Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2004-10-22
Wersja aktualna od 2004-10-22
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1818/2004
z dnia 19 października 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92(2), a w szczególności jego art. 173, ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.
(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 22 października 2004 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 października 2004 r.
| W imieniu Komisji |
Olli REHN | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).
(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).
ZAŁĄCZNIK
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
1.10 | Ziemniaki młode 070 190 50 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – |
|
|
|
| ||
1.30 | Cebula (inna niż do sadzenia) 070 310 19 | 38,49 | 22,16 | 1 211,20 | 286,30 | 602,24 | 9 539,75 |
132,90 | 25,66 | 16,52 | 165,95 | 9 233,37 | 1 538,68 | ||
350,56 | 26,54 |
|
|
|
| ||
1.40 | Czosnek 0703 20 00 | 103,27 | 59,45 | 3 249,80 | 768,19 | 1 615,87 | 25 596,24 |
356,58 | 68,85 | 44,34 | 445,25 | 24 774,18 | 4 128,45 | ||
940,59 | 71,20 |
|
|
|
| ||
1.50 | Pory ex 0703 90 00 | 45,21 | 26,03 | 1422,67 | 336,29 | 707,38 | 11 205,30 |
156,10 | 30,14 | 19,41 | 194,92 | 10 845,43 | 1 807,31 | ||
411,76 | 31,17 |
|
|
|
| ||
1.60 | Kalafior 0704 10 00 | – | – | – | – | – | – |
1.80 | Kapusta biała i czerwona 0704 90 10 | 22,04 | 12,69 | 693,55 | 163,94 | 344,85 | 5 462,61 |
76,10 | 14,69 | 9,46 | 95,02 | 5 287,18 | 881,07 | ||
200,74 | 15,20 |
|
|
|
| ||
1.90 | Brokuly lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica) ex 0704 90 90 | 61,43 | 35,37 | 1933,08 | 456,94 | 961,17 | 15 225,43 |
212,11 | 40,96 | 26,37 | 264,85 | 14 736,44 | 2 455,73 | ||
559,49 | 42,35 |
|
|
|
| ||
1.100 | Kapusta pekińska ex 0704 90 90 | 75,36 | 43,38 | 2 371,43 | 560,56 | 1 179,13 | 18 677,98 |
260,20 | 50,24 | 32,35 | 324,91 | 18 078,11 | 3 012,59 | ||
686,36 | 51,96 |
|
|
|
| ||
1.110 | Salata glowiasta 0705 1100 | – | – | – | – | – | – |
1.130 | Marchew ex 0706 10 00 | 26,74 | 15,39 | 841,45 | 198,90 | 418,39 | 6 627,51 |
92,33 | 17,83 | 11,48 | 115,29 | 6 414,66 | 1 068,96 | ||
243,54 | 18,44 |
|
|
|
| ||
1.140 | Rzodkiewka ex 0706 90 90 | 44,01 | 25,34 | 1 384,91 | 327,36 | 688,61 | 10 907,88 |
151,96 | 29,34 | 18,89 | 189,74 | 10 557,56 | 1 759,34 | ||
400,83 | 30,34 |
|
|
|
| ||
1.160 | Groch (Pisum sativum) 0708 10 00 | 447,72 | 257,75 | 14 088,89 | 3 330,33 | 7 005,31 | 110 967,70 |
1 545,89 | 298,50 | 192,21 | 1 930,31 | 107 403,84 | 17 898,10 | ||
4 077,76 | 308,68 |
|
|
|
| ||
1.170 | Fasola | 86,11 | 49,58 | 2 709,84 | 640,55 | 1 347,39 | 21 343,40 |
