Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 25 str. 1
Wersja aktualna od 2023-02-16
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 25 str. 1
Wersja aktualna od 2023-02-16
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/173

z dnia 26 stycznia 2023 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksamidu (PAM), cykloksydymu, cyflumetofenu, cyflutryny, metobromuronu i pentiopiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cykloksydymu, cyflumetofenu i pentiopiradu są określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP cyflutryny określono w załącznikach II i III do tego rozporządzenia. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono żadnych NDP 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksamidu (PAM) i metobromuronu, a ponieważ substancje te nie są włączone do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP beta-cyflutryny i cyflutryny zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (2). W uzasadnionej opinii Urząd potwierdził definicję pozostałości jako „cyflutrynę, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)". Ponieważ beta-cyflutryna jest takim izomerem cyflutryny, NDP ustanowione dla cyflutryny obejmują również beta-cyflutrynę. Obie substancje nie są już zatwierdzone jako substancje czynne stosowane w środkach ochrony roślin w UE. W związku z tym Urząd ocenił NDP na podstawie pozaunijnych zastosowań środków ochrony roślin, takich jak te ustanowione obecnie przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL)) oraz tolerancje importowe zgłoszone przez państwa członkowskie. Urząd wziął również pod uwagę dozwolone stosowanie cyflutryny w weterynaryjnych produktach leczniczych dla bydła i owiec oraz NDP określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 470/2009 (3). Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących jabłek, gruszek, ziemniaków, papryki rocznej, kapusty głowiastej, przypraw owocowych, przypraw korzeniowych lub kłączowych, świń (mięśni, wątroby, nerek), bydło (wątroby, mięśni, nerek), owiec (mięśni, wątroby, nerek), kóz (mięśni, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, wątroby, nerek), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby), mleka koni i jaj ptasich. Urząd zalecił podniesienie NDP dotyczących grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/limonek, mandarynek, pomidorów, oberżyn/bakłażanów, ziaren rzepaku, nasion bawełny. Ponadto Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP dotyczących ziaren soi zwyczajnej, tłuszczu (świń, bydła, owiec, kóz, koniowatych), mleka (bydła, owiec i kóz), dla których przedłożono wystarczające dane potwierdzające dobre praktyki rolnicze i zostały one ocenione przez Urząd. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(3)

W odniesieniu do stosowania beta-cyflutryny i cyflutryny na powierzchni kalafiora Urząd stwierdził potencjalne ostre ryzyko dla konsumentów w przypadku ustalenia CXL dla kalafiora. W związku z tym NDP zostanie obniżony do wartości wzorcowej wynoszącej 0,01 mg/kg.

(4)

Urząd stwierdził także, że w przypadku NDP dotyczących jęczmienia i pszenicy zwyczajnej pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP cyflutryny w odniesieniu do jęczmienia i pszenicy zwyczajnej należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(5)

W odniesieniu do cykloksydymu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (4). Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, winogron stołowych i do produkcji wina, selera zwyczajnego, grochu (świeżego, w strąkach), fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, ziaren rzepaku, korzeni buraka cukrowego i drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby). Urząd zalecił podniesienie NDP dotyczących truskawek, ziemniaków, kartofla słodkiego/batatów, buraków, chrzanu pospolitego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzodkwi zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/salsefii, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, czosnku, szalotki, brokułów, kalafiorów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, kalarepy, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), portulaki pospolitej, boćwiny, „ziół, kwiatów jadalnych", fasoli (bez strąków), soczewica, łubinu białego, nasion maku, ziaren słonecznika, nasion gorczycy, nasion bawełny, nasion ogórecznika lekarskiego, bydła (mięśni, tłuszczu, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, nerek), mleka (bydła, owiec, kóz, koni) i jaj ptasich. W odniesieniu do truskawek Urząd zalecił podniesienie NDP zgodnie ze swoją wcześniejszą uzasadnioną opinią w sprawie NDP tej substancji czynnej (5). Ponieważ kwestia ta została już uwzględniona w rozporządzeniu Komisji (UE) 2021/976 (6), obowiązujące NDP dla truskawek zostaje utrzymane. Urząd zalecił utrzymanie tych obowiązujących NDP dotyczących innych produktów, w odniesieniu do których przedłożono wystarczające dane potwierdzające dobre praktyki rolnicze i zostały one ocenione przez Urząd. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(6)

Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, roszpunki warzywnej, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, kukurydzy i naparów ziołowych z korzeni pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP cykloksydymu dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(7)

W odniesieniu do cyflumetofenu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (7). Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP dotyczących „owoców cytrusowych", „orzechów z drzew orzechowych", „owoców ziarnkowych", moreli, brzoskwiń, winogron stołowych i do produkcji wina, truskawek, głogu włoskiego, szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej, pomidorów, oberżyn/bakłażanów, ogórków i chmielu, w odniesieniu do których przedłożono wystarczające dane potwierdzające dobre praktyki rolnicze i zostały one ocenione przez Urząd. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(8)

Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) oraz mleka (krowiego, owczego, koziego, końskiego) pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP cyflumetofenu dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(9)

W odniesieniu do metobromuronu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (8). Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na sumę metobromuronu i 4-bromofenylomocznika wyrażoną jako metobromuron.

(10)

Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących truskawek, ziemniaków, marchwi, pasternaku, roszpunki warzywnej, szpinaku, rukwi wodnej, liści selera, pietruszki - naci, szałwii lekarskiej, tymianku pospolitego/macierzanki tymianku, bazylii pospolitej i kwiatów jadalnych, fasoli (w strąkach), fasoli (bez strąków), szparagów, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, fasoli, grochu, ziaren słonecznika, ziaren soi zwyczajnej, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) i mleka (bydła, owiec, kóz, koni) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne dla konsumentów, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP metobromuronu dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(11)

W odniesieniu do pentiopiradu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (9). W odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego Urząd zaproponował dwie odrębne definicje pozostałości: „pentiopirad" i „1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksamid", aby uwzględnić obecność metabolitu PAM w wyniku stosowania pentiopiradu w produktach pochodzenia zwierzęcego. Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących moreli, brzoskwiń i owsa zwyczajnego. Urząd zalecił podniesienie NDP dotyczących żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej. Urząd zalecił utrzymanie obowiązujących NDP dotyczących innych produktów, w odniesieniu do których przedłożono wystarczające dane potwierdzające dobre praktyki rolnicze i zostały one ocenione przez Urząd. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(12)

Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, roszpunki warzywnej, sałaty, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), szpinaku, portulaki pospolitej, boćwiny, trybuli, szczypiorku, karczochów hiszpańskich, selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, porów, rabarbaru, nasion bawełny, jęczmienia i sorgo pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP pentiopiradu dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(13)

W odniesieniu do PAM, który jest głównym metabolitem pentiopiradu, Urząd zalecił, na podstawie badań metabolizmu pentiopiradu u zwierząt gospodarskich, ustalenie NDP na poziomie granicy oznaczalności w produktach pochodzenia zwierzęcego. W odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego Urząd nie zaproponował żadnych NDP, ponieważ metabolit ten nie jest istotny dla produktów pochodzenia roślinnego. Ponadto w produktach pochodzenia roślinnego PAM może występować naturalnie, i ustalenie NDP na poziomie wartości wzorcowej 0,01 mg/kg nie jest właściwe. Należy zatem wyjaśnić w załączniku II, że wartość wzorcowa wynosząca 0,01 mg/kg dla PAM nie ma zastosowania do produktów pochodzenia roślinnego. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd ocenił istniejące CXL w uzasadnionych opiniach. Przy ustalaniu NDP Komisja wzięła pod uwagę te CXL, które uznaje się za bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(14)

W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie w Unii danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej wynoszącej 0,01 mg/kg, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(15)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji czynnych objętych niniejszym rozporządzeniem laboratoria te zaproponowały granice oznaczalności dla poszczególnych produktów, które są osiągalne w sposób analityczny.

