ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/195
z dnia 3 lutego 2025 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenbukonazolu i penkonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 i art. 49 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnych fenbukonazol i penkonazol określono w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
| (2) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) przedłożył odpowiednio w latach 2017 i 2018 uzasadnione opinie (2) (3) dotyczące przeglądu NDP fenbukonazolu i penkonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Urząd stwierdził, że w przypadku niektórych produktów pewne informacje są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów. |
| (3) | W 2019 r. Komisja ustaliła nowe NDP fenbukonazolu i penkonazolu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, utrzymując je na dotychczasowym poziomie albo ustalając je na poziomie określonym przez Urząd. W załączniku II do tego rozporządzenia wskazano luki w danych oraz wyznaczono datę, do której wnioskodawca ma przedłożyć Urzędowi te brakujące informacje na poparcie proponowanych NDP. |
| (4) | Ponieważ fenbukonazol nie jest już zatwierdzony w Unii, wnioskodawca przedłożył dodatkowe informacje z badań dotyczące luk w danych odnoszących się do metabolitów pochodnych triazolu (TDM) wskazanych przez Urząd (4), które to informacje zostały również ocenione na wspólnym posiedzeniu ekspertów WHO/FAO dotyczącym pozostałości pestycydów ku poparciu obecnych kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości („CXL”) (5). Nie uzupełniono luki w danych w przypadku badań pierwotnie przedłożonych w celu ustanowienia obecnych tymczasowych NDP, wyższych niż CXL, w odniesieniu do niektórych upraw. Uzupełniono lukę w danych dotyczących TDM w odniesieniu do badań w przypadku grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/limonek, owoców ziarnkowych, czereśni, brzoskwiń i borówek amerykańskich dzięki badaniom przedłożonym na poparcie CXL. Luka w danych dotyczących TDM w przypadku mandarynek została uzupełniona poprzez ekstrapolację z danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do cytryn. |
| (5) | Obecne NDP należy zatem obniżyć do poziomu CXL dla grejpfrutów, pomarańczy i brzoskwiń oraz utrzymać na poziomie aktualnych NDP (które już są na poziomie CXL) dla cytryn, lim/limonek, mandarynek, owoców ziarnkowych, czereśni i borówek amerykańskich. |
| (6) | Luka w danych dotyczących występowania TDM nie została uzupełniona w odniesieniu do fenbukonazolu w przypadku orzechów z drzew orzechowych, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, żurawin, bananów, papryki rocznej, ziaren słonecznika, orzeszków ziemnych/orzechów arachidowych, ziaren rzepaku, jęczmienia, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej. NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do tych produktów należy zatem obniżyć do granicy oznaczalności, z wyjątkiem orzechów z drzew orzechowych, których NDP już jest na granicy oznaczalności. |
| (7) | Nie przedłożono danych dotyczących zarówno badań, jak i występowania TDM w przypadku fenbukonazolu w odniesieniu do moreli, śliwek i dyniowatych z jadalną i niejadalną skórką. NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do tych produktów należy zatem obniżyć do granicy oznaczalności. |
| (8) | W odniesieniu do fenbukonazolu, w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, obliczone narażenie z dietą u zwierząt gospodarskich wykazało, że próg nie został przekroczony, biorąc pod uwagę pozostałości TDM w miazdze jabłkowej i suszonej pulpie z cytrusów. Urząd ocenił nowe dostarczone informacje i nie stwierdził żadnych obaw związanych ze spożyciem przez konsumentów. Należy zatem utrzymać NDP dla wątroby, nerki i podrobów jadalnych ze świń, z bydła, owiec, kóz, koniowatych i pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych. W odniesieniu do mleka, na podstawie oceny przeprowadzonej przez laboratorium referencyjne Unii Europejskiej, granicę oznaczalności wynoszącą 0,05 mg/kg określoną w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy obniżyć do 0,01 mg/kg. |
| (9) | W przypadku penkonazolu przedłożono brakujące informacje dotyczące reprezentatywnego badania metabolizmu upraw podstawowych, dodatkowych badań pozostałości oraz stabilności istotnych metabolitów przy przechowywaniu w odniesieniu do jeżyn i malin. Uzupełniono te luki w danych, a nowe badania pozostałości wskazują na potrzebę ustalenia wyższego NDP. Urząd potwierdził (6), że wyższy NDP jest bezpieczny dla konsumentów, a zatem należy podnieść obecny NDP. |
| (10) | Uzupełniono również luki w danych dotyczących penkonazolu w odniesieniu do dyń olbrzymich i arbuzów, potwierdzając obecny NDP, który należy utrzymać. |
