Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 268 str. 33
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 268 str. 33
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 12 października 2009 r.

zezwalająca na wprowadzenie do obrotu ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 7647)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2009/752/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 29 września 2006 r. przedsiębiorstwo Neptune Technologies & Bioressources Inc. złożyło do właściwych organów Finlandii wniosek dotyczący wprowadzenia do obrotu ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 29 stycznia 2007 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Finlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. Sprawozdanie zawierało wniosek, że stosowanie ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako składnika żywności jest dopuszczalne.

(3) W dniu 19 lutego 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie ze wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgodnie z przepisami tego artykułu, zgłoszono uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu wspomnianego produktu.

(5) W związku z tym w dniu 31 stycznia 2008 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W opinii naukowej panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii dotyczącej bezpieczeństwa ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako składnika żywności, wydanej na wniosek Komisji Europejskiej, zawarty jest wniosek, że ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba jest bezpieczny przy przestrzeganiu zaproponowanych warunków stosowania.

(7) Na podstawie sprawozdania ze wstępnej oceny ustalono, że ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba, opisany w załączniku I, może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności, przeznaczony do zastosowań i przy maksymalnych poziomach określonych w załączniku II.

Artykuł 2

Nazwa „ekstrakt lipidowy ze skorupiaka kryla antarktycznego Euphausia superba” znajduje się na etykiecie produktu jako takiego bądź w wykazie składników środków spożywczych, które go zawierają.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Neptune Technologies & Bioressources Inc., 225 Promenade du Centropolis, Bureau 200, Laval, Quebec, H7T 0B3, Kanada.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 października 2009 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

ZAŁĄCZNIK I

SPECYFIKACJA DOTYCZĄCA EKSTRAKTU LIPIDOWEGO Z KRYLA ANTARKTYCZNEGO EUPHAUSIA SUPERBA

Opis

Ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba produkuje się poprzez rozgniecenie mocno zamrożonego kryla antarktycznego i poddanie go ekstrakcji acetonem. Białka i materiał z kryla zostają usunięte z ekstraktu lipidowego poprzez filtrację. Aceton i pozostała woda zostają usunięte poprzez odparowanie.

Badanie Specyfikacja
Współczynnik zmydlania Nie więcej niż 185 mg KOH/g
Liczba nadtlenkowa (PV) Nie więcej niż 0,2 meq O2/kg oleju
Wilgotność i substancje lotne Nie więcej niż 0,9 %
Fosfolipidy Nie więcej niż 50 %
Kwasy tłuszczowe trans Nie więcej niż 1 %
Kwas eikozapentaenowy (EPA) Nie mniej niż 15 %
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) Nie mniej niż 7 %

ZAŁĄCZNIK II

ZASTOSOWANIA EKSTRAKTU LIPIDOWEGO Z KRYLA ANTARKTYCZNEGO EUPHAUSIA SUPERBA

Grupa zastosowań Maksymalna zawartość połączonych DHA i EPA
Przetwory mleczne z wyjątkiem napojów na bazie mleka 200 mg/100 g lub dla serów 600 mg/100 g
Produkty mlekopodobne, z wyjątkiem napojów 200 mg/100 g lub dla produktów seropodobnych 600 mg/100 g
Tłuszcze do smarowania i sosy 600 mg/100 g
Płatki śniadaniowe 500 mg/100 g
Suplementy diety 200 mg na dawkę dzienną stosownie do zaleceń producenta
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego Zgodnie ze szczególnymi wymogami żywieniowymi osób, dla których produkt jest przeznaczony
Żywność przeznaczona do spożywania w ramach diet o obniżonej wartości energetycznej służących obniżeniu masy ciała 200 mg/zamiennik posiłku
* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00