ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2212
z dnia 3 września 2024 r.
ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących składników odżywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 z dnia 23 listopada 2022 r. w sprawie statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie, zmiany rozporządzenia Komisji (WE) nr 617/2008 oraz uchylenia rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1165/2008, (WE) nr 543/2009 i (WE) nr 1185/2009 oraz dyrektywy Rady 96/16/WE (1), w szczególności jego art. 4 ust. 6, art. 5 ust. 10 i art. 9 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (UE) 2022/2379 ustanowiono zintegrowane ramy na potrzeby opracowywania, tworzenia i rozpowszechniania europejskich statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie. |
| (2) | Aby dane zebrane w poszczególnych państwach członkowskich były porównywalne i aby osiągnąć harmonizację w ramach systemu statystyki rolnictwa, konieczne jest określenie elementów technicznych statystyk, które mają być przekazywane Komisji (Eurostatowi), dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie w odniesieniu do składników odżywczych. |
| (3) | Elementy te obejmują wykaz zmiennych, opis zmiennych, jednostki obserwowane, wymogi dotyczące dokładności i zasady metodologiczne, które należy stosować, a także, w stosownych przypadkach, terminy przekazywania danych. |
| (4) | W stosownych przypadkach należy określić pokrycie zbiorów danych wykraczające poza wymogi określone w art. 4 rozporządzenia (UE) 2022/2379, aby uniknąć niespójności między państwami członkowskimi. |
| (5) | Należy doprecyzować okresy odniesienia, o których mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2022/2379, aby zapewnić porównywalność statystyk między państwami członkowskimi. |
| (6) | Europejskie statystyki dotyczące składników odżywczych należy zestawiać zgodnie z metodyką spójną z odpowiednimi standardami uzgodnionymi na szczeblu międzynarodowym, takimi jak standardy Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu lub europejskiego programu monitorowania i oceny. |
| (7) | Bilans składników odżywczych to ważny wskaźnik zrównoważonego charakteru działalności rolniczej. Może on ujawniać utrzymujące się nadwyżki lub niedobory azotu i fosforu w glebie rolnej, a przez to wskazywać na ryzyko dla środowiska. Brak azotu lub fosforu może powodować degradację żyzności gleby, natomiast ich nadmiar może powodować zanieczyszczenie powietrza i wody, potencjalnie prowadząc na przykład do eutrofizacji wód powierzchniowych i skażenia wody pitnej. |
| (8) | Statystyki dotyczące składników odżywczych przyczyniają się do oceny efektywności stosowania nawozów oraz zależności produkcji żywności od tych nakładów. Statystyki te są więc ważnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego. |
| (9) | W strategii Komisji „Od pola do stołu” w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu wyznaczono cel ograniczenia o połowę utraty składników odżywczych, przy jednoczesnym zapewnieniu, by nie doszło do pogorszenia żyzności gleby, co ma doprowadzić do ogólnej redukcji stosowania nawozów o co najmniej 20 % do 2030 r. Ponadto bilans składników odżywczych brutto jest wskaźnikiem kontekstowym stosowanym do monitorowania wspólnej polityki rolnej. Porównywalne i aktualne dane dotyczące bilansów składników odżywczych oraz stosowania nawozów w rolnictwie będą się przyczyniać do oceny wspomnianych wyżej celów oraz innych przyszłych celów polityki. Do terminowej oceny celów i wskaźników wymagane jest, by dane dotyczące bilansów składników odżywczych były dostępne przed 2030 r. |
| (10) | Bilanse składników odżywczych należy obliczać zgodnie z podejściem opartym na bilansie typu „na powierzchni pola”, z wykorzystaniem współczynników odzwierciedlających wpływ upraw i zwierząt gospodarskich na przepływy składników odżywczych. Współczynniki te należy obliczać, stosując porównywalną metodykę we wszystkich państwach członkowskich, aby zapewnić spójność i porównywalność. Współczynniki powinny odzwierciedlać stabilny trend, eliminując roczną zmienność. |
| (11) | Dostępność takich współczynników jest warunkiem wstępnym obliczania bilansów składników odżywczych. Współczynniki są stosowane w połączeniu z innymi powiązanymi zbiorami danych, w szczególności statystykami dotyczącymi upraw i produkcji zwierzęcej, przekazywanymi przez państwa członkowskie w celu opracowania rocznych bilansów składników odżywczych. |
| (12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Europejskiego Systemu Statystycznego, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wymogi w zakresie danych
Państwa członkowskie przekazują dane z dziedziny statystyk dotyczących składników odżywczych, o których mowa w art. 5 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (UE) 2022/2379, w formie zagregowanych zbiorów danych.
Państwa członkowskie przekazują Komisji (Eurostatowi) zbiory danych zagregowanych na poziomie krajowym.
Artykuł 2
Zbiory danych
1. Zawartość danych w zbiorach danych określono w:
| a) | załączniku I w odniesieniu do tematu (i) „Składniki odżywcze w nawozach stosowanych w rolnictwie” obejmującego tematy szczegółowe:
|
| b) | w załączniku II w odniesieniu do tematu (ii) „bilanse składników odżywczych” obejmującego tematy szczegółowe:
|
2. W odniesieniu do każdego zbioru danych w sekcji I określono:
| a) | opis zawartości danych; |
| b) | zmienne, które należy dostarczyć; |
| c) | terminy przekazywania danych Komisji (Eurostatowi); |
| d) | okresy odniesienia; |
| e) | jednostki miary. |
3. W odniesieniu do każdego zbioru danych w sekcji II określono:
| a) | opis jednostek miary; |
| b) | wymogi techniczne związane ze zmiennymi. |
Artykuł 3
Bilans składników odżywczych
1. Bilans brutto składników odżywczych - azotu i fosforu - to różnica między dopływem składników odżywczych do gleby rolnej, a ich odpływem z gleby rolnej. Dopływ stanowią głównie składniki odżywcze w stosowanych nawozach oraz w produkcji obornika od zwierząt gospodarskich, a ponadto składniki odżywcze z nasion oraz - w przypadku azotu - z procesów wiązania biologicznego i depozycji atmosferycznej. Odpływ stanowią głównie składniki odżywcze w uprawach i zielonce, zebranych lub spasanych, a ponadto w wycofanym oborniku i usuniętych resztkach pożniwnych, które nie zostały zwrócone do gleby.