(16)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(17)

W odniesieniu do PAM, cykloksydymu, cyflumetofenu, cyflutryny, metobromuronu i pentiopiradu, aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP i w odniesieniu do których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(18)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przystosowanie się do spełnienia wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(19)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W odniesieniu do PAM, cykloksydymu, cyflumetofenu, cyflutryny, metobromuronu i pentiopiradu we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub wwiezione do Unii przed dniem 16 sierpnia 2023 r.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 16 sierpnia 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 stycznia 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for beta-cyfluthrin and cyfluthrin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości beta-cyflutryny i cyflutryny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(9):6837.

(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r. ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 152 z 16.6.2009, s. 11).

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for cycloxydim according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5962.

(5) „Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for cycloxidim in strawberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości cykloksydymu w truskawkach). Dziennik EFSA 2018;16(8):5404.

(6) Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/976 z dnia 4 czerwca 2021 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu, mepikwatu, szczepu Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328 i proheksadionu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 216 z 18.6.2021, s. 1).

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for cyflumetofen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(8):6812.

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for metobromuron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metobromuronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(9):6841.

(9) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for penthiopyrad according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pentiopiradu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(9):6810.


ZAŁĄCZNIK

W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamidu (PAM), cykloksydymu, cyflumetofenu, metobromuronu i pentiopiradu w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamid (PAM)

Cykloksydym, w tym produkty rozpadu i reakcji, które można oznaczyć jako kwas 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-TGSO2) lub kwas 3-hydroksy-3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-5-OH-TGSO2) lub jego pochodne, obliczane łącznie jako cycloksydym

Cyflumetofen (suma izomerów)

Pentiopirad (F)

Suma metobromuronu i 4-bromofenylomocznika wyrażona jako metobromuron

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,02 ((*))

0110000

Owoce cytrusowe

0,09 ((*))

0,5

0,01 ((*))

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,05

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,09 ((*))

0,4

0,5

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

0,09 ((*))

0140010

Morele

0,3

3

0140020

Czereśnie

0,01 ((*))

4

0140030

Brzoskwinie

0,3

3

0140040

Śliwki

0,01 ((*))

1,5

0140990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0,3

0,6

0,01 ((*))

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

4

0,6

3

(+)

0153000

c)

owoce leśne

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,09 ((*))

0154010

Borówki amerykańskie

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0154020

Żurawiny

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0154050

Róża dzika

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0154070

Głóg włoski

0,4

0,4

0154080

Bez czarny

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0154990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0160000

Owoce różne z

0,09 ((*))

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0161020

Figi

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0161030

Oliwki stołowe

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0161040

Kumkwat

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0161050

Karambola

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,4

0,4

0161070

Czapetka kuminowa

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0161990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0162050

Caimito

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0162990

Pozostałe (2)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0163010

Awokado

0163020

Banany

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0163060

Czerymoja

0163070

Gujawa/Gruszla

0163080

Ananasy

0163090

Owoce chlebowca

0163100

Owoce duriana właściwego

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0163990

Pozostałe (2)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 ((*))

0211000

a)

ziemniaki

4

0,05

0,03 (+)

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,02 ((*))

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0212020

Kartofel słodki/Batat

0,6

0,04

0212030

Pochrzyn

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0212040

Maranta trzcinowata

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0212990

Pozostałe (2)

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,02 ((*))

0213010

Buraki

3

0,6

0213020

Marchew

5

0,6

(+)

0213030

Seler zwyczajny

3

0,01 ((*))

0213040

Chrzan pospolity

3

0,6

0213050

Słonecznik bulwiasty

0,9

0,6

0213060

Pasternak

3

0,6

(+)

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

1

0,6

0213080

Rzodkiew zwyczajna

3

3

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

3

0,01 ((*))

0213100

Brukiew/Karpiel

1

0,6

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

3

0,6

0213990

Pozostałe (2)

0,9

0,01 ((*))

