Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-10-12 do 2004-10-21
Wersja archiwalna od 2004-10-12 do 2004-10-21
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1735/2004
z dnia 5 października 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2004 r., Nr 313, poz. 27)
Alerty
Dziennik Urzędowy nr L310 z 07/10/2004, s. 3
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92(2), a w szczególności jego art. 173, ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.
(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku [1].
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 8 października 2004 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 5 października 2004 r.
(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).
(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).
ZAŁĄCZNIK
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
1.10 | Ziemniaki młode 070 190 50 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – |
|
|
|
| ||
1.30 | Cebula (inna niż do sadzenia) 070 310 19 | 38,49 | 22,15 | 1 216,98 | 286,38 | 602,24 | 9 478,16 |
132,90 | 25,69 | 16,53 | 167,95 | 9 237,2 | 1 542,49 | ||
347,52 | 26,59 |
|
|
|
| ||
1.40 | Czosnek 0703 20 00 | 107,99 | 62,15 | 3 414,28 | 803,45 | 1 689,60 | 26 591,36 |
372,85 | 72,08 | 46,37 | 471,18 | 25 915,37 | 4 327,51 | ||
974,98 | 74,61 |
|
|
|
| ||
1.50 | Pory ex 0703 90 00 | 45,21 | 26,02 | 1 429,45 | 336,38 | 707,38 | 11 132,96 |
156,10 | 30,18 | 19,41 | 197,27 | 10 849,95 | 1 811,79 | ||
408,19 | 31,24 |
|
|
|
| ||
1.60 | Kalafior 0704 10 00 | – | – | – | – | – | – |
1.80 | Kapusta biała i czerwona 0704 90 10 | 32,61 | 18,77 | 1 031,06 | 242,63 | 510,24 | 8 030,21 |
112,60 | 21,77 | 14,00 | 142,29 | 7 826,07 | 1 306,85 | ||
294,43 | 22,53 |
|
|
|
| ||
1.90 | Brokuly lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica) ex 0704 90 90 | 61,43 | 35,35 | 1 942,29 | 457,06 | 961,17 | 15 127,14 |
212,11 | 41,00 | 26,38 | 268,04 | 14 742,59 | 2 461,81 | ||
554,64 | 42,45 |
|
|
|
| ||
1.100 | Kapusta pekińska ex 0704 90 90 | 75,36 | 43,37 | 2 382,73 | 560,71 | 1 179,13 | 18 557,40 |
260,20 | 50,30 | 32,36 | 328,83 | 18 085,65 | 3 020,05 | ||
680,41 | 52,07 |
|
|
|
| ||
1.110 | Salata glowiasta 0705 1100 | – | – | – | – | – | – |
1.130 | Marchew ex 0706 10 00 | 26,74 | 15,39 | 845,47 | 198,96 | 418,39 | 6 584,72 |
92,33 | 17,85 | 11,48 | 116,68 | 6 417,33 | 1071,61 | ||
241,43 | 18,48 |
|
|
|
| ||
1.140 | Rzodkiewka ex 0706 90 90 | 44,01 | 25,33 | 1 391,51 | 327,45 | 688,61 | 10 837,46 |
151,96 | 29,38 | 18,90 | 192,03 | 10 561,96 | 1 763,70 | ||
397,36 | 30,41 |
|
|
|
| ||
1.160 | Groch (Pisum sativum) 0708 10 00 | 436,90 | 251,43 | 13 813,76 | 3 250,68 | 6 835,93 | 107 585,49 |
1 508,51 | 291,63 | 187,60 | 1 906,35 | 104 850,53 | 17 508 | ||