2. Bilans azotu netto definiuje się jako bilans składników odżywczych brutto dla azotu, od którego odejmuje się emisje azotu z gleby i gospodarowania obornikiem.
3. Komisja (Eurostat) co roku oblicza te bilanse składników odżywczych na podstawie:
| a) | zbiorów danych przekazywanych zgodnie z opisem w załącznikach I i II; |
| b) | danych dotyczących statystyki produkcji zwierzęcej zgodnie z opisem w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2023/2745 z dnia 8 grudnia 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji zwierzęcej (2); |
| c) | danych dotyczących statystyki produkcji roślinnej zgodnie z opisem w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2023/1538 z dnia 25 lipca 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji roślinnej (3); |
| d) | danych dotyczących emisji zgłaszanych na podstawie konwencji Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (UNECE) w sprawie transgranicznego zanieczyszczania powietrza na dalekie odległości (konwencja genewska) oraz dyrektywy w sprawie redukcji krajowych emisji (4), a także rozporządzenia w sprawie zarządzania unią energetyczną (5) oraz ramowej konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (UNFCCC). |
Artykuł 4
Przekazywanie danych, o których mowa w załączniku II
Państwa członkowskie przekazują zbiory danych, o których mowa w załączniku II, po raz pierwszy do dnia 30 listopada 2029 r. za lata odniesienia 2026, 2027 i 2028, a następnie co 5 lat, w terminach wskazanych w każdym zbiorze danych.
Artykuł 5
Jakość i specyfikacje metodologiczne
1. Jeżeli dane do zbioru danych gromadzi się w oparciu o próby statystyczne, państwa członkowskie zapewniają, aby ważone wyniki były reprezentatywne dla populacji statystycznej. W przypadku gdy wykorzystuje się źródła inne niż badania statystyczne, jakość statystyk zapewnia się w taki sposób, aby statystyki te były reprezentatywne dla zakresu, który opisują, oraz aby spełniały kryteria jakości określone w art. 12 rozporządzenia (WE) nr 223/2009 (6).
2. Państwa członkowskie zapewniają, aby stosowane współczynniki były określane za pomocą metod naukowych i adekwatnie opisywały dopływ i odpływ składników odżywczych dla każdej zmiennej, zgodnie z załącznikiem I i II.
3. Wspólne specyfikacje metodologiczne do celów zestawiania statystyk określono w załączniku III w odniesieniu do zbiorów danych określonych w załącznikach I i II.
Artykuł 6
Opisy
Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się opisy terminów określone w załączniku IV.
Artykuł 7
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2026 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 września 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 315 z 7.12.2022, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2379/oj.
(2) Dz.U. L, 2023/2745, 11.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2745/oj.
(3) Dz.U. L 187 z 26.7.2023, s. 40, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1538/oj.
(4) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2284 z dnia 14 grudnia 2016 r. w sprawie redukcji krajowych emisji niektórych rodzajów zanieczyszczeń atmosferycznych, zmiany dyrektywy 2003/35/WE oraz uchylenia dyrektywy 2001/81/WE, Dz.U. L 344 z 17.12.2016, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2016/2284/oj.
(5) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/1999 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie zarządzania unią energetyczną i działaniami w dziedzinie klimatu, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 663/2009 i (WE) nr 715/2009, dyrektyw Parlamentu Europejskiego i Rady 94/22/WE, 98/70/WE, 2009/31/WE, 2009/73/WE, 2010/31/UE, 2012/27/UE i 2013/30/UE, dyrektyw Rady 2009/119/WE i (UE) 2015/652 oraz uchylenia rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 525/2013. Dz.U. L 328 z 21.12.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1999/oj.
(6) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 223/2009 z dnia 11 marca 2009 r. w sprawie statystyki europejskiej oraz uchylające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE, Euratom) nr 1101/2008 w sprawie przekazywania do Urzędu Statystycznego Wspólnot Europejskich danych statystycznych objętych zasadą poufności, rozporządzenie Rady (WE) nr 322/97 w sprawie statystyk Wspólnoty oraz decyzję Rady 89/382/EWG, Euratom w sprawie ustanowienia Komitetu ds. Programów Statystycznych Wspólnot Europejskich. Dz.U. L 87 z 31.3.2009, s. 164, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/223/oj.
ZAŁĄCZNIK I
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W NAWOZACH STOSOWANYCH W ROLNICTWIE
ZBIÓR DANYCH 1
Nawozy nieorganiczne dla rolnictwa
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | i. | Składniki odżywcze w nawozach stosowanych w rolnictwie |
| Temat szczegółowy: | i.1 | Nawozy nieorganiczne dla rolnictwa |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują ilości składników odżywczych w nawozach nieorganicznych wykorzystywanych w rolnictwie w okresie odniesienia w państwie członkowskim.
| Składnik odżywczy | Termin | |||||
| 30 listopada roku N+1 | ||||||
| Azot | Q | |||||
|
| z czego w moczniku | Q | ||||
| Fosfor | Q | |||||
| Potas | Q | |||||
Okres odniesienia: Rok kalendarzowy. Poziom geograficzny Poziom krajowy. | ||||||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Ilość składników odżywczych: odnosi się do rocznych ilości składników odżywczych w nawozach nieorganicznych (w postaci prostej i złożonej) wykorzystywanych w rolnictwie. Ilość zgłasza się w postaci pierwiastka: N dla azotu, P dla fosforu i K dla potasu. Zgłaszana ilość azotu w moczniku odnosi się tylko do ilości zawartych w nawozie prostym.
