DECYZJA KOMISJI
z dnia 11 stycznia 2006 r.
zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu Przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorach mięsnym, mleczarskim i rybnym w Polsce
(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 6023)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2006/14/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając Akt Przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji (1), w szczególności jego załącznik XII rozdział 6 sekcja B podsekcja I pkt. 1 lit. e),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Polsce przyznano okresy przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów wymienionych w dodatku B do załącznika XII do Aktu Przystąpienia z 2003 r.
(2) Dodatek B do załącznika XII do Aktu Przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/458/WE (2), 2004/471/WE (3), 2004/474/WE (4), 2005/271/WE (5), 2005/591/WE (6) i 2005/854/WE (7).
(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwych organów w Polsce niektóre zakłady w sektorach mięsnym, mleczarskim i rybnym zakończyły proces modernizacji i są obecnie w pełni zgodne z prawem wspólnotowym. Ponadto niektóre zakłady zakończyły działalność, na którą otrzymały okres przejściowy. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić dodatek B do załącznika XII do Aktu Przystąpienia z 2003 r.
(5) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zakłady wymienione w Załączniku do niniejszej decyzji skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu Przystąpienia z 2003 r.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 11 stycznia 2006 r.
| W imieniu Komisji |
| Markos KYPRIANOU |
| Członek Komisji |
|
|
(1) Dz.U. L 236 z 23.9.2003, str. 33.
(2) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 52. Sprostowanie w Dz.U. L 202 z 7.6.2004, str. 39.
(3) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 58. Sprostowanie w Dz.U. L 212 z 12.6.2004, str. 31.
(4) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 74. Sprostowanie w Dz.U. L 212 z 12.6.2004, str. 44.
(5) Dz.U. L 86 z 5.4.2005, str. 13.
ZAŁĄCZNIK
Wykaz zakładów, które skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu Przystąpienia z 2003 r.
SEKTOR MIĘSNY
Mięso czerwone
Wykaz pierwotny
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 62. | 12070201 | Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „LASKOPOL” Sp. J. |
| 163. | 24640302 | Miłkowska Spółka Komandytowa |
| 200 | 30040207 | P.P.H.U. „MAR-POL” Marek Pazola |
| 203 | 30070102 | P.H.U. „JUREX” K. Nowak |
Mięso drobiowe
Wykaz pierwotny
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 24 | 14130502 | Przedsiębiorstwo Uboju i Przetwórstwa Drobiu „Ilczak” Sp. z o.o. |
| 51 | 30280501 | Zakład Wielobranżowy „STENDRÓB” |
Mięso czerwone
Wykaz uzupełniający
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 3. | 04090202 | Z.P.M. „Bolan” Bolesław Wojtasik |
| 9. | 06030202 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego KOMPLEKS Stępień, Panasiuk. Stępień Sp. J. |
| 32. | 12070211 | P.P.H.U. „Markam” Andrzej Marek Skolarus |
| 38. | 12100107 | Skup i Ubój Zwierząt Rzeźnych Sp. J., Mikulec Czesław, Janusz, Paweł |
| 46. | 12620308 | Zakład Garmażeryjno-Wędliniarski, Stanisław Poręba |
| 48. | 14074201 | RECREO Zakład Mięsny Maciej Antoniak |
| 53. | 14250213 | Zakład Masarski „KRAWCZYK” |
| 59 | 18030102 | Ubojnia Zwierząt Rzeźnych P.P.M. „Taurus” Sp. z o.o. |
| 66 | 18190204 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak |
| 69. | 20120101 | P.P.H.U. „Stan” |
| 72. | 24030306 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Jan Bielesz” Sp. z o.o. |
| 75. | 24100315 | P.H.U. „ADAM-POL”, Adam Gajdzik ul. Rolnicza 5 |
| 79. | 24770301 | P.P.U.H. Burakowski |
| 80. | 24774002 | Zakłady Mięsne „BRADO. 2” SA w Tomicach, Oddział nr 2 Ubojnia w Tomicach |
| 81. | 26020104 | „POL.MIĘS” Ubojnia Zwierząt, Mirosław Kwiecień |
| 82. | 26020304 | „WIR” Szproch i Pietrusiewicz Przetwórstwo Mięsa Spółka Jawna |
| 84. | 26040209 | Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski, Zakład nr 2 |
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 86. | 26110203 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Jawor” Janusz Stefański |
| 91. | 28120101 | Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Kazimierz Pawlicki |
| 95. | 30040204 | Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Z.J. Konarczak |
