Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-04-01
Wersja aktualna od 2013-04-01
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 212/2013
z dnia 11 marca 2013 r.
zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Kilka państw członkowskich wystąpiło o zmiany i uzupełnienia w kolumnie „Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP” załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) Te uzupełnienia są koniecznie w celu włączenia do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nowych owoców, warzyw i zbóż, które stały się dostępne na rynku państw członkowskich.
(3) Właściwe jest dodanie następujących owoców, warzyw, zbóż i produktów pochodzenia zwierzęcego: ręka Buddy, tangor, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita, malinojeżyna, longan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny, czyściec bulwiasty, łopian większy, pozostałe cebule, pozostałe cebule szczypiorowe, antroewa/bakłażan biały (Solanum macrocarpon), sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi, gurdlina ogórkowata, tykwa pospolita/lauki, kolczoch jadalny, dynia olbrzymia (późna odmiana), kukurydza miniaturowa, kiełki fasoli mung, kiełki lucerny, zielone części mniszka lekarskiego, liście kalarepy, liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), Basella alba, liście bananowca, wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna, mikołajek (Eryngium foetidum), liście pietruszki korzeniowej, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, palczatka cytrynowa, wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry, kwiat bananowca, nasiona guar, świeże ziarna soi, zizania wodna/dziki ryż, liście i łodygi ogórecznika, Acacia pennata, grzybnia, żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa, ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe, pieprz zielony, zwierzyna płowa i miód w plastrze.
(4) W celu zachowania spójności należy przesunąć zwierzęta łowne z kategorii „inne zwierzęta hodowlane” do kategorii „inne produkty ze zwierząt lądowych”, a kwiaty jadalne z kategorii „pozostałe” do kategorii zawierającej przykładowy produkt.
(5) Aby lepiej stosować zasady międzynarodowej nomenklatury taksonomicznej, należy dostosować łacińskie nazwy pistacji, jabłek, wiśni i czereśni, truskawek, jeżyn popielic, borówek amerykańskich, kumkwatów, ziemniaków, pochrzynu, buraków, papryki, ketmii, brokułów, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, jarmużu, kalarepy, endywii, rukoli, liści i pędów kapustnych, boćwiny, cykorii warzywnej, liści selera, bazylii, rdzeni palmowych, sorgo, ziaren kawy, płatków róży, kwiatu jaśminu, lipy drobnoziarnistej, liści rooibos, kopru ogrodowego, pieprzu syczuańskiego, cynamonu, kurkuminy, buraka cukrowego i bananów.
(6) Uwzględniając wnioski zainteresowanych stron i organów egzekucyjnych oraz postać, w której produkty występują na rynku, należy wprowadzić zmiany w odniesieniu do części produktów, do których mają mieć zastosowanie NDP.
(7) Zmiany takie należy wprowadzić w odniesieniu do herbaty, ziaren kakaowych, chmielu, kalarepy i produktów pochodzenia zwierzęcego.
(8) Dla zachowania przejrzystości należy zastąpić załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 marca 2013 r.
