Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 94 str. 1
Wersja aktualna od 2011-01-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 94 str. 1
Wersja aktualna od 2011-01-01
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 304/2010

z dnia 9 kwietnia 2010 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2-fenylofenolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) 2-fenylofenol jest substancją czynną należącą do czwartego etapu programu przeglądu dyrektywy 91/414/EWG (2), w związku z którym dnia 19 grudnia 2008 r. przedstawiono Komisji sprawozdanie z oceny w formie sprawozdania naukowego EFSA dotyczącego 2-fenylofenolu (3). W sprawozdaniu tym zawarto opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej „Urzędem”, w sprawie konieczności określenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz wniosek o ustanowienie takich NDP.

(2) Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów i zwierząt. Ocenił reprezentatywne zastosowanie substancji jako środka grzybobójczego stosowanego po zbiorach na owocach cytrusowych i gruszkach, stwierdzając, w oparciu o dostępne informacje, że dla zgłoszonego zastosowania na owocach cytrusowych, polegającego na opryskiwaniu, należy tymczasowo ustalić najwyższy dopuszczalny poziom na 5 mg/kg. Aby potwierdzić ocenę ryzyka, Urząd porosił o potwierdzenie, że metoda analityczna zastosowana do badań pozostałości pozwala na właściwe określenie ilościowe pozostałości 2-fenylofenolu, 2-fenylohydrochinonu i ich koniugatów. Ponadto Urząd stwierdził, że powiadamiający powinien przedłożyć dwa dodatkowe badania pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważne badania trwałości w czasie przechowywania. Jeśli chodzi o zgłoszone zastosowanie na gruszkach, Urząd nie mógł zaproponować NDP, ponieważ przedłożone dane dotyczące pozostałości były niemożliwe do przyjęcia. Wobec braku określonego NDP należy zastosować granicę oznaczalności.

(3) W ocenie ryzyka Urząd uwzględnił najnowsze informacje na temat toksykologicznych właściwości 2-fenylofenolu. Wynika z nich, że dla owoców cytrusowych NDP równy 5 mg/kg jest do przyjęcia w odniesieniu do bezpieczeństwa konsumenta, co stwierdzono na podstawie oceny narażenia konsumenta dla 27 określonych grup europejskich konsumentów. Ocena długotrwałego narażenia w wyniku konsumpcji wszystkich produktów żywnościowych, które mogą zawierać 2-fenylofenol, wykazała, że nie istnieje ryzyko przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania. Jako że ostra dawka referencyjna nie jest w przypadku 2-fenylofenolu konieczna, nie było potrzeby oceniać krótkotrwałego narażenia.

(4) Komisja poprosiła powiadamiającego o przedstawienie swoich uwag w odniesieniu do sprawozdania naukowego EFSA na temat 2-fenylofenolu, w tym uwag dotyczących proponowanych NDP. Powiadamiający przedstawił uwagi, które zostały dokładnie zbadane.

(5) Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 kwietnia 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) EFSA Scientific Report (2008) 217, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance 2-phenylphenol (Sprawozdanie naukowe EFSA (2008) 217, Wnioski z przeglądu w sprawie oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczące substancji czynnej - 2-fenylofenolu) (sfinalizowano dnia 19 grudnia 2008 r.).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dla 2-fenylofenolu dodaje się kolumnę w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)

Suma 2-fenylofenolu, jego soli i koniugatów, wyrażona
jako 2-fenylofenol
100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY

110000

(i) Owoce cytrusowe

5 (ft)
110010

Grejpfruty

110020

Pomarańcze

110030

Cytryny

110040

Limy (Limonki)

110050

Mandarynki

110990

Pozostałe

120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,1 (*)
120010

Migdały

120020

Orzechy brazylijskie

120030

Orzechy nerkowca

120040

Kasztany jadalne

120050

Orzechy kokosowe

120060

Orzechy laskowe

120070

Orzechy makadamia

120080

Orzeszki pekan

120090

Orzeszki sosnowe

120100

Pistacje

120110

Orzechy włoskie

120990

Pozostałe

130000

(iii) Owoce ziarnkowe

0,05 (*)
130010

Jabłka

130020

Gruszki

130030

Pigwy

130040

Nieszpułka zwyczajna

130050

Nieśplik japoński

130990

Pozostałe

140000

(iv) Owoce pestkowe

0,05 (*)
140010

Morele

140020

Wiśnie i czereśnie

140030

Brzoskwinie

140040

Śliwki

140990

Pozostałe

150000

(v) Jagody i drobne owoce

0,05 (*)
151000

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

151010

Winogrona stołowe

151020

Winogrona do produkcji wina

152000

b) Truskawki

153000

c) Owoce leśne

153010

Jeżyny

153020

Jeżyny popielice

153030

Maliny

153990

Pozostałe

154000

d) Inne drobne owoce i jagody

154010

Borówki amerykańskie

154020

Żurawiny

154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

154040

Agrest

154050

Róża dzika

154060

Morwy

154070

Głóg (mediterranean medlar)

