27 | 267,18 | 14 740,13 | 2 452,29 | ||
559,57 | 41,78 | ||||||
1.100 | Kapusta pekińska ex 0704 90 90 | 75,36 | 43,49 | 2 370,22 | 560,60 | 1 179,13 | 18 665,16 |
260,20 | 49,78 | 32,22 | 327,76 | 18 082,63 | 3 008,37 | ||
686,46 | 51,25 | ||||||
1.110 | Salata glowiasta 0705 1100 | – | – | – | – | – | – |
1.130 | Marchew ex 0706 10 00 | 26,74 | 15,43 | 841,03 | 198,92 | 418,39 | 6 622,96 |
92,33 | 17,66 | 11,43 | 116,30 | 6 416,26 | 1 067,46 | ||
243,58 | 18,19 | ||||||
1.140 | Rzodkiewka ex 0706 90 90 | 44,01 | 25,40 | 1 384,20 | 327,39 | 688,61 | 10 900,40 |
151,96 | 29,07 | 18,82 | 191,41 | 10 560,20 | 1 756,88 | ||
400,89 | 29,93 | ||||||
1.160 | Groch (Pisum sativum) 0708 10 00 | 450,17 | 259,79 | 14 158,67 | 3 348,75 | 7 043,59 | 111 497,46 |
1 554,34 | 297,34 | 192,49 | 1 957,91 | 108 017,67 | 17 970,68 | ||
4 100,62 | 306,16 | ||||||
1.170 | Fasola | ||||||
1.170.1 | – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) ex 0708 20 00 | 85,72 | 49,47 | 2 696,07 | 637,66 | 1 341,23 | 21 231,13 |
295,97 | 56,62 | 36,65 | 372,82 | 20 568,51 | 3 421,94 | ||
780,83 | 58,30 | ||||||
1.170.2 | – Fasola (Phaseolus ssp., vulgaris var. Compressus Savi) ex 0708 20 00 | 128,20 | 73,98 | 4032,15 | 953,67 | 2 005,89 | 31 752,58 |
442,65 | 84,68 | 54,82 | 557,58 | 30 761,59 | 5 117,74 | ||
1 167,79 | 87,19 | ||||||
1.180 | Bób ex 0708 90 00 | – | – | – | – | – | – |
1.190 | Karczochy 0709 10 00 | – | – | – | – | – | – |
1.200 | Szparagi | ||||||
1.200.1 | – zielone ex 0709 20 00 | 274,42 | 158,37 | 8 631,11 | 2 041,39 | 4 293,77 | 67 968,74 |
947,52 | 181,26 | 117,34 | 1 193,54 | 65 847,46 | 10 954,91 | ||
2 499,73 | 186,63 | ||||||
1.200.2 | – pozostałe ex 0709 20 00 | 455,13 | 262,66 | 14 314,75 | 3 385,67 | 7 121,24 | 112 726,60 |
1 571,47 | 300,61 | 194,61 | 1 979,50 | 109 208,44 | 18 168,79 | ||
4 145,82 | 309,53 | ||||||
1.210 | Oberzyny (baklazany) 0709 30 00 | 85,28 | 49,22 | 2 682,28 | 634,40 | 1 334,37 | 21 122,57 |
294,46 | 56,33 | 36,47 | 370,92 | 20 463,34 | 3 404,45 | ||
776,84 | 58,00 | ||||||
1.220 | Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) ex 0709 40 00 | 83,53 | 48,21 | 2 627,19 | 621,37 | 1 306,96 | 20 688,71 |
288,41 | 55,17 | 35,72 | 363,30 | 20 043,02 | 3 334,52 | ||
760,88 | 56,81 | ||||||
1.230 | Pieprznik jadalny 0709 59 10 | 553,21 | 319,26 | 17 399,56 | 4 115,27 | 8 655,86 | 137 019,05 |
1 910,12 | 365,40 | 236,55 | 2 406,08 | 132 742,74 | 22 084,14 | ||
5 039,25 | 376,24 | ||||||
1.240 | Papryka słodka 0709 60 10 | 85,99 | 49,63 | 2 704,68 | 639,70 | 1 345,51 | 21 298,99 |
296,92 | 56,80 | 36,77 | 374,01 | 20 634,26 | 3 432,88 | ||
783,33 | 58,48 | ||||||
1.250 | Koper 0709 90 50 | – | – | – | – | – | – |
1.270 | Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi) 0714 20 10 | 82,79 | 47,78 | 2 603,93 | 615,87 | 1 295,39 | 20 505,58 |
285,86 | 54,68 | 35,40 | 360,08 | 19 865,60 | 3 305,00 | ||
754,15 | 56,31 | ||||||