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK I
Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1
Numer kodu (1) | Grupy, do których stosuje się NDP | Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP | Nazwa naukowa (2) | Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP | Części produktów, do których stosuje się NDP |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY |
|
|
|
|
0110000 | (i) Owoce cytrusowe |
|
|
| Cały produkt |
0110010 |
| Grejpfruty | Citrus paradisi | Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce |
|
0110020 |
| Pomarańcze | Citrus sinensis | Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce |
|
0110030 |
| Cytryny | Citrus limon | Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis) |
|
0110040 |
| Limy (limonki) | Citrus aurantifolia |
|
|
0110050 |
| Mandarynki | Citrus reticulata | Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce; tangor (Citrus reticulata x sinensis) |
|
0110990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych |
|
|
| Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów) |
0120010 |
| Migdały | Prunus dulcis |
|
|
0120020 |
| Orzechy brazylijskie | Bertholletia excelsa |
|
|
0120030 |
| Orzechy nerkowca | Anacardium occidentale |
|
|
0120040 |
| Kasztany jadalne | Castanea sativa |
|
|
0120050 |
| Orzechy kokosowe | Cocos nucifera |
|
|
0120060 |
| Orzechy laskowe | Corylus avellana | Filbert |
|
0120070 |
| Orzechy makadamia | Macadamia ternifolia |
|
|
0120080 |
| Orzeszki pekan | Carya illinoensis |
|
|
0120090 |
| Orzeszki sosnowe | Pinus pinea |
|
|
0120100 |
| Pistacje | Pistachia vera |
|
|
0120110 |
| Orzechy włoskie | Juglans regia |
|
|
0120990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe |
|
|
| Cały produkt po usunięciu szypułek |
0130010 |
| Jabłka | Malus domestica | Jabłoń płonka |
|
0130020 |
| Gruszki | Pyrus communis | Gruszka azjatycka |
|
0130030 |
| Pigwy | Cydonia oblonga |
|
|
0130040 |
| Nieszpułka zwyczajna (4) | Mespilus germanica |
|
|
0130050 |
| Nieśplik japoński (4) | Eriobotrya japonica |
|
|
0130990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0140000 | (iv) Owoce pestkowe |
|
|
| Cały produkt po usunięciu szypułek |
0140010 |
| Morele | Prunus armeniaca |
|
|
0140020 |
| Wiśnie i czereśnie | Prunus avium, Prunus cerasus | Czereśnia, wiśnia pospolita |
|
0140030 |
| Brzoskwinie | Prunus persica | Nektaryny i podobne mieszańce |
|
0140040 |
| Śliwki | Prunus domestica | Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus) |
|
0140990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce |
|
|
| Cały produkt po usunięciu szypułek i ogonków z wyjątkiem porzeczek: owoce z szypułkami |
0151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina |
|
|
|
|
0151010 |
| Winogrona stołowe | Vitis vinifera |
|
|
0151020 |
| Winogrona do produkcji wina | Vitis vinifera |
|
|
0152000 | b) Truskawki |
| Fragaria spp. |
|
|
0153000 | c) Owoce leśne |
|
|
|
|
0153010 |
| Jeżyny | Rubus fruticosus |
|
|
0153020 |
| Jeżyny popielice | Rubus caesius | Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus |
|
0153030 |
| Maliny | Rubus idaeus | Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus) |
|
0153990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0154000 | d) Inne drobne owoce i jagody |
|
|
|
|
0154010 |
| Borówki amerykańskie | Vaccinium spp. z wyjątkiem V. macrocarpon i V. vitis-idaea | Borówki czarne |
|
0154020 |
| Żurawiny | Vaccinium macrocarpon | Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea) |
|
0154030 |
| Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | Ribes nigrum, Ribes rubrum |
|
|
0154040 |
| Agrest | Ribes uva-crispa | Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes |
|
0154050 |
| Róża dzika | Rosa canina |
|
|
0154060 |
| Morwy (4) | Morus spp. | Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem” |
|
0154070 |
| Głóg (4) (mediteranean medlar) | Crataegus azarolus | Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) |
|
