Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 68 str. 30
Wersja aktualna od 2013-04-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 68 str. 30
Wersja aktualna od 2013-04-01
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 212/2013

z dnia 11 marca 2013 r.

zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Kilka państw członkowskich wystąpiło o zmiany i uzupełnienia w kolumnie „Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP” załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Te uzupełnienia są koniecznie w celu włączenia do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nowych owoców, warzyw i zbóż, które stały się dostępne na rynku państw członkowskich.

(3) Właściwe jest dodanie następujących owoców, warzyw, zbóż i produktów pochodzenia zwierzęcego: ręka Buddy, tangor, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita, malinojeżyna, longan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny, czyściec bulwiasty, łopian większy, pozostałe cebule, pozostałe cebule szczypiorowe, antroewa/bakłażan biały (Solanum macrocarpon), sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi, gurdlina ogórkowata, tykwa pospolita/lauki, kolczoch jadalny, dynia olbrzymia (późna odmiana), kukurydza miniaturowa, kiełki fasoli mung, kiełki lucerny, zielone części mniszka lekarskiego, liście kalarepy, liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), Basella alba, liście bananowca, wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna, mikołajek (Eryngium foetidum), liście pietruszki korzeniowej, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, palczatka cytrynowa, wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry, kwiat bananowca, nasiona guar, świeże ziarna soi, zizania wodna/dziki ryż, liście i łodygi ogórecznika, Acacia pennata, grzybnia, żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa, ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe, pieprz zielony, zwierzyna płowa i miód w plastrze.

(4) W celu zachowania spójności należy przesunąć zwierzęta łowne z kategorii „inne zwierzęta hodowlane” do kategorii „inne produkty ze zwierząt lądowych”, a kwiaty jadalne z kategorii „pozostałe” do kategorii zawierającej przykładowy produkt.

(5) Aby lepiej stosować zasady międzynarodowej nomenklatury taksonomicznej, należy dostosować łacińskie nazwy pistacji, jabłek, wiśni i czereśni, truskawek, jeżyn popielic, borówek amerykańskich, kumkwatów, ziemniaków, pochrzynu, buraków, papryki, ketmii, brokułów, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, jarmużu, kalarepy, endywii, rukoli, liści i pędów kapustnych, boćwiny, cykorii warzywnej, liści selera, bazylii, rdzeni palmowych, sorgo, ziaren kawy, płatków róży, kwiatu jaśminu, lipy drobnoziarnistej, liści rooibos, kopru ogrodowego, pieprzu syczuańskiego, cynamonu, kurkuminy, buraka cukrowego i bananów.

(6) Uwzględniając wnioski zainteresowanych stron i organów egzekucyjnych oraz postać, w której produkty występują na rynku, należy wprowadzić zmiany w odniesieniu do części produktów, do których mają mieć zastosowanie NDP.

(7) Zmiany takie należy wprowadzić w odniesieniu do herbaty, ziaren kakaowych, chmielu, kalarepy i produktów pochodzenia zwierzęcego.

(8) Dla zachowania przejrzystości należy zastąpić załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 marca 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK I

Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1

Numer kodu (1)

Grupy, do których stosuje się NDP

Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP

Nazwa naukowa (2)

Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP

Części produktów, do których stosuje się NDP

0100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY

0110000

(i) Owoce cytrusowe

Cały produkt

0110010

Grejpfruty

Citrus paradisi

Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce

0110020

Pomarańcze

Citrus sinensis

Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce

0110030

Cytryny

Citrus limon

Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis)

0110040

Limy (limonki)

Citrus aurantifolia

0110050

Mandarynki

Citrus reticulata

Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce; tangor (Citrus reticulata x sinensis)

0110990

Pozostałe (3)

0120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych

Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów)

0120010

Migdały

Prunus dulcis

0120020

Orzechy brazylijskie

Bertholletia excelsa

0120030

Orzechy nerkowca

Anacardium occidentale

0120040

Kasztany jadalne

Castanea sativa

0120050

Orzechy kokosowe

Cocos nucifera

0120060

Orzechy laskowe

Corylus avellana

Filbert

0120070

Orzechy makadamia

Macadamia ternifolia

0120080

Orzeszki pekan

Carya illinoensis

0120090

Orzeszki sosnowe

Pinus pinea

0120100

Pistacje

Pistachia vera

0120110

Orzechy włoskie

Juglans regia

0120990

Pozostałe (3)