1.170.1 | – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) ex 0708 20 00 | 297,34 | 57,41 | 36,97 | 371,27 | 20 657,94 | 3 442,50 |
784,31 | 59,37 |
|
|
|
| ||
1.170.2 | – Fasola (Phaseolus ssp., vulgaris var. Compressus Savi) ex 0708 20 00 | 151,98 | 87,49 | 4 782,51 | 1 130,49 | 2 377,97 | 37 668,24 |
524,76 | 101,33 | 65,25 | 655,25 | 36 458,48 | 6 075,55 | ||
1 384,20 | 104,78 |
|
|
|
| ||
1.180 | Bób ex 0708 90 00 | – | – | – | – | – | – |
1.190 | Karczochy 0709 10 00 | – | – | – | – | – | – |
1.200 | Szparagi |
|
|
|
|
|
|
1.200.1 | – zielone ex 0709 20 00 | 357,31 | 205,70 | 11 243,67 | 2 657,78 | 5 590,61 | 88 558,04 |
1 233,70 | 238,22 | 153,39 | 1 540,48 | 85 713,90 | 14 283,62 | ||
3 254,26 | 246,34 |
|
|
|
| ||
1.200.2 | – pozostałe ex 0709 20 00 | 466,55 | 268,59 | 14 681,28 | 3 470,36 | 7 299,86 | 115 633,53 |
1 610,89 | 311,05 | 200,29 | 2 011,47 | 111 919,82 | 18 650,66 | ||
4 249,21 | 321,66 |
|
|
|
| ||
1.210 | Oberzyny (baklazany) 0709 30 00 | 86,17 | 49,61 | 2 711,58 | 640,96 | 1 348,26 | 21 357,06 |
297,53 | 57,45 | 36,99 | 371,51 | 20 671,15 | 3 444,70 | ||
784,81 | 59,41 |
|
|
|
| ||
1.220 | Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) ex 0709 40 00 | 83,53 | 48,09 | 2 628,52 | 621,33 | 1 306,96 | 20 702,91 |
288,41 | 55,69 | 35,86 | 360,13 | 20 038,01 | 3 339,20 | ||
760,77 | 57,59 |
|
|
|
| ||
1.230 | Pieprznik jadalny 0709 59 10 | 553,21 | 318,48 | 17 408,41 | 4 115,00 | 8 655,86 | 137 113,10 |
1 910,12 | 368,83 | 237,49 | 2 385,11 | 132 709,55 | 22 115,12 | ||
5 038,53 | 381,41 |
|
|
|
| ||
1.240 | Papryka słodka 0709 60 10 | 91,51 | 52,68 | 2 879,59 | 680,68 | 1431,80 | 22 680,41 |
315,96 | 61,01 | 39,28 | 394,53 | 21 952,00 | 3 658,15 | ||
833,44 | 63,09 |
|
|
|
| ||
1.250 | Koper 0709 90 50 | – | – | – | – | – | – |
1.270 | Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi) 0714 20 10 | 82,33 | 47,40 | 2 590,80 | 612,41 | 1 288,20 | 20 405,81 |
284,27 | 54,89 | 35,34 | 354,96 | 19 750,46 | 3 291,28 | ||
749,86 | 56,76 |
|
|
|
| ||
2.10 | Kasztany (Castanea spp.), świeze ex 0802 40 00 | – | – | – | – | – | – |
2.30 | Ananas, świeży ex 0804 30 00 | 86,92 | 50,04 | 2 735,28 | 646,57 | 1 360,04 | 21 543,79 |
300,13 | 57,95 | 37,32 | 374,76 | 20 851,89 | 3 474,82 | ||
791,67 | 59,93 |
|
|
|
| ||
2.40 | Awokado, świeże ex 0804 40 00 | 145,14 | 83,56 | 4 567,42 | 1 079,65 | 2 271,02 | 35 974,16 |
501,16 | 96,77 | 62,31 | 625,78 | 34 818,81 | 5 802,31 | ||
1 321,95 | 100,07 |
|
|
|
| ||
2.50 | Guawa, mango, świeże ex 0804 50 | – | – | – | – | – | – |
2.60 | Słodkie pomarańcze, świeże: |
|
|
|
|
|
|
