Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 124 str. 23
Wersja aktualna od 2011-05-14
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 124 str. 23
Wersja aktualna od 2011-05-14
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 460/2011

z dnia 12 maja 2011 r.

zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chlorantraniliprolu (DPX E-2Y45) w marchwi lub na jej powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 18 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) chlorantraniliprolu (DPX E-2Y45) określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Zgodnie z art. 8 ust. 4 dyrektywy Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (2) w dniu 23 sierpnia 2010 r. Francja poinformowała Komisję o tymczasowym zezwoleniu na wprowadzenie do obrotu środka ochrony roślin zawierającego chlorantraniliprol (DPX E-2Y45) do stosowania w przypadku marchwi w celu zwalczania połyśnicy marchwianki, niebezpieczeństwa niedającego się przewidzieć, któremu nie można było przeciwdziałać innymi środkami. W rezultacie, zgodnie z art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, Francja powiadomiła pozostałe państwa członkowskie, Komisję oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej „Urzędem”), że zezwoliła na wprowadzanie do obrotu na swoim terytorium marchwi zawierającej pozostałości pestycydu przekraczające mający zastosowanie NDP. Francja przedłożyła także właściwą ocenę ryzyka, stwierdzając, że taka marchew nie stanowi niedopuszczalnego zagrożenia, a w szczególności, że proponowany zwiększony poziom pozostałości nie powoduje ryzyka dla konsumentów.

(3) Urząd ocenił przedłożoną przez Francję ocenę ryzyka, badając w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w uzasadnionych przypadkach, dla zwierząt. Urząd wydał uzasadnioną opinię w sprawie proponowanego NDP (3). Z opinii Urzędu wynika, że proponowany NDP jest do przyjęcia z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów, co stwierdzono na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup europejskich konsumentów.

(4) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdza się, że proponowany NDP spełnia wymogi art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 maja 2011 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) Sprawozdanie naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej http://www.efsa.europa.eu:

Reasoned opinion of EFSA: Modification of the existing MRL for chloranthraniliprole in carrots [Uzasadniona opinia EFSA: Zmiana obowiązującego NDP chlorantraniliprolu w marchwi]. EFSA Journal 2010; 8(10): 1859. Opublikowano: 11 października 2010 r. Przyjęto: 8 października 2010 r.

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca chlorantraniliprolu (DPX E-2Y45) otrzymuje brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)

infoRgrafika

(1)

(2)

(3)

0100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY

0110000

(i) Owoce cytrusowe

0,01 (*)

0110010

Grejpfruty (pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)

0110020

Pomarańcze (pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)

0110030

Cytryny (cedrat, cytryna)

0110040

Limy (limonki)

0110050

Mandarynki (klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)

0110990

Pozostałe

0120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,05

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe (Filbert)

0120070

Orzechy makadamia

0120080

Orzeszki pekan

0120090

Orzeszki sosnowe

0120100

Pistacje

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe

0130000

(iii) Owoce ziarnkowe

0,5

0130010

Jabłka (jabłoń płonka)

0130020

Gruszki (gruszka azjatycka)

0130030

Pigwy

0130040

Nieszpułka zwyczajna

0130050

Nieśplik japoński

0130990

Pozostałe

0140000

(iv) Owoce pestkowe

1

0140010

Morele

0140020

Wiśnie i czereśnie (wiśnia pospolita, czereśnia)

0140030

Brzoskwinie (nektaryny i podobne mieszańce)

0140040

Śliwki (śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)

0140990

Pozostałe

0150000

(v) Jagody i drobne owoce

0151000

(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

1

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

(b) Truskawki

0,01 (*)

0153000

(c) Owoce leśne

0,01 (*)

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice (krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)

0153030

Maliny (maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))

0153990

Pozostałe

0154000

(d) Inne drobne owoce i jagody

0,01 (*)

0154010

Borówki amerykańskie (borówki czarne)

0154020

Żurawiny (borówki brusznice (borówki czerwone))

0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

0154040

Agrest (włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)

0154050

Róża dzika

0154060

Morwy (chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«)

0154070

Głóg (mediteranean medlar) (aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))

0154080

Bez czarny (aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)

0154990

Pozostałe

0160000

(vi) Owoce różne

0,01 (*)

0161000

(a) Z jadalną skórką

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stołowe

0161040

Kumkwat (marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))

0161050

Karambola (bilimbi)

0161060

Kaki (szaron, persymon)

0161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)

0161990

Pozostałe

0162000

(b) Z niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi

0162020

Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)

0162030

Owoce męczennicy

0162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

0162050

Caimito

0162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)

0162990

Pozostałe

0163000

(c) Z niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0163020

Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty

0163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)

