Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 224 str. 1
Wersja aktualna od 2023-10-02
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 224 str. 1
Wersja aktualna od 2023-10-02
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1753

z dnia 11 września 2023 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości piryproksyfenu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1753

z dnia 11 września 2023 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości piryproksyfenu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP") piryproksyfenu określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą przeglądu obecnych NDP piryproksyfenu (2) zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Urząd zalecił obniżenie obecnych NDP piryproksyfenu w mięśniach, tłuszczu, wątrobie i nerkach świń/bydła/kóz/koni, a także w mleku bydlęcym/końskim do granicy oznaczalności zgodnie z zasadą ustalania NDP na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie oraz w oparciu o wystarczające dane potwierdzające obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP piryproksyfenu dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(3)

Urząd stwierdził ponadto, że należy obniżyć NDP piryproksyfenu w odniesieniu do migdałów, kasztanów jadalnych, orzechów laskowych, orzechów pekan, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich, orzeszków piniowych, owoców ziarnkowych, winogron, oliwek stołowych, szarona/persymony/kaki/humy wschodniej, ananasów, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn, dyniowatych z jadalną skórką i arbuzów zgodnie z zasadą ustalania NDP na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie oraz w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze i kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („CXL"), które potwierdzono jako bezpieczne dla konsumentów (3). Urząd stwierdził również, że należy utrzymać NDP piryproksyfenu w odniesieniu do moreli, brzoskwiń, śliwek, truskawek, mango, papai, melonów, nasion bawełny i herbaty w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze i CXL, które potwierdzono jako bezpieczne dla konsumentów3 (4). Ponadto Urząd stwierdził, że NDP piryproksyfenu w odniesieniu do owoców cytrusowych, czereśni i kumkwatów należy podnieść w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze i CXL, które potwierdzono jako bezpieczne dla konsumentów Ponieważ we wcześniejszej uzasadnionej opinii (5) Urząd potwierdził, że NDP piryproksyfenu w odniesieniu do bananów jest bezpieczny dla konsumentów, ten NDP można utrzymać. Ponieważ jednak niektóre informacje nie były dostępne, stwierdzono, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W związku z tym, mimo iż NDP dla migdałów, kasztanów jadalnych, orzechów laskowych, orzechów pekan, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich, orzeszków piniowych, owoców ziarnkowych, winogron, oliwek stołowych, szarona/persymony/kaki/humy wschodniej, ananasów, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn, dyniowatych z jadalną skórką, arbuzów, moreli, brzoskwiń, śliwek, truskawek, mango, papai, melonów, nasion bawełny, herbaty, owoców cytrusowych, czereśni, kumkwatów i bananów uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP piryproksyfenu w odniesieniu do tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(4)

Ponieważ Urząd stwierdził, że nie były dostępne żadne badania pozostałości na potrzeby określenia wartości NDP piryproksyfenu w odniesieniu do orzechów makadamiowych/orzechów makadamii trójlistnej, awokado, granatów/jabłek granatu, czerymoi, ziemniaków, kartofla słodkiego/batatów i pochrzynu, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych z wyjątkiem buraka cukrowego, warzyw cebulowych, piżmiana jadalnego/ketmii jadalnej/okry, dyń olbrzymich, warzyw kapustnych (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach), sałat i warzyw sałatowych, szpinaku i podobnych liści, rukwi wodnej, cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej, ziół, kwiatów jadalnych, warzyw strączkowych, warzyw łodygowych, fasoli (suchej) i ziaren soi zwyczajnej - osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Wobec braku takich badań, które są konieczne do określenia wartości NDP, Komisja uważa, że NDP dla tych produktów należy ustalić na poziomie granic oznaczalności określonych dla poszczególnych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W przypadku piryproksyfenu laboratoria te zaproponowały dla poszczególnych produktów granice oznaczalności, które są osiągalne w sposób analityczny.

(6)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(7)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(8)

Aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP i w odniesieniu do których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. Dotyczy to wszystkich produktów.

(9)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(10)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 2 kwietnia 2024 r.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 2 kwietnia 2024 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 września 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for pyriproxyfen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości piryproksyfenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005); Dziennik EFSA 2022; 20(11):7617.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 51. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów; Dziennik EFSA 2019; 17(7):5797.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 52. sesję Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów; Dziennik EFSA 2021; 19(8):6766.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue level for pyriproxyfen in bananas" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości piryproksyfenu w bananach); Dziennik EFSA 2016; 14(2):4387.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II dodaje się kolumnę dotyczącą piryproksyfenu w brzmieniu:

„ZAŁĄCZNIK II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Piryproksyfen (F)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0,7

0110010

Grejpfruty

(+)

0110020

Pomarańcze

(+)

0110030

Cytryny

(+)

0110040

Limy/limonki

(+)

0110050

Mandarynki

(+)

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 (*1)

0120010

Migdały

(+)

0120020

Orzechy brazylijskie

(+)

0120030

Orzechy nerkowca

(+)

0120040

Kasztany jadalne

(+)

0120050

Orzechy kokosowe

(+)

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

(+)

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

(+)

0120090

Orzeszki piniowe

(+)

0120100

Orzeszki pistacjowe

(+)

0120110

Orzechy włoskie

(+)

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0130010

Jabłka

0,05(+)

0130020

Gruszki

0,01 (*1) (+)

0130030

Pigwy

0,01 (*1) (+)

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,01 (*1) (+)

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,01 (*1) (+)

0130990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0140000

Owoce pestkowe

0140010

Morele

0,4(+)