| (11) | W odniesieniu do owoców ziarnkowych i śliwek przedłożono dane z badań nad penkonazolem, z których zasadniczo można było wyprowadzić wyższe NDP. Mimo że nie dostarczono brakujących danych dotyczących badań pozostałości analizujących jednocześnie definicje pozostałości do celów monitorowania i oceny ryzyka, Urząd był w stanie zastosować współczynnik przeliczeniowy, aby uwzględnić różnice w definicjach pozostałości. Ponieważ Urząd nie wskazał ryzyka dla konsumentów, NDP należy podnieść w oparciu o nowe dane. |
| (12) | W przypadku penkonazolu przedłożono wystarczające dane z badań w odniesieniu do moreli, brzoskwiń, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, z których można wyprowadzić niższe NDP, oraz w odniesieniu do czereśni, agrestu, pomidorów i oberżyn/bakłażanów - na poparcie obecnych NDP. Mimo że nie dostarczono brakujących danych dotyczących badań pozostałości analizujących jednocześnie definicje pozostałości do celów monitorowania i oceny ryzyka, Urząd był w stanie zastosować współczynnik przeliczeniowy, aby uwzględnić różnice w definicjach pozostałości. Ponieważ Urząd nie wskazał ryzyka dla konsumentów, NDP należy obniżyć do poziomów określonych przez Urząd w odniesieniu do moreli, brzoskwiń oraz winogron stołowych i winogron do produkcji wina, a istniejące NDP w odniesieniu do czereśni, agrestu, pomidorów i oberżyn/bakłażanów należy utrzymać. |
| (13) | W odniesieniu do fenbukonazolu i penkonazolu wszystkie przypisy wymagające przedłożenia dodatkowych informacji należy skreślić z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
| (14) | Ponadto 6 lutego 2023 r. (7) Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowy CXL fenbukonazolu w zielonej i czarnej herbacie (fermentowanej i suszonej). |
| (15) | Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (8), jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego, sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i unijnego prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony. |
| (16) | Urząd ocenił ryzyko, jakie ten CXL stwarza dla konsumentów, i opublikował sprawozdanie naukowe (9). W przypadkach, w odniesieniu do których Urząd nie stwierdził ryzyka dla konsumentów w Unii i wobec których Unia nie zgłosiła w związku z tym zastrzeżenia (10) Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów, CXL można uznać za bezpieczne. Dotyczy to CXL fenbukonazolu w zielonej i czarnej herbacie (fermentowanej i suszonej), dlatego należy go włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
| (17) | Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności. |
| (18) | Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. |
| (19) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
| (20) | Aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP i w odniesieniu do których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. |
| (21) | Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP. |
| (22) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed dniem 24 sierpnia 2025 r.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 24 sierpnia 2025 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 lutego 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
(2) EFSA, 2017. „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for penconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penkonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2017; 15(6):4853, 56 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4853.
(3) EFSA, 2018. „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fenbuconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenbukonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018; 16(8):5399, 51 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5399.
(4) EFSA, 2023. „Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for fenbuconazole” (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP zgodnie z art. 12 w odniesieniu do fenbukonazolu). Dziennik EFSA, 21(8), 1-44. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8205.
(5) FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), 2016. „Submission and evaluation of pesticide residues data for the estimation of Maximum Residue Levels in food and feed. Pesticide Residues” ((Przedkładanie i ocena danych dotyczących pozostałości pestycydów na potrzeby szacowania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w żywności i paszy. Pozostałości pestycydów). Wyd. 3. FAO Plant Production and Protection Paper 225 (Opracowanie FAO dotyczące produkcji i ochrony roślin nr 225), 298 s.
(6) EFSA, 2023. „Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for penconazole” (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP penkonazolu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2023; 21(3):7889, 52 s., https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.7889.
(7) Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Sesja 45. Siedziba FAO, Rzym, Włochy. 21-25 listopada 2022 r., 12-13 grudnia 2022 r. i 19 grudnia 2022 r.-6 lutego 2023 r. fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-45%252FFinal%2BReport%2BCAC45%252FCompiled%2BREP22_CAC.pdf.