0130000

(iii) Owoce ziarnkowe

Cały produkt po usunięciu szypułek

0130010

Jabłka

Malus domestica

Jabłoń płonka

0130020

Gruszki

Pyrus communis

Gruszka azjatycka

0130030

Pigwy

Cydonia oblonga

0130040

Nieszpułka zwyczajna (4)

Mespilus germanica

0130050

Nieśplik japoński (4)

Eriobotrya japonica

0130990

Pozostałe (3)

0140000

(iv) Owoce pestkowe

Cały produkt po usunięciu szypułek

0140010

Morele

Prunus armeniaca

0140020

Wiśnie i czereśnie

Prunus avium, Prunus cerasus

Czereśnia, wiśnia pospolita

0140030

Brzoskwinie

Prunus persica

Nektaryny i podobne mieszańce

0140040

Śliwki

Prunus domestica

Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)

0140990

Pozostałe (3)

0150000

(v) Jagody i drobne owoce

Cały produkt po usunięciu szypułek i ogonków z wyjątkiem porzeczek: owoce z szypułkami

0151000

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

0151010

Winogrona stołowe

Vitis vinifera

0151020

Winogrona do produkcji wina

Vitis vinifera

0152000

b) Truskawki

Fragaria spp.

0153000

c) Owoce leśne

0153010

Jeżyny

Rubus fruticosus

0153020

Jeżyny popielice

Rubus caesius

Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus

0153030

Maliny

Rubus idaeus

Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus)

0153990

Pozostałe (3)

0154000

d) Inne drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie

Vaccinium spp. z wyjątkiem V. macrocarpon i V. vitis-idaea

Borówki czarne

0154020

Żurawiny

Vaccinium macrocarpon

Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea)

0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

Ribes nigrum, Ribes rubrum

0154040

Agrest

Ribes uva-crispa

Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes

0154050

Róża dzika

Rosa canina

0154060

Morwy (4)

Morus spp.

Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”

0154070

Głóg (4) (mediteranean medlar)

Crataegus azarolus

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)

0154080

Bez czarny (4)

Sambucus nigra

Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew

0154990

Pozostałe (3)

0160000

(vi) Owoce różne

Cały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy)

0161000

a) Z jadalną skórką

0161010

Daktyle

Phoenix dactylifera

0161020

Figi

Ficus carica

0161030

Oliwki stołowe

Olea europaea

0161040

Kumkwat (4)

Fortunella spp.

Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)

0161050

Karambola (4)

Averrhoa carambola

Bilimbi

0161060

Kaki (szaron, persymon) (4)

Diospyros kaki

0161070

Czapetka kuminowa (4) (śliwka jawajska)

Syzygium cumini

Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)

0161990

Pozostałe (3)

0162000

b) Z niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi

Actinidia deliciosa syn. A. chinensis

0162020

Liczi (śliwa chińska)

Litchi chinensis

Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny

0162030

Owoce męczennicy

Passiflora edulis

0162040

Owoc opuncji (4) (cactus fruit)

Opuntia ficus-indica

0162050

Caimito (4)

Chrysophyllum cainito

0162060

Oczar wirginijski (4) (Wirginia kaki)

Diospyros virginiana

Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota

0162990

Pozostałe (3)

0163000

c) Z niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

Persea americana

0163020

Banany

Musa x paradisiaca, M. acuminata

Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy

0163030

Mango

Mangifera indica

0163040

Papaja

Carica papaya

0163050

Granaty

Punica granatum

0163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (4)

Annona cherimola

Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea

0163070

Guajawa (4)

Psidium guajava

Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)

0163080

Ananasy

Ananas comosus

0163090

Chlebowiec właściwy (4)

Artocarpus altilis

Jackfruit

0163100

Durian (rościan) (4)

Durio zibethinus

0163110

Flaszowiec miękkociernisty (4)

Annona muricata

0163990

Pozostałe (3)

0200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

0210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

Cały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) i ziemi

0211000

a) Ziemniaki

Solanum tuberosum

0212000

b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok

Manihot esculenta

Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia

0212020

Słodkie ziemniaki

Ipomoea batatas

0212030

Pochrzyn

Dioscorea spp.

Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean

0212040

Maranta trzcinowata (4)

Maranta arundinacea

0212990

Pozostałe (3), (4)

0213000

c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva

0213020

Marchew

Daucus carota

0213030

Seler korzeniowy

Apium graveolens var. rapaceum

0213040

Chrzan pospolity

Armoracia rusticana

Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki

0213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

Helianthus tuberosus

Czyściec bulwiasty

0213060

Pasternak

Pastinaca sativa

0213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

Petroselinum crispum

0213080

Rzodkiewka

Raphanus sativus var. sativus

Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)

0213090

Salsefia

Tragopogon porrifolius

Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy

0213100

Brukiew

Brassica napus var. napobrassica

0213110

Rzepa

Brassica rapa

0213990

Pozostałe (3)

0220000

(ii) Warzywa cebulowe

Cały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo)

0220010

Czosnek

Allium sativum

0220020

Cebula

Allium cepa

Pozostałe cebule, cebula srebrzysta

Cebule

0220030

Szalotka

Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)

0220040

Dymka i cebula siedmiolatka

Allium cepa; Allium fistulosum

Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany

Cebula z fałszywą łodygą i liśćmi

0220990

Pozostałe (3)

0230000

(iii) Warzywa owocowe

Cały produkt po usunięciu szypułek (w przypadku słodkiej kukurydzy bez łuski i miechunki bez działek kielicha)

0231000

a) Rośliny psiankowate

0231010

Pomidory

Lycopersicum esculentum

Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty

0231020

Papryka

Capsicum annuum var. grossum i var. longum

Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)

0231030

Bakłażan (oberżyna)

Solanum melongena

Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon)

0231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

Abelmoschus esculentus

0231990

Pozostałe (3)

0232000

b) Dyniowate – z jadalną skórką

0232010

Ogórki

Cucumis sativus

0232020

Korniszony

Cucumis sativus

0232030

Cukinie

Cucurbita pepo var. melopepo

Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi

0232990

Pozostałe (3)

0233000

c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0233010

Melony

Cucumis melo

Ogórek kiwano (melon rogowaty)

0233020

Dynie

Cucurbita maxima

Dynia olbrzymia (późna odmiana)

0233030

Arbuzy

Citrullus lanatus

0233990

Pozostałe (3)

0234000

d) Kukurydza cukrowa

Zea mays var. sacharata

Kukurydza miniaturowa

Ziarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych

0239000

e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0240000

(iv) Warzywa kapustne

0241000

a) Kapustne kwitnące

Tylko kwiatostan

0241010

Brokuły

Brassica oleracea var. italica

Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński

0241020

Kalafiory

Brassica oleracea var. botrytis

0241990

Pozostałe (3)

0242000

b) Kapustne głowiaste

Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści

0242010

Brukselka

Brassica oleracea var. gemmifera

Tylko główka kapusty

0242020

Kapusta głowiasta

Brassica oleracea convar. capitata

Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała

0242990

Pozostałe (3)

0243000

c) Kapustne liściowe

Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści

0243010

Kapusta pekińska

Brassica rapa var. pekinensis

Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai

0243020

Kale

Brassica oleracea convar. acephala

Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona

0243990

Pozostałe (3)

0244000

d) Kalarepa

Brassica oleracea var. gongyloides

Cały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są)

0250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

Cała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrznych liści i ziemi (jeśli są)

0251000

a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

0251010

Roszpunka warzywna

Valerianella locusta

Roszpunka jadalna

0251020

Sałata

Lactuca sativa

Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)

0251030

Endywia (cykoria endywia)

Cichorium endivia var. latifolium

Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego

0251040

Rzeżucha (4)

Lepidium sativum

Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny

0251050

Gorycznik wiosenny (4)

Barbarea verna

0251060

Rokietta siewna, rukola (4)

Eruca sativa

Dwurząd (Diplotaxis spp.)

0251070

Gorczyca sarepska (4)

Brassica juncea var. rugosa

0251080

Liście i pędy kapustnych (4), w tym nać rzepy

Brassica spp.

Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy (5)

0251990

Pozostałe (3)

0252000

b) Szpinak i podobne (liście)

0252010

Szpinak

Spinacia oleracea

Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian

0252020

Portulaka pospolita (4)

Portulaca oleracea

Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)

0252030

Boćwina

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla and B. vulgaris subsp. vulgaris var. flavescens

Liście buraka ćwikłowego

0252990

Pozostałe (3)

0253000

c) Liście winorośli (4)

Vitis vinifera

Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata

0254000

d) Rukiew wodna

Nasturtium officinale

Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna

0255000

e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

Cichorium intybus var. foliosum

0256000

f) Zioła

0256010

Trybula

Anthriscus cerefolium

0256020

Szczypiorek

Allium schoenoprasum

0256030

Liście selera

Apium graveolens var. secalinum

Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)

0256040

Pietruszka – nać

Petroselinum crispum

Liście pietruszki korzeniowej

0256050

Szałwia (4)

Salvia officinalis

Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis

0256060

Rozmaryn (4)

Rosmarinus officinalis

0256070

Tymianek (4)

Thymus spp.

Majeranek, oregano

0256080

Bazylia (4)

Ocimum spp.

Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry

0256090

Liście laurowe (4) (laurel)

Laurus nobilis

Palczatka cytrynowa

0256100

Estragon (4)

Artemisia dracunculus

Hizop

0256990

Pozostałe (3)

0260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

Cały produkt

0260010

Fasola (w strąkach)

Phaseolus vulgaris

Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi

0260020

Fasola (bez strąków)

Phaseolus vulgaris

Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)

0260030

Groch (w strąkach)

Pisum sativum

Groszek śnieżny/groszek cukrowy

0260040

Groch (bez strąków)

Pisum sativum

Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca

0260050

Soczewica (4)

Lens culinaris syn. L. esculenta

0260990

Pozostałe (3)

0270000

(vii) Warzywa łodygowe (świeże)

Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni

0270010

Szparagi

Asparagus officinalis

0270020

Karczochy

Cynara cardunculus

Łodygi Borago officinalis

0270030

Seler

Apium graveolens var. dulce

0270040

Koper włoski

Foeniculum vulgare

0270050

Karczochy kuliste

Cynara scolymus

Kwiat bananowca

Cały kwiatostan oraz dno kwiatowe

0270060

Por

Allium porrum

0270070

Rabarbar

Rheum × hybridum

Łodygi po usunięciu korzeni i liści

0270080

Pędy bambusa (4)

Bambusa vulgaris

0270090

Rdzenie palmowe (4)

Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, Daemonorops jenkinsiana

0270990

Pozostałe (4)

0280000

(viii) Grzyby

Cały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża

0280010

Grzyby uprawne

Pieczarka dwuzarodnikowa (4), boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake (4), grzybnia (części wegetatywne)

0280020

Grzyby dzikie (4)

Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny

0280990

Pozostałe (3)

0290000

(ix) Wodorosty morskie (4)

Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści

0300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE

Suche nasiona

0300010

Fasola

Phaseolus vulgaris

Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)

0300020

Soczewica

Lens culinaris syn. L. esculenta

0300030

Groch

Pisum sativum

Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny

0300040

Łubin (4)

Lupinus spp.

0300990

Pozostałe (3)

0400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

Cały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe

0401000

(i) Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

Linum usitatissimum

0401020

Orzeszki ziemne

Arachis hypogaea

0401030

Mak

Papaver somniferum

0401040

Ziarna sezamu

Sesamum indicum syn. S. orientale

0401050

Ziarna słonecznika

Helianthus annuus

0401060

Nasiona rzepaku

Brassica napus

Brukiew, rzepik

0401070

Ziarna soi

Glycine max

0401080

Nasiona gorczycy

Brassica nigra

0401090

Nasiona bawełny

Gossypium spp.

Niedelinterowane

0401100

Nasiona dyni (4)

Cucurbita pepo var. oleifera

Nasiona innych dyniowatych

0401110

Krokosz balwierski (4)

Carthamus tinctorius

0401120

Ogórecznik (4)

Borago officinalis

Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)

0401130

Lnicznik właściwy (4)

Camelina sativa

0401140

Konopie (4)

Cannabis sativa

0401150

Rącznik pospolity

Ricinus communis

0401990

Pozostałe (3)

0402000

(ii) Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy (4)

Olea europaea

Cały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są)

0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) (4)

Elaeis guineensis

0402030

Olejowiec gwinejski (4)

Elaeis guineensis

0402040

Drzewo kapokowe (4)

Ceiba pentandra

0402990

Pozostałe (3)

0500000

5. ZBOŻA

Ziarno pełne

0500010

Jęczmień

Hordeum spp.

