Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 202 str. 1
Wersja aktualna od 2022-08-22
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 202 str. 1
Wersja aktualna od 2022-08-22
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1343

z dnia 29 lipca 2022 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W przypadku acekwinocylu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (2). W odniesieniu do niektórych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dla grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/limonek, mandarynek, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owoców nieśplika japońskiego, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, pomidorów, oberżyn/bakłażanów, chmielu, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3)

W odniesieniu do chlorantraniliprolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (3). Urząd zalecił obniżenie NDP dla migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, kasztanów, orzechów kokosowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzechów makadamia, orzeszków pekan, orzeszków piniowych, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich, jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owoców nieśplika japońskiego, kukurydzy cukrowej, kalafiorów, selera, ziaren kawy i mięśni (świń, bydła, owiec, kóz i koniowatych). W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. W odniesieniu do jarmużu Urząd zalecił utrzymanie obecnego NDP na poziomie 20 mg/kg. Państwa członkowskie zwróciły się jednak o podniesienie NDP dla jarmużu do 40 mg/kg, co stanowi kodeksowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (CXL) dla liści rzodkwi, ponieważ liście rzodkwi są obecnie sklasyfikowane w części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w podgrupie "Jarmuż". W 2015 r., kiedy do prawodawstwa Unii wprowadzano CXL dla liści rzodkwi, liście rzodkwi nie zostały wyraźnie wymienione. W związku z tym uznano, że należą one do podgrupy "Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)", a nie do podgrupy "Jarmuż". Państwa członkowskie zwróciły się o zastosowanie obecnej klasyfikacji. Urząd stwierdził ponadto, że w odniesieniu do NDP dla papryki rocznej, melonów, arbuzów, liści winorośli lub podobnych gatunków, orzeszków ziemnych/orzechów arachidowych, nasion słonecznika i ziaren rzepaku pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4)

W odniesieniu do emamektyny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (4). Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na emamektynę B1a i jej sole, wyrażone jako emamektyna B1a (wolna zasada). Urząd zalecił obniżenie NDP dla śliwek, ziemniaków, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, arbuzów, brokułów, kalafiorów, brukselki, kapusty głowiastej, roszpunki warzywnej, sałat, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), trybuli, szczypiorku, liści selera, pietruszki, szałwii, rozmarynu, tymianku, bazylii i kwiatów jadalnych, liści laurowych/wawrzynu szlachetnego/lauru szlachetnego, estragonu, grochu (bez strąków) i karczochów zwyczajnych. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził również, że w przypadku NDP dla pomarańczy, cytryn, mandarynek, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, dyni olbrzymich, endywii o liściach szerokich, nasion bawełny, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) oraz mleka (bydła, owiec, kóz, koni) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził również, że w odniesieniu do NDP dla moreli pewne informacje nie są dostępne. Wraz z innymi produktami również w odniesieniu do moreli złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmianę obecnych NDP. W swojej opinii (5) Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiana NDP dla moreli, o którą wystąpił wnioskodawca, jest dopuszczalna. Zmiana ta została uwzględniona w rozporządzeniu Komisji (UE) 2022/476 (6), w związku z czym dodatkowe informacje dotyczące moreli nie są potrzebne.

(5)

W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne CXL. Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(6)

W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie w Unii danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(8)

Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(10)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11)

Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(12)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(13)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 22 lutego 2023 r.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 22 lutego 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 lipca 2022 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for acequinocyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1): 5983.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for chlorantraniliprole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorantraniliprolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(9): 6235.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for emamectin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości emamektyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019; 17(8):5803.

(5) "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for emamectin in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości emamektyny w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2021; 19(8):6824.

(6) Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/476 z dnia 24 marca 2022 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kwasu octowego, azoksystrobiny, benzowyndiflupyru, cyjanotraniliprolu, cyflufenamidu, emamektyny, flutolanilu, wielosiarczku wapnia, maltodekstryny i prochinazydu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 98 z 25.3.2022, s. 9).