0154080 |
| Bez czarny (4) | Sambucus nigra | Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew |
|
0154990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0160000 | (vi) Owoce różne |
|
|
| Cały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy) |
0161000 | a) Z jadalną skórką |
|
|
|
|
0161010 |
| Daktyle | Phoenix dactylifera |
|
|
0161020 |
| Figi | Ficus carica |
|
|
0161030 |
| Oliwki stołowe | Olea europaea |
|
|
0161040 |
| Kumkwat (4) | Fortunella spp. | Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.) |
|
0161050 |
| Karambola (4) | Averrhoa carambola | Bilimbi |
|
0161060 |
| Kaki (szaron, persymon) (4) | Diospyros kaki |
|
|
0161070 |
| Czapetka kuminowa (4) (śliwka jawajska) | Syzygium cumini | Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora) |
|
0161990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe |
|
|
|
|
0162010 |
| Kiwi | Actinidia deliciosa syn. A. chinensis |
|
|
0162020 |
| Liczi (śliwa chińska) | Litchi chinensis | Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny |
|
0162030 |
| Owoce męczennicy | Passiflora edulis |
|
|
0162040 |
| Owoc opuncji (4) (cactus fruit) | Opuntia ficus-indica |
|
|
0162050 |
| Caimito (4) | Chrysophyllum cainito |
|
|
0162060 |
| Oczar wirginijski (4) (Wirginia kaki) | Diospyros virginiana | Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota |
|
0162990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże |
|
|
|
|
0163010 |
| Awokado | Persea americana |
|
|
0163020 |
| Banany | Musa x paradisiaca, M. acuminata | Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy |
|
0163030 |
| Mango | Mangifera indica |
|
|
0163040 |
| Papaja | Carica papaya |
|
|
0163050 |
| Granaty | Punica granatum |
|
|
0163060 |
| Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (4) | Annona cherimola | Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea |
|
0163070 |
| Guajawa (4) | Psidium guajava | Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus) |
|
0163080 |
| Ananasy | Ananas comosus |
|
|
0163090 |
| Chlebowiec właściwy (4) | Artocarpus altilis | Jackfruit |
|
0163100 |
| Durian (rościan) (4) | Durio zibethinus |
|
|
0163110 |
| Flaszowiec miękkociernisty (4) | Annona muricata |
|
|
0163990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE |
|
|
|
|
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
|
| Cały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) i ziemi |
0211000 | a) Ziemniaki |
| Solanum tuberosum |
|
|
0212000 | b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
|
|
|
0212010 |
| Maniok | Manihot esculenta | Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia |
|
0212020 |
| Słodkie ziemniaki | Ipomoea batatas |
|
|
0212030 |
| Pochrzyn | Dioscorea spp. | Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean |
|
0212040 |
| Maranta trzcinowata (4) | Maranta arundinacea |
|
|
0212990 |
| Pozostałe (3), (4) |
|
|
|
0213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego |
|
|
|
|
0213010 |
| Buraki | Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva |
|
|
0213020 |
| Marchew | Daucus carota |
|
|
0213030 |
| Seler korzeniowy | Apium graveolens var. rapaceum |
|
|
0213040 |
| Chrzan pospolity | Armoracia rusticana | Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki |
|
0213050 |
| Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | Helianthus tuberosus | Czyściec bulwiasty |
|
0213060 |
| Pasternak | Pastinaca sativa |
|
|
0213070 |
| Pietruszka zwyczajna – korzeń | Petroselinum crispum |
|
|
0213080 |
| Rzodkiewka | Raphanus sativus var. sativus | Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus) |
|
0213090 |
| Salsefia | Tragopogon porrifolius | Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy |
|
0213100 |
| Brukiew | Brassica napus var. napobrassica |
|
|
0213110 |
| Rzepa | Brassica rapa |
|
|
0213990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe |
|
|
| Cały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo) |
0220010 |
| Czosnek | Allium sativum |
|
|
