ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) nr 1282/2009
z dnia 22 grudnia 2009 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2847/93 z dnia 12 października 1993 r. ustanawiające system kontroli mający zastosowanie do wspólnej polityki rybołówstwa (1), w szczególności jego art. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 409/2009 (2) ustanawia wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane w odniesieniu do stanów przetworzenia „ryba świeża” oraz „ryba świeża solona”.
(2) Gatunki objęte kwotami połowowymi są wyładowywane głównie w stanach przetworzenia „ryba świeża”, „ryba świeża solona” oraz „ryba mrożona”. W związku z tym rozporządzenie (WE) nr 409/2009 należy uzupełnić wspólnotowymi współczynnikami przeliczeniowymi dla ryby mrożonej, aby wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe były dostępne dla wszystkich odpowiednich stanów przetworzenia.
(3) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1077/2008 (3) ustanawia szczegółowe zasady stosowania elektronicznej rejestracji i przekazywania zapisów z dzienników połowowych, deklaracji wyładunkowych oraz danych dotyczących przeładunków.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 409/2009.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Rybołówstwa i Akwakultury,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (WE) nr 409/2009 wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 3 lit. g) otrzymuje brzmienie:
„g) »stan przetworzenia« oznacza sposób, w jaki ryba jest przechowywana (świeża, świeża solona oraz mrożona).”;
2) w art. 4 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe określone w załączniku II, III i IV stosuje się do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej.”;
3) w art. 6 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Kapitanowie wspólnotowych statków rybackich stosują współczynniki przeliczeniowe, o których mowa w art. 4, w dzienniku połowowym, o którym mowa w art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2847/93 i w art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1077/2008 (*), w celu:
a) oszacowania masy ryb w relacji pełnej dla ilości znajdujących się na statku rybackim; oraz
b) obliczenia masy ryb w relacji pełnej dla ilości po wyładunku.
_________
(*) Dz.U. L 295 z 4.11.2008, s. 3.”;
4) załącznik I zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
5) tekst załącznika II do niniejszego rozporządzenia dodaje się jako załącznik IV.
Artykuł 2
Wejście w życie i stosowanie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.
| W imieniu Komisji | |
| José Manuel BARROSO | |
| Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 261 z 20.10.1993, s. 1.
ZAŁĄCZNIK I
„ZAŁĄCZNIK I
KODY POSTACI 3-ALFA
| Kody postaci 3-alfa | Postać | Opis |
| FIL | Filet | Bez głowy, wnętrzności, ości i płetw. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą |
| FIS | Filet bez skóry | Bez głowy, wnętrzności, ości, płetw i skóry. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą |
| FSB | Ryba filetowana, ze skórą i ościami | Ryba filetowana, ze skórą i ościami |
| FSP | Ryba filetowana, odskórzona, z drobnymi ościami | Ryba filetowana odskórzona, z drobnymi ościami |
| GHT | Ryba patroszona, odgłowiona i bez ogona | Wnętrzności, głowa i ogon usunięte |
| GUG | Ryba patroszona, bez skrzeli | Wnętrzności i skrzela usunięte |
| GUH | Ryba patroszona, odgłowiona | Wnętrzności i głowa usunięte |
| GUL | Ryba patroszona, z wątrobą | Wnętrzności usunięte, wątroba pozostawiona |
| GUS | Ryba patroszona, odskórzona, odgłowiona | Wnętrzności, głowa i skóra usunięte |
| GUT | Ryba patroszona | Wszystkie wnętrzności usunięte |
| HEA | Ryba odgłowiona | Głowa usunięta |
| JAT | Ryba bez ogona, oprawiona metodą japońską (tzw. »Japanese cut«) | Ryba oprawiona metodą japońską (tzw. »Japanese cut«), ogon usunięty |
| LVR | Wątroby | Wyłącznie wątroby; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod LVR-C |
| OTH | Inne | Każda inna postać |
| ROE | Ikra | Wyłącznie ikra; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod ROE-C |
| CBF | Dorsz rozcięty wzdłuż wpół na kształt motyla | Odgłowiona, skóra, kręgosłup i ogon pozostawione |
| SUR | Surimi | Surimi |
| SGT | Ryba solona patroszona | Wnętrzności usunięte, ryba zasolona |
| TAL | Ogony | Wyłącznie ogony |
| TNG | Język | Wyłącznie język; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod TNG-C |
| WHL | Ryba cała | Nieprzetworzona |
| WNG | Płetwy | Wyłącznie płetwy” |
ZAŁĄCZNIK II
„ZAŁĄCZNIK IV
WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB MROŻONYCH
| Gatunek: Tuńczyk biały Thunnus alalunga | ALB |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,23 |
| Gatunek: Beryksy Beryx spp. | ALF |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Sardela Engraulis encrasicholus | ANE |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Żabnica Lophiidae | ANF |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,22 |
| GUH | 3,04 |
| TAL | 3,00 |
| FIS | 5,60 |
| Gatunek: Kergulena Champsocephalus gunnari | ANI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Argentyna wielka Argentina silus | ARU |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Opastun Thunnus obesus | BET |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,29 |
| HEA | 1,25 |
| Gatunek: Molwa niebieska Molva dypterygia | BLI |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,17 |
| GUH | 1,40 |
| Gatunek: Nagład Scophthalmus rhombus | BLL |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Pałasz czarny Aphanopus carbo | BSF |