3 944,64 | 301,87 |
|
|
|
| ||
1.170 | Fasola |
|
|
|
|
|
|
1.170.1 | – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) ex 0708 20 00 | 85,59 | 49,26 | 2 706,18 | 636,82 | 1 339,19 | 21 076,54 |
295,53 | 57,13 | 36,75 | 373,46 | 20 540,74 | 3 430,02 | ||
772,77 | 59,14 |
|
|
|
| ||
1.170.2 | – Fasola (Phaseolus ssp., vulgaris var. Compressus Savi) ex 0708 20 00 | 128,20 | 73,78 | 4 053,43 | 953,86 | 2 005,89 | 31 569,25 |
442,65 | 85,57 | 55,05 | 559,39 | 30 766,72 | 5 137,61 | ||
1 157,49 | 88,58 |
|
|
|
| ||
1.180 | Bób ex 0708 90 00 | – | – | – | – | – | – |
1.190 | Karczoch 0709 10 00 | – | – | – | – | – | – |
1.200 | Szparagi |
|
|
|
|
|
|
1.200.1 | – zielone ex 0709 20 00 | 246,42 | 141,82 | 7 791,45 | 1 833,50 | 3 855,70 | 60 682,01 |
850,85 | 164,49 | 105,81 | 1075,25 | 59 139,39 | 9 875,46 | ||
2 224,92 | 170,27 |
|
|
|
| ||
1.200.2 | – pozostałe ex 0709 20 00 | 500,36 | 287,96 | 15 820,38 | 3 722,88 | 7 828,93 | 123 213,65 |
1 727,64 | 333,99 | 214,85 | 2 183,27 | 120 081,40 | 20 051,93 | ||
4 517,65 | 345,72 |
|
|
|
| ||
1.210 | Oberzyny (baklazany) 0709 30 00 | 93,97 | 54,08 | 2 971,12 | 699,17 | 1470,30 | 23 139,96 |
324,46 | 62,72 | 40,35 | 410,03 | 22 551,72 | 3 765,82 | ||
848,43 | 64,93 |
|
|
|
| ||
1.220 | Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) ex 0709 40 00 | 83,53 | 48,07 | 2 641,05 | 621,50 | 1 306,96 | 20 569,26 |
288,41 | 55,76 | 35,87 | 364,47 | 20 046,36 | 3 347,46 | ||
754,18 | 57,72 |
|
|
|
| ||
1.230 | Pieprznik jadalny 0709 59 10 | 553,21 | 318,37 | 17 491,39 | 4 116,10 | 8 655,86 | 136 227,96 |
1 910,12 | 369,27 | 237,55 | 2 413,88 | 132 764,87 | 22 169,89 | ||
4 994,82 | 382,24 |
|
|
|
| ||
1.240 | Papryka słodka 0709 60 10 | 104,75 | 60,28 | 3 311,90 | 779,36 | 1 638,94 | 25 794,05 |
361,67 | 69,92 | 44,98 | 457,05 | 25 138,33 | 4 197,75 | ||
945,74 | 72,38 |
|
|
|
| ||
1.250 | Koper 0709 90 50 | – | – | – | – | – | – |
1.270 | Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi) 0714 20 10 | 76,79 | 44,19 | 2 427,81 | 571,32 | 1 201,43 | 18 908,45 |
265,13 | 51,25 | 32,97 | 335,05 | 18 427,78 | 3 077,18 | ||
693,28 | 53,06 |
|
|
|
| ||
2.10 | Kasztany (Castanea spp.), świeze ex 0802 40 00 | – | – | – | – | – | – |
2.30 | Ananas, świeży ex 0804 30 00 | 82,92 | 47,72 | 2 621,68 | 616,94 | 1297,38 | 20 418,41 |
286,30 | 55,35 | 35,60 | 361,80 | 19 899,35 | 3 322,91 | ||
748,64 | 57,29 |
|
|
|
| ||
2.40 | Awokado, świeże ex 0804 40 00 | 174,89 | 100,65 | 5 529,69 | 1 301,26 | 2 736,44 | 43 066,81 |
603,86 | 116,74 | 75,10 | 763,12 | 41 972,00 | 7 008,74 | ||
1 579,05 | 120,84 |
|
|
|
| ||
2.50 | Guawa, mango, świeże ex 0804 50 | – | – | – | – | – | – |
2.60 | Słodkie pomarańcze, świeże: |
|
|
|
|
|
|