0500020

Gryka zwyczajna

Fagopyrum esculentum

Szarłat, komosa ryżowa

0500030

Kukurydza

Zea mays

0500040

Proso zwyczajne (4)

Panicum spp.

Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa

0500050

Owies zwyczajny

Avena sativa

0500060

Ryż

Oryza sativa

Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica)

0500070

Żyto

Secale cereale

0500080

Sorgo (4)

Sorghum spp.

0500090

Pszenica

Triticum aestivum, T. durum

Orkisz, pszenżyto

0500990

Pozostałe (3)

Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis)

0600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0610000

(i) Herbata

Herbata

Camellia sinensis

Suszone liście, łodygi i kwiaty Camellia sinensis, fermentowane lub inaczej przygotowane

0620000

(ii) Ziarna kawy (4)

Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica

Zielone ziarna

0630000

(iii) Napary ziołowe, (4), (6) (suszone)

0631000

a) Kwiaty

Całe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści

0631010

Kwiaty rumianku

Matricaria recutita, Chamaemelum nobile

0631020

Kwiat malwy sudańskiej

Hibiscus sabdariffa

0631030

Płatki róży

Rosa spp.

0631040

Kwiaty jaśminu

Jasminum officinale

Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)

0631050

Lipa drobnoziarnista

Tilia cordata

0631990

Pozostałe (3)

0632000

b) Liście

Cały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści

0632010

Liście truskawki

Fragaria spp.

0632020

Liście rooibos

Aspalathus spp.

Liście miłorzębu

0632030

Ostrokrzew paragwajski

Ilex paraguariensis

0632990

Pozostałe (3)

0633000

c) Korzenie

Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi

0633010

Korzeń waleriany

Valeriana officinalis

0633020

Korzeń żeńszenia

Panax ginseng

0633990

Pozostałe (3)

0639000

d) Pozostałe napary ziołowe

0640000

(iv) Ziarna kakaowe (4), (fermentowane lub suszone)

Theobroma cacao

Zielone ziarna

0650000

(v) Chleb świętojański (4) (st johns bread)

Ceratonia siliqua

Cały produkt po usunięciu łodyg lub korony

0700000

7. CHMIEL (suszony)

Humulus lupulus

Suszone szyszki, w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0800000

8. PRZYPRAWY (4)

Cały produkt, suszony

0810000

(i) Nasiona

0810010

Anyż

Pimpinella anisum

0810020

Czarnuszka siewna

Nigella sativa

0810030

Nasiona selera zwyczajnego

Apium graveolens

Nasiona lubczyku ogrodowego

0810040

Kolendra

Coriandrum sativum

0810050

Kmin rzymski

Cuminum cyminum

0810060

Koper ogrodowy

Anethum graveolens

0810070

Koper włoski

Foeniculum vulgare

0810080

Kozieradka pospolita

Trigonella foenum-graecum

0810090

Gałka muszkatołowa

Myristica fragans

0810990

Pozostałe (3)

0820000

(ii) Owoce i jagody

0820010

Ziele angielskie

Pimenta dioica

0820020

Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)

Zanthoxylum piperitum

0820030

Kminek

Carum carvi

0820040

Kardamon malabarski

Elettaria cardamomum

0820050

Jagody jałowca

Juniperus communis

0820060

Pieprz, czarny, zielony i biały

Piper nigrum

Pieprz długi, pieprz różowy

0820070

Wanilia płaskolistna

Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia

0820080

Tamarynd

Tamarindus indica

0820990

Pozostałe (3)

0830000

(iii) Kora

0830010

Cynamon

Cinnamomum spp.

Kasja

0830990

Pozostałe (3)

0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

0840010

Lukrecja

Glycyrrhiza glabra

0840020

Imbir

Zingiber officinale

0840030

Kurkuma

Curcuma spp.