(8) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
(9) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2022. Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 53. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2022; 20(9):7521, 310 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7521.
(10) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53%252FCRDs%252Fpr53_crd13revx.pdf.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące fenbukonazolu i penkonazolu otrzymują brzmienie:
„ Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
| Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Fenbukonazol (suma enencjomerów składowych) | Penkonazol (suma izomerów składowych) (F) | ||
| (1) | (2) | (3) | (4) | ||
| 0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
|
| ||
| 0110000 | Owoce cytrusowe |
| 0,01 (*1) | ||
| 0110010 | Grejpfruty | 0,5 |
| ||
| 0110020 | Pomarańcze | 0,5 |
| ||
| 0110030 | Cytryny | 1 |
| ||
| 0110040 | Limy/limonki | 1 |
| ||
| 0110050 | Mandarynki | 0,5 |
| ||
| 0110990 | Pozostałe (2) | 0,5 |
| ||
| 0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0120010 | Migdały |
|
| ||
| 0120020 | Orzechy brazylijskie |
|
| ||
| 0120030 | Orzechy nerkowca |
|
| ||
| 0120040 | Kasztany jadalne |
|
| ||
| 0120050 | Orzechy kokosowe |
|
| ||
| 0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
|
| ||
| 0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
|
| ||
| 0120080 | Orzechy pekan |
|
| ||
| 0120090 | Orzeszki piniowe |
|
| ||
| 0120100 | Orzeszki pistacjowe |
|
| ||
| 0120110 | Orzechy włoskie |
|
| ||
| 0120990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,5 | 0,3 | ||
| 0130010 | Jabłka |
| 0,3 | ||
| 0130020 | Gruszki |
| 0,3 | ||
| 0130030 | Pigwy |
| 0,3 | ||
| 0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
| 0,3 | ||
| 0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
| 0,3 | ||
| 0130990 | Pozostałe (2) |
| 0,3 | ||
| 0140000 | Owoce pestkowe |
|
| ||
| 0140010 | Morele | 0,01 (*1) | 0,07 | ||
| 0140020 | Czereśnie | 1 | 0,15 | ||
| 0140030 | Brzoskwinie | 0,5 | 0,07 | ||
| 0140040 | Śliwki | 0,01 (*1) | 0,15 | ||
| 0140990 | Pozostałe (2) | 0,6 | 0,01 (*1) | ||
| 0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
|
| ||
| 0151000 |
| 0,01 (*1) | 0,4 | ||
| 0151010 | Winogrona stołowe |
|
| ||
| 0151020 | Winogrona do produkcji wina |
|
| ||
| 0152000 |
| 0,01 (*1) | 0,5 | ||
| 0153000 |
| 0,01 (*1) |
| ||
| 0153010 | Jeżyny |
| 0,4 | ||
| 0153020 | Jeżyny popielice |
| 0,01 (*1) | ||
| 0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
| 0,4 | ||
| 0153990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | ||
| 0154000 |
|
|
| ||
| 0154010 | Borówki amerykańskie | 0,5 | 0,01 (*1) | ||
| 0154020 | Żurawiny | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,01 (*1) | 2 | ||
| 0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,01 (*1) | 0,1 | ||
| 0154050 | Róża dzika | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0154080 | Bez czarny | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0160000 | Owoce różne z | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0161000 |
|
|
| ||
| 0161010 | Daktyle |
|
| ||
| 0161020 | Figi |
|
| ||
| 0161030 | Oliwki stołowe |
|
| ||
| 0161040 | Kumkwat |
|
| ||
| 0161050 | Karambola |
|
| ||
| 0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
|
| ||
| 0161070 | Czapetka kuminowa |
|
| ||
| 0161990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0162000 |
|
|
| ||
| 0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
|
| ||
| 0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
|
| ||
| 0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
|
| ||
| 0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
|
| ||
| 0162050 | Caimito |
|
| ||
| 0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
|
| ||
| 0162990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0163000 |
|
|
| ||
| 0163010 | Awokado |
|
| ||
| 0163020 | Banany |
|
| ||
| 0163030 | Mango |
|
| ||
| 0163040 | Papaja |
|
| ||
| 0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
|
| ||
| 0163060 | Czerymoja |
|
| ||
| 0163070 | Gujawa/Gruszla |
|
| ||
| 0163080 | Ananasy |
|
| ||
| 0163090 | Owoce chlebowca |
|
| ||
| 0163100 | Owoce duriana właściwego |
|
| ||
