Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 29 str. 30
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 29 str. 30
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 2 lutego 2011 r.

zezwalająca na wprowadzenie do obrotu ekstraktu z grzybni Lentinula edodes (twardziak jadalny, grzyb shiitake) jako nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 442)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2011/73/UE)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 19 grudnia 2007 r. przedsiębiorstwo GlycaNova Norge AS zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu ekstraktu z grzybni twardziaka jadalnego (grzyb shiitake, Lentinula edodes, wcześniej Lentinus edodes) jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 3 listopada 2008 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że stosowanie ekstraktu z grzybni Lentinula edodes w charakterze składnika żywności jest dopuszczalne.

(3) W dniu 7 stycznia 2009 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadniony sprzeciw wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu, zgodnie z przepisami tego artykułu.

(5) W związku z tym w dniu 24 września 2009 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 9 lipca 2010 r. EFSA (Panel ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii) w swojej „Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa »ekstraktu z Lentinula edodes« jako nowego składnika żywności”(2) stwierdził, że ekstrakt z grzybni Lentinula edodes jest bezpieczny pod warunkiem przestrzegania zaproponowanych warunków stosowania i poziomów spożycia.

(7) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że ekstrakt z grzybni Lentinula edodes spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Ekstrakt z grzybni Lentinula edodes zgodny ze specyfikacją w załączniku I może być wprowadzany do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności w odniesieniu do zastosowań wymienionych w załączniku II.

Artykuł 2

Ekstrakt z grzybni Lentinula edodes dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie środka spożywczego, w którego skład wchodzi, jako „ekstrakt z grzyba Lentinula edodes” lub „ekstrakt z grzyba shiitake”.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do GlycaNova Norge AS, Oraveien 2, 1630 Gamle Fredrikstad, Norwegia.

Sporządzono w Brukseli dnia 2 lutego 2011 r.

W imieniu Komisji

John DALLI

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

(2) Dziennik EFSA 2010; 8(7): 1685.

ZAŁĄCZNIK I

Specyfikacje dotyczące ekstraktu z grzybni Lentinula edodes

Opis:

Nowy składnik żywności ma postać sterylnego wodnego ekstraktu otrzymywanego z grzybni Lentinula edodes uprawianego metodą fermentacji wgłębnej. Jest to jasnobrązowy, lekko mętny płyn.

Lentinan jest β-(1-3) -(1-6)-D-glukanem o masie cząsteczkowej około 5 × 105 daltonów i stopniu rozgałęzienia 2/5; ma on strukturę trzeciorzędową (potrójnej helisy).

Skład ekstraktu z grzybni Lentinula edodes

Wilgotność

98 %

Sucha masa

2 %

Wolna glukoza

mniej niż 20 mg/ml

Całkowita zawartość białek (*)

mniej niż 0,1 mg/ml

Składniki zawierające azot (**)

mniej niż 10 mg/ml

Lentinan

0,8 – 1,2 mg/ml

(*) Metoda Bradforda.

(**) Metoda Kjeldahla.

ZAŁĄCZNIK II

Zastosowania ekstraktu z grzybni Lentinula edodes

Pieczywo

2 mL/100 g

Napoje bezalkoholowe

0,5 mL/100 mL

Suche gotowe dania

2,5 mL na posiłek

Żywność na bazie jogurtu

1,5 mL/100 mL

Suplementy żywnościowe (określone w dyrektywie 2002/46/WE (1))

2,5 mL w dawce dziennej

(1) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00