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0220010

Czosnek

1,5

0,8

0220020

Cebula

3

0,8

0220030

Szalotka

1,5

0,8

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0,3 (+)

4 (+)

0220990

Pozostałe (2)

0,3

0,8

0230000

Warzywa owocowe

0,02 ((*))

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

2

0231010

Pomidory

1,5

0,4

0231020

Papryka roczna

9

0,01 ((*))

0231030

Oberżyny/Bakłażany

1,5

0,4

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0231990

Pozostałe (2)

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,09 ((*))

0,7

0232010

Ogórki

0,4

0232020

Korniszony

0,01 ((*))

0232030

Cukinie

0,01 ((*))

0232990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,6

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0241000

a)

kapustne kwitnące

9

4

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

9

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,01 ((*))

0242020

Kapusta głowiasta

4

0242990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0243000

c)

kapustne liściowe

3

0,01 ((*))

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

9

0,01 ((*))

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 ((*))

0251010

Roszpunka warzywna

2 (+)

20 (+)

0,4 (+)

0251020

Sałaty

1,5

20 (+)

0,02 ((*))

0251030

Endywia o liściach szerokich

1 (+)

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

1 (+)

20 (+)

0,02 ((*))

0251050

Gorczycznik wiosenny

1 (+)

20 (+)

0,02 ((*))

0251060

Rokietta siewna/rukola

3

20 (+)

0,02 ((*))

0251070

Gorczyca sarepska

3

20 (+)

0,02 ((*))

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

3

50 (+)

0,02 ((*))

0251990

Pozostałe (2)

1

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0252000

b)

szpinak i podobne liście

2

0,01 ((*))

30

0,02 ((*))

0252010

Szpinak

(+)

(+)

0252020

Portulaka pospolita

(+)

0252030

Boćwina

(+)

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0254000

d)

rukiew wodna

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*)) +)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 ((*))

0,04 ((*))

0256010

Trybula

2

20 (+)

0256020

Szczypiorek

0,8

20 (+)

0256030

Liście selera

2

0,02 ((*))

(+)

0256040

Pietruszka - nać

2

0,02 ((*))

(+)

0256050

Szałwia lekarska

2

0,02 ((*))

(+)

0256060

Rozmaryn lekarski

2

0,02 ((*))

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

2

0,02 ((*))

(+)

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

2

0,02 ((*))

(+)

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

2

0,02 ((*))

0256100

Estragon

2

0,02 ((*))

0256990

Pozostałe (2)

0,8

0,02 ((*))

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0260010

Fasola (w strąkach)

15

3

(+)

0260020

Fasola (bez strąków)

15

0,4

(+)

0260030

Groch (w strąkach)

2

4

0260040

Groch (bez strąków)

15

0,3

0260050

Soczewica

15

0,01 ((*))

0260990

Pozostałe (2)

2

0,01 ((*))

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0270010

Szparagi

0,09 ((*))

0,01 ((*))

(+)

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,09 ((*))

20 (+)

0270030

Seler

0,09 ((*))

20 (+)

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0,09 ((*))

20 (+)

(+)

0270050

Karczochy zwyczajne

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0270060

Pory

4

3 (+)

0270070

Rabarbar

0,09 ((*))

15 (+)

0270080

Pędy bambusa

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0270090

Rdzenie palmowe

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0270990

Pozostałe (2)

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 ((*))

0,3

0,02 ((*))

0300010

Fasola

30

(+)

0300020

Soczewica

20

0300030

Groch

30

(+)

0300040

Łubin biały

20

0300990

Pozostałe (2)

20

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 ((*))

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

7

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,09 ((*))

0,05

0,02 ((*))

0401030

Nasiona maku

7

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401040

Ziarna sezamu

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401050

Ziarna słonecznika

7

1,5

0,02 (+)

0401060

Ziarna rzepaku

7

0,5

0,02 ((*))

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

80

0,3

0,02 (+)

0401080

Nasiona gorczycy

6

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401090

Nasiona bawełny

7

0,5 (+)

0,02 ((*))