0163070

Guajawa (pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))

0163080

Ananasy

0163090

Chlebowiec właściwy (Jackfruit)

0163100

Durian (rościan)

0163110

Flaszowiec miękkociernisty

0163990

Pozostałe

0200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

0210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

(a) Ziemniaki

0,02

0212000

(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,02

0212010

Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)

0212020

Słodkie ziemniaki

0212030

Pochrzyn (kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe

0213000

(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0,02

0213020

Marchew

0,08 (+)

0213030

Seler korzeniowy

0,02

0213040

Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)

0,02

0213050

Karczoch jerozolimski (słonecznik bulwiasty – topinambur)

0,02

0213060

Pasternak

0,02

0213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

0,02

0213080

Rzodkiewka (rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))

0,02

0213090

Salsefia (skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))

0,02

0213100

Brukiew

0,02

0213110

Rzepa

0,02

0213990

Pozostałe

0,02

0220000

(ii) Warzywa cebulowe

0,01 (*)

0220010

Czosnek

0220020

Cebula (cebula srebrzysta)

0220030

Szalotka

0220040

Dymka (cebula siedmiolatka i podobne odmiany)

0220990

Pozostałe

0230000

(iii) Warzywa owocowe

0231000

(a) Rośliny psiankowate

0231010

Pomidory (pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))

0,6

0231020

Papryka (papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))

1

0231030

Bakłażan (oberżyna) (psianka melonowa (pepino))

0,6

0231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

0,6

0231990

Pozostałe

0,6

0232000

(b) Dyniowate – z jadalną skórką

0,3

0232010

Ogórki

0232020

Korniszon

0232030

Cukinia (kabaczek (patison))

0232990

Pozostałe

0233000

(c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0,3

0233010

Melony (ogórek kiwano (melon rogowaty))

0233020

Dynia (dynia olbrzymia)

0233030

Arbuz

0233990

Pozostałe

0234000

(d) Kukurydza cukrowa

0,2

0239000

(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,2

0240000

(iv) Warzywa kapustne

0241000

(a) Kapustne kwitnące

0241010

Brokuły (brokuły odmiana kalabryjska, chińska)

1

0241020

Kalafiory

0,01 (*)

0241990

Pozostałe

0,01 (*)

0242000

(b) Kapustne głowiaste

0242010

Brukselka

0,01 (*)

0242020

Kapusta głowiasta (kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)

2

0242990

Pozostałe

0,01 (*)

0243000

(c) Kapustne liściowe

20

0243010

Kapusta pekińska (kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai))

0243020

Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)

0243990

Pozostałe

0244000

(d) Kalarepa

0,01 (*)

0250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

20

0251000

(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

0251010

Roszpunka warzywna (roszpunka jadalna)

0251020

Sałata (sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))

0251030

Endywia (cykoria endywia) (dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)

0251040

Rzeżucha

0251050

Gorycznik wiosenny

0251060

Rokietta siewna, rukola (dwurząd murowy)

0251070

Gorczyca sarepska

0251080

Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))

0251990

Pozostałe

0252000

(b) Szpinak i podobne (liście)

0252010

Szpinak (szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)

0252020

Portulaka pospolita (portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (salsola soda))

0252030

Boćwina (liście buraka ćwikłowego)

0252990

Pozostałe

0253000

(c) Liście winorośli

0254000

(d) Rukiew wodna

0255000

(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

0256000

(f) Zioła

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera (koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))

0256040

Pietruszka – nać

0256050

Szałwia (cząber górski, cząber ogrodowy)

0256060

Rozmaryn

0256070

Tymianek (majeranek, oregano)

0256080

Bazylia (melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)

0256090

Liście laurowe

0256100

Estragon (hizop)

0256990

Pozostałe (kwiaty jadalne)

0260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

0,01 (*)

0260010

Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)

0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)

0260030

Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)

0260040

Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)

0260050

Soczewica

0260990

Pozostałe

0270000

(vii) Warzywa łodygowe

0270010

Szparagi

0,01 (*)

0270020

Karczochy

0,01 (*)

0270030

Seler

10

0270040

Koper włoski

0,01 (*)

0270050

Karczochy kuliste

0,01 (*)

0270060

Por

0,01 (*)

0270070

Rabarbar

0,01 (*)

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*)

0270990

Pozostałe

0,01 (*)

0280000

(viii) Grzyby

0,01 (*)

0280010

Uprawne (pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)

0280020

Dzikie (pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)

0280990

Pozostałe

0290000

(ix) Wodorosty morskie

0,01 (*)

0300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE

0,01 (*)

0300010

Fasola (bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)

0300020

Soczewica

0300030

Groch (groch włoski, groch polny, chickling vetch)

