ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 772/2013
z dnia 8 sierpnia 2013 r.
zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 18 ust. 1 lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla difenyloaminy zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Difenyloamina była przedmiotem decyzji Komisji 2009/859/WE z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczącej niewłączenia difenyloaminy do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG oraz cofnięcia zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające tę substancję (2) i jest przedmiotem rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 578/2012 z dnia 29 czerwca 2012 r. w sprawie niezatwierdzenia substancji czynnej difenyloamina, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (3).
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) wydał uzasadnioną opinię dotyczącą dotychczasowych NDP dla difenyloaminy na podstawie art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 z dnia 22 sierpnia 2011 r. (4), analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów. Wspomnianą opinię przekazano Komisji i państwom członkowskim oraz podano do publicznej wiadomości.
(3) W opinii tej Urząd nie zaleca ani włączenia difenyloaminy do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, ani włączenia CXL do załącznika II do tego rozporządzenia.
(4) Wszystkie dotychczasowe zezwolenia dla środków ochrony roślin zawierających difenyloaminę zostały wycofane. Należy zatem skreślić NDP określone dla tej substancji czynnej w załącznikach II i III, z wyjątkiem wpisów dotyczących jabłek i gruszek.
(5) W przypadku difenyloaminy w jabłkach i gruszkach państwa członkowskie, państwa trzecie i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze poinformowały Komisję o nieuniknionym zanieczyszczeniu krzyżowym, które dotyka jabłek i gruszek niepoddanych działaniu difenyloaminy i które powodowane jest przez obecność pozostałości difenyloaminy w magazynach, a zwłaszcza w maszynach, na powierzchniach i w pojemnikach, a szczególnie w skrzyniach, i których całkowite usunięcie na obecnym etapie nie jest technicznie wykonalne.
(6) W oparciu o dane z monitorowania zanieczyszczenia krzyżowego należy określić tymczasowe NDP na jak najniższym możliwym poziomie, uwzględniającym ryzyko dla konsumentów powodowane przez difenyloaminę, a zarazem umożliwiającym normalne wprowadzanie do obrotu i normalny handel jabłkami i gruszkami niepoddanymi działaniu środka.
(7) Chociaż na obecnym etapie przeprowadzenie ostatecznej oceny ryzyka dla konsumenta nie jest możliwe ze względu na liczne braki w danych stwierdzone przez Urząd w dokumentacji dotyczącej difenyloaminy, uzasadnione wydaje się założenie, że tymczasowy NDP wynoszący 0,1 mg/kg, czyli pięćdziesiąt razy niższy od obecnego NDP wynoszącego 5 mg/kg, nie powinien stanowić niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów.
(8) Zgodnie z art. 16 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Komisja dokona ponownej oceny sytuacji w ciągu dwóch lat od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie wszelkich nowych danych z monitorowania oraz innych nowych elementów, które będą dostępne.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(10) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(11) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się jednak od dnia 2 marca 2014 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 sierpnia 2013 r.
|
| W imieniu Komisji |
| José Manuel BARROSO | |
| Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Dz.U. L 314 z 1.12.2009, s. 79.
(3) Dz.U. L 171 z 30.6.2012, s. 2.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for mepanipyrim according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) difenyloaminy zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2336 [s. 20]. doi:10.2903/j.efsa.2011.2336.