0220020 |
| Cebula | Allium cepa | Pozostałe cebule, cebula srebrzysta | Cebule |
0220030 |
| Szalotka | Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum) |
|
|
0220040 |
| Dymka i cebula siedmiolatka | Allium cepa; Allium fistulosum | Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany | Cebula z fałszywą łodygą i liśćmi |
0220990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0230000 | (iii) Warzywa owocowe |
|
|
| Cały produkt po usunięciu szypułek (w przypadku słodkiej kukurydzy bez łuski i miechunki bez działek kielicha) |
0231000 | a) Rośliny psiankowate |
|
|
|
|
0231010 |
| Pomidory | Lycopersicum esculentum | Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty |
|
0231020 |
| Papryka | Capsicum annuum var. grossum i var. longum | Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta) |
|
0231030 |
| Bakłażan (oberżyna) | Solanum melongena | Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon) |
|
0231040 |
| Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | Abelmoschus esculentus |
|
|
0231990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0232000 | b) Dyniowate – z jadalną skórką |
|
|
|
|
0232010 |
| Ogórki | Cucumis sativus |
|
|
0232020 |
| Korniszony | Cucumis sativus |
|
|
0232030 |
| Cukinie | Cucurbita pepo var. melopepo | Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi |
|
0232990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0233000 | c) Dyniowate – z niejadalną skórką |
|
|
|
|
0233010 |
| Melony | Cucumis melo | Ogórek kiwano (melon rogowaty) |
|
0233020 |
| Dynie | Cucurbita maxima | Dynia olbrzymia (późna odmiana) |
|
0233030 |
| Arbuzy | Citrullus lanatus |
|
|
0233990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0234000 | d) Kukurydza cukrowa |
| Zea mays var. sacharata | Kukurydza miniaturowa | Ziarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych |
0239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach |
|
|
|
|
0240000 | (iv) Warzywa kapustne |
|
|
|
|
0241000 | a) Kapustne kwitnące |
|
|
| Tylko kwiatostan |
0241010 |
| Brokuły | Brassica oleracea var. italica | Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński |
|
0241020 |
| Kalafiory | Brassica oleracea var. botrytis |
|
|
0241990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0242000 | b) Kapustne głowiaste |
|
|
| Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści |
0242010 |
| Brukselka | Brassica oleracea var. gemmifera |
| Tylko główka kapusty |
0242020 |
| Kapusta głowiasta | Brassica oleracea convar. capitata | Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała |
|
0242990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0243000 | c) Kapustne liściowe |
|
|
| Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści |
0243010 |
| Kapusta pekińska | Brassica rapa var. pekinensis | Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai |
|
0243020 |
| Kale | Brassica oleracea convar. acephala | Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona |
|
0243990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0244000 | d) Kalarepa |
| Brassica oleracea var. gongyloides |
| Cały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są) |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła |
|
|
| Cała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrznych liści i ziemi (jeśli są) |
0251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne |
|
|
|
|
0251010 |
| Roszpunka warzywna | Valerianella locusta | Roszpunka jadalna |
|
0251020 |
| Sałata | Lactuca sativa | Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos) |
|
0251030 |
| Endywia (cykoria endywia) | Cichorium endivia var. latifolium | Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego |
|
0251040 |
| Rzeżucha (4) | Lepidium sativum | Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny |
|
0251050 |
| Gorycznik wiosenny (4) | Barbarea verna |
|
|
0251060 |
| Rokietta siewna, rukola (4) | Eruca sativa | Dwurząd (Diplotaxis spp.) |
|
0251070 |
| Gorczyca sarepska (4) | Brassica juncea var. rugosa |