Wymogi techniczne
| 1) | Jeżeli w państwach członkowskich zawartość składników odżywczych dostępna jest w postaci tlenkowej, stosuje się następujące przeliczniki zgodnie z załącznikiem I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającego przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (1): fosfor (P) = pięciotlenek fosforu (P2O5) × 0,436; potas (K) = tlenek potasu (K2O) × 0,830. |
| 2) | Jeżeli źródłem danych na temat ilości składników odżywczych są statystyki dotyczące sprzedaży nawozów nieorganicznych, należy oszacować pozarolnicze wykorzystanie i odroczone w czasie wykorzystanie sprzedanych nawozów i zastosować te szacunkowe wielkości do skorygowania danych wyjściowych. |
ZBIÓR DANYCH 2
Nawozy organiczne dla rolnictwa
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | i. | Składniki odżywcze w nawozach stosowanych w rolnictwie |
| Temat szczegółowy: | i.2 | Nawozy organiczne dla rolnictwa |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują nawozy organiczne i organiczno-mineralne (z wyjątkiem surowego obornika zwierzęcego) stosowane w rolnictwie w okresie odniesienia w państwie członkowskim oraz odpowiednie współczynniki zawartości składników odżywczych.
| Rodzaj nawozu | Termin | |||||||
| 30 listopada roku następującego po zakończeniu okresu 3-letniego | ||||||||
| Osad ściekowy | Q | NC, PC | ||||||
| Inne nawozy organiczne | Q | NC, PC | ||||||
| Nawozy organiczno-mineralne | Q | NC, PC | ||||||
Okres odniesienia: Rok kalendarzowy. Poziom geograficzny: Poziom krajowy. | ||||||||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Ilość nawozu: odnosi się do rocznych ilości nawozów organicznych i organiczno-mineralnych stosowanych w rolnictwie, z wyjątkiem surowego obornika zwierzęcego Dane podaje się w postaci suchej masy.
Współczynniki zawartości składników odżywczych: odnoszą się do rocznych średnich w okresie trzech lat (średnie ruchome) zawartości (w kg) składników odżywczych w postaci pierwiastka - N i P - na tonę nawozu (sucha masa).
Wymogi techniczne
| 1) | Średnie współczynniki zawartości składników odżywczych w okresie trzech lat obejmują rok odniesienia dla danych oraz dwa poprzednie lata. |
| 2) | Roczne ilości oraz średnie współczynniki zawartości składników odżywczych, dla każdego roku w okresie trzech lat, obliczone zgodnie z opisem powyżej. przekazuje się razem w terminie wskazanym w zbiorze danych. |
(1) Dz.U. L 170 z 25/06/2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/1009/oj.
ZAŁĄCZNIK II
Bilanse składników odżywczych
Zbiór danych 1
Współczynniki zawartości składników odżywczych w roślinach uprawnych i paszowych
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | ii. | Bilanse składników odżywczych |
| Tematy szczegółowe: | ii.1 | Współczynniki zawartości składników odżywczych w roślinach uprawnych i paszowych |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują współczynniki zawartości składników odżywczych stanowiące średnią ilość składników odżywczych w tonie zebranych produktów roślinnych.
| Roślina uprawna | Termin | |||||||||||
|
| 30 listopada roku następującego po zakończeniu okresu 5-letniego (*1) | |||||||||||
| Zboża na ziarno (w tym materiał siewny) | - | |||||||||||
|
| Pszenica i pszenica orkisz | - | ||||||||||
|
|
| Pszenica zwyczajna i pszenica orkisz | - | |||||||||
|
|
|
| Pszenica zwyczajna ozima i pszenica orkisz ozima | NC, PC | ||||||||
|
|
|
| Pszenica zwyczajna jara i pszenica orkisz jara | NC, PC | ||||||||
|
|
| Pszenica durum | NC, PC | |||||||||
|
| Żyto | NC, PC | ||||||||||
|
| Jęczmień | - | ||||||||||
|
|
| Jęczmień ozimy | NC, PC | |||||||||
|
|
| Jęczmień jary | NC, PC | |||||||||
|
| Owies | NC, PC | ||||||||||
|
| Kukurydza na ziarno i mieszanka ziarnowo-kolbowa | NC, PC | ||||||||||
|
| Pszenżyto | NC, PC | ||||||||||
|
| Sorgo | NC, PC | ||||||||||
|
| Ryż siewny | - | ||||||||||
|
|
| Ryż indyjski | NC, PC | |||||||||
|
|
| Ryż japoński | NC, PC | |||||||||
|
| Mieszanki zbożowe ozime (mieszanki żyta z pszenicą) | NC, PC | ||||||||||
|
| Mieszanki zbożowe jare (mieszanki zbożowe inne niż mieszanki żyta z pszenicą) | NC, PC | ||||||||||
|
| Pozostałe zboża g.i.n. (1) (proso, mozga kanaryjska itp.) | NC, PC | ||||||||||
|
| Zboża rzekome | - | ||||||||||
|
|
| Gryka | NC, PC | |||||||||
|
|
| Komosa ryżowa | NC, PC | |||||||||
|
|
| Pozostałe zboża rzekome g.i.n. | NC, PC | |||||||||
| Uprawy strączkowe i białkowe na ziarno (łącznie z nasionami oraz mieszankami zbóż i nasion roślin strączkowych) | - | |||||||||||
|
| Peluszka | NC, PC | ||||||||||
|
| Bób i bobik | NC, PC | ||||||||||
|
| Słodki łubin | NC, PC | ||||||||||
|
| Soczewica | NC, PC | ||||||||||
|
| Wyka siewna | NC, PC | ||||||||||
|
| Ciecierzyca | NC, PC | ||||||||||
|
| Inne uprawy strączkowe i białkowe na ziarno g.i.n. | NC, PC | ||||||||||
| Uprawy okopowe | - | |||||||||||
|
| Ziemniaki (włącznie z uprawami ziemniaków na sadzeniaki) | NC, PC | ||||||||||
|
| Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych) | NC, PC | ||||||||||
|
| Pozostałe uprawy okopowe g.i.n. | NC, PC | ||||||||||
| Uprawy przemysłowe | - | |||||||||||
|
| Rośliny oleiste | - | ||||||||||
|
|
| Rzepak i rzepik na nasiona | - | |||||||||
|
|
|
| Rzepak i rzepik ozimy na nasiona | NC, PC | ||||||||
|
|
|
| Rzepak i rzepik jary na nasiona | NC, PC | ||||||||
|
|