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku II skreśla się kolumnę dotyczącą difenyloaminy;
2) w części B załącznika III skreśla się kolumnę dotyczącą difenyloaminy;
3) w części A załącznika III dodaje się kolumnę w brzmieniu:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
| Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Difenyloamina |
| (1) | (2) | (3) |
| 0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
| 0110000 | (i) Owoce cytrusowe | (**) |
| 0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | |
| 0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |
| 0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | |
| 0110040 | Limy (Limonki) | |
| 0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | |
| 0110990 | Pozostałe | |
| 0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | (**) |
| 0120010 | Migdały | |
| 0120020 | Orzechy brazylijskie | |
| 0120030 | Orzechy nerkowca | |
| 0120040 | Kasztany jadalne | |
| 0120050 | Orzechy kokosowe | |
| 0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |
| 0120070 | Orzechy makadamia | |
| 0120080 | Orzeszki pekan | |
| 0120090 | Orzeszki sosnowe | |
| 0120100 | Pistacje | |
| 0120110 | Orzechy włoskie | |
| 0120990 | Pozostałe | |
| 0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |
| 0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | 0,1 (+) |
| 0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | 0,1 (+) |
| 0130030 | Pigwy | (**) |
| 0130040 | Nieszpułka zwyczajna | (**) |
| 0130050 | Nieśplik japoński | (**) |
| 0130990 | Pozostałe | (**) |
| 0140000 | (iv) Owoce pestkowe | (**) |
| 0140010 | Morele | |
| 0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) | |
| 0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |
| 0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | |
| 0140990 | Pozostałe | |
| 0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | (**) |
| 0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |
| 0151010 | Winogrona stołowe | |
| 0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
| 0152000 | (b) Truskawki | |
| 0153000 | (c) Owoce leśne | |
| 0153010 | Jeżyny | |
| 0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | |
| 0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | |
| 0153990 | Pozostałe | |
| 0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | |
| 0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |
| 0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | |
| 0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
| 0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | |
| 0154050 | Róża dzika | |
| 0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | |
| 0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |
| 0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |
| 0154990 | Pozostałe | |
| 0160000 | (vi) Owoce różne | (**) |
| 0161000 | (a) Z jadalną skórką | |
| 0161010 | Daktyle | |
| 0161020 | Figi | |
| 0161030 | Oliwki stołowe | |
| 0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | |
| 0161050 | Karambola (Bilimbi) | |
| 0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | |
| 0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) | |
| 0161990 | Pozostałe | |
| 0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | |
| 0162010 | Kiwi | |
| 0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | |
| 0162030 | Owoce męczennicy | |
| 0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | |
| 0162050 | Caimito | |
| 0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | |
| 0162990 | Pozostałe | |
| 0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
| 0163010 | Awokado | |
| 0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |
| 0163030 | Mango | |
| 0163040 | Papaja | |
| 0163050 | Granaty | |
| 0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | |
| 0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |
| 0163080 | Ananasy | |
| 0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |
| 0163100 | Durian (Rościan) | |
| 0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |
| 0163990 | Pozostałe | |
| 0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | (**) |
| 0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
| 0211000 | (a) Ziemniaki | |
| 0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
| 0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | |
| 0212020 | Słodkie ziemniaki | |
| 0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |
| 0212040 | Maranta trzcinowata | |
| 0212990 | Pozostałe | |
| 0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
| 0213010 | Buraki | |
| 0213020 | Marchew | |
| 0213030 | Seler korzeniowy | |
| 0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |
| 0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | |
| 0213060 | Pasternak | |
| 0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | |
| 0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |
| 0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | |
| 0213100 | Brukiew | |
| 0213110 | Rzepa | |
| 0213990 | Pozostałe | |
| 0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
| 0220010 | Czosnek | |
| 0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | |
| 0220030 | Szalotka | |
| 0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | |
| 0220990 | Pozostałe | |
| 0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
| 0231000 | (a) Rośliny psiankowate | |
| 0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | |
| 0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |
| 0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | |
| 0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |
| 0231990 | Pozostałe | |
| 0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | |
| 0232010 | Ogórki | |
| 0232020 | Korniszon | |
| 0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | |
| 0232990 | Pozostałe | |
| 0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | |
| 0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |
| 0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | |
| 0233030 | Arbuz | |
| 0233990 | Pozostałe | |
| 0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | |
| 0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |
| 0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |
| 0241000 | (a) Kapustne kwitnące | |
| 0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) | |
| 0241020 | Kalafiory | |
| 0241990 | Pozostałe | |
| 0242000 | (b) Kapustne głowiaste | |
| 0242010 | Brukselka | |
| 0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |
| 0242990 | Pozostałe | |
| 0243000 | (c) Kapustne liściowe | |
| 0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai)) | |
| 0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |
| 0243990 | Pozostałe | |
| 0244000 | (d) Kalarepa | |
| 0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
| 0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |
| 0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |
| 0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |
| 0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | |
| 0251040 | Rzeżucha | |
| 0251050 | Gorycznik wiosenny | |
| 0251060 | Rokietta siewna , rukola (Dwurząd murowy) | |
| 0251070 | Gorczyca sarepska | |
| 0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | |
| 0251990 | Pozostałe | |
| 0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | |
| 0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | |
| 0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | |
| 0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |
| 0252990 | Pozostałe | |
| 0253000 | (c) Liście winorośli | |
| 0254000 | (d) Rukiew wodna | |
| 0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | |
| 0256000 | (f) Zioła | |
| 0256010 | Trybula | |
| 0256020 | Szczypiorek | |
| 0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | |
| 0256040 | Pietruszka – nać | |
| 0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) | |
| 0256060 | Rozmaryn | |
| 0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |
| 0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | |
| 0256090 | Liście laurowe | |
| 0256100 | Estragon (Hizop) | |
| 0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne) | |
| 0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
| 0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | |
| 0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | |
| 0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | |
| 0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |
| 0260050 | Soczewica | |
| 0260990 | Pozostałe | |
| 0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
| 0270010 | Szparagi | |
| 0270020 | Karczochy | |
| 0270030 | Seler | |
| 0270040 | Koper włoski | |
| 0270050 | Karczochy kuliste | |
| 0270060 | Por | |
| 0270070 | Rabarbar | |
| 0270080 | Pędy bambusa | |
| 0270090 | Rdzenie palmowe | |
| 0270990 | Pozostałe | |
| 0280000 | (viii) Grzyby | |
| 0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | |
| 0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |
| 0280990 | Pozostałe | |
| 0290000 | (ix) Wodorosty morskie | |
| 0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | (**) |
| 0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | |
| 0300020 | Soczewica | |
| 0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | |
| 0300040 | Łubin | |
| 0300990 | Pozostałe | |
| 0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | (**) |
| 0401000 | (i) Nasiona oleiste | |
| 0401010 | Siemię lnu | |
| 0401020 | Orzeszki ziemne | |
| 0401030 | Mak | |
| 0401040 | Ziarna sezamu | |
| 0401050 | Ziarna słonecznika | |
| 0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |
| 0401070 | Ziarna soi | |
| 0401080 | Nasiona gorczycy | |
| 0401090 | Nasiona bawełny | |
| 0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |
| 0401110 | Rokosz barwierski | |
| 0401120 | Ogórecznik | |
| 0401130 | Lnicznik właściwy | |
| 0401140 | Konopie | |
| 0401150 | Rącznik pospolity | |
| 0401990 | Pozostałe | |
| 0402000 | (ii) Owoce oleiste | |
| 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
| 0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |
| 0402030 | Olejowiec gwinejski | |
| 0402040 | Drzewo kapokowe | |
| 0402990 | Pozostałe | |
| 0500000 | 5. ZBOŻA | (**) |
| 0500010 | Jęczmień | |
| 0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |
| 0500030 | Kukurydza | |