2.60.1 | – Krwiste i półkrwiste 0805 10 10 | 52,21 | 30,05 | 1 650,78 | 388,46 | 816,91 | 12 856,71 |
180,27 | 34,85 | 22,42 | 227,81 | 12 529,88 | 2 092,32 | ||
471,39 | 36,07 |
|
|
|
| ||
2.60.2 | – Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny 0805 10 30 | 53,46 | 30,77 | 1 690,40 | 397,79 | 836,52 | 13 165,31 |
184,60 | 35,69 | 22,96 | 233,28 | 12 830,63 | 2 142,54 | ||
482,71 | 36,94 |
|
|
|
| ||
2.60.3 | – Pozostałe 0805 10 50 | 57,13 | 32,88 | 1 806,34 | 425,07 | 893,89 | 14 068,26 |
197,26 | 38,13 | 24,53 | 249,28 | 13 710,63 | 2 289,48 | ||
515,82 | 39,47 |
|
|
|
| ||
2.70 | Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże |
|
|
|
|
|
|
2.70.1 | – Klementynki ex0805 20 10 | 79,31 | 45,64 | 2 507,71 | 590,12 | 1 240,97 | 19 530,73 |
273,85 | 52,94 | 34,06 | 346,07 | 19 034,23 | 3 178,45 | ||
716,10 | 54,80 |
|
|
|
| ||
2.70.2 | – Monrealesy i satsumas ex 0805 20 30 | 71,72 | 41,27 | 2 267,64 | 533,63 | 1 122,17 | 17 761,05 |
247,63 | 47,87 | 30,80 | 312,94 | 17 212,08 | 2 874,18 | ||
647,55 | 49,55 |
|
|
|
| ||
2.70.3 | – Mandarynki i wilkingi ex0805 20 50 | 88,86 | 51,14 | 2 809,65 | 661,17 | 1 390,39 | 21 882,32 |
306,82 | 59,32 | 38,16 | 387,74 | 21 326,04 | 3 561,15 | ||
802,32 | 61,40 |
|
|
|
| ||
2.70.4 | – Tangeryny i pozostałe ex 0805 20 70 ex0805 20 90 | 63,62 | 36,61 | 2 011,44 | 473,33 | 995,39 | 15 665,64 |
219,66 | 42,46 | 27,32 | 277,59 | 15 267,40 | 2 549,44 | ||
574,38 | 43,96 |
|
|
|
| ||
2.85 | Limy (Citrus aurantifolia), świeże 0805 50 90 | 153,53 | 88,36 | 4 854,23 | 1 142,31 | 2 402,18 | 37 806,12 |
530,10 | 102,48 | 65,92 | 669,90 | 36 845,04 | 6 152,61 | ||
1 386,17 | 106,08 |
|
|
|
| ||
2.90 | Grejpfruty, świeże |
|
|
|
|
|
|
2.90.1 | – białe ex 0805 40 00 | 33,60 | 19,34 | 1 062,50 | 250,03 | 525,79 | 8 275,03 |
116,03 | 22,43 | 14,43 | 146,63 | 8 064,67 | 1 346,69 | ||
303,41 | 23,22 |
|
|
|
| ||
2.90.2 | – różowe ex 0805 40 00 | 74,02 | 42,60 | 2 340,50 | 550,77 | 1 158,23 | 18 228,48 |
255,59 | 49,41 | 31,79 | 323,00 | 17 765,09 | 2 966,52 | ||
668,35 | 51,15 |
|
|
|
| ||
2.100 | Winogrona stołowe 0806 10 10 | – | – | – | – | – | – |
|
|
|
|
|
| ||
– | – |
|
|
|
| ||
2.110 | Arbuzy 0807 1100 | 50,57 | 29,10 | 1 598,92 | 376,26 | 791,25 | 12 452,86 |
174,61 | 33,76 | 21,71 | 220,66 | 12 136,29 | 2 026,59 | ||
456,59 | 34,94 |
|
|
|
| ||
2.120 | Melony (inne niż arbuzy) |
|
|
|
|
|
|
2.120.1 | – Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro ex 0807 19 00 | 48,22 | 27,75 | 1 524,69 | 358,79 | 754,51 | 11 874,72 |
166,50 | 32,19 | 20,71 | 210,41 | 11 572,85 | 1 932,50 | ||
435,39 | 33,32 |
|
|
|
| ||
2.120.2 | – Pozostałe ex 0807 19 00 | 93,21 | 53,64 | 2 947,23 | 693,55 | 1 458,48 | 22 953,90 |
321,85 | 62,22 | 40,03 | 406,73 | 22 370,38 | 3 735,54 | ||
841,61 | 64,41 |
|
|
|
| ||
2.140 | Gruszki |