| 0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
|
| ||
| 0163990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
| ||
| 0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0211000 |
|
|
| ||
| 0212000 |
|
|
| ||
| 0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
| ||
| 0212020 | Kartofel słodki/Batat |
|
| ||
| 0212030 | Pochrzyn |
|
| ||
| 0212040 | Maranta trzcinowata |
|
| ||
| 0212990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0213000 |
|
|
| ||
| 0213010 | Buraki |
|
| ||
| 0213020 | Marchew |
|
| ||
| 0213030 | Seler zwyczajny |
|
| ||
| 0213040 | Chrzan pospolity |
|
| ||
| 0213050 | Słonecznik bulwiasty |
|
| ||
| 0213060 | Pasternak |
|
| ||
| 0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
|
| ||
| 0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
|
| ||
| 0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
|
| ||
| 0213100 | Brukiew/Karpiel |
|
| ||
| 0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
|
| ||
| 0213990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0220000 | Warzywa cebulowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0220010 | Czosnek |
|
| ||
| 0220020 | Cebula |
|
| ||
| 0220030 | Szalotka |
|
| ||
| 0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
|
| ||
| 0220990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0230000 | Warzywa owocowe | 0,01 (*1) |
| ||
| 0231000 |
|
|
| ||
| 0231010 | Pomidory |
| 0,1 | ||
| 0231020 | Papryka roczna |
| 0,2 | ||
| 0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
| 0,1 | ||
| 0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
| 0,01 (*1) | ||
| 0231990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | ||
| 0232000 |
|
| 0,06 | ||
| 0232010 | Ogórki |
|
| ||
| 0232020 | Korniszony |
|
| ||
| 0232030 | Cukinie |
|
| ||
| 0232990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0233000 |
|
| 0,15 | ||
| 0233010 | Melony |
|
| ||
| 0233020 | Dynie olbrzymie |
|
| ||
| 0233030 | Arbuzy |
|
| ||
| 0233990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0234000 |
|
| 0,01 (*1) | ||
| 0239000 |
|
| 0,01 (*1) | ||
| 0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0241000 |
|
|
| ||
| 0241010 | Brokuły |
|
| ||
| 0241020 | Kalafiory |
|
| ||
| 0241990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0242000 |
|
|
| ||
| 0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
|
| ||
| 0242020 | Kapusta głowiasta |
|
| ||
| 0242990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0243000 |
|
|
| ||
| 0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
|
| ||
| 0243020 | Jarmuż |
|
| ||
| 0243990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0244000 |
|
|
| ||
| 0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
| ||
| 0251000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0251010 | Roszpunka warzywna |
|
| ||
| 0251020 | Sałaty |
|
| ||
| 0251030 | Endywia o liściach szerokich |
|
| ||
| 0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
|
| ||
| 0251050 | Gorczycznik wiosenny |
|
| ||
| 0251060 | Rokietta siewna/rukola |
|
| ||
| 0251070 | Gorczyca sarepska |
|
| ||
| 0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
|
| ||
| 0251990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0252000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0252010 | Szpinak |
|
| ||
| 0252020 | Portulaka pospolita |
|
| ||
| 0252030 | Boćwina |
|
| ||
| 0252990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0253000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0254000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0255000 |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0256000 |
| 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | ||
| 0256010 | Trybula |
|
| ||
| 0256020 | Szczypiorek |
|
| ||
| 0256030 | Liście selera |
|
| ||
| 0256040 | Pietruszka - nać |
|
| ||
| 0256050 | Szałwia lekarska |
|
| ||
| 0256060 | Rozmaryn lekarski |
|
| ||
| 0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
|
| ||
| 0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
|
| ||
| 0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
|
| ||
| 0256100 | Estragon |
|
| ||
| 0256990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0260000 | Warzywa strączkowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0260010 | Fasola (w strąkach) |