| 0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | |
| 0500050 | Owies zwyczajny | |
| 0500060 | Ryż | |
| 0500070 | Żyto | |
| 0500080 | Sorgo | |
| 0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |
| 0500990 | Pozostałe | |
| 0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | (**) |
| 0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | |
| 0620000 | (ii) Ziarna kawy | |
| 0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |
| 0631000 | (a) Kwiaty | |
| 0631010 | Kwiaty rumianku | |
| 0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
| 0631030 | Płatki róży | |
| 0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) | |
| 0631050 | Lipa drobnoziarnista | |
| 0631990 | Pozostałe | |
| 0632000 | (b) Liście | |
| 0632010 | Liście truskawki | |
| 0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | |
| 0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
| 0632990 | Pozostałe | |
| 0633000 | (c) Korzenie | |
| 0633010 | Korzeń waleriany | |
| 0633020 | Korzeń żeń-szenia | |
| 0633990 | Pozostałe | |
| 0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | |
| 0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | |
| 0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | |
| 0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | (**) |
| 0800000 | 8. PRZYPRAWY | (**) |
| 0810000 | (i) Nasiona | |
| 0810010 | Anyż | |
| 0810020 | Czarnuszka siewna | |
| 0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | |
| 0810040 | Kolendra | |
| 0810050 | Kmin rzymski | |
| 0810060 | Koper ogrodowy | |
| 0810070 | Koper włoski | |
| 0810080 | Kozieradka pospolita | |
| 0810090 | Gałka muszkatałowa | |
| 0810990 | Pozostałe | |
| 0820000 | (ii) Owoce i jagody | |
| 0820010 | Ziele angielskie | |
| 0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | |
| 0820030 | Kminek | |
| 0820040 | Kardamon malabarski | |
| 0820050 | Jagody jałowca | |
| 0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | |
| 0820070 | Wanilia płaskolistna | |
| 0820080 | Tamarynd | |
| 0820990 | Pozostałe | |
| 0830000 | (iii) Kora | |
| 0830010 | Cynamon (Kasja) | |
| 0830990 | Pozostałe | |
| 0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |
| 0840010 | Lukrecja | |
| 0840020 | Imbir | |
| 0840030 | Kurkuma | |
| 0840040 | Chrzan pospolity | |
| 0840990 | Pozostałe | |
| 0850000 | (v) Pąki | |
| 0850010 | Goździki | |
| 0850020 | Kapary | |
| 0850990 | Pozostałe | |
| 0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |
| 0860010 | Szafran | |
| 0860990 | Pozostałe | |
| 0870000 | (vii) Osnówka nasienia | |
| 0870010 | Muszkatołowiec korzenny | |
| 0870990 | Pozostałe | |
| 0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | (**) |
| 0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
| 0900020 | Trzcina cukrowa | |
| 0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
| 0900990 | Pozostałe | |
| 1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | (**) |
| 1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | |
| 1011000 | (a) Świnie | |
| 1011010 | Mięso | |
| 1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
| 1011030 | Wątroba | |
| 1011040 | Nerka | |
| 1011050 | Podroby jadalne | |
| 1011990 | Pozostałe | |
| 1012000 | (b) Bydło | |
| 1012010 | Mięso | |
| 1012020 | Tłuszcz | |
| 1012030 | Wątroba | |
| 1012040 | Nerka | |
| 1012050 | Podroby jadalne | |
| 1012990 | Pozostałe | |
| 1013000 | (c) Owce | |
| 1013010 | Mięso | |
| 1013020 | Tłuszcz | |
| 1013030 | Wątroba | |
| 1013040 | Nerka | |
| 1013050 | Podroby jadalne | |
| 1013990 | Pozostałe | |
| 1014000 | (d) Kozy | |
| 1014010 | Mięso | |
| 1014020 | Tłuszcz | |
| 1014030 | Wątroba | |
| 1014040 | Nerka | |
| 1014050 | Podroby jadalne | |
| 1014990 | Pozostałe | |
| 1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
| 1015010 | Mięso | |
| 1015020 | Tłuszcz | |
| 1015030 | Wątroba | |
| 1015040 | Nerka | |
| 1015050 | Podroby jadalne | |
| 1015990 | Pozostałe | |
| 1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
| 1016010 | Mięso | |
| 1016020 | Tłuszcz | |
| 1016030 | Wątroba | |
| 1016040 | Nerka | |
| 1016050 | Podroby jadalne | |
| 1016990 | Pozostałe | |
| 1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | |
| 1017010 | Mięso | |
| 1017020 | Tłuszcz | |
| 1017030 | Wątroba | |
| 1017040 | Nerka | |
| 1017050 | Podroby jadalne | |
| 1017990 | Pozostałe | |
| 1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | |
| 1020010 | Bydło | |
| 1020020 | Owce | |
| 1020030 | Kozy | |
| 1020040 | Konie | |
| 1020990 | Pozostałe | |
| 1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | |
| 1030010 | Kury | |
| 1030020 | Kaczki | |
| 1030030 | Gęsi | |
| 1030040 | Przepiórki | |
| 1030990 | Pozostałe | |
| 1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | |
| 1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | |
| 1060000 | (vi) Ślimaki | |
| 1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | |
| (a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku V | ||
| Difenyloamina | |
| (+) Tymczasowy NDP poddaje się przeglądowi do dnia 2 września 2015 r. | |
| 0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) |
| 0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka)” |
