Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 205 str. 15
Wersja aktualna od 2011-08-13
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 205 str. 15
Wersja aktualna od 2011-08-13
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 799/2011

z dnia 9 sierpnia 2011 r.

zmieniające załącznik I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (1), w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 (2) ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia („wykaz”), w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wspomniany wykaz poddaje się regularnemu, co najmniej kwartalnemu, przeglądowi, uwzględniając przynajmniej źródła informacji wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie i znaczenie incydentów związanych z żywnością, zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF), ustalenia wynikające z kontroli przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii w państwach trzecich oraz kwartalne sprawozdania dotyczące przesyłek pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, przedkładane Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania zmiany wykazu.

(4) W szczególności należy usunąć z wykazu pozycje dotyczące towarów, w odniesieniu do których wymienione wyżej źródła informacji wskazują na ogólnie zadowalający poziom zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa przewidzianymi w unijnym prawie i w odniesieniu do których nie jest już uzasadniony zwiększony poziom kontroli urzędowych.

(5) Należy ponadto dodać do wykazu inne towary, co do których wymienione wyżej źródła informacji wskazują na pewien stopień braku zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa, co uzasadnia wprowadzenie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić w wykazie niektóre pozycje dotyczące przywozu z Azerbejdżanu, Chin, Egiptu, Indii i Pakistanu.

(7) W interesie jasności prawodawstwa unijnego konieczne jest doprecyzowanie odpowiednich kodów CN w pozycji dotyczącej przywozu świeżej papryki z Tajlandii.

(8) Zmiany w wykazie dotyczące usunięcia odniesień do towarów powinny zacząć obowiązywać możliwie jak najszybciej, ponieważ pierwotne wymogi bezpieczeństwa zostały spełnione. Zmiany te powinny zatem obowiązywać od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(9) Z uwagi na liczbę zmian, jakie trzeba wprowadzić w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009, właściwe jest zastąpienie go tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 października 2011 r.

Usunięcie pozycji dotyczącej Pakistanu w odniesieniu do ryżu basmati obowiązuje od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 sierpnia 2011 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.

(2) Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK I

A. Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające wzmożonym kontrolom urzędowym w wyznaczonych miejscach wprowadzenia

Pasze i żywność

(zamierzone przeznaczenie)

Kod CN (1)

Państwo pochodzenia

Zagrożenie

Częstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych

(%)

– Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 10 90

Argentyna (AR)

Aflatoksyny

10

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 20 00

– Masło orzechowe

– 2008 11 10

– Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

– 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

Orzechy laskowe

(w łupinkach lub łuskane)

(Pasze i żywność)

0802 21 00; 0802 22 00

Azerbejdżan (AZ)

Aflatoksyny

10

– Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 10 90

Brazylia (BR)

Aflatoksyny

10

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 20 00

– Masło orzechowe

– 2008 11 10

– Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

– 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

Suchy makaron jajeczny chiński (noodle)

(Żywność)

ex 1902

Chiny (CN)

Glin

10

Świeże pomelo

(Żywność)

ex 0805 40 00

Chiny (CN)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostało­ściowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (11)

20

Liście herbaty (czarnej i zielonej)

(Żywność)

0902

Chiny (CN)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostał­ościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (10)

10

– Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

– ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

Republika Dominikańska (DO)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostał­ościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (3)

50

– Przepękla ogórkowata (Momordica charantia)

– ex 0709 90 90;

ex 0710 80 95

– Tykwa pospolita (Lagenaria siceraria)

– ex 0709 90 90;

ex 0710 80 95

– Papryka (Capsicum spp.)

– 0709 60 10;

ex 0709 60 99;

0710 80 51;

ex 0710 80 59

– Bakłażan

(Żywność – warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

– 0709 30 00;

ex 0710 80 95

– Pomarańcze (świeże lub suszone)

– 0805 10 20;

0805 10 80

Egipt (EG)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostał­ ościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (7)

10

– Brzoskwinie (z wyłączeniem nektarynek)

– 0809 30 90

– Granaty

– ex 0810 90 95

– Truskawki

– 0810 10 00

– Fasola szparagowa

(Żywność – świeże owoce i warzywa)

– ex 0708 20 00

Papryka (Capsicum spp.)

(Żywność – świeża, schłodzona lub mrożona)

0709 60 10;

ex 0709 60 99;

0710 80 51;

ex 0710 80 59

Egipt (EG)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostało­ściowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (12)

10

– Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 10 90

Ghana (GH)

Aflatoksyny

50

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 20 00

– Masło orzechowe

(Pasze i żywność)

– 2008 11 10

Liście curry (Bergera/Murraja koenigii)

(Żywność – świeże zioła)

ex 1211 90 85

Indie (IN)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostało­ściowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania

pojedynczych pozostałości (5)

10

– Chili (Capsicum annuum), całe owoce

– 0904 20 10

Indie (IN)

Aflatoksyny

50

– Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

– ex 0904 20 90

– Produkty zawierające chili (curry)

– 0910 91 05

– Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)

– 0908 10 00

– Kwiat muszkatołowy (Myristica fragrans)

– 0908 20 00

– Imbir

(Zingiber officinale)

– 0910 10 00

Curcuma longa (kurkuma)

(Żywność – suszone przyprawy)

– 0910 30 00

– Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 10 90

Indie (IN)

Aflatoksyny

20

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 20 00

– Masło orzechowe

– 2008 11 10

– Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

– 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

Dodatki paszowe i premiksy

(Pasze)

ex 2309

Indie (IN)

Kadm i ołów

10

Ketmia jadalna świeża

(Żywność)

ex 0709 90 90

Indie (IN)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostał­ościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (2)

10

Arbuz (egusi, Citrullus lanatus), pestki i produkty pochodne

(Żywność)

ex 1207 99 97; ex 1106 30 90; ex 2008 99 99

Nigeria (NG)

Aflatoksyny

50

– Chili (Capsicum annuum), całe owoce

– 0904 20 10

Peru (PE)

Aflatoksyny i ochratoksyna A

10

– Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

(Żywność – suszone przyprawy)

– ex 0904 20 90

– Papryka chili świeża (Capsicum spp.)