| Nasiona słonecznika | NC, PC | |||||||||
|
|
| Soja | NC, PC | |||||||||
|
|
| Siemię lniane (len oleisty) | NC, PC | |||||||||
|
|
| Nasiona bawełny | NC, PC | |||||||||
|
|
| Pozostałe rośliny oleiste g.i.n. | NC, PC | |||||||||
|
| Rośliny włókniste | - | ||||||||||
|
|
| Len włóknisty | NC, PC | |||||||||
|
|
| Konopie | NC, PC | |||||||||
|
|
| Bawełna na włókno | NC, PC | |||||||||
|
|
| Pozostałe rośliny włókniste g.i.n. | NC, PC | |||||||||
|
| Tytoń | NC, PC | ||||||||||
|
| Chmiel | NC, PC | ||||||||||
|
| Uprawy energetyczne g.i.n. | NC, PC | ||||||||||
| Uprawy pastewne na zielonkę na gruntach ornych | - | |||||||||||
|
| Trawy polowe i pastwiska polowe | NC, PC | ||||||||||
|
| Rośliny strączkowe na zielonkę | - | ||||||||||
|
|
| Lucerna siewna | NC, PC | |||||||||
|
|
| Mieszanki traw i roślin strączkowych | NC, PC | |||||||||
|
|
| Pozostałe rośliny strączkowe na zielonkę g.i.n. | NC, PC | |||||||||
|
| Kukurydza na zielonkę | NC, PC | ||||||||||
|
| Pozostałe zboża na zielonkę (z wyłączeniem kukurydzy na zielonkę) | NC, PC | ||||||||||
|
| Pozostałe uprawy pastewne na zielonkę na gruntach ornych g.i.n. | NC, PC | ||||||||||
| Pozostałe uprawy na gruntach ornych g.i.n. | NC (2) , PC (2) | |||||||||||
| Trwałe użytki zielone | - | |||||||||||
|
| Trwałe pastwiska i łąki z wyłączeniem pastwisk i łąk niepielęgnowanych | NC, PC | ||||||||||
|
| Trwałe pastwiska i łąki niepielęgnowane | NC, PC | ||||||||||
| Świeże warzywa (włączając melony), truskawki i poziomki | - | |||||||||||
|
| Świeże warzywa (włączając melony) | - | ||||||||||
|
|
| Kapustne | NC, PC | |||||||||
|
|
| Warzywa liściowe i łodygowe (z wyłączeniem kapustnych) | NC, PC | |||||||||
|
|
| Warzywa uprawiane na owoce (włączając melony) | NC, PC | |||||||||
|
|
| Warzywa korzeniowe, bulwiaste i cebulowe | NC, PC | |||||||||
|
|
| Świeże warzywa strączkowe | NC, PC | |||||||||
|
|
| Pozostałe świeże warzywa g.i.n. | NC, PC | |||||||||
|
| Truskawki i poziomki | NC, PC | ||||||||||
| Uprawy trwałe do spożycia przez ludzi | - | |||||||||||
|
| Owoce, owoce jagodowe i orzechy (z wyłączeniem owoców cytrusowych, winogron, truskawek i poziomek) | - | ||||||||||
|
|
| Owoce rosnące w strefie klimatu umiarkowanego | - | |||||||||
|
|
|
| Owoce ziarnkowe | NC, PC | ||||||||
|
|
|
| Owoce pestkowe | NC, PC | ||||||||
|
|
| Owoce rosnące w strefach klimatu subtropikalnego i tropikalnego | NC, PC | |||||||||
|
|
| Owoce jagodowe (z wyłączeniem truskawek i poziomek) | NC, PC | |||||||||
|
|
| Orzechy | NC, PC | |||||||||
|
| Owoce cytrusowe | NC, PC | ||||||||||
|
| Winogrona | NC, PC | ||||||||||
|
| Oliwki | NC, PC | ||||||||||
|
| Pozostałe uprawy trwałe przeznaczone do spożycia przez ludzi g.i.n. | NC, PC | ||||||||||
| Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek) | NC (2), PC (2) | |||||||||||
| ||||||||||||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Współczynniki zawartości składników odżywczych: odnoszą się do rocznych średnich w okresie pięciu lat (średnie ruchome) zawartości (w kg) składników odżywczych w postaci pierwiastka - N i P - w tonie zebranych produktów roślinnych. Współczynniki reprezentują zawartość składników odżywczych w produktach roślinnych zgłaszanych w ramach rocznych statystyk produkcji roślinnej zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/1538 z dnia 25 lipca 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji roślinnej.
Wymogi techniczne
| 1) | Średnie współczynniki zawartości składników odżywczych w okresie pięciu lat obejmują rok odniesienia dla danych oraz cztery poprzednie lata. |
| 2) | Współczynniki zawartości składników odżywczych zgłasza się zgodnie z wymogami dotyczącymi wilgotności określonymi w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2023/1538 z dnia 25 lipca 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji roślinnej. |
Zbiór danych 2
Ilości resztek pożniwnych i współczynniki zawartości składników odżywczych
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | ii. | Bilanse składników odżywczych |
| Tematy szczegółowe: | ii.2 | Ilości resztek pożniwnych i współczynniki zawartości składników odżywczych |
Sekcja I
Zawartość danych
Dane obejmują średnie roczne ilości usuniętych z pola resztek pożniwnych oraz odpowiednie współczynniki zawartości składników odżywczych.
| Roślina uprawna | Termin | ||||||||
| 30 listopada roku następującego po zakończeniu okresu 5-letniego (*2) | |||||||||
| Resztki pożniwne ogółem (usunięte z pola) | - | - | |||||||
|
| Liście i łodygi | Q | NC, PC | ||||||
|
| Słoma | Q | NC, PC | ||||||
|
| Pozostałe resztki pożniwne | Q | NC, PC | ||||||
Okres odniesienia Rok kalendarzowy. Poziom geograficzny Poziom krajowy. | |||||||||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Ilość (w 1 000 ton) usuniętych z pola resztek pożniwnych: odnosi się do średnich rocznych w okresie pięciu lat (średnie ruchome) ilości resztek pożniwnych zebranych jako produkt uboczny i nieprzywróconych na pole na późniejszym etapie.
Współczynniki zawartości składników odżywczych: odnoszą się do rocznych średnich w okresie pięciu lat (średnie ruchome) zawartości (w kg) składników odżywczych w postaci pierwiastka - N i P - w tonie danego rodzaju resztek pożniwnych. Współczynniki reprezentują zawartość składników odżywczych w resztkach pożniwnych zgłoszonych w zbiorze danych.