0300040

Łubin

0300990

Pozostałe

0400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

0401000

(i) Nasiona oleiste

0401010

Siemię lnu

0,01 (*)

0401020

Orzeszki ziemne

0,01 (*)

0401030

Mak

0,01 (*)

0401040

Ziarna sezamu

0,01 (*)

0401050

Ziarna słonecznika

0,01 (*)

0401060

Nasiona rzepaku (brukiew, rzepik)

0,01 (*)

0401070

Ziarna soi

0,01 (*)

0401080

Nasiona gorczycy

0,01 (*)

0401090

Nasiona bawełny

0,3

0401100

Nasiona dyni (nasiona innych dyniowatych)

0,01 (*)

0401110

Rokosz barwierski

0,01 (*)

0401120

Ogórecznik

0,01 (*)

0401130

Lnicznik właściwy

0,01 (*)

0401140

Konopie

0,01 (*)

0401150

Rącznik pospolity

0,01 (*)

0401990

Pozostałe

0,01 (*)

0402000

(ii) Owoce oleiste

0,01 (*)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

0402030

Olejowiec gwinejski

0402040

Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe

0500000

5. ZBOŻA

0,02

0500010

Jęczmień

0500020

Gryka zwyczajna (szarłat, komosa ryżowa )

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryż

0500070

Żyto

0500080

Sorgo

0500090

Pszenica (orkisz, pszenżyto)

0500990

Pozostałe

0600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0,02 (*)

0610000

(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0620000

(ii) Ziarna kawy

0630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

0631000

(a) Kwiaty

0631010

Kwiaty rumianku

0631020

Kwiat malwy sudańskiej

0631030

Płatki róży

0631040

Kwiaty jaśminu (kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))

0631050

Lipa drobnoziarnista

0631990

Pozostałe

0632000

(b) Liście

0632010

Liście truskawki

0632020

Liście Rooibos (liście miłorzębu)

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe

0633000

(c) Korzenie

0633010

Korzeń waleriany

0633020

Korzeń żeń-szenia

0633990

Pozostałe

0639000

(d) Pozostałe napary ziołowe

0640000

(iv) Kakao (femetowane ziarna)

0650000

(v) Chleb świętojański (st johns bread)

0700000

7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0,02 (*)

0800000

8. PRZYPRAWY

0,02 (*)

0810000

(i) Nasiona

0810010

Anyż

0810020

Czarnuszka siewna

0810030

Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)

0810040

Kolendra

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe

0820000

(ii) Owoce i jagody

0820010

Ziele angielskie

0820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

0820030

Kminek

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Pieprz (czarny i biały) (pieprz długi, pieprz różowy)

0820070

Wanilia płaskolistna

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe

0830000

(iii) Kora

0830010

Cynamon (Kasja)

0830990

Pozostałe

0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

0840010

Lukrecja

0840020

Imbir

0840030

Kurkuma

0840040

Chrzan pospolity

0840990

Pozostałe

0850000

(v) Pąki

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe

0860000

(vi) Słupki kwiatowe

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe

0870000

(vii) Osnówka nasienia

0870010

Muszkatołowiec korzenny

0870990

Pozostałe

0900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE

0900010

Burak cukrowy (korzeń)

0,02

0900020

Trzcina cukrowa

0,01 (*)

0900030

Cykoria podróżnik korzenie

0,02

0900990

Pozostałe

0,01 (*)

1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

0,01 (*)

1010000

(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach

1011000

(a) Świnie

1011010

Mięso

1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne

1011990

Pozostałe

1012000

(b) Bydło

1012010

Mięso

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne

1012990

Pozostałe

1013000

(c) Owce

1013010

Mięso

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne

1013990

Pozostałe

1014000

(d) Kozy

1014010

Mięso

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne

1014990

Pozostałe

1015000

(e) Konie, osły, muły lub osłomuły

1015010

Mięso

1015020

Tłuszcz

1015030

Wątroba

1015040

Nerka

1015050

Podroby jadalne

1015990

Pozostałe

1016000

(f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

1016010

Mięso

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne

1016990

Pozostałe

1017000

(g) Inne zwierzęta hodowlane (królik, kangur)

1017010

Mięso

1017020

Tłuszcz

1017030

Wątroba

1017040

Nerka

1017050

Podroby jadalne

1017990

Pozostałe

1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe

1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe

1040000

(iv) Miód (mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)

1050000

(v) Płazy i gady (żabie udka, krokodyle)

1060000

(vi) Ślimaki

1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

Chlorantraniliprol (DPX E-2Y45)

(+) 0213020

Marchew

NDP obowiązujący do dnia 31 grudnia 2012 r. Po upływie tej daty obowiązywać będzie poziom 0,02, chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00