0401100

Nasiona dyni

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

7

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401150

Rącznik pospolity

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0401990

Pozostałe (2)

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0402000

Owoce oleiste

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0500010

Jęczmień

0,09 ((*))

0,4 (+)

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0500030

Kukurydza

0,2 (+)

0,01 ((*))

0500040

Proso zwyczajne

0,09 ((*))

0,8

0500050

Owies zwyczajny

0,09 ((*))

0,2

0500060

Ryż siewny

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0500070

Żyto zwyczajne

0,09 ((*))

0,15

0500080

Sorgo japońskie

0,09 ((*))

0,8 (+)

0500090

Pszenica zwyczajna

0,09 ((*))

0,15

0500990

Pozostałe (2)

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0610000

Herbaty

0,1 ((*))

0620000

Ziarna kawy

0,1 ((*))

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0,1 ((*))

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0,1 ((*))

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

9 (+)

0633010

Kozłek lekarski

(+)

0633020

Żeń-szeń

(+)

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,1 ((*))

0640000

Ziarna kakaowe

0,1 ((*))

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,1 ((*))

0700000

CHMIEL

0,1 ((*))

30

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0850000

Przyprawy pączkowe

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,1 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,1 ((*))

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,2

0,5

0900020

Trzcina cukrowa

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,09 ((*))

0,01 ((*))

0900990

Pozostałe (2)

0,09 ((*))

0,01 ((*))

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,06

0,01 ((*)) +)

(+)

1011020

Tłuszcz

0,1

0,01 ((*)) +)

(+)

1011030

Wątroba

0,5

0,02 (+)

(+)

1011040

Nerka

0,5

0,02 (+)

(+)

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

0,02

1011990

Pozostałe (2)

0,02 ((*))

0,01 ((*))

1012000

b)

bydła

0,01 ((*))

1012010

Mięśnie

0,1

(+)

(+)

1012020

Tłuszcz

0,15

(+)

(+)

1012030

Wątroba

0,5

(+)

(+)

1012040

Nerka

0,8

(+)

(+)

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,8

1012990

Pozostałe (2)

0,02 ((*))

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,1

0,01 ((*)) +)

(+)

1013020

Tłuszcz

0,2

0,01 ((*)) +)

(+)

1013030

Wątroba

0,5

0,02 (+)

(+)

1013040

Nerka

0,9

0,02 (+)

(+)

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,9

0,02

1013990

Pozostałe (2)

0,02 ((*))

0,01 ((*))

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,1

0,01 ((*)) +)

(+)

1014020

Tłuszcz

0,2

0,01 ((*)) +)

(+)

1014030

Wątroba

0,5

0,02 (+)

(+)

1014040

Nerka

0,9

0,02 (+)

(+)

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,9

0,02

1014990

Pozostałe (2)

0,02 ((*))

0,01 ((*))

1015000

e)

koniowatych

0,01 ((*))

1015010

Mięśnie

0,1

(+)

(+)

1015020

Tłuszcz

0,15

(+)

(+)

1015030

Wątroba

0,5

(+)

(+)

1015040

Nerka

0,8

(+)

(+)

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,8

1015990

Pozostałe (2)

0,02 ((*))

1016000

f)

drobiu

0,01 ((*))

1016010

Mięśnie

0,03 ((*))

1016020

Tłuszcz

0,03 ((*))

1016030

Wątroba

0,03

1016040

Nerka

0,03

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,03

1016990

Pozostałe (2)

0,02 ((*))

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,1

0,01 ((*))

1017020

Tłuszcz

0,15

0,01 ((*))

1017030

Wątroba

0,5

0,02

1017040

Nerka

0,8

0,02

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,8

0,02

1017990

Pozostałe (2)

0,02 ((*))

0,01 ((*))

1020000

Mleko

0,01 ((*))

0,06

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

1020010

Bydło

(+)

(+)

1020020

Owce

(+)

(+)

1020030

Kozy

(+)

(+)

1020040

Konie

(+)

(+)

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,01 ((*))

0,15

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

0,05 ((*))