154080

Bez czarny

154990

Pozostałe

160000

(vi) Owoce różne

0,05 (*)
161000

a) Z jadalną skórką

161010

Daktyle

161020

Figi

161030

Oliwki stołowe

161040

Kumkwat

161050

Karambola

161060

Kaki (Szaron, Persymon)

161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)

161990

Pozostałe

162000

b) Z niejadalną skórką, małe

162010

Kiwi

162020

Liczi (śliwa chińska)

162030

Owoce męczennicy

162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

162050

Caimito

162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki)

162990

Pozostałe

163000

c) Z niejadalną skórką, duże

163010

Awokado

163020

Banany

163030

Mango

163040

Papaja

163050

Granaty

163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, Flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)

163070

Guajawa

163080

Ananasy

163090

Chlebowiec właściwy

163100

Durian (Rościan)

163110

Flaszowiec miękkociernisty

163990

Pozostałe

200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

0,05 (*)
210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

211000

a) Ziemniaki

212000

b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

212010

Maniok

212020

Słodkie ziemniaki

212030

Pochrzyn

212040

Maranta trzcinowata

212990

Pozostałe

213000

c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

213010

Buraki

213020

Marchew

213030

Seler korzeniowy

213040

Chrzan

213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

213060

Pasternak

213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

213080

Rzodkiewka

213090

Salsefia

213100

Brukiew

213110

Rzepa

213990

Pozostałe

220000

(ii) Warzywa cebulowe

220010

Czosnek

220020

Cebula

220030

Szalotka

220040

Dymka

220990

Pozostałe

230000

(iii) Warzywa owocowe

231000

a) Rośliny psiankowate

231010

Pomidory

231020

Papryka

231030

Bakłażan

231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

231990

Pozostałe

232000

b) Dyniowate – z jadalną skórką

232010

Ogórki

232020

Korniszon

232030

Cukinia (Kabaczek (patison))

232990

Pozostałe

233000

c) Dyniowate – z niejadalną skórką

233010

Melony

233020

Dynia

233030

Arbuz

233990

Pozostałe

234000

d) Kukurydza cukrowa

239000

e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

240000

(iv) Warzywa kapustne

241000

a) Kapustne kwitnące

241010

Brokuły

241020

Kalafiory

241990

Pozostałe

242000

b) Kapustne głowiaste

242010

Brukselka

242020

Kapusta głowiasta

242990

Pozostałe

243000

c) Kapustne liściowe

243010

Kapusta pekińska

243020

Jarmuż

243990

Pozostałe

244000

d) Kalarepa

250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

251000

a) Sałata i inne warzywa sałatowe, w tym kapustne

251010

Roszpunka warzywna

251020

Sałata

251030

Endywia

251040

Rzeżucha

251050

Gorycznik wiosenny

251060

Rokietta siewna, rukola

251070

Gorczyca sarepska

251080

Liście i pędy kapustnych

251990

Pozostałe

252000

b) Szpinak i podobne (liście)

252010

Szpinak

252020

Portulaka pospolita

252030

Boćwina

252990

Pozostałe

253000

c) Liście winorośli

254000

d) Rukiew wodna

255000

e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

256000

f) Zioła

256010

Trybula

256020

Szczypiorek

256030

Liście selera

256040

Pietruszka – nać

256050

Szałwia

256060

Rozmaryn

256070

Tymianek

256080

Bazylia

256090

Liście laurowe

256100

Estragon

256990

Pozostałe

260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

260010

Fasola (w strąkach)

260020

Fasola (bez strąków)

260030

Groch (w strąkach)

260040

Groch (bez strąków)

260050

Soczewica

260990

Pozostałe

270000

(vii) Warzywa łodygowe (świeże)