|
| ||
| 0260020 | Fasola (bez strąków) |
|
| ||
| 0260030 | Groch (w strąkach) |
|
| ||
| 0260040 | Groch (bez strąków) |
|
| ||
| 0260050 | Soczewica |
|
| ||
| 0260990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0270000 | Warzywa łodygowe | 0,01 (*1) |
| ||
| 0270010 | Szparagi |
| 0,01 (*1) | ||
| 0270020 | Karczochy hiszpańskie |
| 0,01 (*1) | ||
| 0270030 | Seler |
| 0,01 (*1) | ||
| 0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
| 0,01 (*1) | ||
| 0270050 | Karczochy zwyczajne |
| 0,06 | ||
| 0270060 | Pory |
| 0,01 (*1) | ||
| 0270070 | Rabarbar |
| 0,01 (*1) | ||
| 0270080 | Pędy bambusa |
| 0,01 (*1) | ||
| 0270090 | Rdzenie palmowe |
| 0,01 (*1) | ||
| 0270990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | ||
| 0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0280010 | Grzyby uprawne |
|
| ||
| 0280020 | Grzyby dzikie |
|
| ||
| 0280990 | Mchy i porosty |
|
| ||
| 0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) |
| ||
| 0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0300010 | Fasola |
|
| ||
| 0300020 | Soczewica |
|
| ||
| 0300030 | Groch |
|
| ||
| 0300040 | Łubin biały |
|
| ||
| 0300990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0401000 | Nasiona oleiste |
|
| ||
| 0401010 | Siemię lniane |
|
| ||
| 0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
|
| ||
| 0401030 | Nasiona maku |
|
| ||
| 0401040 | Ziarna sezamu |
|
| ||
| 0401050 | Ziarna słonecznika |
|
| ||
| 0401060 | Ziarna rzepaku |
|
| ||
| 0401070 | Ziarna soi zwyczajnej |
|
| ||
| 0401080 | Nasiona gorczycy |
|
| ||
| 0401090 | Nasiona bawełny |
|
| ||
| 0401100 | Nasiona dyni |
|
| ||
| 0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego |
|
| ||
| 0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego |
|
| ||
| 0401130 | Nasiona lnicznika siewnego |
|
| ||
| 0401140 | Nasiona konopi siewnych |
|
| ||
| 0401150 | Rącznik pospolity |
|
| ||
| 0401990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0402000 | Owoce oleiste |
|
| ||
| 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
|
| ||
| 0402020 | Nasiona palm olejowych |
|
| ||
| 0402030 | Owoce palm olejowych |
|
| ||
| 0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
|
| ||
| 0402990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0500000 | ZBOŻA | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0500010 | Jęczmień |
|
| ||
| 0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome |
|
| ||
| 0500030 | Kukurydza |
|
| ||
| 0500040 | Proso zwyczajne |
|
| ||
| 0500050 | Owies zwyczajny |
|
| ||
| 0500060 | Ryż siewny |
|
| ||
| 0500070 | Żyto zwyczajne |
|
| ||
| 0500080 | Sorgo japońskie |
|
| ||
| 0500090 | Pszenica zwyczajna |
|
| ||
| 0500990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
| 0,05 (*1) | ||
| 0610000 | Herbaty | 30 |
| ||
| 0620000 | Ziarna kawy | 0,05 (*1) |
| ||
| 0630000 | Napary ziołowe z | 0,05 (*1) |
| ||
| 0631000 |
|
|
| ||
| 0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
| ||
| 0631020 | Ketmia szczawiowa |
|
| ||
| 0631030 | Róża |
|
| ||
| 0631040 | Jaśmin |
|
| ||
| 0631050 | Lipa |
|
| ||
| 0631990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0632000 |
|
|
| ||
| 0632010 | Truskawka |
|
| ||
| 0632020 | Aspalat prosty |
|
| ||
| 0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
|
| ||
| 0632990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0633000 |
|
|
| ||
| 0633010 | Kozłek lekarski |
|
| ||
| 0633020 | Żeń-szeń |
|
| ||
| 0633990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0639000 |
|
|
| ||
| 0640000 | Ziarna kakaowe | 0,05 (*1) |
| ||
| 0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,05 (*1) |
| ||
| 0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0800000 | PRZYPRAWY |
|
| ||
| 0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
|
| ||
| 0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
|
| ||
| 0810030 | Seler |
|
| ||
| 0810040 | Kolendra siewna |
|
| ||
| 0810050 | Kmin rzymski |
|
| ||
| 0810060 | Koper ogrodowy |
|
| ||
| 0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
|
| ||
| 0810080 | Kozieradka pospolita |
|
| ||
| 0810090 | Gałka muszkatołowa |
|
| ||
| 0810990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
|
| ||
| 0820020 | Pieprz syczuański |
|
| ||