1050000

Płazy i gady

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 ((*))

0,02 ((*))

0,01 ((*))

0,01 ((*))

0,02 ((*))

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamid (PAM)

(O)

NDP nie będzie miał zastosowania do towarów pochodzenia roślinnego

Cykloksydym, w tym produkty rozpadu i reakcji, które można oznaczyć jako kwas 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-TGSO2) lub kwas 3-hydroksy-3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-5-OH-TGSO2) lub jego pochodne, obliczane łącznie jako cycloksydym

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0251010 Roszpunka warzywna

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0500030 Kukurydza

Cyflumetofen (suma izomerów)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

Pentiopirad (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy metabolitu 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamidu (PAM) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0251010 Roszpunka warzywna

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0252010 Szpinak

0252020 Portulaka pospolita

0252030 Boćwina

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0270020 Karczochy hiszpańskie

0270030 Seler

0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski

0270060 Pory

0270070 Rabarbar

0401090 Nasiona bawełny

0500080 Sorgo japońskie

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy metabolitu 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamidu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz hydrolizy metabolitu 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamidu (PAM) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0251020 Sałaty

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0500010 Jęczmień

Suma metobromuronu i 4-bromofenylomocznika wyrażona jako metobromuron

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz metabolizmu zwierząt gospodarskich są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0211000 a) ziemniaki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

0213020 Marchew

0213060 Pasternak

0252010 Szpinak

0254000 d) rukiew wodna

0256030 Liście selera

0256040 Pietruszka - nać

0256050 Szałwia lekarska

0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0260010 Fasola (w strąkach)

0260020 Fasola (bez strąków)

0270010 Szparagi

0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski

0300010 Fasola

0300030 Groch

0401050 Ziarna słonecznika

0401070 Ziarna soi zwyczajnej

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0251010 Roszpunka warzywna

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu zwierząt gospodarskich są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie"

2)

w załączniku II kolumna dotycząca cyflutryny otrzymuje brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (2)

Cyflutryna (cyflutryna w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)

(1)

(2)

(3)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0,3

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 ((*))

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0130010

Jabłka

0,1

0130020

Gruszki

0,1

0130030

Pigwy

0,01 ((*))

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,01 ((*))

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,01 ((*))

0130990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0140000

Owoce pestkowe

0,01 ((*))

0140010

Morele

0140020

Czereśnie

0140030

Brzoskwinie

0140040

Śliwki

0140990

Pozostałe (2)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0,01 ((*))

0151000

a)

winogrona

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

0153000

c)

owoce leśne

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie

0154020

Żurawiny

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0154050

Róża dzika

0154060

Morwy (czarne i białe)

0154070

Głóg włoski

0154080

Bez czarny

0154990

Pozostałe (2)

0160000

Owoce różne z

0,01 ((*))

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stołowe

0161040

Kumkwat

0161050

Karambola

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0161070

Czapetka kuminowa

0161990

Pozostałe (2)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0162050

Caimito

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0162990

Pozostałe (2)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0163020

Banany

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0163060

Czerymoja

0163070

Gujawa/Gruszla

0163080

Ananasy

0163090

Owoce chlebowca

0163100

Owoce duriana właściwego

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0163990

Pozostałe (2)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 ((*))

0211000

a)

ziemniaki

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0213020

Marchew

0213030

Seler zwyczajny

0213040

Chrzan pospolity

0213050

Słonecznik bulwiasty

0213060

Pasternak

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100

Brukiew/Karpiel

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990

Pozostałe (2)

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 ((*))

0220010

Czosnek

0220020

Cebula

0220030

Szalotka

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990

Pozostałe (2)

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

0,2

0231020

Papryka roczna

0,2

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,2

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 ((*))

0231990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,01 ((*))

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,01 ((*))

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 ((*))

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 ((*))

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0,01 ((*))

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,01 ((*))

0242020

Kapusta głowiasta

0,08

0242990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0243000

c)

kapustne liściowe

0,01 ((*))

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

0,01 ((*))

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 ((*))

