Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-07-29
Wersja aktualna od 2005-07-29
obowiązujący
Alerty
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1204/2005
z dnia 26 lipca 2005 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny (1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 (2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.
(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 29 lipca 2005 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 2005 r.
W imieniu Komisji |
Günter Verheugen |
Wiceprzewodniczący |
|
(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).
(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).
ZAŁĄCZNIK
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
1.10 | Ziemniaki młode 0701 90 50 | - - - | - - - | - -
| - - | - - | - - |
1.30 | Cebula (inna niż do sadzenia) 0703 10 19 | 26,38 91,08 249,34 | 15,14 18,36 18,33 | 796,81 11,32
| 196,81 108,53
| 412,72 6 317,12
| 6 481,72 1 026,08
|
1.40 | Czosnek 0703 20 00 | 98,39 339,74 930,11 | 56,46 68,48 68,39 | 2 972,32 42,24 | 734,17 404,85 | 1 539,55 23 564,62 | 24 178,60 3 827,57 |
1.50 | Pory ex 0703 90 00 | 62,17 214,66 587,68 | 35,67 43,27 43,21 | 1 878,03 26,69 | 463,88 255,80 | 972,75 14 889,09 | 15 277,03 2 418,41 |
1.60 | Kalafior 0704 10 00 | - | - | - | - | - | - |
1.80 | Kapusta biała i czerwona 0704 90 10 | 53,56 184,93 506,29 | 30,73 37,28 37,23 | 1 617,94 22,99 | 399,64 220,37 | 838,03 12 827,08 | 13 161,30 2 083,48 |
1.90 | Brokuly lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica) ex 0704 90 90 | - - - | - - - | - -
| - - | - - | - - |
1.100 | Kapusta pekińska ex 0704 90 90 | 104,01 359,13 983,19 | 59,68 72,39 72,30 | 3 141,93 44,65 | 776,07 427,95 | 1 627,40 24 909,35 | 25 558,38 4 045,99 |
1.110 | Salata glowiasta 0705 11 00 | - | - | - | - | - | - |
1.130 | Marchew ex 0706 10 00 | 30,30 104,62 286,42 | 17,39 21,09 21,06 | 915,30 13,01 | 226,08 124,67 | 474,09 7 256,55 | 7 445,62 1 178,67 |
1.140 | Rzodkiewka ex 0706 90 90 | 52,35 180,75 494,85 | 30,04 36,44 36,39 | 1 581,39 22,47 | 390,61 215,39 | 819,10 12 537,30 | 12 863,97 2 036,41 |
1.160 | Groch (Pisum sativum) 0708 10 00 | 443,15 1 530,11 4 189,01 | 254,28 308,43 308,03 | 13 386,67 190,24 | 3 306,56 1 823,34 | 6 933,79 106 129,95 | 108 895,20 17 238,53 |
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
1.170 | Fasola |
|
|
|
|
|
|
1.170.1 | - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) ex 0708 20 00
| 156,65 540,89 1 480,80
| 89,89 109,03 108,89
| 4 732,14 67,25 | 1 168,86 644,54 | 2 451,07 37 516,59 | 38 494,10 6 093,76 |
1.170.2 | - Fasola (Phaseolus ssp., vulgaris var. Compressus Savi) ex 0708 20 00
| 151,09 521,68 1 428,22 | 86,70 105,16 105,02 | 4 564,13 64,86 | 1 127,36 621,66 | 2 364,04 36 184,54 | 37 127,35 5 877,40 |
1.180 | Bób ex 0708 90 00 | - | - | - | - | - | - |
1.190 | Karczochy 0709 10 00 | - | - | - | - | - | - |
1.200 | Szparagi |
|
|
|
|
|
|
1.200.1 | - zielone ex 0709 20 00 | 288,52 996,20 2 727,31
| 165,55 200,81 200,55
| 8 715,57 123,86 | 2 152,78 1 187,11 | 4 514,34 69 097,34 | 70 897,70 11 223,38 |