|
|
0251080 |
| Liście i pędy kapustnych (4), w tym nać rzepy | Brassica spp. | Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy (5) |
|
0251990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0252000 | b) Szpinak i podobne (liście) |
|
|
|
|
0252010 |
| Szpinak | Spinacia oleracea | Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian |
|
0252020 |
| Portulaka pospolita (4) | Portulaca oleracea | Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda) |
|
0252030 |
| Boćwina | Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla and B. vulgaris subsp. vulgaris var. flavescens | Liście buraka ćwikłowego |
|
0252990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0253000 | c) Liście winorośli (4) |
| Vitis vinifera | Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata |
|
0254000 | d) Rukiew wodna |
| Nasturtium officinale | Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna |
|
0255000 | e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) |
| Cichorium intybus var. foliosum |
|
|
0256000 | f) Zioła |
|
|
|
|
0256010 |
| Trybula | Anthriscus cerefolium |
|
|
0256020 |
| Szczypiorek | Allium schoenoprasum |
|
|
0256030 |
| Liście selera | Apium graveolens var. secalinum | Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum) |
|
0256040 |
| Pietruszka – nać | Petroselinum crispum | Liście pietruszki korzeniowej |
|
0256050 |
| Szałwia (4) | Salvia officinalis | Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis |
|
0256060 |
| Rozmaryn (4) | Rosmarinus officinalis |
|
|
0256070 |
| Tymianek (4) | Thymus spp. | Majeranek, oregano |
|
0256080 |
| Bazylia (4) | Ocimum spp. | Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry |
|
0256090 |
| Liście laurowe (4) (laurel) | Laurus nobilis | Palczatka cytrynowa |
|
0256100 |
| Estragon (4) | Artemisia dracunculus | Hizop |
|
0256990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) |
|
|
| Cały produkt |
0260010 |
| Fasola (w strąkach) | Phaseolus vulgaris | Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi |
|
0260020 |
| Fasola (bez strąków) | Phaseolus vulgaris | Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata) |
|
0260030 |
| Groch (w strąkach) | Pisum sativum | Groszek śnieżny/groszek cukrowy |
|
0260040 |
| Groch (bez strąków) | Pisum sativum | Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca |
|
0260050 |
| Soczewica (4) | Lens culinaris syn. L. esculenta |
|
|
0260990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe (świeże) |
|
|
| Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni |
0270010 |
| Szparagi | Asparagus officinalis |
|
|
0270020 |
| Karczochy | Cynara cardunculus | Łodygi Borago officinalis |
|
0270030 |
| Seler | Apium graveolens var. dulce |
|
|
0270040 |
| Koper włoski | Foeniculum vulgare |
|
|
0270050 |
| Karczochy kuliste | Cynara scolymus | Kwiat bananowca | Cały kwiatostan oraz dno kwiatowe |
0270060 |
| Por | Allium porrum |
|
|
0270070 |
| Rabarbar | Rheum × hybridum |
| Łodygi po usunięciu korzeni i liści |
0270080 |
| Pędy bambusa (4) | Bambusa vulgaris |
|
|
0270090 |
| Rdzenie palmowe (4) | Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, Daemonorops jenkinsiana |
|
|
0270990 |
| Pozostałe (4) |
|
|
|
0280000 | (viii) Grzyby |
|
|
| Cały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża |
0280010 |
| Grzyby uprawne |
| Pieczarka dwuzarodnikowa (4), boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake (4), grzybnia (części wegetatywne) |
|
0280020 |
| Grzyby dzikie (4) |
| Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny |
|
0280990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0290000 | (ix) Wodorosty morskie (4) |
|
|
| Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE |
|
|
| Suche nasiona |
0300010 |
| Fasola | Phaseolus vulgaris | Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata) |
|
0300020 |
| Soczewica | Lens culinaris syn. L. esculenta |
|
|
0300030 |
| Groch | Pisum sativum | Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny |
|
0300040 |
| Łubin (4) | Lupinus spp. |
|
|
0300990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE |
|
|
| Cały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe |
0401000 | (i) Nasiona oleiste |
|
|
|
|
0401010 |
| Siemię lniane | Linum usitatissimum |
|
|
0401020 |
| Orzeszki ziemne | Arachis hypogaea |
|
|
0401030 |
| Mak | Papaver somniferum |
|
|
0401040 |
| Ziarna sezamu | Sesamum indicum syn. S. orientale |
|
|
0401050 |
| Ziarna słonecznika | Helianthus annuus |
|
|
0401060 |
| Nasiona rzepaku | Brassica napus | Brukiew, rzepik |
|
0401070 |
| Ziarna soi | Glycine max |
|
|
0401080 |
| Nasiona gorczycy | Brassica nigra |
|
|
0401090 |
| Nasiona bawełny | Gossypium spp. |
| Niedelinterowane |
0401100 |
| Nasiona dyni (4) | Cucurbita pepo var. oleifera | Nasiona innych dyniowatych |
|
0401110 |
| Krokosz balwierski (4) | Carthamus tinctorius |
|
|
0401120 |
| Ogórecznik (4) | Borago officinalis | Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis) |
|
0401130 |
| Lnicznik właściwy (4) | Camelina sativa |
|
|
0401140 |
| Konopie (4) | Cannabis sativa |
|
|
0401150 |
| Rącznik pospolity | Ricinus communis |
|
|
0401990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0402000 | (ii) Owoce oleiste |
|
|
|
|
0402010 |
| Oliwki do produkcji oliwy (4) | Olea europaea |
| Cały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są) |
0402020 |
| Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) (4) | Elaeis guineensis |
|
|
0402030 |
| Olejowiec gwinejski (4) | Elaeis guineensis |
|
|
0402040 |
| Drzewo kapokowe (4) | Ceiba pentandra |
|
|
0402990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0500000 | 5. ZBOŻA |
|
|
| Ziarno pełne |
0500010 |
| Jęczmień | Hordeum spp. |
|
|
0500020 |
| Gryka zwyczajna | Fagopyrum esculentum | Szarłat, komosa ryżowa |
|
0500030 |
| Kukurydza | Zea mays |
|
|
0500040 |
| Proso zwyczajne (4) | Panicum spp. | Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa |
|
0500050 |
| Owies zwyczajny | Avena sativa |
|
|
0500060 |
| Ryż | Oryza sativa | Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica) |
|
0500070 |
| Żyto | Secale cereale |
|
|
0500080 |
| Sorgo (4) | Sorghum spp. |
|
|
0500090 |
| Pszenica | Triticum aestivum, T. durum | Orkisz, pszenżyto |
|
0500990 |
| Pozostałe (3) |
| Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis) |
|
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO |
|
|
|
|
0610000 | (i) Herbata | Herbata | Camellia sinensis |
| Suszone liście, łodygi i kwiaty Camellia sinensis, fermentowane lub inaczej przygotowane |
0620000 | (ii) Ziarna kawy (4) |
| Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica |
| Zielone ziarna |
0630000 | (iii) Napary ziołowe, (4), (6) (suszone) |
|
|
|
|
0631000 | a) Kwiaty |
|
|
| Całe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści |
0631010 |
| Kwiaty rumianku | Matricaria recutita, Chamaemelum nobile |
|
|
0631020 |
| Kwiat malwy sudańskiej | Hibiscus sabdariffa |
|
|
0631030 |
| Płatki róży | Rosa spp. |
|
|
0631040 |
| Kwiaty jaśminu | Jasminum officinale | Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra) |
|
0631050 |
| Lipa drobnoziarnista | Tilia cordata |
|
|
0631990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0632000 | b) Liście |
|
|
| Cały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści |
0632010 |
| Liście truskawki | Fragaria spp. |
|
|
0632020 |
| Liście rooibos | Aspalathus spp. | Liście miłorzębu |
|
0632030 |
| Ostrokrzew paragwajski | Ilex paraguariensis |
|
|
0632990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0633000 | c) Korzenie |
|
|
| Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi |
0633010 |
| Korzeń waleriany | Valeriana officinalis |
|
|
0633020 |
| Korzeń żeńszenia | Panax ginseng |
|
|
0633990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe |
|
|
|
|
0640000 | (iv) Ziarna kakaowe (4), (fermentowane lub suszone) |
| Theobroma cacao |
| Zielone ziarna |
0650000 | (v) Chleb świętojański (4) (st johns bread) |