0251010

Roszpunka warzywna

0251020

Sałaty

0251030

Endywia o liściach szerokich

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050

Gorczycznik wiosenny

0251060

Rokietta siewna/rukola

0251070

Gorczyca sarepska

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990

Pozostałe (2)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 ((*))

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 ((*))

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 ((*))

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 ((*))

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 ((*))

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 ((*))

0260010

Fasola (w strąkach)

0260020

Fasola (bez strąków)

0260030

Groch (w strąkach)

0260040

Groch (bez strąków)

0260050

Soczewica

0260990

Pozostałe (2)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 ((*))

0270010

Szparagi

0270020

Karczochy hiszpańskie

0270030

Seler

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0270050

Karczochy zwyczajne

0270060

Pory

0270070

Rabarbar

0270080

Pędy bambusa

0270090

Rdzenie palmowe

0270990

Pozostałe (2)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 ((*))

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 ((*))

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 ((*))

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,01 ((*))

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 ((*))

0401030

Nasiona maku

0,01 ((*))

0401040

Ziarna sezamu

0,01 ((*))

0401050

Ziarna słonecznika

0,01 ((*))

0401060

Ziarna rzepaku

0,07

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,03

0401080

Nasiona gorczycy

0,01 ((*))

0401090

Nasiona bawełny

0,7

0401100

Nasiona dyni

0,01 ((*))

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,01 ((*))

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,01 ((*))

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,01 ((*))

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,01 ((*))

0401150

Rącznik pospolity

0,01 ((*))

0401990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0402000

Owoce oleiste

0,01 ((*))

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0500010

Jęczmień

0,3 (+)

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,01 ((*))

0500030

Kukurydza

0,01 ((*))

0500040

Proso zwyczajne

0,01 ((*))

0500050

Owies zwyczajny

0,01 ((*))

0500060

Ryż siewny

0,01 ((*))

0500070

Żyto zwyczajne

0,01 ((*))

0500080

Sorgo japońskie

0,01 ((*))

0500090

Pszenica zwyczajna

0,04 (+)

0500990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 ((*))

0610000

Herbaty

0620000

Ziarna kawy

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0640000

Ziarna kakaowe

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0700000

CHMIEL

0,05 ((*))

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 ((*))

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,03

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 ((*))

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 ((*))

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 ((*))

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 ((*))

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 ((*))

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0900020

Trzcina cukrowa

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0900990

Pozostałe (2)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,01

1011020

Tłuszcz

0,2

1011030

Wątroba

0,02

1011040

Nerka

0,02

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

1011990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,01

1012020

Tłuszcz

0,2

1012030

Wątroba

0,02

1012040

Nerka

0,02

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

1012990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,01

1013020

Tłuszcz

0,2

1013030

Wątroba

0,02

1013040

Nerka

0,02

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

1013990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,01

1014020

Tłuszcz

0,2

1014030

Wątroba

0,02

1014040

Nerka

0,02

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

1014990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,01

1015020

Tłuszcz

0,2

1015030

Wątroba

0,02

1015040

Nerka

0,02

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

1015990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

1016000

f)

drobiu

0,01 ((*))

1016010

Mięśnie

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990

Pozostałe (2)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,01

1017020

Tłuszcz

0,2

1017030

Wątroba

0,02

1017040

Nerka

0,02

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

1017990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

1020000

Mleko

1020010

Bydło

0,02

1020020

Owce

0,02

1020030

Kozy

0,02

1020040

Konie

0,01

1020990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

1030000

Jaja ptasie

0,01 ((*))

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 ((*))

1050000

Płazy i gady

0,01 ((*))

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 ((*))

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 ((*))

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Cyflutryna (cyflutryna w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0500010 Jęczmień

0500090 Pszenica zwyczajna"

3)

w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące cykloksydymu, cyflumetofenu i pentiopiradu;

4)

w załączniku III część B skreśla się kolumnę dotyczącą cyflutryny.


((*)) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

((*)) Wskazuje granicę oznaczalności.

(2) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00