2.60.1 | – Krwiste i półkrwiste 0805 10 10 | 52,21 | 30,06 | 1 642,94 | 388,36 | 816,91 | 12 940,25 |
180,27 | 34,81 | 22,41 | 225,10 | 12 524,66 | 2 087,15 | ||
475,52 | 36,00 |
|
|
|
| ||
2.60.2 | – Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny 0805 10 30 | 55,64 | 32,03 | 1 750,81 | 413,86 | 870,54 | 13 789,85 |
192,11 | 37,09 | 23,89 | 239,8 | 13 346,98 | 2 224,18 | ||
506,74 | 38,36 |
|
|
|
| ||
2.60.3 | – Pozostałe 0805 10 50 | 57,48 | 33,09 | 1 808,78 | 427,56 | 899,37 | 14 246,42 |
198,47 | 38,32 | 24,68 | 247,82 | 13 788,88 | 2 297,82 | ||
523,52 | 39,63 |
|
|
|
| ||
2.70 | Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże |
|
|
|
|
|
|
2.70.1 | – Klementynki ex0805 20 10 | 79,31 | 45,66 | 2 495,73 | 589,94 | 1 240,93 | 19 656,98 |
273,84 | 52,88 | 34,05 | 341,94 | 19 025,68 | 3 170,50 | ||
722,34 | 54,68 |
|
|
|
| ||
2.70.2 | – Monrealesy i satsumas ex 0805 20 30 | 71,72 | 41,29 | 2 256,88 | 533,48 | 1 122,17 | 17 775,80 |
247,63 | 47,82 | 30,79 | 309,21 | 17 204,91 | 2 867,08 | ||
653,21 | 49,45 |
|
|
|
| ||
2.70.3 | – Mandarynki i wilkingi ex0805 20 50 | 72,57 | 41,78 | 2 283,48 | 539,77 | 1 135,40 | 17 985,26 |
250,55 | 48,38 | 31,15 | 312,86 | 17 407,64 | 2 900,86 | ||
660,91 | 50,03 |
|
|
|
| ||
2.70.4 | – Tangeryny i pozostałe ex 0805 20 70 ex0805 20 90 | 58,78 | 33,84 | 1 849,77 | 437,25 | 919,75 | 14 569,24 |
202,96 | 39,19 | 25,24 | 253,43 | 14 101,33 | 2 349,89 | ||
535,38 | 40,53 |
|
|
|
| ||
2.85 | Limy (Citrus aurantifolia), świeże 0805 50 90 | 132,70 | 76,39 | 4 175,74 | 987,06 | 2 06207 | 32 889,22 |
458,18 | 88,47 | 56,97 | 572,11 | 31 832,95 | 5 304,74 | ||
1 208,59 | 91,49 |
|
|
|
| ||
2.90 | Grejpfruty, świeże |
|
|
|
|
|
|
2.90.1 | – białe ex 0805 40 00 | 64,32 | 37,03 | 2 024,11 | 478,46 | 1 006,43 | 15 942,38 |
222,09 | 42,88 | 27,61 | 277,32 | 15 430,37 | 2 571,36 | ||
585,84 | 44,35 |
|
|
|
| ||
2.90.2 | – różowe ex 0805 40 00 | 81,36 | 46,84 | 2 560,34 | 605,21 | 1 273,06 | 20 165,92 |
280,93 | 54,24 | 34,93 | 350,79 | 19 518,27 | 3 252,58 | ||
741,04 | 56,10 |
|
|
|
| ||
2.100 | Winogrona stołowe 0806 10 10 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – |
|
|
|
| ||
2.110 | Arbuzy 0807 1100 | 50,38 | 29,00 | 1 585,36 | 374,75 | 788,28 | 12 486,68 |
173,95 | 33,59 | 21,63 | 217,21 | 12 085,66 | 2 013,99 | ||
458,85 | 34,73 |
|
|
|
| ||
2.120 | Melony (inne niż arbuzy) |
|
|
|
|
|
|
2.120.1 | – Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro ex 0807 19 00 | 44,14 | 25,41 | 1 389,04 | 328,34 | 690,66 | 10 940,47 |
152,41 | 29,43 | 18,95 | 190,31 | 10 589,10 | 1 764,60 | ||
402,03 | 30,43 |
|
|
|
| ||
2.120.2 | – Pozostałe ex 0807 19 00 | 86,41 | 49,75 | 2 719,27 | 642,78 | 1 352,08 | 21 417,66 |
