Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 274 str. 64
Wersja archiwalna od 2022-11-13 do 2023-05-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 274 str. 64
Wersja archiwalna od 2022-11-13 do 2023-05-25
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/2002

z dnia 21 października 2022 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i dioksynopodobnych PCB w niektórych środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 (2) określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń, w tym dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB), w środkach spożywczych.

(2)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") przyjął w 2018 r. opinię naukową dotyczącą ryzyka dla zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego związanego z obecnością dioksyn i dioksynopodobnych PCB w paszy i żywności (3). Urząd ustalił tolerowane tygodniowe pobranie na poziomie 2 pg TEQ (równoważnik toksyczności)/kg masy ciała/tydzień dla sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB. Szacunkowe dane dotyczące chronicznego narażenia z dietą na dioksyny i dioksynopodobne PCB u ludzi, opierające się na dostępnych danych dotyczących występowania, wskazują na znaczne przekroczenie tolerowanego tygodniowego pobrania we wszystkich grupach wiekowych populacji.

(3)

W swojej opinii naukowej Urząd zalecił ponowną ocenę obecnych współczynników równoważnych toksyczności (TEF) WHO2005 w celu uwzględnienia nowych danych in vivo i in vitro, w szczególności dotyczących PCB-126.

(4)

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) prowadzi obecnie przegląd wartości TEF WHO2005, który ma zostać zakończony w 2023 r.

(5)

W oczekiwaniu na zakończenie tego przeglądu oraz w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi do czasu jego zakończenia, należy ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB, dotyczące środków spożywczych nieobjętych jeszcze prawodawstwem Unii, w odniesieniu do których w bazie danych Urzędu udostępniono niedawno dane o występowaniu, takich jak: mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, dzikiego ptactwa i jeleniowatych oraz wątroba kóz, koni i dzikiego ptactwa, a także rozszerzyć istniejący najwyższy dopuszczalny poziom dotyczący jaj kurzych na wszystkie jaja drobiowe z wyjątkiem jaj gęsich.

(6)

Ponadto, biorąc pod uwagę, że spożywane jest nie tylko mięso z przydatków kraba i skorupiaków miękkoodwłokowych, ale również mięso z odwłoka takich skorupiaków, w szczególności kraba wełnistoszczypcego, najwyższe dopuszczalne poziomy powinny mieć zastosowanie również do mięsa z odwłoka tych skorupiaków.

(7)

Oprócz tego, biorąc pod uwagę dostępne dane o występowaniu oraz znaczenie zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do wrażliwych grup ludności, należy obniżyć najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB w mleku i produktach mlecznych.

(8)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.

(9)

Należy przewidzieć rozsądny termin, aby umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(10)

Biorąc pod uwagę, że niektóre środki spożywcze objęte niniejszym rozporządzeniem mają długi okres trwałości, środki spożywcze, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia, powinny móc pozostać w obrocie.

(11)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 października 2022 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).

(3) Scientific Opinion on the risk for animal and human health related to the presence of dioxins and dioxin-like PCBs in feed and food (Opinia naukowa dotycząca ryzyka dla zdrowia zwierząt i ludzi związanego z obecnością dioksyn i dioksynopodobnych PCB w paszy i żywności). Dziennik EFSA 2018;16(11):5333, 331 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5333.


ZAŁĄCZNIK

W sekcji 5 „Dioksyny i PCB" załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się następujące zmiany:

1)

punkt 5.1 otrzymuje brzmienie:

„5.1

Mięso i produkty mięsne (z wyłączeniem jadalnych podrobów) następujących zwierząt6:

-

bydło, owce i kozy

-

drób

-

świnie

-

konie

-

króliki

-

dziki (Sus scrofa)

-

dzikie ptactwo łowne

-

jeleniowate

2,5 pg/g tłuszczu33

1,75 pg/g tłuszczu33

1,0 pg/g tłuszczu33

5,0 pg/g tłuszczu33

1,0 pg/g tłuszczu33

5,0 pg/g tłuszczu33

2,0 pg/g tłuszczu33

3,0 pg/g tłuszczu33

4,0 pg/g tłuszczu33

3,0 pg/g tłuszczu33

1,25 pg/g tłuszczu33

10,0 pg/g tłuszczu33

1,5 pg/g tłuszczu33

10,0 pg/g tłuszczu33

4,0 pg/g tłuszczu33

7,5 pg/g tłuszczu33

40 ng/g tłuszczu33

40 ng/g tłuszczu33

40 ng/g tłuszczu33"

2)

punkt 5.2 otrzymuje brzmienie:

„5.2

Wątroba bydła i kóz, drobiu, świń i koni i produkty z niej pochodzące

0,30 pg/g mokrej masy

0,50 pg/g mokrej masy

3,0 ng/g mokrej masy

Wątroba owiec i produkty z niej pochodzące

1,25 pg/g mokrej masy

2,00 pg/g mokrej masy

3,0 ng/g mokrej masy"

Wątroba dzikiego ptactwa łownego

2,5 pg/g mokrej masy

5,0 pg/g mokrej masy

3)

w pkt 5.3 skreśla się przypis (44) i zdanie „W przypadku krabów i skorupiaków miękkoodwłokowych (Brachyura i Anomura) dotyczy on mięsa z przydatków."

4)

punkt 5.8 otrzymuje brzmienie:

„5.8

Surowe mleko6 i produkty mleczne6, w tym tłuszcz mleczny

2,0 pg/g tłuszczu33

4,0 pg/g tłuszczu33

40 ng/g tłuszczu33"

5)

punkt 5.9 otrzymuje brzmienie:

„5.9

Jaja drobiu i wyroby z jaj z wyjątkiem jaj gęsich6

2,5 pg/g tłuszczu33

5,0 pg/g tłuszczu33

40 ng/g tłuszczu33"

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00