2.10 | Kasztany (Castanea spp.), świeze ex 0802 40 00 | – | – | – | – | – | – |
2.30 | Ananas, świeży ex 0804 30 00 | 110,17 | 63,58 | 3 465,03 | 819,53 | 1 723,77 | 27 286,61 |
380,39 | 72,77 | 47,11 | 479,16 | 26 435,00 | 4 397,94 | ||
1 003,54 | 74,93 | ||||||
2.40 | Awokado, świeże ex 0804 40 00 | 209,21 | 120,74 | 6 580,11 | 1 556,30 | 3 273,45 | 51 817,45 |
722,36 | 138,18 | 89,46 | 909,92 | 50 200,25 | 8 351,72 | ||
1 905,73 | 142,28 | ||||||
2.50 | Guawa, mango, świeże ex 0804 50 | – | – | – | – | – | – |
2.60 | Słodkie pomarańcze, świeże: | ||||||
2.60.1 | – Krwiste i półkrwiste | 52,21 | 30,13 | 1 642,11 | 388,38 | 816,91 | 12 931,37 |
0805 10 10 | 180,27 | 34,48 | 22,32 | 227,08 | 12 527,79 | 2 084,22 | |
475,59 | 35,51 | ||||||
2.60.2 | – Nawele, Naweliny, Nawelaty, | 59,12 | 34,12 | 1 859,48 | 439,80 | 925,04 | 14 643,11 |
Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, | 204,13 | 39,05 | 25,28 | 257,14 | 14 186,11 | 2 360,11 | |
Ovalisy, Trovita i Hamliny 0805 10 30 | 538,54 | 40,21 | |||||
2.60.3 | – Pozostałe 0805 10 50 | 61,01 | 35,21 | 1 918,89 | 453,85 | 954,60 | 15 110,96 |
210,66 | 40,30 | 26,09 | 265,35 | 14 639,35 | 2 4639,352 | ||
555,75 | 41,49 | ||||||
2.70 | Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże | ||||||
2.70.1 | – Klementynki ex 0805 20 10 | 76,23 | 43,99 | 2 397,67 | 567,09 | 1 192,78 | 18 881,34 |
263,22 | 50,35 | 32,60 | 331,56 | 18 292,06 | 3 043,21 | ||
694,41 | 51,85 | ||||||
2.70.2 | – Monrealesy i satsumas ex 0805 20 30 | 71,72 | 41,39 | 2 255,74 | 533,52 | 1 122,17 | 17 763,61 |
247,63 | 247,6347 | 30,67 | 311,93 | 17 209,21 | 2 863,06 | ||
653,30 | 48,78 | ||||||
2.70.3 | – Mandarynki i wilkingi ex 0805 20 50 | 78,06 | 45,05 | 2 455,00 | 580,65 | 1221,30 | 19 332,79 |
269,51 | 51,56 | 33,38 | 339,49 | 18 729,42 | 3 115,98 | ||
711,02 | 53,09 | ||||||
2.70.4 | – Tangeryny i pozostałe ex 0805 20 70 ex 0805 20 90 | 67,64 | 39,03 | 2 127,33 | 503,15 | 1058,29 | 16 752,38 |
233,54 | 44,67 | 28,92 | 294,17 | 16 229,55 | 2 700,08 | ||
616,11 | 46,00 | ||||||
2.85 | Limy (Citrus aurantifolia), świeże 0805 50 90 | 176,82 | 102,04 | 5 561,40 | 1 315,36 | 2 766,66 | 43 795,22 |
610,53 | 116,79 | 75,61 | 769,05 | 42 428,39 | 7 058,73 | ||
1 610,69 | 120,26 | ||||||
2.90 | Grejpfruty, świeże | ||||||
2.90.1 | – białe ex 0805 40 00 | 34,21 | 19,74 | 1075,95 | 254,48 | 535,26 | 8 472,93 |
118,12 | 22,60 | 14,63 | 148,79 | 8 208,50 | 1 365,63 | ||
311,62 | 23,27 | ||||||
2.90.2 | – różowe ex 0805 40 00 | 73,00 | 42,13 | 2 296,07 | 543,06 | 1 142,24 | 18 081,23 |
252,06 | 48,22 | 31,22 | 317,51 | 17 516,93 | 2 914,26 | ||
664,99 | 49,65 | ||||||
2.100 | Winogrona stołowe 0806 10 10 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – | ||||||
2.110 | Arbuzy 0807 1100 | 40,45 | 23,34 | 1 272,23 | 300,90 | 632,90 | 10 018,66 |
139,67 | 26,72 | 17,30 | 175,93 | 9 705,98 | 1 614,76 | ||
368,46 | 27,51 | ||||||
2.120 | Melony (inne niż arbuzy) | ||||||