| WHL GUT | 1,00 1,48 |
| Gatunek: Marlin błękitny Makaira nigricans | BUM |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Gromadnik Mallotus villosus | CAP |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Dorsz Gadus morhua | COD |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,17 |
| GUH | 1,70 |
| FIL | 2,60 |
| FIS | 2,60 |
| FSP | 2,95 |
| CBF | 1,63 |
| Gatunek: Zimnica Limanda limanda | DAB |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Koleń Squalus acanthias | DGS |
| WHL GUS | 1,00 2,52 |
| Gatunek: Stornia Platichthys flesus | FLE |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Widlak biały Phycis blennoides | GFB |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,12 |
| GUH | 1,40 |
| Gatunek: Halibut niebieski Reinhardtius hippoglossoides | GHL |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,08 |
| GUH | 1,39 |
| Gatunek: Plamiak Melanogrammus aeglefinus | HAD |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,17 |
| GUH | 1,46 |
| FIL | 2,60 |
| FIS | 2,60 |
| FSB | 2,70 |
| FSP | 3,00 |
| Gatunek: Halibut atlantycki Hippoglossus hippoglossus | HAL |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Śledź Clupea harengus | HER |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Morszczuk Merluccius merluccius | HKE |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,34 |
| GUH | 1,67 |
| Gatunek: Widlak bostoński Urophycis tenuis | HKW |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Ostroboki Trachurus spp. | JAX |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,08 |
| Gatunek: Kryl antarktyczny Euphausia superba | KRI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Złocica Microstomus kitt | LEM |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,05 |
| Gatunek: Smuklice Lepidorhombus spp. | LEZ |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,06 |
| Gatunek: Krokodylec Channichthys rhinoceratus | LIC |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Molwa Molva molva | LIN |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,14 |
| GUH | 1,33 |
| FIL | 2,80 |
| FSP | 2,30 |
| Gatunek: Makrela atlantycka Scomber scombrus | MAC |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,11 |
| Gatunek: Homarzec Nephrops norvegicus | NEP |
| WHL | 1,00 |
| TAL | 3,00 |
| Gatunek: Nototenia żółta Notothenia gibberifrons | NOG |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Okowiel Trisopterus esmarkii | NOP |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Nototenia marmurkowa Notothenia rossii | NOR |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Gardłosz atlantycki Hoplostethus atlanticus | ORY |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Krab kieszeniec Chionoecetes spp. | PCR |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Krewetki z gatunków należących do Penaeus spp. Penaeus spp. | PEN |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Gładzica Pleuronectes platessa | PLE |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,07 |
| Gatunek: Czarniak Pollachius virens | POK |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,19 |
| GUH | 1,44 |
| FIS | 2,78 |
| FSB | 2,12 |
| FSP | 2,43 |
| Gatunek: Rdzawiec Pollachius pollachius | POL |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,17 |
| Gatunek: Krewetka północna Pandalus borealis | PRA |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Karmazyny Sebastes spp. | RED |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,19 |
| GUH | 1,78 |
| FIS | 3,37 |
| FSP | 3,00 |
| JAT | 1,90 |
| Gatunek: Buławik siwy Macrourus berglax | RHG |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Buławik czarny Coryphaenoides rupestris | RNG |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,11 |
| GUH | 1,92 |
| Gatunek: Dobijaki Ammodytes spp. | SAN |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Bogar Pagellus bogaraveo | SBR |
| WHL GUT | 1,00 1,11 |
| Gatunek: Deania histricosa Deania histricosa | SDH |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Deania profundorum Deania profundorum | SDU |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Georgianka Pseudochaenichthys georgianus | SGI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Sola zwyczajna Solea solea | SOL |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Szprot Sprattus sprattus | SPR |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Kalmar illeks Illex illecebrosus | SQI |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Kałamarnica Martialia hyadesi | SQS |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Rajowate Rajidae | SRX |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,13 |
| WNG | 2,09 |
| Gatunek: Włócznik Xiphias gladius | swo |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,12 |
| GUH | 1,31 |
| HEA | 1,33 |
| GHT | 1,33 |
| Gatunek: Antar patagoński Dissostichus eleginoides | TOP |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Skarp Psetta maxima | TUR |
| WHL GUT | 1,00 1,09 |
| Gatunek: Brosma Brosme brosme | USK |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Błękitek Micromesistius poutassou | WHB |
| WHL | 1,00 |
| GUT | 1,15 |
| FIS | 2,65 |
| SUR | 2,97 |
| Gatunek: Witlinek Merlangius merlangus | WHG |
| WHL GUT | 1,00 1,18 |
| Gatunek: Marlin biały Tetrapturus albidus | WHM |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Szkarłacica Glyptocephalus cynoglossus | WIT |
| WHL | 1,00 |
| Gatunek: Żółcica Limanda ferruginea | YEL |
| WHL | 1,00” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