| Ceratonia siliqua |
| Cały produkt po usunięciu łodyg lub korony |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony) |
| Humulus lupulus |
| Suszone szyszki, w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek |
0800000 | 8. PRZYPRAWY (4) |
|
|
| Cały produkt, suszony |
0810000 | (i) Nasiona |
|
|
|
|
0810010 |
| Anyż | Pimpinella anisum |
|
|
0810020 |
| Czarnuszka siewna | Nigella sativa |
|
|
0810030 |
| Nasiona selera zwyczajnego | Apium graveolens | Nasiona lubczyku ogrodowego |
|
0810040 |
| Kolendra | Coriandrum sativum |
|
|
0810050 |
| Kmin rzymski | Cuminum cyminum |
|
|
0810060 |
| Koper ogrodowy | Anethum graveolens |
|
|
0810070 |
| Koper włoski | Foeniculum vulgare |
|
|
0810080 |
| Kozieradka pospolita | Trigonella foenum-graecum |
|
|
0810090 |
| Gałka muszkatołowa | Myristica fragans |
|
|
0810990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0820000 | (ii) Owoce i jagody |
|
|
|
|
0820010 |
| Ziele angielskie | Pimenta dioica |
|
|
0820020 |
| Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński) | Zanthoxylum piperitum |
|
|
0820030 |
| Kminek | Carum carvi |
|
|
0820040 |
| Kardamon malabarski | Elettaria cardamomum |
|
|
0820050 |
| Jagody jałowca | Juniperus communis |
|
|
0820060 |
| Pieprz, czarny, zielony i biały | Piper nigrum | Pieprz długi, pieprz różowy |
|
0820070 |
| Wanilia płaskolistna | Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia |
|
|
0820080 |
| Tamarynd | Tamarindus indica |
|
|
0820990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0830000 | (iii) Kora |
|
|
|
|
0830010 |
| Cynamon | Cinnamomum spp. | Kasja |
|
0830990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza |
|
|
|
|
0840010 |
| Lukrecja | Glycyrrhiza glabra |
|
|
0840020 |
| Imbir | Zingiber officinale |
|
|
0840030 |
| Kurkuma | Curcuma spp. |
|
|
0840040 |
| Chrzan pospolity | Armoracia rusticana |
|
|
0840990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0850000 | (v) Pąki |
|
|
|
|
0850010 |
| Goździki | Syzygium aromaticum |
|
|
0850020 |
| Kapary | Capparis spinosa |
|
|
0850990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe |
|
|
|
|
0860010 |
| Szafran | Crocus sativus |
|
|
0860990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0870000 | (vii) Osnówka nasienia |
|
|
|
|
0870010 |
| Kwiat muszkatołowy | Myristica fragrans |
|
|
0870990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE (4) |
|
|
|
|
0900010 |
| Burak cukrowy (korzeń) | Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima |
| Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi |
0900020 |
| Trzcina cukrowa | Saccharum officinarum |
| Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni |
0900030 |
| Cykoria podróżnik (4) korzenie | Cichorium intybus |
| Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi |
0900990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
|
|
|
1010000 | (i) Tkanka |
|
|
| Cały produkt |
1011000 | a) Świnie |
| Sus scrofa |
|
|
1011010 |
| Mięśnie |
|
| Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej |
1011020 |
| Tłuszcz |
|
|
|
1011030 |
| Wątroba |
|
|
|
1011040 |
| Nerka |
|
|
|
1011050 |
| Podroby jadalne |
|
|
|
1011990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1012000 | b) Bydło |
| Bos spp. |
|
|
1012010 |
| Mięśnie |
|
| Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej |
1012020 |
| Tłuszcz |
|
|
|
1012030 |
| Wątroba |
|
|
|
1012040 |
| Nerka |
|
|
|
1012050 |
| Podroby jadalne |
|
|
|
1012990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1013000 | c) Owce |
| Ovis aries |
|
|
1013010 |
| Mięśnie |
|
| Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej |
1013020 |
| Tłuszcz |
|
|
|
1013030 |
| Wątroba |
|
|
|
1013040 |
| Nerka |
|
|
|
1013050 |
| Podroby jadalne |
|
|
|
1013990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1014000 | d) Kozy |
| Capra hircus |
|
|
1014010 |
| Mięśnie |
|
| Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej |
1014020 |
| Tłuszcz |
|
|
|