(Żywność)

0709 60 10, ex 0709 60 99

Tajlandia (TH)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostało­ ściowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (9)

10

– Liście kolendry

– ex 0709 90 90

Tajlandia (TH)

Salmonella (6)

10

– Bazylia (pospolita, azjatycka)

– ex 1211 90 85

– Mięta

(Żywność – świeże zioła)

– ex 1211 90 85

– Liście kolendry

– ex 0709 90 90

Tajlandia (TH)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostało­ściowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (4)

20

– Bazylia (pospolita, azjatycka)

(Żywność – świeże zioła)

– ex 1211 90 85

– Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

– ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

Tajlandia (TH)

Pozostałości

pestycydów badane

metodami

wielopozostało­ściowymi na

podstawie GC-MS

i LC-MS lub metodami

oznaczania

pojedynczych

pozostałości (4)

50

– Bakłażan

– 0709 30 00;

ex 0710 80 95

– Warzywa kapustne

(Żywność – warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

– 0704;

ex 0710 80 95

– Papryka słodka (Capsicum annuum)

– 0709 60 10;

0710 80 51

Turcja (TR)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostał­ ościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (8)

10

– Pomidory

(Żywność – warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

– 0702 00 00;

0710 80 70

Winogrona suszone

(Żywność)

0806 20

Uzbekistan (UZ)

Ochratoksyna A

50

– Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 10 90

Republika Południowej Afryki (ZA)

Aflatoksyny

10

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 20 00

– Masło orzechowe

– 2008 11 10

– Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

– 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

– Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

– ex 0904 20 90

Wszystkie

państwa trzecie

Barwniki Sudan

10

– Produkty zawierające chili (curry)

– 0910 91 05

Curcuma longa(kurkuma)

(Żywność – suszone przyprawy)

– 0910 30 00

– Czerwony olej palmowy

(Żywność)

– ex 1511 10 90

(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex« (np. ex 1006 30: obejmuje jedynie ryż basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludzi).

(2) W szczególności pozostałości: acefatu, metamidofosu, triazofosu, endosulfanu, monokrotofosu.

(3) W szczególności pozostałości: amitrazu, acefatu, aldikarbu, benomylu, karbendazymu, chlorfenapyru, chloropiryfosu, CS2 (ditiokarbaminianów), diafentiuronu, diazinonu, dichlorfosu, dikofolu, dimetoatu, endosulfanu, fenamidonu, imidaklopridu, malationu, metamidofosu, metiokarbu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, oksamylu, profenofosu, propikonazolu, tiabendazolu, tiakloprydu.

(4) W szczególności pozostałości: acefatu, karbarylu, karbendazymu, karbofuranu, chloropiryfosu, chloropiryfosu metylowego, dimetoatu, etionu, malationu, metalaksylu, metamidofosu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, profenofosu, protiofosu, kwinalfosu, triadimefonu, triazofosu, dikrotofosu, EPN, triforyny.

(5) W szczególności pozostałości: triazofosu, oksydemetonu metylowego, chloropiryfosu, acetamipridu, tiametoksamu, klotianidyny, metamidofosu, acefatu, propargitu, monokrotofosu.

(6) Metoda referencyjna EN/ISO 6579 lub metoda poddana walidacji w odniesieniu do metody referencyjnej zgodnie z art. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 ( Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).

(7) W szczególności pozostałości: karbendazymu, cyflutryny, cyprodynilu, diazinonu, dimetoatu, etionu, fenitrotionu, fenpropatryny, fludioksonilu, heksaflumuronu, lambda-cyhalotryny, metiokarbu, metomylu, ometoatu, oksamylu, fentoatu, tiofanatu metylowego.

(8) W szczególności pozostałości: metomylu, oksamylu, karbendazymu, klofentezyny, diafentiuronu, dimetoatu, formetanatu, malationu, procymidonu, tetradifonu, tiofanatu metylowego.

(9) W szczególności pozostałości: karbofuranu, metomylu, ometoatu, dimetoatu, triazofosu, malationu, profenofosu, protiofosu, etionu, karbendazymu, triforyny, procymidonu, formetanatu.

(10) W szczególności pozostałości: buprofezyny, imidakloprydu, fenwaleratu i esfenwaleratu (sumy izomerów RS i SR), profenofosu, trifluraliny, triazofosu, triadimefonu i triadimenolu (sumy triadimefonu i triadimenolu), cypermetryny (cypermetryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (sumy izomerów)).

(11) W szczególności pozostałości: triazofosu, triadimefonu i triadimenolu (sumy triadimefonu i triadimenolu), parationu metylowego, fentoatu.

(12) W szczególności pozostałości: karbofuranu (sumy), chloropiryfosu, cypermetryny (sumy), cyprokonazolu, dikofolu (sumy), difenokonazolu, dinotefuranu, etionu, flusilazolu, folpetu, prochlorazu, profenofosu, propikonazolu, tiofanatu metylu i triforyny.

B. Definicje

Do celów niniejszego załącznika nazwa »barwniki Sudan« odnosi się do następujących substancji chemicznych:

(i) Sudan I (numer CAS 842-07-9);

(ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6);

(iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9);

(iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6).”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00