Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 29 str. 34
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 29 str. 34
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 2 lutego 2011 r.

zezwalająca na wprowadzenie do obrotu glukanu chitynowego z Aspergillus niger jako nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 480)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(2011/76/UE)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 15 stycznia 2008 r. przedsiębiorstwo Kitozyme SA zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Belgii o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu glukanu chitynowego z Aspergillus Niger jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 5 listopada 2008 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Belgii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowej oceny.

(3) W dniu 12 marca 2009 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim. Niektóre państwa członkowskie wystosowały dodatkowe uwagi.

(4) W związku z tym w dniu 27 sierpnia 2009 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(5) W dniu 9 lipca 2010 r. EFSA (panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii) w „Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa »glukanu chitynowego« jako nowego składnika żywności”(2) stwierdził, że glukan chitynowy z Aspergillus niger jest bezpieczny pod warunkiem przestrzegania zaproponowanych warunków stosowania i poziomów spożycia.

(6) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że glukan chitynowy z Aspergillus niger spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Glukan chitynowy z Aspergillus niger zgodny ze specyfikacją w załączniku może być wprowadzany do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności przeznaczony do stosowania w suplementach żywnościowych w dawce maksymalnej wynoszącej 5 g dziennie.

Artykuł 2

Glukan chitynowy z Aspergillus niger dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie środka spożywczego, w którego skład wchodzi, jako „glukan chitynowy z Aspergillus niger”.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Kitozyme SA, Rue Haute Claire, 4, Parc Industriel des Hauts-Sarts, Zone 2, 4040 Herstal, Belgia.

Sporządzono w Brukseli dnia 2 lutego 2011 r.

W imieniu Komisji

John DALLI

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

(2) EFSA Journal 2010; 8(7): 1687.

ZAŁĄCZNIK

SPECYFIKACJE DOTYCZĄCE GLUKANU CHITYNOWEGO Z GRZYBNI ASPERGILLUS NIGER

Opis:

Glukan chitynowy uzyskuje się z grzybni Aspergillus niger; jest to bezwonny, sypki proszek o żółtawym zabarwieniu. Jego zawartość w suchej masie wynosi co najmniej 90 %.

Glukan chitynowy składa się zasadniczo z dwóch polisacharydów:

— chityny, składającej się z powtarzających się jednostek N-acetylo-D-glukozaminy (nr CAS: 1398-61-4),

— beta(1,3)-glukanu, składającego się z powtarzających się jednostek D-glukozy (nr CAS: 9041-22-9).

Specyfikacja glukanu chitynowego z Aspergillus niger

Ubytek podczas suszenia

≤ 10 %

Glukan chitynowy

≥ 90 %

Proporcja chityny do glukanu

od 30:70 do 60:40

Popiół

≤ 3 %

Tłuszcze

≤ 1 %

Białka

≤ 6 %

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00