Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 379 str. 81
Wersja aktualna od 2004-12-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 379 str. 81
Wersja aktualna od 2004-12-31
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2004/116/WE

z dnia 23 grudnia 2004 r.

zmieniająca załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG w zakresie włączenia Candida guilliermondii

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącą niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(1), w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Złożono wniosek o dopuszczenie do użytku Candida guil-liermondii hodowanych na substratach pochodzenia roślinnego, należących do grupy produktów „1.2.1 drożdże hodowane na substratach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego” wyszczególnionej w Załączniku do dyrektywy 82/471/EWG. Pasza ta jest produktem mikrobiologicznym na bazie martwych komórek pozostałych po produkcji przemysłowej kwasu cytrynowego w wyniku fermentacji.

(2) Panel naukowy ds. dodatków paszowych oraz środków lub substancji wykorzystywanych w paszach dla zwierząt działający przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności w dniu 7 czerwca 2004 r. przedstawił opinię na temat obecności tego produktu w paszach, z której wynika, że stosowanie Candida guilliermondii hodowanych na substratach pochodzenia roślinnego (melasy z trzciny cukrowej) nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz nie zagraża środowisku naturalnemu.

(3) Z oceny wniosku o dopuszczenie, złożonego w odniesieniu do Candida guilliermondii hodowanych na substratach pochodzenia roślinnego, wynika, że produkt ten spełnia wymogi, o których mowa w art. 6 ust. 2 dyrektywy 82/471/EWG, zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w Załączniku.

(4) W związku z powyższym dyrektywa 82/471/EWG powinna zostać odpowiednio zmieniona.

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W Załączniku do dyrektywy 82/471/WE wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

1. Państwa Członkowskie wprowadzają w życie prawa, regulacje i przepisy administracyjne niezbędne do osiągnięcia zgodności z niniejszą dyrektywą najpóźniej do 30 czerwca 2005 r. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Państwa Członkowskie ustalają, jak odniesienie takie należy poczynić.

2. Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 grudnia 2004 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji



(1) Dz.U. L 213 z 21.7.1982, str. 8. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2003/104/WE (Dz.U. L 295 z 13.11.2003, str. 83).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do dyrektywy 82/471/EWG grupa produktów 1.2.1 otrzymuje brzmienie:

Nazwa grupy produktów

Nazwa produktu

Wzór chemiczny lub identyfikacja mikroorganizmu

Podłoże odżywki (ewentualne szczegółowe określenie)

Opis składu produktu

Gatunki zwierząt

Przepisy szczególne

„1.2.1. Drożdże hodowane na substratach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Wszelkie drożdże

– otrzymywane z mikroorganizmów i substratów wymienionych odpowiednio w kolumnach 3 i 4

– wszelkie drożdże, których komórki są martwe

Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces carlsbergiensis Klvyveromyces lactis Klvyveromyces fiagilis

Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelniczym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne

Wszystkie gatunki zwierząt

Candida guilliermondii

Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelniczym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne

Zawartość suchej masy mln. 16%

Tuczniki”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00