1014030 |
| Wątroba |
|
|
|
1014040 |
| Nerka |
|
|
|
1014050 |
| Podroby jadalne |
|
|
|
1014990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły |
| Equus spp. |
|
|
1015010 |
| Mięśnie |
|
| Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej |
1015020 |
| Tłuszcz |
|
|
|
1015030 |
| Wątroba |
|
|
|
1015040 |
| Nerka |
|
|
|
1015050 |
| Podroby jadalne |
|
|
|
1015990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1016000 | f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie |
| Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba spp. |
|
|
1016010 |
| Mięśnie |
|
| Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej |
1016020 |
| Tłuszcz |
|
|
|
1016030 |
| Wątroba |
|
|
|
1016040 |
| Nerka |
|
|
|
1016050 |
| Podroby jadalne |
|
|
|
1016990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1017000 | g) Inne zwierzęta hodowlane |
|
| Królik, kangur, zwierzyna płowa |
|
1017010 |
| Mięśnie |
|
| Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej |
1017020 |
| Tłuszcz |
|
|
|
1017030 |
| Wątroba |
|
|
|
1017040 |
| Nerka |
|
|
|
1017050 |
| Podroby jadalne |
|
|
|
1017990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1020000 | (ii) Mleko |
|
|
| Cały produkt na podstawie zawartości tłuszczu 4 % masy (7) |
1020010 |
| Bydło |
|
|
|
1020020 |
| Owce |
|
|
|
1020030 |
| Kozy |
|
|
|
1020040 |
| Konie |
|
|
|
1020990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1030000 | (iii) Jaja ptasie |
|
|
| Cały produkt po usunięciu skorupki (8) |
1030010 |
| Kury |
|
|
|
1030020 |
| Kaczki |
|
|
|
1030030 |
| Gęsi |
|
|
|
1030040 |
| Przepiórki |
|
|
|
1030990 |
| Pozostałe (3) |
|
|
|
1040000 | (iv) Miód |
| Apis mellifera, Melipona spp. | Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze | Cały produkt |
1050000 | (v) Płazy i gady |
| Rana spp. Crocodilia spp. | Żabie udka, krokodyle |
|
1060000 | (vi) Ślimaki |
| Helix spp. |
| Cały produkt po usunięciu muszli |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych |
|
| Zwierzęta łowne | Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej |
1100000 | 11. RYBY, PRODUKTY RYBNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
|
|
1200000 | 12. UPRAWY LUB CZĘŚCI UPRAW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PASZ (9) |
|
|
|
|
(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego załącznika i innych powiązanych z nim załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. (2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie „Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP” jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy system nomenklatury. (3) Słowo „pozostałe” obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w ramach kategorii „Grupy, do których stosuje się NDP”. (4) NDP w załącznikach II i III nie mają zastosowania w odniesieniu do produktów lub części produktu wykorzystywanych wyłącznie jako składniki paszy, do czasu stosowania osobnych NDP. (5) Z dniem 1 stycznia 2017 r. NDP stosuje się również do liści kalarepy. (6) O ile nie są wyszczególnione w innych grupach towarów. (7) We wszystkich przypadkach NPD są wyrażone jako mg/kg mleka surowego. Jeżeli definicja pozostałości zaznaczona jest jako wartość rozpuszczalna w tłuszczu (literą F), NDP określony jest na podstawie mleka krowiego surowego o zawartości tłuszczu 4 % masy; w przypadku mleka surowego innych gatunków wartość NDP należy dostosować proporcjonalnie zgodnie z zawartością tłuszczu w mleku surowym zwierząt tych gatunków. (8) We wszystkich przypadkach NPD są wyrażone jako mg/kg jaj. Jeżeli definicja pozostałości zaznaczona jest jako wartość rozpuszczalna w tłuszczu (literą F), NDP określony jest na podstawie jaj kurzych o zawartości tłuszczu 10 % masy; w przypadku jaj innych gatunków wartość MRL należy dostosować proporcjonalnie zgodnie z zawartością tłuszczu w jajach zwierząt tych gatunków, jeżeli zawartość tłuszczu przekracza 10 % masy. (9) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie, NDP nie ma zastosowania.” |