4) w załączniku V dodaje się kolumnę w brzmieniu:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
| Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Difenyloamina |
| (1) | (2) | (3) |
| 0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
| 0110000 | (i) Owoce cytrusowe | 0,05 (*) |
| 0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | |
| 0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |
| 0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | |
| 0110040 | Limy (Limonki) | |
| 0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | |
| 0110990 | Pozostałe | |
| 0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,05 (*) |
| 0120010 | Migdały | |
| 0120020 | Orzechy brazylijskie | |
| 0120030 | Orzechy nerkowca | |
| 0120040 | Kasztany jadalne | |
| 0120050 | Orzechy kokosowe | |
| 0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |
| 0120070 | Orzechy makadamia | |
| 0120080 | Orzeszki pekan | |
| 0120090 | Orzeszki sosnowe | |
| 0120100 | Pistacje | |
| 0120110 | Orzechy włoskie | |
| 0120990 | Pozostałe | |
| 0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |
| 0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | (**) |
| 0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | (**) |
| 0130030 | Pigwy | 0,05 (*) |
| 0130040 | Nieszpułka zwyczajna | 0,05 (*) |
| 0130050 | Nieśplik japoński | 0,05 (*) |
| 0130990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
| 0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 0,05 (*) |
| 0140010 | Morele | |
| 0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) | |
| 0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |
| 0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | |
| 0140990 | Pozostałe | |
| 0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | 0,05 (*) |
| 0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |
| 0151010 | Winogrona stołowe | |
| 0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
| 0152000 | (b) Truskawki | |
| 0153000 | (c) Owoce leśne | |
| 0153010 | Jeżyny | |
| 0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | |
| 0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | |
| 0153990 | Pozostałe | |
| 0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | |
| 0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |
| 0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | |
| 0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
| 0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | |
| 0154050 | Róża dzika | |
| 0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | |
| 0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |
| 0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |
| 0154990 | Pozostałe | |
| 0160000 | (vi) Owoce różne | 0,05 (*) |
| 0161000 | (a) Z jadalną skórką | |
| 0161010 | Daktyle | |
| 0161020 | Figi | |
| 0161030 | Oliwki stołowe | |
| 0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | |
| 0161050 | Karambola (Bilimbi) | |
| 0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | |
| 0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) | |
| 0161990 | Pozostałe | |
| 0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | |
| 0162010 | Kiwi | |
| 0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | |
| 0162030 | Owoce męczennicy | |
| 0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | |
| 0162050 | Caimito | |
| 0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | |
| 0162990 | Pozostałe | |
| 0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
| 0163010 | Awokado | |
| 0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |
| 0163030 | Mango | |
| 0163040 | Papaja | |
| 0163050 | Granaty | |
| 0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | |
| 0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |
| 0163080 | Ananasy | |
| 0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |
| 0163100 | Durian (Rościan) | |
| 0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |
| 0163990 | Pozostałe | |
| 0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | 0,05 (*) |
| 0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
| 0211000 | (a) Ziemniaki | |
| 0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
| 0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | |
| 0212020 | Słodkie ziemniaki | |
| 0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |
| 0212040 | Maranta trzcinowata | |
| 0212990 | Pozostałe | |
| 0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
| 0213010 | Buraki | |
| 0213020 | Marchew | |
| 0213030 | Seler korzeniowy | |
| 0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |
| 0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | |
| 0213060 | Pasternak | |
| 0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | |
| 0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |
| 0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | |
| 0213100 | Brukiew | |
| 0213110 | Rzepa | |
| 0213990 | Pozostałe | |
| 0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
| 0220010 | Czosnek | |
| 0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | |
| 0220030 | Szalotka | |
| 0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | |
| 0220990 | Pozostałe | |
| 0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
| 0231000 | (a) Rośliny psiankowate | |
| 0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | |
| 0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |
| 0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | |
| 0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |
| 0231990 | Pozostałe | |
| 0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | |
| 0232010 | Ogórki | |
| 0232020 | Korniszon | |
| 0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | |
| 0232990 | Pozostałe | |
| 0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | |
| 0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |
| 0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | |
| 0233030 | Arbuz | |
| 0233990 | Pozostałe | |
| 0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | |
| 0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |
| 0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |
| 0241000 | (a) Kapustne kwitnące | |
| 0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) | |
| 0241020 | Kalafiory | |
| 0241990 | Pozostałe | |
| 0242000 | (b) Kapustne głowiaste | |
| 0242010 | Brukselka | |
| 0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |
| 0242990 | Pozostałe | |
| 0243000 | (c) Kapustne liściowe | |
| 0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai)) | |
| 0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |
| 0243990 | Pozostałe | |
| 0244000 | (d) Kalarepa | |
| 0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
| 0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |
| 0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |
| 0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |
| 0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | |
| 0251040 | Rzeżucha | |
| 0251050 | Gorycznik wiosenny | |
| 0251060 | Rokietta siewna , rukola (Dwurząd murowy) | |
| 0251070 | Gorczyca sarepska | |
| 0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | |
| 0251990 | Pozostałe | |
| 0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | |
| 0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | |
| 0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | |
| 0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |
| 0252990 | Pozostałe | |
| 0253000 | (c) Liście winorośli | |
| 0254000 | (d) Rukiew wodna | |
| 0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | |
| 0256000 | (f) Zioła | |
| 0256010 | Trybula | |
| 0256020 | Szczypiorek | |
| 0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | |
| 0256040 | Pietruszka – nać | |
| 0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) | |
| 0256060 | Rozmaryn | |
| 0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |
| 0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | |
| 0256090 | Liście laurowe | |
| 0256100 | Estragon (Hizop) | |
| 0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne) | |
| 0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
| 0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | |
| 0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | |
| 0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | |
| 0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |
| 0260050 | Soczewica | |
| 0260990 | Pozostałe | |
| 0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
| 0270010 | Szparagi | |
| 0270020 | Karczochy | |
| 0270030 | Seler | |
| 0270040 | Koper włoski | |
| 0270050 | Karczochy kuliste | |
| 0270060 | Por | |
| 0270070 | Rabarbar | |
| 0270080 | Pędy bambusa | |
| 0270090 | Rdzenie palmowe | |
| 0270990 | Pozostałe | |
| 0280000 | (viii) Grzyby | |
| 0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | |
| 0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |
| 0280990 | Pozostałe | |
| 0290000 | (ix) Wodorosty morskie | |
| 0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,05 (*) |
| 0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | |
| 0300020 | Soczewica | |
| 0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | |
| 0300040 | Łubin | |
| 0300990 | Pozostałe | |
| 0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*) |
| 0401000 | (i) Nasiona oleiste | |
| 0401010 | Siemię lnu | |
| 0401020 | Orzeszki ziemne | |
| 0401030 | Mak | |
| 0401040 | Ziarna sezamu | |
| 0401050 | Ziarna słonecznika | |
| 0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |
| 0401070 | Ziarna soi | |
| 0401080 | Nasiona gorczycy | |
| 0401090 | Nasiona bawełny | |
| 0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |
| 0401110 | Rokosz barwierski | |
| 0401120 | Ogórecznik | |
| 0401130 | Lnicznik właściwy | |
| 0401140 | Konopie | |
| 0401150 | Rącznik pospolity | |
| 0401990 | Pozostałe | |
| 0402000 | (ii) Owoce oleiste | |
| 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
| 0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |
| 0402030 | Olejowiec gwinejski | |
| 0402040 | Drzewo kapokowe | |
| 0402990 | Pozostałe | |
| 0500000 | 5. ZBOŻA | 0,05 (*) |
| 0500010 | Jęczmień | |
| 0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |
| 0500030 | Kukurydza | |
| 0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | |
| 0500050 | Owies zwyczajny | |