2.120.1 | – Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro ex 0807 19 00 | 58,53 | 33,78 | 1 840,77 | 435,37 | 915,74 | 14 495,77 |
202,08 | 38,66 | 25,03 | 254,55 | 14 043,36 | 2 336,37 | ||
533,12 | 39,80 | ||||||
2.120.2 | – Pozostałe ex 0807 19 00 | 96,47 | 55,67 | 3 034,24 | 717,65 | 1 509,46 | 23 894,21 |
333,10 | 63,72 | 41,25 | 419,59 | 23 148,48 | 3 851,17 | ||
878,77 | 65,61 | ||||||
2.140 | Gruszki | ||||||
2.140.1 | – Gruszki – Nashi (Pyrus pyrifolia), Pears – Ya (Pyrus bretscheideri) ex 0808 20 50 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – | – | – | – | – | ||
2.140.2 | – Pozostałe ex 0808 20 50 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – | ||||||
2.150 | Morele 0809 10 00 | 130,80 | 75,49 | 4 114,06 | 973,04 | 2 046,64 | 32 397,63 |
451,64 | 86,40 | 55,93 | 568,91 | 31 386,52 | 5 221,71 | ||
1 191,51 | 88,96 | ||||||
2.160 | Wiśnie i czereśnie 0809 20 95 0809 20 05 | 502,98 | 290,27 | 15 819,73 | 3 741,62 | 7 869,93 | 124 578,09 |
1 736,69 | 332,22 | 215,07 | 2 187,61 | 120 690,05 | 20 078,96 | ||
4 581,70 | 342,08 | ||||||
2.170 | Brzoskwinie 0809 30 90 | 111,40 | 64,29 | 3 503,75 | 828,69 | 1 743,03 | 27 591,55 |
384,64 | 73,58 | 47,63 | 484,51 | 26 730,43 | 4 447,09 | ||
1 014,75 | 75,76 | ||||||
2.180 | Nektaryny ex0809 30 10 | 111,40 | 64,29 | 3 503,75 | 828,69 | 1 743,03 | 27 591,55 |
384,64 | 73,58 | 47,63 | 484,51 | 26 730,43 | 4 447,09 | ||
1 014,75 | 75,76 | ||||||
2.190 | Śliwki 0809 40 05 | 70,70 | 40,80 | 2 223,66 | 525,93 | 1 106,21 | 17 510,98 |
244,11 | 46,70 | 30,23 | 307,50 | 16 964,47 | 2 822,34 | ||
644,01 | 48,08 | ||||||
2.200 | Truskawki i poziomki 0810 10 00 | 112,40 | 64,87 | 3 535,20 | 836,13 | 1 758,68 | 27 839,23 |
388,09 | 74,24 | 48,06 | 488,86 | 26 970,38 | 4 487,01 | ||
1 023,86 | 76,44 | ||||||
2.205 | Maliny 0810 20 10 | 304,95 | 175,99 | 9 591,29 | 2 268,49 | 4 771,43 | 75 530,02 |
1052,93 | 201,42 | 130 | 1 326,32 | 73 172,75 | 12 173,60 | ||
2 777,82 | 207,40 | ||||||
2.210 | Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0810 40 30 | 1 926,60 | 926,60 | 50 499,65 | 11 943,97 | 25 122,34 | 397 677,48 |
5 543,85 | 1 060,51 | 686,56 | 6 983,28 | 385 266,12 | 64 095,95 | ||
14 625,66 | 1 091,98 | ||||||
2.220 | Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 0810 50 00 | 139,53 | 80,52 | 4 388,38 | 1037,92 | 2 183,11 | 34 557,85 |
481,76 | 92,16 | 59,66 | 606,84 | 33 479,31 | 5 569,89 | ||
1 270,96 | 94,89 | ||||||
2.230 | Granaty ex 0810 90 95 | 209,23 | 120,75 | 6 580,65 | 1 556,43 | 3 273,71 | 51 821,64 |
722,42 | 138,20 | 89,47 | 910,00 | 50 204,31 | 8 352,39 | ||
1 905,88 | 142,30 | ||||||
2.240 | Khakis (w tym owoce sharon) ex 0810 90 95 | 322,87 | 186,33 | 10 154,91 | 2 401,80 | 5 051,82 | 79 968,44 |
1 114,81 | 213,26 | 138,06 | 1 404,26 | 77 472,66 | 12 888,97 | ||
2 941,06 | 219,58 | ||||||
2.250 | Liczi (śliwki chińskie) ex 0810 90 | – | – | – | – | – | – |