| 97. | 30170601 | Drop SA |
| 100. | 06030202 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Kompleks”, Stępień, Panasiuk, Stępień Sp. J. 22-110 Ruda Huta, Leśniczówka |
| 115. | 32610201 | Pomorski Przemysł Mięsny „Agros Koszalin. S.A.” 75-209 Koszalin, ul. BoWiD 1 |
| 117. | 04113801 | Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe Eksport-Import, Roman Zalewski, Morawy, 88-210 Dobre |
| 119. | 04010205 | Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski, Krzysztof Kotrych, Śliwkowo 7, 87-731 Waganiec |
| 126. | 12110202 | Firma „BATCZEW” Stanisław Komperda, Zakład Masarski, Morawczyna 111, 34-404 Klikuszowa |
| 133. | 22050309 | GS „SCH” Żukowo 83-330 Żukowo, ul. 3 Maja 9E |
| 140. | 24750318 | P.P.U.H. „PAT-TRADE” Sp. z o.o., 41-200 Sosnowiec, ul. Kościuszkowców 16 b |
| 141. | 24750306 | Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Bogdan Janik, 41-209 Sosnowiec, ul. Chmielna 14 |
| 156. | 4780302 | Warsztat Wędliniarski „Myrcik” Sp. J., 41-800 Zabrze, ul. Paderewskiego 28-30 |
| 157. | 24164003 | P.P.H.U. „JAN*M*JAN” S.C., 42-400 Zawiercie, ul. Senatorska 13 |
| 160. | 30050303 | Waldi Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 62-065 Grodzisk Wielkopolski, ul. Powstańców Chocieszyńskich 97 |
| 169. | 2150201 | Rzeźnictwo i Wędliniarstwo Elżbieta i Stanisław Zimorodzcy 78-400 Szczecinek Dalęcino 41A |
Mięso drobiowe
Wykaz uzupełniający
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 171. | 10143902 | F.H. „Alma” Ubój i Dzielenie Drobiu w Cieniach |
| 172. | 12100401 | P.P.H. Drobeksan w Nowym Sączu Ubojnia Drobiu |
| 175. | 6610501 | Opolskie Zakłady Drobiarskie w Opolu |
| 182. | 0050501 | Grupa Producentów Drobiu „BOBROWNIKI” Sp. z o.o., Bobrowniki, 99-418 Bełchów |
| 183. | 0100531 | Zakłady Drobiarskie, „DROB-BOGS”, Jacek Bogusławski Kaleń 5, 97-320 Wolbórz |
| 188. | 24010402 | Ubojnia Drobiu „Jolgus” 42-583 Bobrowniki, ul. Akacjowa 203 |
Chłodnie
Wykaz uzupełniający
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 197. | 16611101 | Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego, „FRIGOPOL” SA |
| 199. | 24121101 | POLARIS, Chłodnie Śląskie Sp. z o.o. Chłodnia |
| 200. | 14251101 | Zakład Przetwórstwa Spożywczego „MAKÓW” Sp. z o.o., Chłodnia Składowa Maków, ul. Lipowa 91, 26-640 Skaryszew |
Sektor mleczarski
Wykaz pierwotny
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 11. | 04141601 | SM „Świecka” |
| 102. | 30171601 | OSM Ostrów Wlkp. |
| 113. | 32151601 | „Elmilk” Sp. z o.o. |
Wykaz uzupełniający
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 1. | 02251601 | Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Zgorzelcu |
| 6. | 10031601 | Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Łask |
| 17. | 30211602 | Bukowsko-Grodziska SM ZP w Buku |
| 18. | 30641601 | Mleczarnia Naramowice Sp. z o.o. w Poznaniu |
| 25. | 12071601 | OSM w Limanowej, ul. Starodworska 6, Zakład produkcyjny Limanowa |
| 26. | 12071603 | OSM w Limanowej Zakład Produkcyjny Tymbark |
| 27. | 16011603 | Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Brzegu Oddział Produkcyjny w Lewinie, Brzeskim ul. Marii Konopnickiej 1, 49-340 Lewin Brzeski |
| 29. | 22051601 | Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska 83-300 Kartuzy, ul. Mściwoja II 1 |
Sektor rybny
Wykaz pierwotny
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 8. | 14191802 | P.P.H.U. „Manta” ZPR |
| 35. | 32081814 | „P.P.H. Tunex” Kobylińscy |
Wykaz uzupełniający
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 4. | 22021802 | R.M. Jacek Schomburg Zakład w Brusach |
| 7. | 28141802 | Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w likwidacji Przetwórnia Ryb w Rusi |
| 11. | 12061804 | Zakład Przetwórstwa Rybnego „KRAK-FISH”, Marek Piekara, Antoni Solecki, Sp. J. Poskwitów 136 |
| 12. | 22051804 | Handel i Przetwórstwo Ryb „Belona”, Helena Wenta, ul. Piwna 21, 83-340 Sierakowice |
| 13. | 22061801 | Rybołówstwo Morskie, Jacek Schomburg, z siedzibą w Helu Zakład w Karsinie, ul. Długa 29, 83-440 Karsin |
| 14. | 22081811 | P.H.U. Przetwórstwo Rybne BOJA, 84-300 Lębork, ul. Majkowskiego 2 |
| 17. | 22141803 | Przetwórnia Ryb „Kamila” Kolonia Ostrowicka, 83-135 Mała Karczma |
| 19. | 22151805 | Firma Produkcyjno-Handlowa „MAS”, Warszkowo Młyn, 84-106 Leśniewo |
| 20. | 22151814 | DanPol fish Sp. z o.o., ul. Robakowska 75, 84-241 Gościcino |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