| 0820030 | Kminek zwyczajny |
|
| ||
| 0820040 | Kardamon malabarski |
|
| ||
| 0820050 | Jagody jałowca |
|
| ||
| 0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
|
| ||
| 0820070 | Wanilia |
|
| ||
| 0820080 | Tamarynd |
|
| ||
| 0820990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0830010 | Cynamon |
|
| ||
| 0830990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
| ||
| 0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0840020 | Imbir lekarski (10) |
|
| ||
| 0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0840040 | Chrzan pospolity (11) |
|
| ||
| 0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0850010 | Goździki |
|
| ||
| 0850020 | Kapary |
|
| ||
| 0850990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0860010 | Szafran |
|
| ||
| 0860990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 0870010 | Kwiat muszkatołowy |
|
| ||
| 0870990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
|
| ||
| 0900020 | Trzcina cukrowa |
|
| ||
| 0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
|
| ||
| 0900990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
| ||
| 1010000 | Towary z |
|
| ||
| 1011000 |
|
| 0,05 | ||
| 1011010 | Mięśnie | 0,05 (*1) |
| ||
| 1011020 | Tłuszcz | 0,05 (*1) |
| ||
| 1011030 | Wątroba | 0,1 |
| ||
| 1011040 | Nerka | 0,1 |
| ||
| 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 |
| ||
| 1011990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) |
| ||
| 1012000 |
|
| 0,05 | ||
| 1012010 | Mięśnie | 0,05 (*1) |
| ||
| 1012020 | Tłuszcz | 0,05 (*1) |
| ||
| 1012030 | Wątroba | 0,1 |
| ||
| 1012040 | Nerka | 0,1 |
| ||
| 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 |
| ||
| 1012990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) |
| ||
| 1013000 |
|
| 0,05 | ||
| 1013010 | Mięśnie | 0,05 (*1) |
| ||
| 1013020 | Tłuszcz | 0,05 (*1) |
| ||
| 1013030 | Wątroba | 0,1 |
| ||
| 1013040 | Nerka | 0,1 |
| ||
| 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 |
| ||
| 1013990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) |
| ||
| 1014000 |
|
| 0,05 | ||
| 1014010 | Mięśnie | 0,05 (*1) |
| ||
| 1014020 | Tłuszcz | 0,05 (*1) |
| ||
| 1014030 | Wątroba | 0,1 |
| ||
| 1014040 | Nerka | 0,1 |
| ||
| 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 |
| ||
| 1014990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) |
| ||
| 1015000 |
|
| 0,05 | ||
| 1015010 | Mięśnie | 0,05 (*1) |
| ||
| 1015020 | Tłuszcz | 0,05 (*1) |
| ||
| 1015030 | Wątroba | 0,1 |
| ||
| 1015040 | Nerka | 0,1 |
| ||
| 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 |
| ||
| 1015990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) |
| ||
| 1016000 |
| 0,05 (*1) |
| ||
| 1016010 | Mięśnie |
| 0,05 | ||
| 1016020 | Tłuszcz |
| 0,01 (*1) | ||
| 1016030 | Wątroba |
| 0,05 | ||
| 1016040 | Nerka |
| 0,05 | ||
| 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| 0,05 | ||
| 1016990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) | ||
| 1017000 |
|
| 0,05 | ||
| 1017010 | Mięśnie | 0,05 (*1) |
| ||
| 1017020 | Tłuszcz | 0,05 (*1) |
| ||
| 1017030 | Wątroba | 0,1 |
| ||
| 1017040 | Nerka | 0,1 |
| ||
| 1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 |
| ||
| 1017990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) |
| ||
| 1020000 | Mleko | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 1020010 | Bydło |
|
| ||
| 1020020 | Owce |
|
| ||
| 1020030 | Kozy |
|
| ||
| 1020040 | Konie |
|
| ||
| 1020990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 1030000 | Jaja ptasie | 0,05 (*1) | 0,05 | ||
| 1030010 | Kury |
|
| ||
| 1030020 | Kaczki |
|
| ||
| 1030030 | Gęsi |
|
| ||
| 1030040 | Przepiórki |
|
| ||
| 1030990 | Pozostałe (2) |
|
| ||
| 1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
| 1050000 | Płazy i gady | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | ||
| 1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,05 (*1) | 0,05 | ||
| 1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
| ||
| 1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
| ||
| 1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
| ||
Penkonazol (suma izomerów składowych) (F) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach.” | |||||
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