1.200.2 | - pozostałe ex 0709 20 00 | 421,77 1 456,29 3 986,93 | 242,01 293,55 293,17 | 12 740,89 181,07
| 3 147,05 1 735,38
| 6 599,30 101 010,15
| 103 642,01 16 406,93 |
1.210 | Oberzyny (baklazany) 0709 30 00 | 90,82 313,57 858,47 | 52,11 63,21 63,13 | 2 743,38 38,99
| 677,63 373,66
| 1 420,96 21 749,57
| 22 316,26 3 532,75 |
1.220 | Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) ex 0709 40 00 | 138,52 478,28 1 309,40 | 79,48 96,41 96,29 | 4 184,41 59,47
| 1 033,57 569,94 | 2 167,37 33 174,15 | 34 038,52 5 388,43 |
1.230 | Pieprznik jadalny 0709 59 10 | 334,34 1 154,41 3 160,45 | 191,84 232,70 232,40 | 10 099,74 143,53
| 2 494,68 1 375,64 | 5 231,28 80 071,09 | 82 157,37 13 005,83 |
1.240 | Papryka słodka 0709 60 10 | 89,49 309,00 845,96 | 51,35 62,29 62,21 | 2 703,40 38,42 | 667,75 368,22 | 1 400,26 21 432,65 | 21 991,09 3 481,27 |
1.250 | Koper 0709 90 50 | - | - | - | - | - | - |
1.270 | Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi) 0714 20 10 | 111,43 384,74 1 053,32 | 63,94 77,56 77,45 | 3 366,07 47,84
| 831,43 458,48 | 1 743,49 26 686,27 | 27 381,60 4 334,61 |
2.10 | Kasztany (Castanea spp.), świeze ex 0802 40 00 | - | - | - | - | - | - |
2.30 | Ananas, świeży ex 0804 30 00 | 117,17 404,57 1 107,61 | 67,23 81,55 81,45 | 3 539,56 50,30 | 874,29 482,11 | 1 833,36 28 061,74 | 28 792,90 4 558,03 |
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
2.40 | Awokado, świeże ex 0804 40 00 | 109,46 377,94 1 034,68 | 62,81 76,18 76,08 | 3 306,50 46,99 | 816,72 450,36 | 1 712,64 26 214,05 | 26 897,07 4 257,91 |
2.50 | Guawa, mango, świeże ex 0804 50 | - | - | - | - | - | - |
2.60 | Słodkie pomarańcze, świeże: |
|
|
|
|
|
|
2.60.1 | - Krwiste i półkrwiste ex 0805 10 20 | 55,08 190,18 520,66
| 31,60 38,34 38,29
| 1 663,86 23,65
| 410,98 226,63
| 861,81 13 191,11 | 13 534,81 2 142,61 |
2.60.2 | - Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny ex 0805 10 20 | 48,70 168,15 460,35 | 27,94 33,90 33,85 | 1 471,12 20,91
| 363,37 200,38 | 761,99 11 663,12 | 11 967,00 1 894,42 |
2.60.3 | - Pozostałe ex 0805 10 20 | 45,11 155,76 426,42 | 25,88 31,40 31,36 | 1 362,68 19,37
| 336,59 185,61 | 705,82 10 803,39 | 11 084,88 1 754,78 |
2.70 | Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże |
|
|
|
|
|
|
2.70.1 | - Klementynki ex 0805 20 10 | 50,65 174,87 478,75
| 29,06 35,25 35,20
| 1 529,94 21,74
| 377,90 208,39 | 792,45 12 129,38 | 12 445,41 1 970,16 |
2.70.2 | - Monrealesy i satsumas ex 0805 20 30 | 56,06 193,57 529,93
| 32,17 39,02 38,97
| 1 693,48 24,07 | 418,30 230,66 | 877,16 13 425,93 | 13 775,75 2 180,75 |
2.70.3 | - Mandarynki i wilkingi ex 0805 20 50 | 46, 47 160,45 439,27
| 26,66 32,34 32,30
| 1 403,75 19,95 | 346,73 191,20 | 727,09 11 129,00 | 11 418,97 1 807,67 |
2.70.4 | - Tangeryny i pozostałe ex 0805 20 70 ex 0805 20 90 | 39,53 136,48 373,64 | 22,68 27,51 27,48 | 1 194,04 16,97
| 294,93 162,63 | 618,47 9 466,37 | 9 713,02 1 537,61 |
2.85 | Limy (Citrus aurantifolia), świeże 0805 50 90 | 166,94 576,41 1 578,04 | 95,79 116,19 116,04 | 5 042,89 71,67 | 1 245,61 686,87 | 2 612,02 39 980,17 | 41 021,87 6 493,92 |