270010

Szparagi

270020

Karczochy

270030

Seler

270040

Koper włoski

270050

Karczochy kuliste

270060

Por

270070

Rabarbar

270080

Pędy bambusa

270090

Rdzenie palmowe

270990

Pozostałe

280000

(viii) Grzyby

280010

Uprawne

280020

Dzikie

280990

Pozostałe

290000

(ix) Wodorosty morskie

300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE

0,05 (*)
300010

Fasola

300020

Soczewica

300030

Groch

300040

Łubin

300990

Pozostałe

400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

401000

(i) Nasiona oleiste

0,1 (*)
401010

Siemię lnu

401020

Orzeszki ziemne

401030

Mak

401040

Ziarna sezamu

401050

Ziarna słonecznika

401060

Nasiona rzepaku

401070

Ziarna soi

401080

Nasiona gorczycy

401090

Nasiona bawełny

401100

Nasiona dyni

401110

Rokosz barwierski

401120

Ogórecznik

401130

Lnicznik właściwy

401140

Konopie

401150

Rącznik pospolity

401990

Pozostałe

402000

(ii) Owoce oleiste

402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,05 (*)
402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

0,1 (*)
402030

Olejowiec gwinejski

0,1 (*)
402040

Drzewo kapokowe

0,1 (*)
402990

Pozostałe

0,1 (*)
500000

5. ZBOŻA

0,05 (*)
500010

Jęczmień

500020

Gryka zwyczajna

500030

Kukurydza

500040

Proso zwyczajne

500050

Owies zwyczajny

500060

Ryż

500070

Żyto

500080

Sorgo

500090

Pszenica

500990

Pozostałe

600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0,1 (*)
610000

(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

620000

(ii) Ziarna kawy

630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

631000

a) Kwiaty

631010

Kwiaty rumianku

631020

Kwiat malwy sudańskiej

631030

Płatki róży

631040

Kwiaty jaśminu

631050

Lipa drobnoziarnista

631990

Pozostałe

632000

b) Liście

632010

Liście truskawki

632020

Liście Rooibos

632030

Ostrokrzew paragwajski

632990

Pozostałe

633000

c) Korzenie

633010

Korzeń waleriany

633020

Korzeń żeń–szenia

633990

Pozostałe

639000

d) Pozostałe napary ziołowe

640000

(iv) Kakao (fermetowane ziarna)

650000

(v) Chleb świętojański (St Johns bread)

700000

7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0,1 (*)
800000

8. PRZYPRAWY

0,1 (*)
810000

(i) Nasiona

810010

Anyż

810020

Czarnuszka siewna

810030

Nasiona selera zwyczajnego

810040

Kolendra

810050

Kmin rzymski

810060

Koper ogrodowy

810070

Koper włoski

810080

Kozieradka pospolita

810090

Gałka muszkatołowa

810990

Pozostałe

820000

(ii) Owoce i jagody

820010

Ziele angielskie

820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

820030

Kminek

820040

Kardamon malabarski

820050

Jagody jałowca

820060

Pieprz (czarny i biały)

820070

Wanilia płaskolistna

820080

Tamarynd

820990

Pozostałe

830000

(iii) Kora

830010

Cynamon

830990

Pozostałe

840000

(iv) Korzenie lub kłącza

840010

Lukrecja

840020

Imbir

840030

Kurkuma

840040

Chrzan pospolity

840990

Pozostałe

850000

(v) Pąki

850010

Goździki

850020

Kapary

850990

Pozostałe

860000

(vi) Słupki kwiatowe

860010

Szafran

860990

Pozostałe

870000

(vii) Osnówka nasienia

870010

Muszkatołowiec korzenny

870990

Pozostałe

900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE

0,05 (*)
900010

Burak cukrowy (korzeń)

900020

Trzcina cukrowa

900030

Cykoria podróżnik korzenie

900990

Pozostałe

1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

0,05 (*)
1010000

(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, solone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze na ich bazie

1011000

a) Świnie

1011010

Mięso

1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne

1011990

Pozostałe

1012000

b) Bydło

1012010

Mięso

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne

1012990

Pozostałe

1013000

c) Owce

1013010

Mięso

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne

1013990

Pozostałe

1014000

d) Kozy

1014010

Mięso

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne

1014990

Pozostałe

1015000

e) Konie, osły, muły lub osłomuły

1015010

Mięso

1015020

Tłuszcz

1015030

Wątroba

1015040

Nerka

1015050

Podroby jadalne

1015990

Pozostałe

1016000

f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

1016010

Mięso

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne

1016990

Pozostałe

1017000

g) Inne zwierzęta hodowlane

1017010

Mięso

1017020

Tłuszcz

1017030

Wątroba

1017040

Nerka

1017050

Podroby jadalne

1017990

Pozostałe

1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe

1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe

1040000

(iv) Miód

1050000

(v) Płazy i gady

1060000

(vi) Ślimaki

1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(ft) NDP ważne do dnia 30 września 2012 r. do czasu przedłożenia i oceny dwóch dodatkowych badań pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważnych badań trwałości w czasie przechowywania.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00