| 0500060 | Ryż | |
| 0500070 | Żyto | |
| 0500080 | Sorgo | |
| 0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |
| 0500990 | Pozostałe | |
| 0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,05 (*) |
| 0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | |
| 0620000 | (ii) Ziarna kawy | |
| 0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |
| 0631000 | (a) Kwiaty | |
| 0631010 | Kwiaty rumianku | |
| 0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
| 0631030 | Płatki róży | |
| 0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) | |
| 0631050 | Lipa drobnoziarnista | |
| 0631990 | Pozostałe | |
| 0632000 | (b) Liście | |
| 0632010 | Liście truskawki | |
| 0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | |
| 0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
| 0632990 | Pozostałe | |
| 0633000 | (c) Korzenie | |
| 0633010 | Korzeń waleriany | |
| 0633020 | Korzeń żeń-szenia | |
| 0633990 | Pozostałe | |
| 0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | |
| 0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | |
| 0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | |
| 0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 0,05 (*) |
| 0800000 | 8. PRZYPRAWY | 0,05 (*) |
| 0810000 | (i) Nasiona | |
| 0810010 | Anyż | |
| 0810020 | Czarnuszka siewna | |
| 0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | |
| 0810040 | Kolendra | |
| 0810050 | Kmin rzymski | |
| 0810060 | Koper ogrodowy | |
| 0810070 | Koper włoski | |
| 0810080 | Kozieradka pospolita | |
| 0810090 | Gałka muszkatałowa | |
| 0810990 | Pozostałe | |
| 0820000 | (ii) Owoce i jagody | |
| 0820010 | Ziele angielskie | |
| 0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | |
| 0820030 | Kminek | |
| 0820040 | Kardamon malabarski | |
| 0820050 | Jagody jałowca | |
| 0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | |
| 0820070 | Wanilia płaskolistna | |
| 0820080 | Tamarynd | |
| 0820990 | Pozostałe | |
| 0830000 | (iii) Kora | |
| 0830010 | Cynamon (Kasja) | |
| 0830990 | Pozostałe | |
| 0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |
| 0840010 | Lukrecja | |
| 0840020 | Imbir | |
| 0840030 | Kurkuma | |
| 0840040 | Chrzan pospolity | |
| 0840990 | Pozostałe | |
| 0850000 | (v) Pąki | |
| 0850010 | Goździki | |
| 0850020 | Kapary | |
| 0850990 | Pozostałe | |
| 0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |
| 0860010 | Szafran | |
| 0860990 | Pozostałe | |
| 0870000 | (vii) Osnówka nasienia | |
| 0870010 | Muszkatołowiec korzenny | |
| 0870990 | Pozostałe | |
| 0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 (*) |
| 0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
| 0900020 | Trzcina cukrowa | |
| 0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
| 0900990 | Pozostałe | |
| 1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*) |
| 1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | |
| 1011000 | (a) Świnie | |
| 1011010 | Mięso | |
| 1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
| 1011030 | Wątroba | |
| 1011040 | Nerka | |
| 1011050 | Podroby jadalne | |
| 1011990 | Pozostałe | |
| 1012000 | (b) Bydło | |
| 1012010 | Mięso | |
| 1012020 | Tłuszcz | |
| 1012030 | Wątroba | |
| 1012040 | Nerka | |
| 1012050 | Podroby jadalne | |
| 1012990 | Pozostałe | |
| 1013000 | (c) Owce | |
| 1013010 | Mięso | |
| 1013020 | Tłuszcz | |
| 1013030 | Wątroba | |
| 1013040 | Nerka | |
| 1013050 | Podroby jadalne | |
| 1013990 | Pozostałe | |
| 1014000 | (d) Kozy | |
| 1014010 | Mięso | |
| 1014020 | Tłuszcz | |
| 1014030 | Wątroba | |
| 1014040 | Nerka | |
| 1014050 | Podroby jadalne | |
| 1014990 | Pozostałe | |
| 1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
| 1015010 | Mięso | |
| 1015020 | Tłuszcz | |
| 1015030 | Wątroba | |
| 1015040 | Nerka | |
| 1015050 | Podroby jadalne | |
| 1015990 | Pozostałe | |
| 1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
| 1016010 | Mięso | |
| 1016020 | Tłuszcz | |
| 1016030 | Wątroba | |
| 1016040 | Nerka | |
| 1016050 | Podroby jadalne | |
| 1016990 | Pozostałe | |
| 1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | |
| 1017010 | Mięso | |
| 1017020 | Tłuszcz | |
| 1017030 | Wątroba | |
| 1017040 | Nerka | |
| 1017050 | Podroby jadalne | |
| 1017990 | Pozostałe | |
| 1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | |
| 1020010 | Bydło | |
| 1020020 | Owce | |
| 1020030 | Kozy | |
| 1020040 | Konie | |
| 1020990 | Pozostałe | |
| 1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | |
| 1030010 | Kury | |
| 1030020 | Kaczki | |
| 1030030 | Gęsi | |
| 1030040 | Przepiórki | |
| 1030990 | Pozostałe | |
| 1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | |
| 1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | |
| 1060000 | (vi) Ślimaki | |
| 1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | |
| (a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część A | ||
| Difenyloamina | |
| (+) Tymczasowy NDP poddaje się przeglądowi do dnia 2 września 2015 r. | |
| 0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) |
| 0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka)” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