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Acekwinocyl (F)

Chlorantraniliprol (F)

Emamektyna B1a i jej sole, wyrażone jako emamektyna B1a (wolna zasada) (R) (F)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0,6 (+)

0,7

0110010

Grejpfruty

(+)

0,002 (*1)

0110020

Pomarańcze

(+)

0,003 (+)

0110030

Cytryny

(+)

0,003 (+)

0110040

Limy/limonki

(+)

0,002 (*1)

0110050

Mandarynki

(+)

0,003 (+)

0110990

Pozostałe (2)

0,002 (*1)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 (*1)

0,03

0,005 (*1)

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

(+)

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

(+)

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,4 (+)

0,4

0,02

0130010

Jabłka

(+)

0130020

Gruszki

(+)

0130030

Pigwy

(+)

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

(+)

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

(+)

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

1

0140010

Morele

0,01 (*1)

0,05

0140020

Czereśnie

0,1

0,04

0140030

Brzoskwinie

0,1

0,15

0140040

Śliwki

0,03

0,015

0140990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0,8

1

0,04

0151010

Winogrona stołowe

(+)

(+)

0151020

Winogrona do produkcji wina

(+)

(+)

0152000

b)

truskawki

0,01 (*1)

1

0,05

0153000

c)

owoce leśne

0,01 (*1)

1,5

0,002 (*1)

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0154010

Borówki amerykańskie

1,5

0154020

Żurawiny

1

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

1

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

1

0154050

Róża dzika

1

0154060

Morwy (czarne i białe)

1

0154070

Głóg włoski

1

0154080

Bez czarny

1

0154990

Pozostałe (2)

1

0160000

Owoce różne z

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0161020

Figi

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,01 (*1)

0,005 (*1)

0161040

Kumkwat

0,7

0,002 (*1)

0161050

Karambola

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0161070

Czapetka kuminowa

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,01 (*1)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0,15

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,002 (*1)

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0,002 (*1)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,002 (*1)

0162050

Caimito

0,002 (*1)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,002 (*1)

0162990

Pozostałe (2)

0,002 (*1)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0,01 (*1)

0,005 (*1)

0163020

Banany

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163030

Mango

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163040

Papaja

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,4

0,002 (*1)

0163060

Czerymoja

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163080

Ananasy

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163090

Owoce chlebowca

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

0,03

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,02

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0,06

0213020

Marchew

0,08

0213030

Seler zwyczajny

0,06

0213040

Chrzan pospolity

0,06

0213050

Słonecznik bulwiasty

0,06

0213060

Pasternak

0,06

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0,06

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0,5

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0,06

0213100

Brukiew/Karpiel

0,06

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0,06

0213990

Pozostałe (2)

0,06

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0220010

Czosnek

0220020

Cebula

0220030

Szalotka

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990

Pozostałe (2)

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0,02

0231010

Pomidory

0,3 (+)

0,6

0231020

Papryka roczna

0,01 (*1)

1 (+)

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,3 (+)

0,6

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 (*1)

0,6

0231990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,6

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,3

0,007

0232010

Ogórki

0,08

0232020

Korniszony

0,04

0232030

Cukinie

0,08

0232990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,01 (*1)

0,3

0,008

0233010

Melony

(+)

0233020

Dynie olbrzymie

(+)

0233030

Arbuzy

(+)

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0,003

0241010

Brokuły

1,5

0241020

Kalafiory

0,5

0241990

Pozostałe (2)

0,5

0242000

b)

kapustne głowiaste

0,004

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,01 (*1)

0242020

Kapusta głowiasta

2

0242990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

20

0,2

0243020

Jarmuż

40

0,03

0243990

Pozostałe (2)

20

0,03

0244000

d)

kalarepa

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 (*1)

0251010

Roszpunka warzywna

20

0,6

0251020

Sałaty

20

0,2

0251030

Endywia o liściach szerokich

20

0,15 (+)

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

20

0,6

0251050

Gorczycznik wiosenny

20

0,6

0251060

Rokietta siewna/rukola

20

0,6

0251070

Gorczyca sarepska

20

0,6

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

40

0,6

0251990

Pozostałe (2)

20

0,6

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 (*1)

20

0,2

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*1)

20 (+)

0,002 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*1)

20

0,6

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*1)

20

0,002 (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 (*1)

20

0256010

Trybula

0,2

0256020

Szczypiorek

0,2

0256030

Liście selera

0,2

0256040

Pietruszka - nać

0,2

0256050

Szałwia lekarska

0,6

0256060

Rozmaryn lekarski

0,2

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0,2

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0,2

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0,2

0256100

Estragon

0,2

0256990

Pozostałe (2)

0,2

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

0,8

0,03

0260020

Fasola (bez strąków)

0,01 (*1)

0,015

0260030

Groch (w strąkach)

2

0,03

0260040

Groch (bez strąków)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0260050

Soczewica

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0260990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

8

0,002 (*1)

0270030

Seler

8

0,002 (*1)

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

8

0,002 (*1)

0270050

Karczochy zwyczajne

2

0,09

0270060

Pory

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0270070

Rabarbar

8

0,002 (*1)

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*1)

0,3

0,005 (*1)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 (*1)

0,005 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

2

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,06 (+)

