DECYZJA KOMISJI
z dnia 4 kwietnia 2008 r.
zmieniająca decyzję 2007/716/WE w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorach mięsnym i mleczarskim w Bułgarii
(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 1230)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2008/290/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając Akt Przystąpienia Bułgarii i Rumunii, w szczególności jego art. 42,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/662/EWG z dnia 11 grudnia 1989 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego (1), w szczególności jej art. 9 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzja Komisji 2007/716/WE z dnia 30 października 2007 ustanawia środki przejściowe odnoszące się do wymagań strukturalnych dla niektórych zakładów sektorów mięsnego i mleczarskiego w Bułgarii, przewidziane w rozporządzeniach (WE) nr 852/2004 i (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (2). Dopóki zakłady te znajdują się w okresie przejściowym, produkty w nich wytworzone mogą być wprowadzane wyłącznie na rynek krajowy lub dalej przetwarzane w bułgarskich zakładach przechodzących transformację.
(2) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwego organu w Bułgarii niektóre zakłady w sektorach mięsnym i mleczarskim zakończyły proces modernizacji i są obecnie w pełni zgodne z prawem wspólnotowym. Zakłady te powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do decyzji 2007/716/WE.
(4) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zakłady wymienione w załączniku do niniejszej decyzji skreśla się z załącznika do decyzji 2007/716/WE.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 kwietnia 2008 r.
| W imieniu Komisji |
| Androulla VASSILIOU |
| Członek Komisji |
|
|
(1) Dz.U. L 395 z 30.12.1989, s. 13. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 157 z 30.4.2004, s. 33).
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ ZAKŁADÓW, KTÓRE SKREŚLA SIĘ Z ZAŁĄCZNIKA DO DECYZJI 2007/716/WE
Zakłady mięsne
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu | Miasto/ulica lub wieś/region |
| 26 | BG 0801003 | „PE-EM” OOD | s. Senokos |
| 46 | BG 1501008 | „Evrones” OOD | gr. Levski |
| 79 | BG 2501014 | „Mesni produkti” OOD | s. Zdravets |
| 84 | BG 2701013 | „Rodopa Shumen 1884” AD | gr. Shumen, |
| 85 | BG 2701013 | „Rodopa miyt” EOOD | gr. Shumen, |
| 86 | BG 2701013 | „Rodopa konserv” EOOD | gr. Shumen, |
| 93 | BG 0302007 | ET „Edi-Valya Ivanova” | gr. Varna |
| 114 | BG 1202004 | „Agentsiya Bulsay” EOOD | gr. Berkovitsa |
| 118 | BG 1602002 | „Ter-M” EOOD | gr. Parvomay |
| 119 | BG 1702001 | „Pilko” EOOD | gr. Razgrad |
| 131 | BG 2302004 | „Galus Treid” OOD | gr. Kostinbrod |
| 136 | BG 0105002 | „Primo Treyd” EOOD | gr. Sandanski |
| 195 | BG 2205087 | AD „Evrofrigo” | gr. Sofia |
| 196 | BG 2205088 | „Maksimum-69” OOD | gr. Sofia |
| 223 | BG 0304034 | „Pikant” OOD | gr. Varna |
| 224 | BG 0304035 | „Emil Iliev” EOOD | s. Topoli |
| 238 | BG 0604001 | „Lalov i Vachev” EOOD | gr. Vratza |
| 248 | BG 0804022 | „Orehite G” OOD | gr. Dobrich |
| 263 | BG 120415 | „Gala” EOOD | gr. Montana |
| 292 | BG 1604037 | „Dil TUR” AD | gr. Plovdiv kv. Proslav |
| 299 | BG 1604047 | EOOD „Dimitar Madzharov” | gr. Plovdiv |
Zakłady mleczarskie
| Nr | Numer weterynaryjny | Nazwa zakładu | Miasto/ulica lub wieś/region |
| 7 | BG 0812009 | „Serdika-90” AD | gr. Dobrich |
| 8 | BG 0812019 | „Filipopolis-RK” OOD | s. Zheglartsi |
| 14 | BG 1312011 | „Eko-F” EAD | s. Karabunar |
| 17 | BG 1612009 | „D. Madzharov-2” EOOD | gr. Stamboliyski |
| 51 | BG 1612040 | „Mlechni produkti” OOD | s. Manole |
| 56 | BG 2112001 | „Rodopeya-Belev” EOOD | gr. Smolyan |
| 59 | BG 2512017 | „YUES-Komers” OOD | s. Golyamo Gradishte |
| 61 | BG 2812025 | „Sakarela” OOD | gr. Yambol |
| 70 | BG 212047 | „Komplektstroy” EOOD | s. Veselie |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