Wymogi techniczne
| 1) | Średnie roczne ilości usuniętych resztek pożniwnych i średnie współczynniki zawartości składników odżywczych w okresie pięciu lat obejmują rok odniesienia dla danych oraz cztery poprzednie lata. |
| 2) | Średnie roczne ilości oraz średnie współczynniki zawartości składników odżywczych, dla każdego roku w okresie pięciu lat, obliczone zgodnie z opisem powyżej, przekazuje się razem w terminie wskazanym w zbiorze danych. |
Zbiór danych 3
Współczynniki biologicznego wiązania azotu
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | ii. | Bilanse składników odżywczych |
| Tematy szczegółowe: | ii.3 | Współczynniki biologicznego wiązania azotu |
Sekcja I
Zawartość danych
Dane obejmują współczynniki biologicznego wiązania azotu dla roślin strączkowych i mieszanek traw i roślin strączkowych.
| Roślina uprawna | Termin | |||
| 30 listopada roku następującego po zakończeniu okresu 5-letniego (*3) | ||||
| Uprawy strączkowe i białkowe na ziarno (łącznie z nasionami oraz mieszankami zbóż i nasion roślin strączkowych) | - | |||
|
| Peluszka | NFC | ||
|
| Bób i bobik | NFC | ||
|
| Słodki łubin | NFC | ||
|
| Soczewica | NFC | ||
|
| Wyka siewna | NFC | ||
|
| Ciecierzyca | NFC | ||
|
| Inne uprawy strączkowe i białkowe na ziarno g.i.n. | NFC | ||
| Soja | NFC | |||
| Trawy polowe i pastwiska polowe | NFC | |||
| Rośliny strączkowe na zielonkę | - | |||
|
| Lucerna siewna | NFC | ||
|
| Mieszanki traw i roślin strączkowych | NFC | ||
|
| Pozostałe rośliny strączkowe na zielonkę g.i.n. | NFC | ||
| Świeże warzywa strączkowe | - | |||
|
| Świeży groch | NFC | ||
|
| Świeża fasola | NFC | ||
|
| Pozostałe świeże warzywa strączkowe g.i.n. | NFC | ||
| Trwałe użytki zielone | - | |||
|
| Trwałe pastwiska i łąki z wyłączeniem pastwisk i łąk niepielęgnowanych | NFC | ||
|
| Trwałe pastwiska i łąki niepielęgnowane | NFC | ||
Okres odniesienia: Rok kalendarzowy. Poziom geograficzny: Poziom krajowy. | ||||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Współczynniki biologicznego wiązania azotu: odnoszą się do rocznych średnich w okresie pięciu lat (średnie ruchome) zawartości (w kg/tonę) azotu w postaci pierwiastka związanego przez rośliny strączkowe i mieszanki traw i roślin strączkowych rocznie. Współczynniki reprezentują zebraną produkcję roślinną zgłaszaną w ramach rocznych statystyk produkcji roślinnej zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/1538 z dnia 25 lipca 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji roślinnej.
Wymóg techniczny
Średnie współczynniki wiązania azotu w okresie pięciu lat obejmują rok odniesienia dla danych oraz cztery poprzednie lata.
Zbiór danych 4
Współczynniki depozycji atmosferycznej azotu
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | ii. | Bilanse składników odżywczych |
| Tematy szczegółowe: | ii.4 | Współczynniki depozycji atmosferycznej azotu |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują współczynniki depozycji atmosferycznej azotu.
|
| Termin | ||
| 30 listopada roku następującego po zakończeniu okresu 5-letniego (*4) | |||
| Współczynnik depozycji atmosferycznej azotu | NDC | ||
Okres odniesienia: Rok kalendarzowy. Poziom geograficzny: Poziom krajowy. | |||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Współczynnik depozycji atmosferycznej azotu: odnosi się do rocznej średniej w okresie pięciu lat (średnia ruchoma) zawartości (w kg/ha) azotu w postaci pierwiastka osadzonego z atmosfery na powierzchni użytkowanych użytków rolnych zgłaszanej w ramach rocznych statystyk produkcji roślinnej zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/1538 z dnia 25 lipca 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji roślinnej.
Wymogi techniczne
| 1) | Średnie współczynniki depozycji atmosferycznej azotu w okresie pięciu lat obejmują rok odniesienia dla danych oraz cztery poprzednie lata. |
| 2) | Zgłaszany współczynnik uwzględnia zarówno mokrą, jak i suchą depozycję atmosferyczną. |
| 3) | Zgłaszany współczynnik uwzględnia depozycję ze wszystkich sektorów, w tym rolnictwa. |
Zbiór danych 5
Współczynniki zawartości składników odżywczych w materiale siewnym
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | ii. | Bilanse składników odżywczych |
| Tematy szczegółowe: | ii.5 | Współczynniki zawartości składników odżywczych w materiale siewnym |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują współczynniki zawartości składników odżywczych w ziarnach zbóż i sadzeniakach.
| Roślina uprawna | Termin | ||||
| 30 listopada roku następującego po zakończeniu okresu 5-letniego (*5) | |||||
| Zboża na ziarno (w tym materiał siewny) | NSC, PSC | ||||
| Ziemniaki (włącznie z uprawami ziemniaków na sadzeniaki) | NSC, PSC | ||||
Okres odniesienia: Rok kalendarzowy. Poziom geograficzny: Poziom krajowy. | |||||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Współczynniki zawartości składników odżywczych w ziarnach: odnoszą się do rocznych średnich w okresie pięciu lat (średnie ruchome) zawartości (w kg/ha) składników odżywczych w postaci pierwiastka - N i P - w ziarnach zbóż i zasadzonych ziemniakach.
Wymóg techniczny
Średnie współczynniki zawartości składników odżywczych w okresie pięciu lat obejmują rok odniesienia dla danych oraz cztery poprzednie lata.