|
|
|
|
|
|
2.140.1 | – Gruszki – Nashi (Pyrus pyri-folia), Pears – Ya (Pyrus bretscheideri) ex 0808 20 50 | – | – | – | – | – | – |
|
|
|
|
|
| ||
2.140.2 | – Pozostałe ex 0808 20 50 |
|
|
|
|
|
|
‑ | ‑ | ‑ | ‑ | ‑ | ‑ | ||
– | – |
|
|
|
| ||
2.150 | Morele 0809 10 00 | 214,58 | 123,49 | 6 784,44 | 1 596,53 | 3 357,38 | 52 839,19 |
740,89 | 143,23 | 92,14 | 936,28 | 51 495,95 | 8 599,11 | ||
1 937,36 | 148,26 |
|
|
|
| ||
2.160 | Wiśnie i czereśnie 0809 20 95 0809 20 05 | 502,98 | 289,46 | 15 903,22 | 3 742,37 | 7 869,93 | 123 858,83 |
1 736,69 | 335,74 | 215,98 | 2 194,70 | 120 710,17 | 20 156,92 | ||
4 541,31 | 347,53 |
|
|
|
| ||
2.170 | Brzoskwinie 0809 30 90 | 111,40 | 64,11 | 3 2,25 | 828,86 | 1 743,03 | 27 432,25 |
384,64 | 74,36 | 47,84 | 486,08 | 26 734,89 | 4 464,36 | ||
1 005,81 | 76,97 |
|
|
|
| ||
2.180 | Nektaryny ex 0809 30 10 | 58,12 | 33,45 | 1 837,73 | 432,46 | 909,43 | 14 312,76 |
200,69 | 38,80 | 24,96 | 253,61 | 13 948,91 | 2 329,28 | ||
524,78 | 40,16 |
|
|
|
| ||
2.190 | Śliwki 0809 40 05 | 123,35 | 70,99 | 3 900,14 | 917,79 | 1 930,04 | 30 375,41 |
425,91 | 82,34 | 52,97 | 538,23 | 29 603,22 | 4 943,33 | ||
1 113,72 | 85,23 |
|
|
|
| ||
2.200 | Truskawki i poziomki 0810 10 00 | 112,40 | 64,69 | 3 553,86 | 836,30 | 1 758,68 | 27 678,50 |
388,09 | 75,03 | 48,26 | 490,45 | 26 974,88 | 4 504,43 | ||
1 014,84 | 77,66 |
|
|
|
| ||
2.205 | Maliny 0810 20 10 | 304,95 | 175,50 | 9 641,91 | 2 268,95 | 4 771,43 | 75 093,94 |
1052,93 | 203,55 | 130,95 | 1 330,62 | 73 184,95 | 12 220,87 | ||
2 753,33 | 210,71 |
|
|
|
| ||
2.210 | Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0810 40 30 | 1 605,61 | 924,03 | 50 766,18 | 11 946,38 | 25 122,34 | 395 381,46 |
5 543,85 | 1071,74 | 689,45 | 7 005,92 | 385 330,34 | 64 344,82 | ||
14 496,73 | 1 109,40 |
|
|
|
| ||
2.220 | Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 0810 50 00 | 136,28 | 78,43 | 4 308,94 | 1013,99 | 2 132,34 | 33 559,27 |
470,55 | 90,97 | 58,52 | 594,65 | 32 706,15 | 5 461,47 | ||
1 230,46 | 94,16 |
|
|
|
| ||
2.230 | Granaty ex 0810 90 95 | 203,78 | 117,28 | 6 443,10 | 1 516,20 | 3 188,46 | 50 180,70 |
703,61 | 136,02 | 87,50 | 889,17 | 48 905,04 | 8 166,46 | ||
1 839,88 | 140,80 |
|
|
|
| ||
2.240 | Khakis (w tym owoce sharon) ex 0810 90 95 | 322,87 | 185,81 | 10 208,50 | 2 402,28 | 5 051,82 | 79 506,74 |
1 114,81 | 215,52 | 138,64 | 1 408,81 | 77 485,57 | 12 939,02 | ||
2 915,13 | 223,09 |
|
|
|
| ||
2.250 | Liczi (śliwki chińskie)ex 0810 90 | – | – | – | – | – | – |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1735/2004 z dnia 5 października 2004 r. ustanawiającego wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów (Dz.Urz.UE L 313 z 12.10.2004, str. 27). Zmiana weszła w życie 12 października 2004 r.