0140020

Czereśnie

1,5(+)

0140030

Brzoskwinie

0,5(+)

0140040

Śliwki

0,3(+)

0140990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0,01 (*1)

0151010

Winogrona stołowe

(+)

0151020

Winogrona do produkcji wina

(+)

0152000

b)

truskawki

0,05(+)

0153000

c)

owoce leśne

0,01 (*1)

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*1)

0154010

Borówki amerykańskie

0154020

Żurawiny

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0154050

Róża dzika

0154060

Morwy (czarne i białe)

0154070

Głóg włoski

0154080

Bez czarny

0154990

Pozostałe (2)

0160000

Owoce różne z

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0,01 (*1)

0161020

Figi

0,01 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,01 (*1) (+)

0161040

Kumkwat

0,5(+)

0161050

Karambola

0,01 (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,01 (*1) (+)

0161070

Czapetka kuminowa

0,01 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,01 (*1)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0162050

Caimito

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0162990

Pozostałe (2)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0,01 (*1)

0163020

Banany

0,7(+)

0163030

Mango

0,02 (*1) (+)

0163040

Papaja

0,3(+)

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,01 (*1)

0163060

Czerymoja

0,01 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,01 (*1)

0163080

Ananasy

0,01 (*1) (+)

0163090

Owoce chlebowca

0,01 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,01 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,01 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0213020

Marchew

0213030

Seler zwyczajny

0213040

Chrzan pospolity

0213050

Słonecznik bulwiasty

0213060

Pasternak

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100

Brukiew/Karpiel

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990

Pozostałe (2)

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

0220020

Cebula

0220030

Szalotka

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990

Pozostałe (2)

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

0,7(+)

0231020

Papryka roczna

0,6(+)

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,6(+)

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,04

0232010

Ogórki

(+)

0232020

Korniszony

(+)

0232030

Cukinie

(+)

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0233010

Melony

0,07(+)

0233020

Dynie olbrzymie

0,01 (*1)

0233030

Arbuzy

0,02(+)

0233990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*1)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0242020

Kapusta głowiasta

0242990

Pozostałe (2)

0243000

c)

kapustne liściowe

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 (*1)

0251010

Roszpunka warzywna

0251020

Sałaty

0251030

Endywia o liściach szerokich

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050

Gorczycznik wiosenny

0251060

Rokietta siewna/rukola

0251070

Gorczyca sarepska

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990

Pozostałe (2)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 (*1)

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 (*1)

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

0260020

Fasola (bez strąków)

0260030

Groch (w strąkach)

0260040

Groch (bez strąków)

0260050

Soczewica

0260990

Pozostałe (2)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

0270020

Karczochy hiszpańskie

0270030

Seler

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0270050

Karczochy zwyczajne

0270060

Pory

0270070

Rabarbar

0270080

Pędy bambusa

0270090

Rdzenie palmowe

0270990

Pozostałe (2)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*1)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,01 (*1)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 (*1)

0401030

Nasiona maku

0,01 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,01 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,01 (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

0,01 (*1)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,01 (*1)

0401080

Nasiona gorczycy

0,01 (*1)

0401090

Nasiona bawełny

0,05(+)

0401100

Nasiona dyni

0,01 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,01 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,01 (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,01 (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,01 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,01 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0,01 (*1)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

(+)

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0500010

Jęczmień

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryż siewny

0500070

Żyto zwyczajne

0500080

Sorgo japońskie

0500090

Pszenica zwyczajna

0500990

Pozostałe (2)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0610000

Herbaty

15(+)

0620000

Ziarna kawy

0,05 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0,05 (*1)

0631000

a)

kwiatów

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*1)

0700000

CHMIEL

0,05 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0900020

Trzcina cukrowa

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0900990

Pozostałe (2)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

0,01 (*1)

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

1011020

Tłuszcz

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990

Pozostałe (2)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990

Pozostałe (2)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990

Pozostałe (2)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990

Pozostałe (2)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

1015020

Tłuszcz

1015030

Wątroba

1015040

Nerka

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1015990

Pozostałe (2)

1016000

f)

drobiu

1016010

Mięśnie

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990

Pozostałe (2)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

1017020

Tłuszcz

1017030

Wątroba

1017040

Nerka

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1017990

Pozostałe (2)

1020000

Mleko

0,01 (*1)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

0,01 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Piryproksyfen (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 12 września 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0110010 Grejpfruty

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

0120010 Migdały

0120020 Orzechy brazylijskie

0120030 Orzechy nerkowca

0120040 Kasztany jadalne

0120050 Orzechy kokosowe

0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120080 Orzechy pekan

0120090 Orzeszki piniowe

0120100 Orzeszki pistacjowe

0120110 Orzechy włoskie

0130020 Gruszki

0130030 Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0140010 Morele

0140030 Brzoskwinie

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

0152000 b) truskawki

0161030 Oliwki stołowe

0161040 Kumkwat

0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0163030 Mango

0163040 Papaja

0163080 Ananasy

0231010 Pomidory

0231020 Papryka roczna

0231030 Oberżyny/Bakłażany

0232010 Ogórki

0232020 Korniszony

0232030 Cukinie

0233010 Melony

0401090 Nasiona bawełny

0402010 Oliwki do produkcji oliwy

0610000 Herbaty

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 12 września 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0130010 Jabłka

0140020 Czereśnie

0140040 Śliwki

0163020 Banany

0233030 Arbuzy

"

2)

w załączniku III część A skreśla się kolumnę dotyczącą piryproksyfenu.


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności

(1) (a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00