298,37 | 57,61 | 37,10 | 372,56 | 20 729,81 | 3 454,48 | ||
787,04 | 59,58 |
|
|
|
| ||
2.140 | Gruszki |
|
|
|
|
|
|
2.140.1 | – Gruszki – Nashi (Pyrus pyri–folia), Pears – Ya (Pyrus bretscheideri) ex 0808 20 50 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – |
|
|
|
| ||
2.140.2 | – Pozostałe ex 0808 20 50 | – | – | – | – | – | – |
– | – | – | – | – | – | ||
– | – |
|
|
|
| ||
2.150 | Morele 0809 10 00 | 214,58 | 123,53 | 6 752,40 | 1 596,13 | 3 357,45 | 53 183,65 |
740,90 | 143,06 | 92,12 | 925,14 | 51 475,60 | 8 578,05 | ||
1 954,35 | 147,94 |
|
|
|
| ||
2.160 | Wiśnie i czereśnie 0809 20 95 0809 20 05 | 502,98 | 289,57 | 15 827,77 | 3 741,37 | 7 869,93 | 124 663,59 |
1 736,69 | 335,34 | 215,93 | 2 168,55 | 120 659,87 | 20 107,13 | ||
4 581,04 | 346,78 |
|
|
|
| ||
2.170 | Brzoskwinie 0809 30 90 | 111,40 | 64,13 | 3 505,54 | 828,64 | 1 743,03 | 27 610,49 |
384,64 | 74,27 | 47,82 | 480,29 | 26 723,75 | 4453,33 | ||
1 014,61 | 76,80 |
|
|
|
| ||
2.180 | Nektaryny ex 0809 30 10 | 58,12 | 33,46 | 1 828,92 | 432,32 | 909,38 | 14 405,04 |
200,68 | 38,75 | 24,95 | 250,58 | 13 942,41 | 2 42,41 | ||
529,35 | 40,07 |
|
|
|
| ||
2.190 | Śliwki 0809 40 05 | 135,31 | 77,90 | 4 257,96 | 1 006,50 | 2 117,15 | 33 536,78 |
467,20 | 90,21 | 58,09 | 583,38 | 32 459,71 | 5 409,18 | ||
1 232,38 | 93,29 |
|
|
|
| ||
2.200 | Truskawki i poziomki 0810 10 00 | 488,40 | 281,17 | 15 369,09 | 3 632,94 | 7 641,86 | 121 050,88 |
1 686,36 | 325,62 | 209,67 | 2 105,70 | 117 163,19 | 19 524,43 | ||
4 448,28 | 336,73 |
|
|
|
| ||
2.205 | Maliny 0810 20 10 | 304,95 | 175,56 | 9 596,17 | 2 268,34 | 4 771,43 | 75 581,86 |
1052,93 | 203,31 | 130,92 | 1 314,76 | 73 154,46 | 12 190,68 | ||
2 777,42 | 210,25 |
|
|
|
| ||
2.210 | Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0810 40 30 | 1 605,61 | 924,35 | 51 22,34 | 11 943,17 | 25 122,34 | 397 950,44 |
5 543,85 | 1 070,46 | 689,29 | 6 922,43 | 385 169,78 | 64 185,87 | ||
14 623,57 | 1 106,99 |
|
|
|
| ||
2.220 | Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 0810 50 00 | 160,10 | 92,17 | 5 038,02 | 1 190,89 | 2 505,02 | 39 680,76 |
552,79 | 106,74 | 68,73 | 690,25 | 38 406,37 | 6 400,15 | ||
1 458,16 | 110,38 |
|
|
|
| ||
2.230 | Granaty ex 0810 90 95 | 123,21 | 70,93 | 3 877,18 | 916,49 | 1 927,82 | 30 537,62 |
425,42 | 82,14 | 52,89 | 531,21 | 29 556,87 | 4 925 | ||
1 122,17 | 84,95 |
|
|
|
| ||
2.240 | Khakis (w tym owoce sharon) ex 0810 90 95 | 306,61 | 176,51 | 9 648,36 | 2 280,68 | 4 797,38 | 75 992,92 |
1 058,66 | 204,42 | 131,63 | 1 321,91 | 73 552,31 | 12 256,98 | ||
2 792,53 | 211,39 |
|
|
|
| ||
2.250 | Liczi (śliwki chińskie)ex 0810 90 | – | – | – | – | – | – |