0401030

Nasiona maku

2

0401040

Ziarna sezamu

2

0401050

Ziarna słonecznika

2 (+)

0401060

Ziarna rzepaku

2 (+)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,05

0401080

Nasiona gorczycy

2

0401090

Nasiona bawełny

0,3

(+)

0401100

Nasiona dyni

2

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

2

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

2

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

2

0401140

Nasiona konopi siewnych

2

0401150

Rącznik pospolity

2

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,01 (*1)

0402020

Nasiona palm olejowych

0,01 (*1)

0402030

Owoce palm olejowych

0,8

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,01 (*1)

0402990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0,005 (*1)

0500010

Jęczmień

0,02

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,02

0500030

Kukurydza

0,02

0500040

Proso zwyczajne

0,02

0500050

Owies zwyczajny

0,02

0500060

Ryż siewny

0,4

0500070

Żyto zwyczajne

0,02

0500080

Sorgo japońskie

0,02

0500090

Pszenica zwyczajna

0,02

0500990

Pozostałe (2)

0,02

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*1)

0610000

Herbaty

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0,05 (*1)

0631000

a)

kwiatów

0,01 (*1)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

2

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0,01 (*1)

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,01 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0700000

CHMIEL

20 (+)

40

0,01 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*1)

0,002 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,01 (*1)

0900020

Trzcina cukrowa

0,5

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,01 (*1)

0900990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

0,01 (*1)

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

(+)

0,03

0,004 (+)

1011020

Tłuszcz

(+)

0,2

0,02 (+)

1011030

Wątroba

(+)

0,2

0,08 (+)

1011040

Nerka

(+)

0,2

0,08 (+)

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,08

1011990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

(+)

0,03

0,004 (+)

1012020

Tłuszcz

(+)

0,2

0,02 (+)

1012030

Wątroba

(+)

0,2

0,08 (+)

1012040

Nerka

(+)

0,2

0,08 (+)

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,08

1012990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,03

0,004 (+)

1013020

Tłuszcz

0,2

0,02 (+)

1013030

Wątroba

0,2

0,08 (+)

1013040

Nerka

0,2

0,08 (+)

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,08

1013990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,03

0,004 (+)

1014020

Tłuszcz

0,2

0,02 (+)

1014030

Wątroba

0,2

0,08 (+)

1014040

Nerka

0,2

0,08 (+)

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,08

1014990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

(+)

0,03

0,004 (+)

1015020

Tłuszcz

(+)

0,2

0,02 (+)

1015030

Wątroba

(+)

0,2

0,08 (+)

1015040

Nerka

(+)

0,2

0,08 (+)

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,08

1015990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1016000

f)

drobiu

0,01 (*1)

1016010

Mięśnie

0,02

1016020

Tłuszcz

0,08

1016030

Wątroba

0,07

1016040

Nerka

0,01 (*1)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,08

1016990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,03

0,004 (+)

1017020

Tłuszcz

0,2

0,02 (+)

1017030

Wątroba

0,2

0,08 (+)

1017040

Nerka

0,2

0,08 (+)

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,08

1017990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1020000

Mleko

0,01 (*1)

0,05

0,002 (*1)

1020010

Bydło

(+)

(+)

1020020

Owce

(+)

1020030

Kozy

(+)

1020040

Konie

(+)

(+)

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

0,2

0,01 (*1)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Acekwinocyl (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1020010 Bydło

1020040 Konie

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań hydrolizy symulujących pasteryzację i sterylizację są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0110000 Owoce cytrusowe

0110010 Grejpfruty

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

0130000 Owoce ziarnkowe

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0130030 Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

0231010 Pomidory

0231030 Oberżyny/Bakłażany

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu oraz badań hydrolizy symulujących pasteryzację i sterylizację są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0700000 CHMIEL

Chlorantraniliprol (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0231020 Papryka roczna

0233010 Melony

0233030 Arbuzy

0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0401050 Ziarna słonecznika

0401060 Ziarna rzepaku

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania stosowanych w badaniach pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki

Emamektyna B1a i jej sole, wyrażone jako emamektyna B1a (wolna zasada) (R) (F)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Emamektyna B1a i jej sole, wyrażone jako emamektyna B1a (wolna zasada) - kod 1000000: Emamektyna B1a

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110050 Mandarynki

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1017010 Mięśnie

1017020 Tłuszcz

1017030 Wątroba

1017040 Nerka

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0233020 Dynie olbrzymie

0251030 Endywia o liściach szerokich

0401090 Nasiona bawełny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0120110 Orzechy włoskie"

2)

w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny.


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00