Zbiór danych 6
Współczynniki wydalania składników odżywczych przez zwierzęta gospodarskie
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | ii. | Bilanse składników odżywczych |
| Tematy szczegółowe: | ii.6 | Współczynniki wydalania składników odżywczych przez zwierzęta gospodarskie |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują współczynniki składników odżywczych wydalanych przez zwierzęta wykorzystywane do celów działalności rolniczej.
| Kategorie zwierząt gospodarskich | Termin | |||||||
| 30 listopada roku następującego po zakończeniu okresu 5-letniego (*6) | ||||||||
| Bydło | - | |||||||
|
| Bydło w wieku poniżej 1 roku | - | ||||||
|
|
| Przeznaczone do uboju | NEC, PEC | |||||
|
|
| Nieprzeznaczone do uboju | - | |||||
|
|
|
| Samce cieląt w wieku poniżej 1 roku nieprzeznaczone do uboju | NEC, PEC | ||||
|
|
|
| Samice cieląt w wieku poniżej 1 roku nieprzeznaczone do uboju | NEC, PEC | ||||
|
| Bydło w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat | - | ||||||
|
|
| Byki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat | NEC, PEC | |||||
|
|
| Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat | - | |||||
|
|
|
| Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat przeznaczone do uboju | NEC, PEC | ||||
|
|
|
| Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat nieprzeznaczone do uboju | NEC, PEC | ||||
|
| Bydło w wieku 2 lat i powyżej | - | ||||||
|
|
| Byki w wieku 2 lat i powyżej | NEC, PEC | |||||
|
|
| Jałówki w wieku 2 lat i powyżej | - | |||||
|
|
|
| Jałówki w wieku 2 lat i powyżej przeznaczone do uboju | NEC, PEC | ||||
|
|
|
| Jałówki w wieku 2 lat i powyżej nieprzeznaczone do uboju | NEC, PEC | ||||
|
|
| Krowy | - | |||||
|
|
|
| Krowy mleczne | NEC, PEC | ||||
|
|
|
| Krowy niemleczne | NEC, PEC | ||||
| Trzoda chlewna | - | |||||||
|
| Świnie o wadze mniejszej niż 50 kg | - | ||||||
|
|
| Prosięta o wadze mniejszej niż 20 kg | NEC, PEC | |||||
|
|
| Inne świnie o wadze od 20 kg do mniejszej niż 50 kg | NEC, PEC | |||||
|
| Świnie przeznaczone do uboju, w tym wybrakowane knury i wybrakowane lochy, o wadze 50 kg i większej | - | ||||||
|
|
| Świnie o wadze od 50 kg do mniejszej niż 80 kg | NEC, PEC | |||||
|
|
| Świnie o wadze od 80 kg do mniejszej niż 110 kg | NEC, PEC | |||||
|
|
| Świnie o wadze 110 kg lub większej | NEC, PEC | |||||
|
| Świnie zarodowe o wadze 50 kg i większej | - | ||||||
|
|
| Knury rozpłodowe | NEC, PEC | |||||
|
|
| Lochy prośne | NEC, PEC | |||||
|
|
| Lochy nieprośne | NEC, PEC | |||||
| Owce | - | |||||||
|
| Maciorki i jarki | - | ||||||
|
|
| Mleczne maciorki i jarki | NEC, PEC | |||||
|
|
| Niemleczne maciorki i jarki | NEC, PEC | |||||
|
| Inne owce | NEC, PEC | ||||||
| Kozy | - | |||||||
|
| Samice kozy do dalszego chowu | NEC, PEC | ||||||
|
| Inne kozy | NEC, PEC | ||||||
| Drób (z wyłączeniem piskląt) | - | |||||||
|
| Kurczęta | - | ||||||
|
|
| Brojlery | NEC, PEC | |||||
|
|
| Kury nioski | NEC, PEC | |||||
|
| Drób inny niż kurczęta | - | ||||||
|
|
| Kaczki | NEC, PEC | |||||
|
|
| Gęsi | NEC, PEC | |||||
|
|
| Indyki | NEC, PEC | |||||
|
|
| Strusie | NEC, PEC | |||||
|
|
| Inny drób i ptactwo, g.i.n. | NEC, PEC | |||||
| Zwierzęta futerkowe | - | |||||||
|
| Lisy | NEC, PEC | ||||||
|
| Jenoty | NEC, PEC | ||||||
|
| Norki | NEC, PEC | ||||||
|
| Szynszyle | NEC, PEC | ||||||
|
| Inne zwierzęta futerkowe, g.i.n. | NEC, PEC | ||||||
| Króliki | NEC, PEC | |||||||
Okres odniesienia: Rok kalendarzowy. Poziom geograficzny: Poziom krajowy. | ||||||||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Współczynniki wydalania składników odżywczych: odnoszą się do rocznych średnich w okresie pięciu lat (średnie ruchome) zawartości brutto rocznie (w kg) składników odżywczych w postaci pierwiastka - N i P - wydalanych (w odchodach i moczu) na zwierzę, dla wszystkich rodzajów zwierząt gospodarskich.
Wymogi techniczne
| 1) | Średnie współczynniki wydalania w okresie pięciu lat obejmują rok odniesienia dla danych oraz cztery poprzednie lata. |
| 2) | Dane podaje się w postaci pomiaru brutto wydalania. |
| 3) | Szczegółowe specyfikacje metodologiczne, które należy zastosować, przedstawiono w załączniku III. |
Zbiór danych 7
Ilość wycofanego obornika i współczynniki zawartości składników odżywczych
| Dziedzina: | d. | Statystyki dotyczące składników odżywczych |
| Temat: | ii. | Bilanse składników odżywczych |
| Tematy szczegółowe: | ii.7 | Ilość wycofanego obornika i współczynniki zawartości składników odżywczych |
Sekcja I
Zawartość danych
Dane obejmują średnie roczne ilości wycofanego obornika oraz odpowiednie współczynniki zawartości składników odżywczych.
|
| Termin | ||||||||
| 30 listopada roku następującego po zakończeniu okresu 5-letniego (*7) | |||||||||
| Eksportowany obornik i obornik wycofany w inny sposób | - | - | |||||||
|
| Eksportowany obornik | Q | NC, PC | ||||||
|
| Obornik wycofany w inny sposób | Q | NC, PC | ||||||
| Importowany obornik i obornik dostarczony w inny sposób | - | - | |||||||
|
| Importowany obornik | Q | NC, PC | ||||||
|
| Obornik dostarczony w inny sposób | Q | NC, PC | ||||||
Okres odniesienia: Rok kalendarzowy. Poziom geograficzny: Poziom krajowy. | |||||||||
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Ilość obornika (1 000 ton): odnosi się do rocznych średnich w okresie pięciu lat (średnie ruchome) ilości (i) obornika wyprodukowanego w gospodarstwie, czynnie wycofanego z użytku jako składnik odżywczy roślin w rolnictwie oraz (ii) obornika dostarczonego ze źródeł nieobjętych zbiorem danych 6.
