Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 18 kwietnia 2013 r.
zmieniająca decyzję 2005/1/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej w odniesieniu do wzorów stosowanych w ramach zatwierdzonych metod klasyfikacji oraz w odniesieniu do prezentacji takich tusz
(notyfikowana jako dokument nr C(2013) 2037)
(Jedynie tekst w języku czeskim jest autentyczny)
(2013/187/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzją Komisji 2005/1/WE (2) zatwierdzono stosowanie sześciu metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej.
(2) W związku ze zmianami w populacji świń w Republice Czeskiej można oczekiwać, że w populacji świń aktualnie przeznaczonych do uboju zawartość chudego mięsa będzie większa. W związku z tym należy zmienić wzory stosowane w ramach zatwierdzonych metod klasyfikacji.
(3) Władze Republiki Czeskiej zwróciły się do Komisji o upoważnienie do zastąpienia wzorów stosowanych do klasyfikacji tusz wieprzowych na swoim terytorium, jak również przedstawiły szczegółowy opis próbnego rozbioru wraz z zasadami, na których opierają się te wzory, wynikami próbnego rozbioru oraz równaniami wykorzystywanymi do oceny zawartości procentowej chudego mięsa, w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (3).
(4) Analiza wniosku wykazała, że warunki zatwierdzenia tych nowych wzorów zostały spełnione. Należy zatem zatwierdzić stosowanie nowych wzorów w Republice Czeskiej.
(5) Republika Czeska zwróciła się do Komisji o upoważnienie do określenia sposobu prezentacji tusz wieprzowych innego niż standardowy określony w pkt B.III akapit pierwszy załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.
(6) Zgodnie z pkt B.III akapit drugi załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 państwa członkowskie mogą zostać upoważnione do określenia innego sposobu prezentacji tusz wieprzowych niż standardowa prezentacja zdefiniowana w akapicie pierwszym, jeżeli zwykła praktyka handlowa stosowana na ich terytorium różni się od standardowej prezentacji. W swoim wniosku Republika Czeska uściśliła, że zgodnie z praktyką handlową na jej terytorium tusze mogą być prezentowane bez uszu i z tłuszczem okołonerkowym. Należy zatem zezwolić Republice Czeskiej na stosowanie wspomnianej prezentacji, która różni się od prezentacji standardowej.
(7) W celu ustalenia notowań dotyczących tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie, należy wziąć pod uwagę tę inną prezentację, dostosowując masę zarejestrowaną w takich przypadkach do masy przy prezentacji standardowej.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2005/1/WE.
(9) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany urządzeń lub metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.
(10) W związku z technicznymi warunkami wprowadzenia nowych wzorów oraz nowych równań wzory stosowane w ramach zatwierdzonych metod klasyfikacji tusz wieprzowych, zatwierdzone niniejszą decyzją, powinny obowiązywać od dnia 1 lipca 2013 r.
(11) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
W decyzji 2005/1/WE wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 1 akapit trzeci otrzymuje brzmienie:
„ W odniesieniu do przyrządów »Ultra FOM 300« oraz »Ultra-sound IS-D-05« ustala się, że po zakończeniu procedury pomiaru powinna istnieć możliwość sprawdzenia na tuszy, czy przyrząd zmierzył wartości pomiaru P2 w miejscu przewidzianym w załączniku część 4 pkt 3 oraz część 5 pkt 3. Oznaczenie miejsca pomiaru musi nastąpić w chwili dokonywania pomiaru.”;
2) art. 1a otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 1a
Niezależnie od standardowej prezentacji ustanowionej w pkt B.III akapit pierwszy załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 tusze wieprzowe w Republice Czeskiej mogą być prezentowane:
a) bez uszu, w związku z usunięciem uszu przed zważeniem i klasyfikacją tuszy wieprzowej. W przypadku tego rodzaju prezentacji masę tuszy ciepłej dostosowuje się zgodnie z następującym wzorem:
masa tuszy ciepłej = masa tuszy ciepłej bez uszu + 0,274 kg; oraz
b) z tłuszczem okołonerkowym nieusuniętym przed ich zważeniem i klasyfikacją. W przypadku tego rodzaju prezentacji masę tuszy ciepłej dostosowuje się zgodnie z następującym wzorem:
masa tuszy ciepłej = 1,65651 + 0,96139 × masa tuszy ciepłej z tłuszczem okołonerkowym; oraz
c) z nieusuniętym tłuszczem okołonerkowym oraz bez uszu, które usuwa się przed zważeniem i klasyfikacją tuszy wieprzowej. W przypadku tego rodzaju prezentacji masę tuszy ciepłej dostosowuje się zgodnie z następującym wzorem:
masa tuszy ciepłej = 1,65651 + 0,96139 × (masa tuszy ciepłej z tłuszczem okołonerkowym, bez uszu + 0,274 kg).”;
3) art. 2 otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 2
Nie zezwala się na jakiekolwiek zmiany zatwierdzonych przyrządów lub metod klasyfikacji, chyba że zmiany te zostaną wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.” ;
4) załącznik zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 lipca 2013 r.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Czeskiej.
Sporządzono w Brukseli dnia 18 kwietnia 2013 r.
| W imieniu Komisji |
Dacian CIOLOȘ | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do decyzji 2005/1/WE wprowadza się następujące zmiany:
1) w części 1 (Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)) pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 59,08991 – 0,43868 × S + 0,09792 × M
gdzie:
Ŷ – szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),
S – pomiar okrywy tłuszczowej suwakiem logarytmicznym (w milimetrach) – minimalna grubość widocznej warstwy tłuszczu (łącznie ze skórą) okrywającej mięsień pośladkowy średni (gluteus medius) na linii środkowej podzielonej tuszy,
M – pomiar grubości warstwy mięsa suwakiem logarytmicznym (w milimetrach) w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.”;
2) w części 2 (Fat-O-Meater (FOM)) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 70,28164 – 0,75376 × S + 0,00270 × M
gdzie:
Ŷ – szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),
S – grubość słoniny (łącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6,5 centymetra od linii środkowej tuszy, pomiędzy drugim a trzecim żebrem od dołu,
M – grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co S.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.”;
3) w części 3 (Hennessy Grading Probe (HGP 4)) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 69,11354 – 0,67804 × S + 0,00432 × M
gdzie:
Ŷ – szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),
S – grubość słoniny (łącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej tuszy, pomiędzy trzecim a czwartym żebrem od dołu,
M – grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co S.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.”;
4) w części 4 (Ultra-FOM 300) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 66,78382 – 0,80922 × S + 0,04746 × M
gdzie:
Ŷ – szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),
S – grubość słoniny (łącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy drugim a trzecim żebrem od dołu (pomiar znany jako »P2« ),
M – grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co S.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.”;
5) w części 5 (Ultra-sound IS-D-05) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„ 3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 66,01987 – 0,69560 × S + 0,01947 × M
gdzie:
Ŷ – szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),
S – grubość słoniny (łącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy drugim a trzecim żebrem od dołu (pomiar znany jako »P2«),
M – grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co S.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.”;
6) w części 6 (Needle IS-D-15) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 66,37105 – 0,80124 × S + 0,05507 × M
gdzie:
Ŷ – szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),
S – grubość słoniny (łącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7,5 centymetra od linii środkowej tuszy, pomiędzy drugim a trzecim żebrem od dołu,
M – grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co S.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.”.