2.90 | Grejpfruty, świeże |
|
|
|
|
|
|
2.90.1 | - białe ex 0805 40 00 | 58,59 202,29 553,82
| 33,62 40,78 40,72
| 1 769,83 25,15 | 437,16 241,06 | 916,70 14 031,26 | 14 396,85 2 279,08 |
2.90.2 | - różowe ex 0805 40 00 | 72,42 250,04 684,53 | 41, 55 50,40 50,34 | 2 187,52 31,09 | 540,33 297,95 | 1 133,05 17 342,76 | 17 794,64 2 816,96 |
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
2.100 | Winogrona stołowe 0806 10 10 | - - - | - - - | - -
| - - | - - | - - |
2.110 | Arbuzy 0807 11 00 | 38,37 132,48 362,70 | 22,02 26,71 26,67 | 1 159,08 16,47 | 286,30 157,87 | 600,36 9 189,23 | 9 428,66 1 492,59 |
2.120 | Melony (inne niż arbuzy) |
|
|
|
|
|
|
2.120.1 | - Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro ex 0807 19 00 | 62,96 217,39 595,15 | 36,13 43,82 43,76 | 1 901,90 27,03 | 469,78 259,05 | 985,11 15 078,29 | 15 471,16 2 449,14 |
2.120.2 | - Pozostałe ex 0807 19 00 | 65,55 226,33 619,63 | 37,61 45,62 45,56 | 1 980,13 28,14 | 489,10 269,71 | 1 025,63 15 698,57 | 16 107,60 2 549,89 |
2.140 | Gruszki |
|
|
|
|
|
|
2.140.1 | - Gruszki - Nashi (Pyrus pyrifolia),Pears - Ya (Pyrus bretscheideri) ex 0808 20 50 | - - -
| - - -
| - - | - - | - - | - - |
2.140.2 | -Pozostałe ex 0808 20 50 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
2.150 | Morele 0809 10 00 | 116,20 401,22 1 098,42 | 66,68 80,88 80,77 | 3 510,17 49,88 | 867,03 478,10 | 1 818,13 27 828,74 | 28 553,83 4 520,18 |
2.160 | Wiśnie i czereśnie 0809 20 95 0809 20 05 | 328,80 1 135,28 3 108,08 | 188,67 228,64 228,55 | 9 932,39 141,15
| 2 453,34 1 352,85 | 5 144,60 78 744,31 | 80 796,02 12 790,32 |
2.170 | Brzoskwinie 0809 30 90 | - - -
| - - -
| - - | - - | - - | - - |
2.180 | Nektaryny ex 0809 30 10 | - - -
| - - -
| - - | - - | - - | - - |
2.190 | Śliwki 0809 40 05 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
2.200 | Truskawki i poziomki 0810 10 00 | 281,43 971,72 2 660,30 | 161,48 195,88 195,62 | 8 501,44 120,82 | 2 099,89 1 157,94 | 4 403,42 67 399,67 | 69 155,79 10 947,63 |
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
2.205 | Maliny 0810 20 10 | 304,95 1 052,93 2 882,63 | 174,98 212,25 211,97 | 9 211,93 130,92
| 2 275,38 1 254,72
| 4 771,43 73 032,48 | 74 935,36 11 862,55 |
2.210 | Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0810 40 30 | 1 455,44 5 025,34 13 757,98 | 835,13 1 012,99 1 011,68 | 43 965,93 624,82 | 10 859,77 5 988,41 | 22 772,69 348 563,33
| 357 645,27 56 616,62 |
2.220 | Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 0810 50 00 | 134,59 464,70 1 272,21 | 77,23 93,67 93,55 | 4 065,56 57,78
| 1 004,21 553,75 | 2 105,80 32 231,86 | 33 071,67 5 235,37 |
2.230 | Granaty ex 0810 90 95 | 133,01 459,26 1 257,32 | 76,32 92,57 92,46 | 4 017,97 57,10 | 992,45 547,27 | 2 081,15 31 854,56 | 32 684,55 5 174,09 |
2.240 | Khakis (w tym owoce sharon) ex 0810 90 95 | 142,93 493,52 1 351,13 | 82,02 99,48 99,35 | 4 317,75 61,36 | 1 066,50 588,10
| 2 236,43 34 231,29 | 35 123,20 5 560,14 |
2.250 | Liczi (śliwki chińskie) ex 0810 90 | - | - | - | - | - | - |