Współczynniki zawartości składników odżywczych: odnoszą się do rocznych średnich w okresie pięciu lat (średnie ruchome) zawartości (w kg) składników odżywczych w postaci pierwiastka - N i P - w tonie obornika. Współczynniki reprezentują zawartość składników odżywczych w ilości obornika zgłoszonej w zbiorze danych.
Wymogi techniczne
| 1) | Średnie roczne ilości obornika i średnie współczynniki zawartości składników odżywczych w okresie pięciu lat obejmują rok odniesienia dla danych oraz cztery poprzednie lata. |
| 2) | Średnie roczne ilości oraz średnie współczynniki zawartości składników odżywczych, dla każdego roku w okresie pięciu lat, obliczone zgodnie z opisem powyżej, przekazuje się razem w terminie wskazanym w zbiorze danych. |
(*1) Jak stanowi art. 4, dane do tego zbioru danych przekazuje się po raz pierwszy do dnia 30 listopada 2029 r. za lata odniesienia 2026, 2027 i 2028. Po tym pierwszym przekazaniu danych obowiązują terminy wskazane powyżej.
(1) g.i.n.: gdzie indziej niesklasyfikowane.
(2) Współczynnik podaje się na hektar powierzchni pod uprawę główną.
(*2) Jak stanowi art. 4, dane do tego zbioru danych przekazuje się po raz pierwszy do dnia 30 listopada 2029 r. za lata odniesienia 2026, 2027 i 2028. Po tym pierwszym przekazaniu danych obowiązują terminy wskazane powyżej.
(*3) Jak stanowi art. 4, dane do tego zbioru danych przekazuje się po raz pierwszy do dnia 30 listopada 2029 r. za lata odniesienia 2026, 2027 i 2028. Po tym pierwszym przekazaniu danych obowiązują terminy wskazane powyżej.
(*4) Jak stanowi art. 4, dane do tego zbioru danych przekazuje się po raz pierwszy do dnia 30 listopada 2029 r. za lata odniesienia 2026, 2027 i 2028. Po tym pierwszym przekazaniu danych obowiązują terminy wskazane powyżej.
(*5) Jak stanowi art. 4, dane do tego zbioru danych przekazuje się po raz pierwszy do dnia 30 listopada 2029 r. za lata odniesienia 2026, 2027 i 2028. Po tym pierwszym przekazaniu danych obowiązują terminy wskazane powyżej.
(*6) Jak stanowi art. 4, dane do tego zbioru danych przekazuje się po raz pierwszy do dnia 30 listopada 2029 r. za lata odniesienia 2026, 2027 i 2028. Po tym pierwszym przekazaniu danych obowiązują terminy wskazane powyżej.
(*7) Jak stanowi art. 4, dane do tego zbioru danych przekazuje się po raz pierwszy do dnia 30 listopada 2029 r. za lata odniesienia 2026, 2027 i 2028. Po tym pierwszym przekazaniu danych obowiązują terminy wskazane powyżej.
ZAŁĄCZNIK III
SPECYFIKACJE METODOLOGICZNE
Zbiór danych ii.6 - współczynniki wydalania składników odżywczych
| 1. | Współczynnik wydalania brutto (tj. nie wykluczając ulatniania się) oblicza się dla każdej kategorii zwierząt gospodarskich wymaganej w zbiorze danych. |
| 2. | Współczynniki wydalania oblicza się zgodnie z podejściem opartym na bilansie masy, które jest wspólne dla wszystkich państw członkowskich. Bilans masy oznacza, że wydalanie składnika odżywczego oblicza się jako różnicę między spożyciem składnika odżywczego z paszy a retencją składnika odżywczego w produktach pochodzenia zwierzęcego według wzoru: |
X wydalanie = X spożycie - X retencja
Gdzie:
| - | „X” oznacza składnik odżywczy (N - azot lub P - fosfor), |
| - | „wydalanie” oznacza łączną ilość wydalonego (w odchodach i moczu) składnika odżywczego (w kg na zwierzę rocznie), |
| - | „spożycie” oznacza łączną ilość spożytego składnika odżywczego z paszy (w kg na zwierzę rocznie), |
| - | „retencja” oznacza łączną ilość składnika odżywczego zatrzymanego w mleku, mięsie, jajach, wełnie itp. (w kg na zwierzę rocznie). |
W przypadku każdej kategorii zwierząt gospodarskich w bilansie masy można rozróżnić następujące cztery elementy: dawkę pokarmową, skład paszy (tj. zawartość azotu i fosforu w paszy), produkcję zwierzęcą oraz skład produktów pochodzenia zwierzęcego (tj. zawartość składników odżywczych).
| 3. | Kategorie zwierząt gospodarskich, dla których oblicza się współczynniki wydalania, odpowiadają bezpośrednio kategoriom wymienionym w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2023/2745 z dnia 8 grudnia 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji zwierzęcej. Współczynniki wydalania pozwalają ocenić dopływ składników odżywczych na podstawie pogłowia zwierząt gospodarskich przekazywanego Eurostatowi w ramach tego rozporządzenia. Pogłowie to oznacza albo:
Pogłowie zwierząt gospodarskich w określonym dniu nie odzwierciedla sezonowych zmian pogłowia w ciągu roku, jakie mają miejsce w ramach normalnej działalności rolniczej i kulturowej. Współczynniki wydalania oblicza się zatem tak, aby odzwierciedlały te zmiany sezonowe. |
| 4. | W obliczeniach należy także uwzględnić znaczący import i eksport zwierząt żywych w ciągu roku. |
| 5. | Podczas obliczania współczynników należy wziąć pod uwagę przynajmniej następujące tematy, jeżeli wpływają one na wydalanie:
|
ZAŁĄCZNIK IV
Opisy
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W NAWOZACH STOSOWANYCH W ROLNICTWIE
Składniki odżywcze: odnoszą się do azotu (N), fosforu (P) i potasu (K) w postaci pierwiastka.