0840040

Chrzan pospolity

Armoracia rusticana

0840990

Pozostałe (3)

0850000

(v) Pąki

0850010

Goździki

Syzygium aromaticum

0850020

Kapary

Capparis spinosa

0850990

Pozostałe (3)

0860000

(vi) Słupki kwiatowe

0860010

Szafran

Crocus sativus

0860990

Pozostałe (3)

0870000

(vii) Osnówka nasienia

0870010

Kwiat muszkatołowy

Myristica fragrans

0870990

Pozostałe (3)

0900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE (4)

0900010

Burak cukrowy (korzeń)

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima

Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi

0900020

Trzcina cukrowa

Saccharum officinarum

Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni

0900030

Cykoria podróżnik (4) korzenie

Cichorium intybus

Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi

0900990

Pozostałe (3)

1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

(i) Tkanka

Cały produkt

1011000

a) Świnie

Sus scrofa

1011010

Mięśnie

Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej

1011020

Tłuszcz

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne

1011990

Pozostałe (3)

1012000

b) Bydło

Bos spp.

1012010

Mięśnie

Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne

1012990

Pozostałe (3)

1013000

c) Owce

Ovis aries

1013010

Mięśnie

Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne

1013990

Pozostałe (3)

1014000

d) Kozy

Capra hircus

1014010

Mięśnie

Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne

1014990

Pozostałe (3)

1015000

e) Konie, osły, muły lub osłomuły

Equus spp.

1015010

Mięśnie

Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej

1015020

Tłuszcz

1015030

Wątroba

1015040

Nerka

1015050

Podroby jadalne

1015990

Pozostałe (3)

1016000

f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba spp.

1016010

Mięśnie

Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne

1016990

Pozostałe (3)

1017000

g) Inne zwierzęta hodowlane

Królik, kangur, zwierzyna płowa

1017010

Mięśnie

Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej

1017020

Tłuszcz

1017030

Wątroba

1017040

Nerka

1017050

Podroby jadalne

1017990

Pozostałe (3)

1020000

(ii) Mleko

Cały produkt na podstawie zawartości tłuszczu 4 % masy (7)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (3)

1030000

(iii) Jaja ptasie

Cały produkt po usunięciu skorupki (8)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (3)

1040000

(iv) Miód

Apis mellifera, Melipona spp.

Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze

Cały produkt

1050000

(v) Płazy i gady

Rana spp. Crocodilia spp.

Żabie udka, krokodyle

1060000

(vi) Ślimaki

Helix spp.

Cały produkt po usunięciu muszli

1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

Zwierzęta łowne

Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej

1100000

11. RYBY, PRODUKTY RYBNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

1200000

12. UPRAWY LUB CZĘŚCI UPRAW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PASZ (9)

(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego załącznika i innych powiązanych z nim załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie „Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP” jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy system nomenklatury.

(3) Słowo „pozostałe” obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w ramach kategorii „Grupy, do których stosuje się NDP”.

(4) NDP w załącznikach II i III nie mają zastosowania w odniesieniu do produktów lub części produktu wykorzystywanych wyłącznie jako składniki paszy, do czasu stosowania osobnych NDP.

(5) Z dniem 1 stycznia 2017 r. NDP stosuje się również do liści kalarepy.

(6) O ile nie są wyszczególnione w innych grupach towarów.

(7) We wszystkich przypadkach NPD są wyrażone jako mg/kg mleka surowego. Jeżeli definicja pozostałości zaznaczona jest jako wartość rozpuszczalna w tłuszczu (literą F), NDP określony jest na podstawie mleka krowiego surowego o zawartości tłuszczu 4 % masy; w przypadku mleka surowego innych gatunków wartość NDP należy dostosować proporcjonalnie zgodnie z zawartością tłuszczu w mleku surowym zwierząt tych gatunków.

(8) We wszystkich przypadkach NPD są wyrażone jako mg/kg jaj. Jeżeli definicja pozostałości zaznaczona jest jako wartość rozpuszczalna w tłuszczu (literą F), NDP określony jest na podstawie jaj kurzych o zawartości tłuszczu 10 % masy; w przypadku jaj innych gatunków wartość MRL należy dostosować proporcjonalnie zgodnie z zawartością tłuszczu w jajach zwierząt tych gatunków, jeżeli zawartość tłuszczu przekracza 10 % masy.

(9) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie, NDP nie ma zastosowania.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00