Nawóz: odnosi się do produktu, który zapewnia roślinom i grzybom składniki odżywcze.
Nawóz nieorganiczny: odnosi się do nawozu, który zawiera lub uwalnia składniki odżywcze w postaci mineralnej, innego niż nawozy organiczne lub organiczno-mineralne.
Stosowane w rolnictwie: odnosi się do nawozów wykorzystywanych w działalności rolniczej w roku odniesienia. Obejmuje to ilości nawozów zakupionych, podarowanych bezpłatnie lub w zamian za pokrycie tylko kosztów transportu, i inne podobne ustalenia.
Prosty nawóz nieorganiczny: odnosi się do nawozu nieorganicznego o deklarowanej zawartości tylko jednego z następujących składników: azot (N), fosfor (P) i potas (K).
Złożony nawóz nieorganiczny: odnosi się do nawozu nieorganicznego o deklarowanej zawartości więcej niż jednego z następujących składników: azot (N), fosfor (P) i potas (K).
Nawóz organiczny: odnosi się do nawozu zawierającego węgiel organiczny i składniki odżywcze wyłącznie pochodzenia biologicznego. Kategoria ta obejmuje nawozy organiczno-mineralne.
Obornik zwierzęcy surowy: odnosi się do odchodów zwierząt gospodarskich lub mieszaniny ściółki, moczu i odchodów, przed przetwarzaniem.
Osad ściekowy: odnosi się do pozostającego osadu z oczyszczalni ścieków (zajmujących się oczyszczaniem ścieków z gospodarstw domowych i ścieków komunalnych lub ścieków o zbliżonym składzie), zbiorników do gromadzenia nieczystości i innych podobnych instalacji do oczyszczania ścieków, który to osad został poddany obróbce biologicznej, chemicznej lub termicznej, długoterminowemu składowaniu lub każdemu innemu procesowi pozwalającemu znacznie zmniejszyć jego podatność na fermentację i zagrożenie dla zdrowia, wynikające z jego stosowania.
Inne nawozy organiczne: odnoszą się do nawozów organicznych innych niż obornik surowy i osad ściekowy. Kategoria ta może obejmować przetworzone nawozy organiczne, kompost, produkty pofermentacyjne pochodzące z obornika lub nie oraz podobne produkty.
Nawóz organiczno-mineralny: odnosi się do połączenia co najmniej jednego nawozu nieorganicznego i co najmniej jednego materiału zawierającego węgiel organiczny i składniki odżywcze wyłącznie pochodzenia biologicznego. Nawóz organiczno-mineralny może zawierać torf, leonardyt i lignit, ale nie może zawierać żadnych innych materiałów skamieniałych lub zawartych w formacjach geologicznych.
BILANSE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Kategorie roślin uprawnych są zdefiniowane w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2023/1538 z dnia 25 lipca 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji roślinnej.
Kategorie zwierząt gospodarskich są zdefiniowane w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2023/2745 z dnia 8 grudnia 2023 r. ustanawiającym zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji zwierzęcej.
Resztki pożniwne: odnoszą się do części roślin - w tym naziemnych i podziemnych - których nie zbiera się jako głównych produktów roślinnych. Mogą być pozostawione na polu lub z niego usunięte.
Biologiczne wiązanie azotu: odnosi się do procesów, w których azot cząsteczkowy w powietrzu zostaje przekształcony w amoniak (NH3) lub podobne związki azotu w glebie w drodze procesów biologicznych.
Depozycja atmosferyczna azotu: odnosi się do procesów, w których cząsteczki azotu przenoszone drogą powietrzną i azot gazowy zostają zdeponowane w glebie, roślinności, wodach i na innych powierzchniach w wyniku opadów (deszcz, śnieg, chmury i mgły) - mokra depozycja azotu - lub w wyniku złożonych procesów atmosferycznych, takich jak sedymentacja, impakcja i adsorpcja - sucha depozycja azotu. Zalicza się do tego depozycję zredukowanego azotu pochodzącego z emisji amoniaku, głównie z rolnictwa, oraz depozycję azotu utlenionego pochodzącego z emisji tlenków azotu - głównie z przemysłu i pojazdów silnikowych.
Pomiar brutto wydalania: odnosi się do całego obornika wyprodukowanego przez pogłowie zwierząt gospodarskich, przed usunięciem obornika i ponownym zastosowaniem po przetwarzaniu (jako produkt pofermentacyjny lub kompost) i nie wykluczając ulatniania się.
Eksportowany obornik: odnosi się do ilości obornika surowego eksportowanego do innego państwa, w tym obornika pozyskanego od krajowych zwierząt gospodarskich poza terytorium kraju w ramach transgranicznej działalności rolniczej.
Obornik wycofany w inny sposób: odnosi się do obornika wyprodukowanego w gospodarstwach, który został czynnie wycofany z użytku w postaci surowej jako składnik odżywczy roślin w rolnictwie krajowym. Kategoria ta obejmuje obornik wycofany w celach produkcji energii, przetwarzania do produkcji nawozów, depozycji podczas wypasania na obszarach poza powierzchnią użytkowanych użytków rolnych lub usuwania. Nie obejmuje eksportowanego obornika.
Importowany obornik: odnosi się do ilości obornika surowego importowanego z innego państwa i stosowanego w rolnictwie jako nawóz, w tym obornika pozyskanego od niekrajowych zwierząt gospodarskich na terytorium kraju w ramach transgranicznej działalności rolniczej.
Obornik dostarczony w inny sposób: odnosi się do obornika stosowanego w rolnictwie jako nawóz, pochodzącego z innych źródeł niż produkcja obornika z pogłowia zwierząt gospodarskich zgłaszanych na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/2745 z dnia 8 grudnia 2023 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji zwierzęcej, (na przykład nawóz koński), z wyłączeniem importowanego obornika.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
